Tara noastra ar putea pierde o parte din subventiile din agricultura acordate de Uniunea Europeana. Saptamana aceasta, comisarul pentru agricultura al Comisiei Europene, Mariann Fischer Boel, va prezenta raportul verificarilor efectuate la agentiile de plati pentru agricultura din Romania si Bulgaria.

Potrivit BBC, documentul contine o serie de deficiente in functionarea acestor institutii si in cazul Romaniei va cere corectarea deficientelor in termen de o luna.

Comisia Europeana ar fi trebuit sa ia o decizie privind activarea clauzei de salvgardare inca din luna septembrie. Aceasta presupune reducerea cu 25% a subventiilor de care Romania beneficiaza din partea UE.

Comisia a decis amanarea acestei decizii, iar potrivit unor surse din comisiile parlamentare pentru agricultura, saptamana viitoare putem asista la primirea unui serios avertisment. Daca intr-o luna problemele Agentiei de Plati nu vor fi rezolvate, clauza de salvgardare pentru agricultura ar putea fi activata, mai noteaza BBC, receptionat de Rador.

Romania ar urma sa primeasca pana in 2013 aproximativ 8 miliarde de euro pentru sectorul agricol. Banii ar urma sa fie destinati, intre altele, modernizarii si cresterii competitivitatii agriculturii romanesti, dezvoltarii infrastructurii rurale sau crearii de alternative la activitatile agricole.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) - institutia verificata de responsabilii europeni, functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si are reprezentante in toate judetele tarii. Incepand cu 1 ianuarie 2007, APIA deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura.