Mai multi coordonatori de doctorate decat doctoranzi

Din culisele diplomelor universitare: cum scoate Romania peste 2000 de titluri de doctor pe an

de Liana Anghelescu     HotNews.ro
Vineri, 19 octombrie 2007, 0:00


Foto: gmu.edu
Documente:
Membrii CNADTCU
(19.10.2007) PDF

In numai cinci ani, peste 12.000 de persoane au primit titlul de doctor. Tinerii doctoranzi se plang ca unii coordonatori de lucrari nu sunt suficient de competenti, fie din cauza varstei inaintate, fie din cauza slabei pregatiri profesionale.

In 2006, in cele 277 de Institutii Organizatoare de Doctorat, lucrau 3.708 coordonatori de doctorat. Activitatea lor si a „elevilor” pe care ii au in grija este evaluata la final de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Aceasta institutie a fost contestata, reorganizata, apoi din nou contestata. „Radiografia doctoratului” arata o insitutie bolnava de impostura.

Bolile imposturii din invatamantul superior

 • Plagiatul. Mai multi actori ai mediului universitar reclama plagiate ale cadrelor didactice.

 • Printre coordonatorii de lucrari de doctorat se numara si persoane cu functii inalte in stat: ministri, deputati

 • Activitatea Consiliului care acorda titlurile si diplomele universitare este lipsita de transparenta

 • Mai multi oameni din sistem spun ca exista profesori universitari care tin fraiele acordarii titlurilor si fac parti-pris-uri

 • Autoritatile din educatie evita sa vorbeasca despre modul in care se acorda, in Romania, titlurile universitare.

  „Nimeni nu e dispus sa vorbeasca. Carierele universitare sunt dirijate de unii care s-au infipt in pozitiile lor acum multa vreme. Din cauza asta ai doua optiuni: incerci din toate puterile sa inveti sa obtii ce doresti si taci atunci cand esti calificat pe nedrept.

  Alta conditie esentiala e sa te faci ca nu vezi cazurile de plagiat, nepotismul si pilele din facultati si Universitate”, ne-a povestit un tanar doctorand de la Universitatea Bucuresti.

  Din 3.708 profesori coordonatori de doctorat, 293 isi desfasoara activitatea la Universitatea Bucuresti.

  „Sunt profesori care nu au ce cauta pe posturile lor. Un exemplu al Universitatii Bucuresti, cunoscut de toata lumea si tinut secret tot de toata lumea, este un profesor, care este si director de editura, care a plagiat doua lucrari.

  Plus ca, avand in vedere faptul ca nu are nicio lucrare publicata recunoscuta international, nici nu ar trebui sa coordoneze lucrari de doctorat”, a mai spus doctorandul.

  „Te chinui ani de zile sa studiezi si sa incerci sa produci o cercetare buna si te uiti cum unii obtin titluri si drepturi doar ca sunt sustinuti de colegii de catedra si pahar. Tot ei au dreptul sa iti evalueze lucrarea. Ei, care habar n-au ce inseamna cercetare ”, a mai spus el.

  Cu toate acestea, spune tanarul doctorand, sunt si oameni tineri si oameni cu multa experienta care sunt buni, au lucrari de cercetare publicate in strainatate si care muncesc cu adevarat pentru titlurile lor si chiar si dupa ce le-au obtinut.

  Coordonarea doctoratelor - monopolizata de cei in varsta

  Desi coordonarea doctoratelor fusese scoasa din atributiile cadrelor didactice trecute de varsta de 70 de ani, din cauza presiunilor s-a revenit la forma initiala. Profesorii conducatori de doctorat nu au reglementata limita de varsta.

  Profesorul Gheorghe Georgescu (75 de ani), Universitatea Bucuresti (vezi lista) se lauda recent in „Viata Satului” ca inca mai poate sa conduca doctorate.

  „Mi-ar fi foarte greu sa renunt. Ma mandresc cu cei peste 75 de doctoranzi pe care i-am indrumat ca pe copiii sau prietenii mei in obtinerea titlului de doctor in agronomie. Si acum am 15 doctoranzi. Deci, vedeti, timpul nu-mi da pace si pentru asta sunt foarte incantat” (Viata Satului, nr.19, 1-15 octombrie 2007)

  ”Monopolul senectutii” si Eugen Simion

  Despre aceasta situatie vorbeste si seful Comisiei Prezidentiale pentru Invatamant, Mircea Miclea. „Este un monopol al celor cu senectute. Pe vremea cand eram ministru am incercat sa dau o sansa si celor tineri eliminand posibilitatea ca profesorii de peste 70 de ani sa mai coordoneze doctorate. Intamplarea face ca domnul Eugen Simion (n.r. fostul sef al Academiei Romane) implinea atunci chiar aceasta varsta.

  El si mai multi profesori m-au acuzat de discriminare si din pacate aceasta prevedere a durat numai cateva luni. Ideea este ca la 70-80 de ani nu mai poti sa te ocupi de un lucru atat de important cum este coordonarea unui doctorat.

  In Marea Britanie, acolo unde sunt cele mai bune universitati din Europa o lucrare de doctorat poate sa fie condusa de cadre mai tinere, de lectori. La noi aceste functii sunt pe viata si de regula trec multi ani pana un profesor are dreptul sa conduca doctorate”, a declarat Mircea Miclea.

  Ministerul Educatiei nu spune cine conduce acum CNATDCU

  Numele lui Eugen Simion este legat de explozia de diplome de doctorat din vremea in care academicianul conducea Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (2001- 2005). Consiliul si-a schimbat in 2005 componenta. La acea vreme, numele din Consiliu au fost tinute secrete o perioada. Din 2006, consiliul are o noua componta (vezi documentul atasat).

