Gazoductul Nord Stream, aflat in proces de realizare, a inceput sa aduca o serie de avantaje substantiale Germaniei, scrie Nezavisimaia Gazeta. Pe langa faptul ca, odata conducta construita, aceasta tara va putea primi gaze naturale direct din Rusia, cea mai mare parte din constractele la proiect ajung pe mana companiilor germane.

Reprezentantii firmei de constructie a gazoductului au anuntat ieri ca licitatia pentru furnizarea de tevi de mari dimensiuni a fost castigata de grupul german Europipe GmbH, care a primit 75% din totalul comenzilor, in detrimentul unor concurenti japonezi. Invingatoare a iesit si compania rusa OMK, care va livra restul de 25% din necesarul de conducte.

Printre participantii la licitatie s-au numarat companiilor Nippon Steel, Sumitomo, JFE si Uzina de tevi din Ijorsk, care face parte din grupul Severstal. Suma contractului castigat de partea germana nu a fost dezvaluita.

„Daca facem o comparatie cu alte proiecte similare, se poate estima ca pretul conductelor reprezinta circa 40% din totalul bugetului de constructie a gazoductului”, a explicat Irina Vasilieva, unul din purtatorii de cuvant al Nord Stream. In opinia expertului companiei „2K Audit - Consultatii de afaceri”, Irina Frust, ar fi vorba de aproximativ 3 miliarde de dolari.