Actiunile cotate la BVB au scazut ieri cu 2,04%, potrivit evolutiei indicelui general al pietei, BET-C. Barometrul societatilor de investitii financiare, BET-FI, a pierdut 2,59%, iar indicele celor mai lichide zece companii, BET, a coborat cu 2,14%. “Atata timp cat criza financiara continua pe pietele externe, nu ma astept sa avem surprize pozitive in Romania.

Motiunea de cenzura poate avea o influenta negativa, insa cred ca a primat criza de pe pietele internationale.

Cand aceasta se va termina, atunci vom asista la o revenire a Bursei”, a declarat pentru Business Standard directorul general adjunct al BRD Securities, Daniel Pocorea.

Scaderile au continuat, insa volumele au fost un pic mai mari. Valoarea tranzactiilor efectuate ieri pe BVB a depasit 10,7 milioane de euro (36,5 milioane de lei).

Companiile financiar-bancare au dominat si ieri topul valorii tranzactionate. Astfel, schimburile cu actiunile acestora au reprezentat 72% din totalul inregistrat ieri la BVB. Cea mai tranzactionata companie a fost Banca Transilvania, cu un rulaj de 1,5 mil. euro (5,09 mil. lei).

Actiunea bancii s-a depreciat, ieri, cu 1,14%, pe fondul informatiilor despre organizarea unei noi Adunari Generale a Actionarilor, prin care sa se decida dreptul salariatilor de a subscrie la noi actiuni. Evolutia titlurilor Petrom (SNP) a fost influentata de cursul pretului actiunii companiei-mama, OMV.

Ieri, grupul austriac de petrol si gaze a anuntat ca ofera 32.000 de forinti pentru o actiune a concurentului sau ungar, la care detine deja o participatie de 20%.

Un articol de Victor Stanila

Integral in Business Standard