  Numele presedintelui Biroului Executiv ramane insa o necunoscuta. El nu apare evidentiat in lista membriilor, iar Biroul de Presa al Ministerului Educatiei nu a putut spune cum se numeste presedintele Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. „Nu stiu exact” - ni s-a raspuns.

  Biroul de Presa al Ministerului Educatiei nu a oferit informatii nici despre activitatea acestui Consiliu, respectiv cate cereri de acordare a titlului de doctorat a respins.

  Peste 12.000 de doctori in cinci ani

  Potrivit Ministerului Educatiei, intre 2001 si 2003 s-au eliberat 6631 de titluri de doctorat. La vremea respectiva, seful institutiei care elibera aceste titluri, Eugen Simion, a fost acuzat de numeroase ori in presa ca ar fi prea indulgent in acordarea titlului de doctor. Urmatorii ani au continuat cu o medie de peste 2000 de doctorate pe an.

  In 2004 s-au acordat 2817 doctorate, iar in 2005 au fost eliberate 2631 de titluri. Nu exista statistici mai noi care sa arate cifra de doctorate eliberate dupa 2005. In cinci ani (2001 -2005) au fost eliberate 12.079 titluri de doctorat.

  Dumitru Miron: Nu se poate spune ca avem inflatie de titluri de doctorat

  „Nu se poate spune ca avem inflatie de titluri de doctorat. Sunt multe titluri de doctorat in Romania dar in raport cu ce?” spune Dumitru Miron, Secretar de Stat pentru Invatamantul Superior. El recunoaste insa ca doctoratele au avut o explozie la un moment dat.

  „Conducatorii de doctorate au fost certificati, intr-adevar la momente diferite, dar in acest moment, prin ordin de ministru, sunt stabilite foarte clar criteriile :activitate stiintifica probata prin granturi de cercetare la nivel national si sau internationala”, a spus Miron.


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  2457 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   Aveti dreptate (Vineri, 19 octombrie 2007, 23:29)

   Razvan (360romania.eu) [anonim]

   Eu am acces la informatii din sistem. Sunt foarte multi oameni incompetenti facuti pe capete profesori universitari. Practic concurenta se da pe pile si nu pe cunostinte tehnice (eu vorbesc de o facultate cu profil tehnic). Nu intereseaza pe nimeni chestiuni de nivel tehnic daca nu te sustine nimeni din spate.

   Pe vremea cand eram student m-am ocupat de o retea. La retea venea si un anumit profesor care scria o lucrare. Atunci am vazut cum se "scrie" o lucrare. Ca sa nu poata fi acuzat de plagiat profesorul avea cateva carti (unele straine) si reviste din care efectiv facea copy & paste. Eu am vazut cu ochii mei parti din lucrarea profesorului identice cu lucrari deja tiparite. Smecheria era ca se copiau pasaje, dupa care profesorul punea ceva de la el si din nou copia pasaje, de data asta din alta carte.

   Lucrarea nou avea 10% continut original, restul era o amestecatura intre diferite lucrari deja tiparite.

   Singurul merit al profesorului era ca stia de unde sa copieze. Cam asta este cerinta ca sa faci o lucrare cu care sa avansezi in cariera.
  • 0 (0 voturi)    
   nu ne mira (Vineri, 19 octombrie 2007, 23:35)

   john doe [anonim]

   la cati doctori sunt intr-o Universitate are trebui sa fie spital. si ce ma socheaza este faptul ca daca nu te adresezi lor fara "DR." nu te asculta. pacat, student fiind sunt de parerea ca invatamantul romanesc a decazut mult... prea mult...
  • 0 (0 voturi)    
   Limbaj agresiv (Vineri, 19 octombrie 2007, 23:35)

   Mazeta [anonim]

   Este adevarat si evident ca in Romania exista o anumita inflatie de diplome si de titluri (la toate nivelurile, nu numai la doctorat), dar formularea „din fauna romaneasca de 3.708 profesori coordonatori de doctorat...” este de-a dreptul insultatoare. Rusine, tanti!
  • 0 (0 voturi)    
   sa vedeti de acum incolo (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 0:11)

   adrian [anonim]

   sa vedeti de acum incolo ce va fi. s-a legalizat sistemul bologna si se da doctoratul in 3 ani (ce aberatie!!!). eu am lucrat 8 ani la doctorat, m-am spetit, am luat magna cum laudae si... ce daca. vin altii cu pile si relatii si iau acelasi calificativ, ca de sa nu supere comisia pe onorat candidat. ies niste lucrari, te crucesti!!! nu exista ierarhie, orice profesoras de tara isi poate da doctoratul, numai sa vrea si sa dea unde trebuie. bataie de joc fata de cei care muncesc cu adevarat.
   • 0 (0 voturi)    
    E dezastru ! (Luni, 8 ianuarie 2018, 20:33)

    anonima [anonim] i-a raspuns lui adrian

    Voi raspunde cu intarziere la ceea ce ati zis :
    Hai sa ne uitam la Cluj la o universitate renumita care isi trateaza doctoranzii ca pe ultimii oameni. De fapt... isi trateaza doctoranzii buni ca pe niste sclavi, iar cei prosti sunt lansati in pozitii cheie in universitati.
    In momentul in care ajung in varf oameni fara competente si incapabili sa predea sau sa faca cercetare serioasa atunci e problema mare !
    Ca doctorand va zic urmatorul fapt : intr-adevar, un doctorat facut in 3 ani nu e doctorat. Dar, pentru cei care doresc sa fie performanti : ori privat ori cercetare in strainate. Aici , pe plaiurile noastre, domneste fruntasa impostura romaneasca !

