Bulgaria doreste sa se transforme intr-un paradis fiscal pentru cresterea atractivitatii in randul investitorilor straini. Pentru aceasta au redus imediat dupa integrare impozitul pe profit la 10% si doresc introducerea unei cote unice de impozitare la cel mai redus nivel din Europa, de 10%.

Romania si-a limitat poitica fiscala la introducerea cotei unice de 16%, niciun impozit principal nefiind serios redus.

In schimb, romanii ar trebui sa mizeze pe cele 30 de miliarde de euro din fonduri structurale, de trei ori mai mult decat suma alocata Bulgariei, vrea sa spuna analiza Business Standard (nota red.

- in mod eronat, Business Standard publica in lead ca Romania a atras si utilizat fonduri structurale, cu toate ca in corpul articolului se spune altceva).

Romania se bucura de o mostenire comunista industriala mai consistenta decat a vecinilor d ela sud de Dunare (platforma chimica, rafinarii, combinate metalurgice etc.) reusind astfel privatizari importante si atragerea de important capital strain.

Tara noastra sta insa mai prost in ochii institutiilor occidentale la capitolul: coruptie, libertatea de exprimare, calitatea serviciilor publice, stabilitatea politica, precum si capacitatea guvernului de a formula politici care permit dezvoltarea sectorului privat.

Cititi mai multe in editia de joi a cotidianului Business Standard sau accesand site-ul www.standard.ro.

"Cursa Banilor" este un proiect comun Business Standard, Dnevnik, The Money Channel. Dnevnik este liderul presei economice cotidiane din Bulgaria, parte a grupului de media Handelsblatt.