27 de deputati PSD nu au vrut sa participe la cruciada lui Geoana impotrva guvernului si nu au votat motiunea, scrie EvZ.

Esecul votului a fost inregistrat in ciuda eforturilor liderului social-democrat de a negocia un acord scris cu PD pentru un viitor guvern, noteaza Cotidianul.

Potrivit ziarului Gandul, Emil Boc neaga existenta unei asemnea alegeri si considera ca toata responsabilitatea pentru esecul motiunii o porta PSD.

Victor Hrebenciuc afirma insa ca in mod paradoxal esecul e un succes mai putin vizibil, afirma Romania Libera.

27 de PSD-isti l-au tradat pe Geoana

Sustinatorii oficiali ai motiunii - PSD, PD si PLD - aveau pe hartie 249 de voturi. Dintre acestea s-au concretizat doar 220. Acest lucru arata ca in tabara promotiune 29 de parlamentari au votat exact pe dos sau nu s-au prezentat la vot.

Dintre acestia, doi au fost de la PD, Radu Tarle si Liviu Nistoran. Restul de 27 au fost de PSD. Dintre acestia, opt au lipsit, iar restul au votat contra motiunii. Unii dintre parlamentarii PSD si-au asumat deschis votul contra motiunii. „Nu voi vota motiunea. Ca mine mai sunt in PSD de la 1 la 40 de parlamentari”, declara, inainte de vot, senatorul iliescian Razvan Theodorescu.

Ion Solcanu, un alt senator iliescian, anuntase si el ca nu va vota motiunea. Ambii s-au tinut de cuvant. Alaturi de ei au mai votat contra motiunii si alti parlamentari PSD, sustin cei care au supravegheat votul: Stefan Dimitriu, Viorel Pupeza, Serban Nicolae, Alexandru Athanasiu si Sorin Oprescu.

Au votat ascunzandu-si votul Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Manuela Mitrea, Doru Ioan Taracila, George Baesu, Petre Daea. Potrivit unor lideri ai PSD, de la PD a mai votat contra si deputatul PD Anca Constantinescu. Ei au promis ca-i vor trimite fotografia liderului PD, Emil Boc.

EvZ

Ziua votului, ziua tirguielii

Voturile pentru motiune s-au vindut si s-au cumparat ca la piata. Pe promisiuni de HG-uri preferentiale si de contracte publice.

Liderii PSD au facut noapte alba inaintea motiunii, Geoana si ai lui alergind de la negocierile cu PD la cele cu PNL si inapoi la discutii cu democratii, dupa ce liberalii au refuzat sa semneze un angajament privind coop-tarea social democratilor la guvernare.

Sefii PNL au jucat tare, cerindu-i lui Geoana sa puna pe masa un angajament semnat cu PD, ca dovada a puterii de negociere a PSD. „Daca ne aratati ca PD va da mai mult decit cereti de la noi, semnam protocolul“, le-a spus Bogdan Olteanu liderilor PSD marti seara, potrivit unor surse participante la discutii.

Solicitarea sa a determinat suspendarea discutiilor cu PNL, spre supararea lui Viorel Hrebenciuc. Ridicindu-se de la masa liberalilor, pesedistii s-au asezat la o alta runda de discutii cu liderii PD, la hotel Phoenicia, pina tirziu spre dimineata. De altfel, Mircea Geoana a afisat ieri-dimineata, la dezbaterea motiunii, ochii umflati de nesomn si oboseala.

Viorel Hrebenciuc arata si el epuizat si ingrijorat, spre prinz retragindu-se in bufetul de protocol al lui Bogdan Olteanu, sa-si traga sufletul, suparat ca jocul lui Geoana pe mina PD a intors situatia impotriva Guvernului.

De dimineata, Geoana le-a spus parlamentarilor PSD ca are „garantii ferme“ din partea PD ca partidul va fi cooptat la guvernare, precizind ca oferta democratilor este mai buna decit cea primita de la liberali, care nu au pus pe masa decit noi fonduri de la Guvern pentru baronii locali si promisiuni de contracte publice.

