Patriarhul Teoctist a murit in urma unui stop cardio-respirator provocat de o complicatie aparuta din pricina tratamentului medicamentos, neexistand vreo suspiciune de culpa medicala in acest caz.

Cei doi profesori care l-au operat pe Patriarh au fost gasiti nevinovati de Comisia de Jurisdictie a Colegiului Medicilor. Concluzia va fi trimisa Comisiei Superioare de Disciplina a Colegiului Medicilor, care va lua o decizie finala, decizie care nu va mai putea fi contestata decat in instanta.

O comisie medicala de specialisti stabilise, inca de joi dimineata, ca profesorii Ionel Sinescu, cel care l-a operat pe Teoctist, si Dan Tulbure, cel care a asigurat anestezia, nu au gresit, concluzia acestora fiind prezentata Comisiei de Jurisdictie a Colegiului.

Cei doi vor fi, totusi, audiati din nou, de Comisia Superioara de Disciplina a Colegiului Medicilor.

Colegiul Medicilor i-a audiat, joi, pe Ionel Sinescu si Dan Tulbure.

Intr-o prima etapa a anchetei, Colegiul Medicilor a adunat puncte de vedere ale mai multor specialisti in urologie, anestezie si terapie intensiva din tara. Conform acestora, echipele care au participat la interventia chirugicala au respectat procedurile.

Patriarhul Teoctist a incetat din viata la data de 30 iulie, la varsta de 92 de ani, in urma unor complicatii survenite dupa operatia de prostata la care fusese supus in aceeasi zi.

Ulterior, Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti s-a autosesizat in legatura cu procedeul de internare si respectare a protocolului preoperator in cazul interventiei chirurgicale efectuate in cazul acestuia de catre doctorul Ioan Sinescu.

Consiliul Colegiului Medicilor Bucuresti a hotarat, apoi, sa trimita dosarul spre analiza Colegiului Medicilor din Romania cu mentiunea ca nu a identificat nicio eroare medicala in interventia chirurgicala la care a fost supus Patriarhul Teoctist.