    Un doctorand
  • 0 (0 voturi)    
   slab! (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 0:11)

   doctor in dinamica parmenidiana [anonim]

   nota 5 autoarei, articolul nu atinge, din pacate, nici una dintre tintele pe care le vizeaza. tot ce rezulta e ca "s-ar putea" sa fie nereguli in activitatea cnatdcu, ca poate sunt prea multi batrini uzati pe post de indrumatori (dar nu stim citi), si ca, dupa o marturie anonima, ar exista mai multe cazuri flagrante de incalcare a conduitei corecte a conducatorilor de doctorat si a candidatilor (dar nu avem nume, date, fapte).
   aceste "s-ar putea" sunt sprijinite doar pe conjecturi, datele neputind fi, chipurile, obtinute, fiindca "nu se cunosc" sau sunt tinute ascunse, sau sunt "acoperite".

   poate ca daca nu s.ar fi grabit sa-si faca norma de articole, ar fi aflat niste date concludente, ca sa avem si noi, prostii care citim, ceva sa rumegam.

   pe cind niste nume, domnule, niste exemple clare de plagiat, cineva care sa iasa in fata, cu numele si cu probitatea sa profesionala, si sa zica pe sleau cit de albastra e situatia? ca de la miclea nu aud decit trompete, nimic clar. si nu cred ca nu stie lucruri.

   astept cu nerabdare un articol pe aceasta tema, nu un "vreausafiu"-articol.
  • 0 (0 voturi)    
   Nepotismul in universitati - un exemplu! (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 0:20)

   Sar Castic [anonim]

   Ceva bun de citit:

   http://www.unitbv.ro/sim/catedra_ims_r.htm#D

   Observati coincidenta numelor... sau e numai coincidenta? Asta intr-o mica catedra a unei mari universitati!
   Securitatea in Brasov a fost adinc bagata in cadrele universitatii.
   Creadeti ca e o coincidenta? Ei sint soti si sotii, parinti si copii - controlind structura si viitorul catedrelor si al materialului predat - in mare parte ineficient si cu o totala lipsa de exemple practice. Fabrica de diplome pe spaga! Cu exceptii, cererile de spaga se fac mai mult sau mai putin pe fata.
  • 0 (0 voturi)    
   bolile imposturii ..... (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 4:23)

   adi [anonim]

   articolul acesta ar trebui tinut cel putin o saptamana !!!!!!!!
   daca sunteti profesionisti si doriti sa fie luat in seama si sa iasa ceva bun din asta!!!!!!
   idiotii care si-au luat titluri sau au facut bani din furaciuni de tot felul sunt deja loviti de paranoie si sunt convinsi ca li se cuvine orice si ca pot calca pe oricine in piciore pentru simplu motiv ca au bani si inca nu au fost trasi la nici un fel de raspundere pentru ce au facut pana acuma!!!!!!!!!!!!
   am observat ca exista si politie care nu pune botul la orice si doresc din tot sufletul sa fie ajutati sa nu se lase batjocoriti de tot felul de maimutoi ; nu este greu !!!! eu nu am furat pana acuma si am trait suficient de bine fara sa cer de la altii !!!!1
  • 0 (0 voturi)    
   Pt 4 (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 5:32)

   gheorghe [anonim]

   se vede tare cat de destept ai fost daca ai facut doctoratul in 8 ani:)))
   da tati sa stii si tu ca un doctorat se poate termina in cel mult 4 ani, 3 ani este daca nu trebuie sa-ti iei cursuri in general; ori daca pe tine nu te-as dus bibilica ai reusit in 8; si inca cum Magna cum laudae:)) hahaha pai cine ti-a dat tata titlul asta ca la defense nu se dau note; dar asa cu romanii prosti care isi da cu parerea pe acilea:))
  • 0 (0 voturi)    
   Ipocrizie (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 6:03)

   Hihihi! [anonim]

   M-am uitat peste lista membrilor Comisiei, si cel putin unul e un plagiator notoriu - cel putin o carte copiata practic cuvant cu cuvant in proportie de peste 95%.

   Va dati seama cata "competenta" si "corectitudine" zace acolo?
  • 0 (0 voturi)    
   Evident! (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 8:28)

   alien [anonim]

   Oricine a trecut prin facultate stie lucrurile astea!! Si de nepotisme, si de plagiate, si de profesorii care se agata cu dintii de scaune chiar si dupa varsta senectutii! Ca nu se spun e altceva. Se perpetueaza mitul calitatii invatamantului romanesc fara a se mentiona decat tangential adevarul. Invatamantul superior a devenit un fel de structura dinastica cu 2-3 generatii de profesori, unii dintre ei fara alt merit decat numele de familie! Asta e realitatea!
  • 0 (0 voturi)    
   a fi profesor (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 9:36)

   calin [anonim]

   Ma gandeam ca exista un lucru pe care o majoritate covarsitoare (indraznesc sa spun) dintre studenti si cadrele didactice universitare din Romania il percep gresit: cel mai bun in profesie nu este egal cu cel mai bun pe linie academica! Si de aici decurg majoritatea problemelor semnalate si in acest articol. Schimbam conceptia, se schimba imediat totul de la sine: profi univ pe bune, doctoranzi pe bune, competitie intre institute, studenti mai bine pregatiti, si uite asa incet incet o sa ne mai revenim si noi....
  • 0 (0 voturi)    
   sa vedeti la Sibiu nereguli (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 11:02)

   cadru univ [anonim]

