Presedintele Traian Basescu participa, joi si vineri, la Lisabona, la reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene. Dupa doi ani de la esecul Constitutiei Europene, liderii Europei sunt asteptati ca la intalnirea din Portugalia, care detine presedintia semestriala a Uniunii, sa-si dea aprobarea finala asupra Tratatului de reforma al UE.

In avionul care-l ducea la Lisabona pe presedintele Basescu s-a aflat si ministrul de externe, Adrian Cioroianu, care va participa si el la lucrarile forumului european din capitala Portugaliei.

Noul tratat va institui un mod mai simplu de adoptare a deciziilor - fara regula unanimitatii -, o intarire a puterilor Parlamentului European si o implicare mai mare a legislativelor nationale.

Si ministrii de Externe, reuniti saptamana aceasta la Luxemburg au incercat sa elimine ultimele obstacole, in vederea semnarii unui acord in cadrul summitului de la Lisabona.

De la incheierea acordului de principiu intre cele 27 de state membre, in iunie, numerosi avocati, lingvisti si diplomati au incerc sa finalizeze Tratatul, care va inlocui Constitutia Europeana respinsa in 2005, in Franta si Olanda.

De altfel, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso declara intr-un interviu pentru Die Welt ca pariaza pe un acord intre statele membre UE in favoarea unui tratat european in cadrul summitului de la Lisabona. "Nu vad nici un guvern care sa considere judicioasa, din punct de vedere strategic, impiedicarea semnarii unui acord. Toti stiu ca asemenea blocaje au costuri foarte ridicate", a subliniat el.

Potrivit presedintiei Romaniei, „un acord la Lisabona ar crea premisele pentru semnarea Tratatului pana la sfarsitul acestui an si ratificarea lui pana la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc in anul 2009. Romania va sprijini acest obiectiv”.

Cu ocazia reuniunii se va declansa o dezbatere de principiu privind modalitatea de dezvoltare a competitivitatii Uniunii pentru a raspunde mai bine provocarilor globalizarii, obiectivul fiind discutarea liniilor strategice ale dimensiunii externe a Strategiei Lisabona.

Presedintele Traian Basescu va participa, de asemenea, joi, la Summit-ul Partidului Popular European care se desfasoara in capitala portugheza. La aceasta intalnire se vor lua in discutia situatia din Kosovo, dar vor fi purtate si discutii menite sa duca la un acord cu privire la Tratatul UE.

Prevederi ale viitorului Tratat al Uniunii Europene

  • Tratat si nu Constitutie

    Noul Tratat va modifica textele fondatoare. Vor fi eliminati termenii care ar putea asimila UE unui stat federal, cum ar fi o Constitutie, drapel, imn etc.

  • Noi drepturi pentru cetateni

    Carta Drepturilor Omului, care contine 54 de articole referitoare la drepturi civice - libertate, egalitate, drepturi economice si sociale va avea caracter obligatoriu. Cu toate acestea, Marea Britanie si Polonia au obtinut derogari de la aplicarea sa.

  • Reformarea institutiilor

    Presedintele Consiliului Uniunii Europene va fi ales pentru doi ani si jumatate iar principiul rotatiei se va mentine pentru presedintia Consiliului de Ministri.

    Din 2014, Comisia Europeana va avea un numar de membri egal cu doua-treimi din numarul statelor membre. Parlamentul European isi va extinde puterea de co-decizie legislativa in chestiuni privind justitia, securitatea si imigratia. In acelasi timp, parlamentele nationale vor putea cere Comisiei Europene sa reanalizeze o propunere legislativa.

  • Facilitarea procesului decizional

    Deciziile prin majoritate calificata se vor aplica la 40 de noi domenii, in principal la cooperarea judiciara si cea dintre fortele de politie.

  • Un nou sistem de vot

    Majoritatea calificata consta in 55 la suta din voturile statelor membre si 65 la suta din populatia Uniunii.

  • Noi politici

    In acest sens tratatul prevede politici comune in domeniul energiei si combaterii efectelor incalzirii climei.

  • Clauza de iesire

    Un stat membru are posibilitatea iesirii din Uniunea Europeana dupa negocieri cu celelalte tari.

    Polonia, Italia, Bulgaria critica noua forma a Tratatului

    Printre problemele existente inainte de adoptarea Tratatului se numara dorinta Poloniei de includere in proiect a "Clauzei Ioannina", care permite statelor aflate in minoritate sa suspende temporar luarea unor decizii, care afecteaza un stat anume. Varsovia considera ca o asemenea clauza ar compensa dezavantajele sale in noul sistem de vot.

    Italia este nemultumita de pierderea egalitatii cu Franta si Marea Britanie prin redistribuirea locurilor in Parlamentul European si doreste ca problema sa fie abordata in afara Tratatului si negociata la o intalnire viitoare.

    Bulgaria a ridicat o problema in ultimul moment, solicitand ca moneda unica europeana sa fie scrisa "evro", potrivit grafiei chirilice, idee pe care Banca Centrala Europeana a respins-o.