Aproximativ 44 la suta din firmele din Romania considera justificat riscul de a practica forme de angajare neinregistrata si de a nu plati impozite si taxe, arata un studiu realizat in cadrul proiectului Tobequ 2, finantat de Comisia Europeana.

Din cele 967 de companii din tara noastra care au fost chestionate in cadrul proiectului, 95 la suta considera ca sistemul fiscal si reglementarile legislative ale muncii sunt "greoaie, restrictive si prea costisitoare".

Ce sunt SPF?

Unul dintre subiectele aflate pe agenda Comisiei Europene este cel referitor la schemele de participare a salariatilor (SPF) la profitul companiei, acestea fiind considerate o formula eficienta de crestere a competitivitatii, prin reducerea costurilor datorita responsabilizarii, cointeresarii si fidelizarii angajatilor, la care se adauga cresterea profitului pe fondul mentinerii preturilor.

Conform clasificarii europene, SPF constau in primul rand in achizitionarea de actiuni si parti sociale, participare la castig suplimentar, venituri nonsalariale si diverse forme de cooperatii. Unul dintre principiile de baza ale SPF este acela ca angajatorul nu da bani din amabilitate, ci strict legat de rezultate mai bune, veniturile suplimentare fiind corelate cu cresterea de profit.

Conceptualizare gresita

Potrivit studiului, 86 la suta din IMM-uri nu cunosc si nu aplica schemele de participare financiara a salariatilor (SPF) la profit, dar, pe ansamblu, 67 la suta din companii le cunosc si le aplica, desi foarte putine sunt legate de cresterea performantelor.

Motivatia cel mai des invocata a utilizarii SPF este acordarea de venituri nonsalariale suplimentare, iar efectul pozitiv cel mai des intalnit este fidelizarea angajatilor.

integral in Romania Libera