   Nu exista Universitate in Romanaia necorupta, neatinsa de nepotism, lipsa deontologiei profesionale, lipsa profesionalismului.
   La Facultatea de Istorie si Patrimoniu, a aceleiasi universitati mentionata mai sus, a avut loc transferul unui "cadru didactic" de la Cluj, care a fost cercetator inainte, pe un post in care nu are specializare. Cursurile pe care le preda sunt contestate si criticate de studenti. Exemple: la disciplina estetica face teoria scaunului, iar la seminarii studentii au primit ca tema desene cu echipa de fotbal: la cursul de istoria artrei romanesti preda istoria muzicii, baletului si teatrului in Romania, iar la seminarii face auditii cu Ciprian Porumbescu, etc.
   Rectorul univesitatii sibiene dr. Constantin Oprean este recunoscut in managementul calitatii in invatamantul universitar.............
  • 0 (0 voturi)    
   Articol fara suport concret (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 11:06)

   spiridon [anonim]

   Consider ca articolul este unul salb. Se speculeaza mult fara a fi prezentate argumente concrete in sprijinul celor ce se afirma. Documentare slaba pentru ar fi putut face comparatii cu unele tari mai dezvoltate sa vedem daca avem sau nu multi doctori sau conducatori de doctorat. Adica sunt multi dar in comparatie cu ce? Cum ati ajuns la aceasta conlcuzie?
   Sa te duci prin universitati si sa intrebi 1 sau 2 frustrati ce nu este in regula mi se pare penibil.
   Indiferent de antipatia colegilor sau sefilor daca ai valoare, pana la urma te afirmi, nu te publica unul din motive subiective dar gasesti alta revista. Ai o multitudine de posibilitati in Romania si in strainatate. Totul este sa indeplinesti criteriile cerute de CNATDCU care se cunosc.
   Nu trebuie sa negam ca sunt si situatii negative dar este nevoie de un demers jurnalistic de calitate nu de ageamii.
  • 0 (0 voturi)    
   pt. 8, reply (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 12:58)

   adrian [anonim]

   Bai Gheorghe, se vede ca esti mai de la tara. Acum oi vrea sa iti dau toate detaliile. Stagiul a fost de 6 ani, iar 2 ani am lucrat inainte de a ma inscrie la doctorat. Un doctorat bun nu se face in 3-4 ani, nene. Mergi in state si vei vedea ca sunt doctorate de 8 - 10 ani. Nu vreau sa insir premiile luate cu lucrarea (publicata si recenzata, de altfel). Dar de, noi suntem neam de circotasi si ne place sa aruncam cu noroi. Fa tu doctorat in stilul de azi si ia Summa cum laudae. Citeste mai bine ce am scris eu acolo. Dixit!
   p.s. nu am nevoie de raspuns de la tarani.
  • 0 (0 voturi)    
   O solutie (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 13:07)

   stefan v [anonim]

   Statul, prin Ministerul Educatiei, valideaza si egalizeaza toate titlurile academice si universitare, prin antet, stampila si semnatura ministrului. Adica o diploma de la univ. Bucuresti, devine egala cu una de la Curtea de Arges. O prostie imensa. Daca o univ. vrea sa dea mii de titluri academice, inclusiv la portarii institutiei, sa le dea si sa se faca de ras, fara a implica tot sistemul si semnatura ministrului. In felul acesta CNATDCU devine inutula si dispare.

   Si in SUA sunt mii de "univ." de apartament, care pentru cativa zeci sau sute de dolari vand diplome doritorilor, dupa principiul ca de prostie nu te poate feri nimeni, nici macar statul. Sau poate, sunt amatori de suveniruri de acest tip si-si tapeteaza peretii cu diplome. Conteaza daca pe diploma este antetul Harvard, de exemplu, sau Ciupiciua.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce poate face statul (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 13:23)

   stefan v [anonim]

   Sa reglementeze calitatea de conducator de doctorat prin conditii drastice, echivalente criteriilor europene. Un numar important de articole ISI (30?), autor de tratate recunoscute international, etc. Atunci s-ar reduce drastic numarul conducatorilor de doctorat.

   Statul ar trebui sa dea publicitatii CV-urile conducatorilor de doctorat si ale celor care obtin titlul de doctor, precum si rezumatele tezelor de doctorat si posibilitatea de a fi consultate prin postare obligatorie pe pagini web, inclusiv traducerea lor in engleza, pentru a se verifica cu programe specifice daca au fost sau nu plagiate.
  • 0 (0 voturi)    
   Jurnalism de proasta calitate (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 13:25)

   adrian [anonim]

   De acord cu numarul 14, articolul este slab. Duduia Anghelescu sa faca bine sa se documenteze inainte sa arunce bombe in mass-media.
   Intr-adevar, exista probleme in sistem si da, sunt oameni care plagiaza insa un asemenea articol face de rusine tagma jurnalistilor.
   Informatii vagi, iar unele chiar neadevarate: cei 293 de conducatori de doctorat nu lucreaza toti la Universitatea din Bucuresti. Autoarea articolului nu stie (si nici nu are bunul simt sa se informeze) ca unele universitati nu pot acorda titlul de conducatori de doctorat deoarece acolo nu exista comisie de specialitate.
   Cine evalueaza competenta? CNATDCU? Nu duduie, acolo se aproba, insa propunerea trebuie facuta din partea unei comisii (in general dintr-o universitate de renume, cu cadre didactice pregatite). Din acest motiv sunt atat de multi la Universitate, multe dintre persoanele de pe acea lista lucreaza la alte universitati...
   Subiectul este unul foarte serios, asa ca va rog sa il tratati cu atentia cuvenita si cu mai mult profesionalism.
  • 0 (0 voturi)    
   Pt 4&15 (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 13:40)