Presat de insistentele unora dintre colegii sai, presedintele PSD a sustinut ca are o hirtie semnata de liderii PD prin care acestia se angajeaza sa formeze un guvern alaturi de PSD, fapt care a intors lucrurile, insusi Hrebenciuc declarind la sedinta grupurilor parlamentare ca „motiunea trece“.

Din acest moment, Parlamentul a fost transformat in talcioc si citiva dintre sforarii clasici ai partidelor, in geambasi de voturi.

Vicele PNL Dan Radu Rusanu a luat parlamentarii PSD la discutii individuale, promitindu-le ca, daca voteaza impotriva motiunii, vor primi prin HG fonduri bugetare pentru judetul in care activeaza sau, mai mult, daca au firme, pot primi contracte cu ministerele liberale.

„A venit Rusanu la mine mai devreme si mi-a zis ca, daca votez cu ei, imi dau bani sau contracte“, ne-a declarat unul dintre deputatii tineri ai PSD. Puiu Hasotti numara in fata colegilor, la bufet, „trei-patru senatori PD“ pe care i-ar fi convins chiar el sa voteze pentru guvernul Tariceanu, dupa exemplul dat de democratii Liviu Nistoran si Radu Tirle.

Nistoran a primit, de altfel, in schimbul votului, promisiunea unei functii in PNL si a unui loc pe listele parlamentare.

Pesedistul Liviu Dragnea a dus munca de lamurire cu propriii parlamentari, chinuindu-se pret de o ora sa-i convinga pe deputatii de Constanta Alexandru Mazare si Eduard Martin sa sustina motiunea. Cei doi aveau misiune sa voteze impotriva din partea tandemului Radu Mazare-Nicusor Constantinescu, suparati pe Mircea Geoana.

Si democratii umblau dupa voturi, mai ales printre liberalii suparati pe Tariceanu.

Pentru ca dezbaterea motiunii a durat mult prea mult, ministrii si parlamentarii si-au omorit timpul care cum a putut. Ministrul Paul Pacuraru citea „Fericirea paradoxala“, scrisa de Gilles Lipovetsky. Decebal Traian Remes calcula voturile pro si contra si, plictisit de rezultat, casca in nestire.

Cotidianul

Boc: Problema neadoptarii motiunii se afla in tabara PSD

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, miercuri, dupa respingerea motiunii de cenzura, ca problema neadoptarii motiunii se afla in tabara PSD, unde se pare ca unele interese ale unor parlamentari social-democrati au fost mai puternice decat interesul degajarii unei stabilitati politice.

"Problema caderii motiunii se afla in tabara PSD. Se pare ca unele interese ale unor parlamentari PSD au fost mai puternice decat interesele creionarii unei stabilitati politice in Romania", a precizat Boc.

"Din punctul de vedere al PD, situatia ramane neschimbata: am fost, suntem si ramanem partid de opozitie. La aceasta motiune de cenzura ne-am comportat ca si partid de opozitie. Parlamentarii PD, cu doua exceptii, au votat pentru motiune, am avut doar o singura defectiune si un singur parlamentar care nu s-a prezentat la vot", a adaugat liderul PD.

El a aratat ca este vorba de Liviu Nistoran, care a fost prezent si care a votat impotriva motiunii si de senatorul Radu Tarle, care nu s-a prezentat.

Gandul

Dilema PSD: esec sau succes?

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca respingerea motiunii impotriva guvernului condus de premierul Calin Popescu Tariceanu nu reprezinta un esec, informeaza Rompres.

In opinia lui Hrebenciuc, se poate vorbi chiar de un succes, pentru ca documentul a fost votat de 220 de parlamentari, in conditiile in care motiunea a fost semnata doar de 140.

Totodata, Hrebenciuc a avertizat ca urmeaza stabilirea bugetului pe 2008, iar social-democratii vor avea din nou ocazia sa voteze impotriva cabinetului.

Romania Libera