   Mazeta [anonim]

   Monser, cu riscul de a fi numit taran, 'magna (summa) cum laudae' nu se scrie cu -ae (a se citi repede!), ci cu -e; iar dixit! e forma de persoana a treia, cred ca vroiai sa spui dixi! Putina filologie clasica n-ar strica nici doctorilor 'buni' sau, cum zice latinul, ne sutor ultra crepidam!
  • 0 (0 voturi)    
   Transparenta (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 14:14)

   stefan v [anonim]

   Poate ca in articolul Hotnews si in cate se povestesc pe aceasta tema exista si mult "folclor", neacoperit in realitati. Dar cine e de vina? Secretomania si lipsa de informatii.
   Exemple:
   Stie cineva o lista postata pe o pagina web cu toti cei care au obtinut anul acesta titlul de doctor, inclusiv titlul tezei si rezumatul ei? poate nu stiu eu. Propun ministerului s-o publice urgent.

   Pot gasi undeva CV-urile tuturor conducatorilor de doctorat? Daca nu, ministerul sa le posteze imediat.

   Doar in felul acesta dispar suspiciunile. Daca informatiile acestea nu devin publice, concluzia va fi ca suspiciunile sunt intemeiate. E simplu!

   Personal am cerut aceste informatii la minister in temeiul legii 544/2001 si raspunsul a fost negativ. Cum n-am timp si bani de procese.......
  • 0 (0 voturi)    
   (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 14:26)

   GIGIB [anonim]

   nu poti sa fi doctor in 2 ani. Punct.
   credeam ca titlul de doctor se da oamenilor deosebiti. care au depasit conditia de a scrie carti doar de dragul de a avea bibliografie, care scriu carti din chemare, care scriu carti cu CONTINUT NOU, nu care copiaza, pun studentii sa stranga articole, etc.

   DA SUNT PREA MULTI DOCTORI!

   DOCTORI FARA NOBEL!
  • 0 (0 voturi)    
   DOCTORATE (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 14:31)

   Ezry [anonim]

   In ultimii 10 ani s-a dat conducere de doctorat la f multa lume. Neavand candidati, exista multi conducatori care au ca doctoranzi secretarele de la facultatile unde profeseaza
   ( si care au facut facultatea la "FF", adica doar stand pe scaun la secretariat si facand cafele).

   Daca se face o investigatie statistica in toate univ din tara veti gasi sute de secretare doctorande.
  • 0 (0 voturi)    
   De-asta nu voi reveni in Romania!!! (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 16:25)

   Marius [anonim]

   Din cauza unor plagiatori, incompetenti, spagari si nesimtiti universitari sufera cei cativa care muncesc intr-adevar pentru diploma de doctor.
   Din cauzele enumerate in articol am preferat sa plec din tara si sa-mi fac doctoratul la o universitate de top din America de Nord, cu un profesor de talie mondiala. Nu ma tenteaza revenirea in Romania, desi am visat la asta. Imi doream sa revin, sa ajut si eu cu ceva. Mi-am dat seama ca nu se poate schimba nimic, pentru ca si cei tineri sunt la fel ca dinozaurii, unii chiar si mai rau. Din pacate nu mai exista nici o sansa, Romania e o tara corupta pana la ultima celula, e un organism bolnav. Cata incompetenta mi-a fost dat sa vad in timpul scurt cat am avut ocazia sa lucrez acolo!! E infiorator! iar partea proasta e ca dupa cativa ani e mai rau!!

   N-o sa ma hazardez eu acum sa dau solutii, desi m-am gandit la cateva. Nu e locul si nici momentul. Sa vina domnul adomnitei cu solutii. Aha, o mica observatie: cu ministri ai educatiei ca Hardau si Adomnitei nu ar trebui sa va mirati de ce s-a ajuns aici! Ca nu mai amintesc de ceilalti predecesori ai lor...Educatia si cercetarea au fost bataia de joc a tuturor guvernelor postdecembriste. Legile au fost date pentru a-i imbogati pe profesori, nu pentru a creste valoarea educatiei. Acum culegeti ce-ati semanat!!

   Precizare: Romania este la acelasi nivel cu Georgia si Macedonia din punct de vedere al rezultatelor din cercetare. qed
  • 0 (0 voturi)    
   No education (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 16:32)

   gmmail [anonim]

   Corect. Si mai mult de atat: Scriam pe blog despre situatia dezastruoasa, despre nepasarea si anacronismul din invatamant. Nu a interesat pe nimeni ba mai mult am mai primit si cateva email-uri prin care mi se indica sa-mi vad de treaba. Articolul complet il puteti gasi pe priviriinverse.ro/2007/10/03/no-education/
  • 0 (0 voturi)    
   subinginer Doctor (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 18:53)

   marius [anonim]

   Asta nu a-ti mai vazut.
   In Brasov la Electrica s-au creat functii de directori pentru oamenii pusi pe criterii politice sau din partea marelui sindicat.
   Tot la Universitatea Brasov exista o grupa de doctoranzi formata din angajatii lui Electrica , finantati de Electrica. In aceasta grupa sunt actualii directori si sefi de servicii ,care isi iau doctoratul . Unii dintre ei sunt subingineri( neingineri , vorba profesorului SZABO). S-a luat doctoratul de unii fosti si actuali directori pentru faptul ca au cedat un spatiu Universitatii din Brasov.
   Cadre universitare sunt actualii si fostii angajati ai Electrica
   Halal Invatamat Superior.
   Si cand te gandesti ca pana in '89 la Electrica ,Apa ,Gaz mergeau cei mai slabi absolventi si cei care nu isi luau examenul de Stat
  • 0 (0 voturi)    
   Spuneti extrem de putin (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 19:57)

   CSD [anonim]

   Realitatea este mai crunta. Daca cineva ar verifica tezele de doctorat s-ar descoperi plagiate, lucrari submediocre, de nivel gimnazial, compilatii fara valoare si foarte putina cercetare stiintifica, originalitate. Mi-am dat si eu doctoratul pe vremuri in Romania si stiu ca indrumatorul ami-a pus ca si conditie ca sa am TOT continutul tezei publicat in minim 3 reviste ISI din atara (state), altfel nu e validat continutul stiintific. Cine mai face asa ceva astazi? Subingineri facuti doctori, e corect, cautati-l pe Carabulea (patronul Atlassib) pe listele de doctoranzi de la Universitatea din Sibiu (scoala profesionala de rebuturi cu diploma).
   Majoritatea celor care au obtinut titlul de profesor sunt dinozauri incompetenti, cu carti copiate 100% din diverse locuri pe care nu -ia verificat niciodata nimeni. Colegi de pahar si chermeze intre ei, s-au vazut indrumatori de doctorat si dupa cate ca sunt NULITATI in domeniu, obstructioneaza tinerii care ar vrea sa faca ceva. Ministerul este la fel de corupt, comisii pe cumetrii,.. Sa vedeti cum vin de Pasti si de Craciun cu masinile din provincie pline cu carne, vin, branza sau brazi si mai ales cu PLASA cu bani la TOVARASII din minister care semneaza hartiile pentru cate un dosar/specializare/etc.
   Alo, domnule Ministru, existati sau sunteti in aceeasi cloaca de corupti incompetenti cu cei care-i conduceti?
  • 0 (0 voturi)    
   Hai si tu, Alifie... (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 21:44)

   Dr Doc [anonim]

   Situatia este tragica. Paraziti de sistem cu vechi state de colaboratori si pupincuristi au ajuns sa distruga ceva mai important decat o flota sau o intreprindere. Ne-au furat o ierarhie de valori.
   Situatia pleaca de la otrepele deja cunoscute de pe vremea lui Ceausescu. Azi doar si-au gasit colaboratori la diverse Universitati si, de regula, fac trotuarul provinciei. Au ore in universitatile doctoranzilor si predau un curs, doua, pe semestru. Restul orelor le tine doctorandul iar "conductorul" de doctorate ia banii. Cacademicienii sunt sus in topul manariilor. S-au gasit intre ei numai paraziti de sistem, fara opera. Promoveaza doctoranzi ultra slabi chiar cu distinctii stiintifice, dupa cum cotizeaza de mult. Smecheria cu doctoratul in alt domeniu decat cel de baza functioneaza din plin iar teoria formelor fara fond este o realitate. Toti bosorogii cabotini si ratati sunt in mare foame de doctoranzi. Unul dintre ei, deh, cacademician, a primit la doctorat intr-un oras de provincie o individa de la TESA care nu lucrase in cercetare, proiectare, nimic, nimic, nimic. Doar ca era cam slaba de refuz. Nu a terminat doctoratul, insa prestigiul respectivului cat si a jigodiei care a recomandat-o (tot academician) au devenit un fel de pres de pus la usa unei toalete publice pe usa careia scrie "vindem doctorate". Cea mai simpla masura este de a interzice conducerea de doctorate peste 65 de ani. A doua este cea de a cere verdictul de necooperare cu secu' de la CNSAS. Urmeaza masurile mai nuantate si mai greu de implementat. Pana atunci, in ziua cand cacademicianul vine la doctorate sunt urmariti cu arcanul posibilii doctoranzi; pana si portarului i se spune "Hai si tu, Alifie..."
  • 0 (0 voturi)    
   @adrian (#4) (Sâmbătă, 20 octombrie 2007, 22:45)

   viox [anonim]

   "sa vedeti de acum incolo ce va fi. s-a legalizat sistemul bologna si se da doctoratul in 3 ani (ce aberatie!!!)."

   Cred ca sunteti de acord cu mine ca nu durata pe care se intinde un doctorat e importanta, ci numarul efectiv de ore in care omul munceste la lucrare. Eu zic ca un doctorand care vine zi de zi la facultate (doctorat cu frecventa - exista o fisa de prezenta !) , timp de 3 ani, poate depune un efort mult mai mare decat unul care a facut doctoratul in 9 ani, venind la lucru o data la doua saptamani...
   Valoarea unui doctorand se poate vedea si din...media cu care a terminat facultatea ! Pentru ca nu poti sa mituesti / pacalesti zeci de profesori. Daca omul a fost de nota 5-6 in facultate, e cam cusuta cu ata alba...
  • 0 (0 voturi)    
   hoti sa fii, diplome ai (Duminică, 21 octombrie 2007, 1:08)

   wannabe [anonim]

   am vazut ca la faculta hotii au tot ce vor, am auzit ca si la doctorat se pot cumpara orice coordonatori vrei, in domneniul medical se zice ca nicicum altfel, oare sa fie asa?
  • 0 (0 voturi)    
   Pt adrian de la 4 si 15 (Duminică, 21 octombrie 2007, 6:08)

   gheorghe [anonim]

   bai prostovane, unde ai vazut tu doctorate in State de 10 ani???? in ce domeniu ma?

   pt cultura ta generala un doctorat ( la o fac foarte buna din State se termina in 3-4 ani); daca iti caca mintea sa scrii paperuri in jurnale competente care e problema. o teza serioasa de doctorat se poate compune din 3 paperuri ( submitted sau chiar accepted in unele cazuri) + introduction + concluzii mai bagi ceva de pe la tine si iese de o teza. daca iti trebuie 10 ani ca sa termini un doctorat aia e problema ta; sa-mi zici si mie ce univ din North america ofera scolarship pt un idiot ca tine care termina un doctorat in 10 ani:)) daca iti platesti tu sau faci part-time te priveste.

   si mai de la tara cum sunt chiar dupa ce am terminat am si luat un post de assistant prof (cu tenure track) doar dupa 4 ani de doctorat la o fac competenta din NA. asa ca mai baga-ti mintile in cap si vb lu Mazeta mai invata sa scrii:))
  • 0 (0 voturi)    
   Doctorate (Duminică, 21 octombrie 2007, 7:55)

   Dumitriu [anonim]

   Nu trebuie sa mire pe nimeni modul cum se dau titluri stiintifice in Romania. Invatamantul sa integrat economiei de piata. Se cumpara orice, chiar si un titlu de doctor. Ma uit si prin armata, jandarmerie, politie cati doctori avem. Cum ajunge domnul ofiter pe o anumita functie, pac si titlul de doctor. Vom avea la un moment dat numai doctori. Ce conteaza daca invatamantul se duce de rapa.
  • 0 (0 voturi)    
   Sapa si mapa (Duminică, 21 octombrie 2007, 10:18)

   gigi becali [anonim]

   Si prin Europa e cam tot asa, cei care sunt studenti pe afara pot sa confirme. Se angajeaza diversi est europeni pe posturi de cercetare si fac munca studentilor vestici la doctorat.
   Bienteles ca nu pentru orice studentel, ci pentru cei cu pile. Si sistemul este infestat de mostenitori pentru ca si ei sunt tot oameni.
   La final esticul se alege cu multumiri iar vesticul se alege cu doctoratul. Nu se numeste ca ai plagiat se numeste ca ai furat si ai inselat. Unul cu sapa si altul cu mapa.
  • 0 (0 voturi)    
   Pt. Gheorghe - 30 (Duminică, 21 octombrie 2007, 14:24)

   Dan [anonim]

   Mai Gheorghe, adevarul este ca dupa cum vad eu ca te adresezi chiar si dupa pozitia obtinuta (de asistent profesor) esti inca un MARE tzaran - dupa cum si Adrian spune ;). Un doctorat bun poate fi facut in 4 ani, insa nu inseamna ca atunci cand il termini dupa 8 ani esti mai prost. Cel putin cunosc oameni care dupa doctorat de 8 ani au fost imediat angajati de unele din cele mai mari companii de inalta tehnologie din lume. Deci totul este relativ. In concluzie, ar trebuii sa te mai linistesti si sa accepti mai multe variante. Cert e faptul ca este nedrept sa vezi ce se intampla in Romania in multe cazuri - cat de usor obtin unii oameni titlul de Dr..
  • 0 (0 voturi)    
   shop-center (Duminică, 21 octombrie 2007, 14:50)

   relu-paralelu [anonim]

   Sibiul a devenit shop-center de doctorate, titluri honoris cauza, cumetrii si familiute. E un adevarat labirint de aranjamente corupte, promovarea baronilor locali dar si a politrucilor din retea,a rubedeniilor si slujitorilor merituosi...
  • 0 (0 voturi)    
   parere (Duminică, 21 octombrie 2007, 18:44)

   anonymous [anonim]

   Problema exista, nu cred ca se poate generaliza, dar cred ca merita o analiza serioasa, stiintifica. Ar merita facut un studiu si publicate rezultatele.
   Impostura si managerii incompetenti de tip comunist exista din belsug in mediul academic dar inca nu exista mecanismul de insanatosire al sistemului care ar trebui coordonat de sus.
   Schimbarea va veni poate in 20 ani...
  • 0 (0 voturi)    
   Numai impostori si cozi de topor (Duminică, 21 octombrie 2007, 19:04)

   Viorel [anonim]

   Din cate am vazut si eu sunt tot felul de coordonatori de docvtorate care te muncesc 24/24 cu tot felul de traduceri, redactari (pentru ei evident si fara plata) in plus trebuie sa fii toata ziua la universitate sa ai grija de tot felul de lucruri de secretariat - coordonare de masterate, studenti si alte prostii din care lor le ies bani mairi iar tu stai cu 4 mln banii de bursa pe an. Nu poti sa zici nimic pentru ca risti sa pierzi anii de doctorat si master - fara diplome.
  • 0 (0 voturi)    
   Pt Dan 33 (Duminică, 21 octombrie 2007, 20:45)

   gheorghe [anonim]

   Stai linistit Dane.

   nu am zis nimic ca esti mai prost dupa ce faci un doctorat in 8 ani. am zis doar ca trebuie sa fii imbecil sa nu-ti termini doctoratul on time.

   cat despre Rom sunt absolut de acord. chiar ma gandeam sa trmit niste e-mailuri la anumiti autori de carti din afara cu samples de cum se copiaza in Rom; deocamdata nu am timp acuma dar am sa fac si chestia asta; sunt curios ce se intampla
  • 0 (0 voturi)    
   HONORIS CAUSA (Luni, 22 octombrie 2007, 2:12)

   HORMONIS PAUZA [anonim]

   asta chiar e o distractie, permite-mi, de dragul amuzamentului colectiv, sa va relatez ce sa intimpla in prestigioase institutii de invatamint romanesti, bunaoara la universitatea babes bolyai, fie-i numele laudat in veci.
   aici exista o practica de data relativ recenta de acordare pe banda de titluri de doctor honoris causa. ei bine, fara a numara cele citeva personalitati care se numara printre laureti, restul sunt nu personalitati ale lumii stiintifice, ci, atentie mare, personalitati ale administratiilor universitatilor de peste tot din lume. cite un profesor cumintel, asa cum se gasesc la kilogram in lume, dar bine insurubati in cite un post de rector sau prorector pa undeva. eventual decan, da sa aiba multa putere. mai numarati aici capi ai bisericii, cadorisiti in prostie cu binecuvintarile academice ale acestui titlu, care a plictisit de moarte tot personalul auxiliar al universitatii, fortat sa intruneasca cvorumul la decernarile festive, caracterizate, dupa cum o stiti unii dintre voi, de discursurile autopublicitare desantate ale capilor universitatii clujene. enteresul, prieteni, enteresul poarta fesu de toktor.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Luni, 22 octombrie 2007, 10:57)

   Alina [anonim]

   si va mirati ca nu vor UE sa recunoasca diplomele.
   eu am inceput facultate in romania si am inghetat la jum anului 3. mi-am gasit de munca in strainatate pentru ca sunt capabila. nu m-a intebat nimeni ce diploma am. cei cu doctorate de-acasa sunt niste needucati si cu atat vor ramane in viata. cu o bucata de hartie fara nici o valoare. tot ce e drept si bun va trece pe langa ei. atat a facut si elena ceausescu
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru 18, 14, 5 si 3 (Luni, 22 octombrie 2007, 11:17)

   Vasi [anonim]

   Intrebarea mea este daca va deranjeaza intradevar ceea ce numiti dumeavoastra "lipsa de profesionalism " a jurnalistei sau doar va deranjeaza prea tare ce intrebari si discutii deschide acest articol?
   Si inca ceva, desi sunt un simplu student si poate unii dintre voi "doctori", nici eu in locul jurnalistei nu as fi dat detalii sau nume chiar daca as fi stiut (daca va duce capu va dati seama si de ce). Este destul de evident ce intentioneaza articolul si avand in vedere ca se poarta aceste discutii scopul a fost atins.
  • 0 (0 voturi)    
   decedati (Luni, 22 octombrie 2007, 15:07)

   dani [anonim]

   mai uitati-va si la lista aceea ...
   e facut update foarte des cred...
   un decedat e sigur printre ei. si da, poti merge 10 ore pe zi la scoala. degeaba. pentru ca oricum mai si alte lucruri de facut (de exemplu eu trebuie sa tin ore) asa ca acei 3 ani mi se par mai mult decat putini. in plus sunt singur (adica nu am o armata de oameni in spate care sa lucreze pentru mine. voi avea o teza jalnica probabil, indiferent cat incerc eu sa muncesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Citez din memorie (Luni, 22 octombrie 2007, 16:20)

   Groparu [anonim]

   Sunt apsolvent UBB, adeca instutitia aia pastorita de nea domnu' Marga.

   Citez din memorie una din paradigmele preferate ale domniei sale: "Doctoratul nu trebuie sa devina un refugiu pentru impotentii financiar"

   Consider ca restul comentariilor sunt de prisos.
  • 0 (0 voturi)    
   din sistem (Luni, 22 octombrie 2007, 18:36)

   A [anonim]

   Lucrez in sistemul de invatamant superior si am sustinut de curand teza de doctorat. Din pacate, ce se spune in articol este adevarat, am simtit pe propria piele acest lucru. Conducatorul meu de doctorat (coleg de catdera) nu stia nici macar ABC-ul in domeniu... Facea confuzii grave, pe care poate nici studentii nu le fac. Am ramas dezamagit, pt ca lucrarea a fost buna, dar nu a avut cine sa o evalueze... Profesorii din institutia mea sunt facuti prea usor conducatori de doctorat, de multe ori au activitate stiintifica, dar care nu le apartine, pt ca articolele, cartile,granturile nu sunt scrise de ei, ci de catre asistenti, ei doar iau meritele trecandu-se in capul listei. Dintre profesorii actuali, abia daca 2 sau 3 (din peste 50) merita titlul de profesor, nu mai zic de cel de conducator de doctorat...
  • 0 (0 voturi)    
   Efectul Coanda? (Luni, 22 octombrie 2007, 19:56)

   Felicia [anonim]

   Ar fi fost necesara si o situatie statistica cu privire la numarul de doctorate sustinute de oamenii politici in perioada cat au ocupat functii publice (in parlament sau guvern)? Acesta ar putea fi "efectul" Coanda, prin care daca politicienii profita, profita si prietenii lor. Nimeni nu-si pune problema costurilor si a eficientei. La ce oare le-o folosi doctoratul cuiva care nu va lucra in cercetare sau invatamant? R: la nimic. Un exemplu: la Politehnica Buc. acolo unde rector este Mme. Andronescu, directorul administrativ si fost secretar general in MEC, Costoiu Mihnea isi face si el o teza de doctorat , sub conducerea aceleiasi foste ministre. Partea tare este ca in Poli numai cine nu vrea nu-si da doctoratele, adica portarii. In rest Poli este un "pol de excelenta" in doctori fara lucrari.

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by