In numai cinci ani, peste 12.000 de persoane au primit titlul de doctor. Tinerii doctoranzi se plang ca unii coordonatori de lucrari nu sunt suficient de competenti, fie din cauza varstei inaintate, fie din cauza slabei pregatiri profesionale.

In 2006, in cele 277 de Institutii Organizatoare de Doctorat, lucrau 3.708 coordonatori de doctorat. Activitatea lor si a „elevilor” pe care ii au in grija este evaluata la final de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Aceasta institutie a fost contestata, reorganizata, apoi din nou contestata. „Radiografia doctoratului” arata o insitutie bolnava de impostura.

Bolile imposturii din invatamantul superior

  • Plagiatul. Mai multi actori ai mediului universitar reclama plagiate ale cadrelor didactice.

  • Printre coordonatorii de lucrari de doctorat se numara si persoane cu functii inalte in stat: ministri, deputati

  • Activitatea Consiliului care acorda titlurile si diplomele universitare este lipsita de transparenta

  • Mai multi oameni din sistem spun ca exista profesori universitari care tin fraiele acordarii titlurilor si fac parti-pris-uri

  • Autoritatile din educatie evita sa vorbeasca despre modul in care se acorda, in Romania, titlurile universitare.

    „Nimeni nu e dispus sa vorbeasca. Carierele universitare sunt dirijate de unii care s-au infipt in pozitiile lor acum multa vreme. Din cauza asta ai doua optiuni: incerci din toate puterile sa inveti sa obtii ce doresti si taci atunci cand esti calificat pe nedrept.

    Alta conditie esentiala e sa te faci ca nu vezi cazurile de plagiat, nepotismul si pilele din facultati si Universitate”, ne-a povestit un tanar doctorand de la Universitatea Bucuresti.

    Din 3.708 profesori coordonatori de doctorat, 293 isi desfasoara activitatea la Universitatea Bucuresti.

    „Sunt profesori care nu au ce cauta pe posturile lor. Un exemplu al Universitatii Bucuresti, cunoscut de toata lumea si tinut secret tot de toata lumea, este un profesor, care este si director de editura, care a plagiat doua lucrari.

    Plus ca, avand in vedere faptul ca nu are nicio lucrare publicata recunoscuta international, nici nu ar trebui sa coordoneze lucrari de doctorat”, a mai spus doctorandul.

    „Te chinui ani de zile sa studiezi si sa incerci sa produci o cercetare buna si te uiti cum unii obtin titluri si drepturi doar ca sunt sustinuti de colegii de catedra si pahar. Tot ei au dreptul sa iti evalueze lucrarea. Ei, care habar n-au ce inseamna cercetare ”, a mai spus el.

    Cu toate acestea, spune tanarul doctorand, sunt si oameni tineri si oameni cu multa experienta care sunt buni, au lucrari de cercetare publicate in strainatate si care muncesc cu adevarat pentru titlurile lor si chiar si dupa ce le-au obtinut.

    Coordonarea doctoratelor - monopolizata de cei in varsta

    Desi coordonarea doctoratelor fusese scoasa din atributiile cadrelor didactice trecute de varsta de 70 de ani, din cauza presiunilor s-a revenit la forma initiala. Profesorii conducatori de doctorat nu au reglementata limita de varsta.

    Profesorul Gheorghe Georgescu (75 de ani), Universitatea Bucuresti (vezi lista) se lauda recent in „Viata Satului” ca inca mai poate sa conduca doctorate.

    „Mi-ar fi foarte greu sa renunt. Ma mandresc cu cei peste 75 de doctoranzi pe care i-am indrumat ca pe copiii sau prietenii mei in obtinerea titlului de doctor in agronomie. Si acum am 15 doctoranzi. Deci, vedeti, timpul nu-mi da pace si pentru asta sunt foarte incantat” (Viata Satului, nr.19, 1-15 octombrie 2007)

    ”Monopolul senectutii” si Eugen Simion

    Despre aceasta situatie vorbeste si seful Comisiei Prezidentiale pentru Invatamant, Mircea Miclea. „Este un monopol al celor cu senectute. Pe vremea cand eram ministru am incercat sa dau o sansa si celor tineri eliminand posibilitatea ca profesorii de peste 70 de ani sa mai coordoneze doctorate. Intamplarea face ca domnul Eugen Simion (n.r. fostul sef al Academiei Romane) implinea atunci chiar aceasta varsta.

    El si mai multi profesori m-au acuzat de discriminare si din pacate aceasta prevedere a durat numai cateva luni. Ideea este ca la 70-80 de ani nu mai poti sa te ocupi de un lucru atat de important cum este coordonarea unui doctorat.

    In Marea Britanie, acolo unde sunt cele mai bune universitati din Europa o lucrare de doctorat poate sa fie condusa de cadre mai tinere, de lectori. La noi aceste functii sunt pe viata si de regula trec multi ani pana un profesor are dreptul sa conduca doctorate”, a declarat Mircea Miclea.

    Ministerul Educatiei nu spune cine conduce acum CNATDCU

    Numele lui Eugen Simion este legat de explozia de diplome de doctorat din vremea in care academicianul conducea Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (2001- 2005). Consiliul si-a schimbat in 2005 componenta. La acea vreme, numele din Consiliu au fost tinute secrete o perioada. Din 2006, consiliul are o noua componta (vezi documentul atasat).

    Numele presedintelui Biroului Executiv ramane insa o necunoscuta. El nu apare evidentiat in lista membriilor, iar Biroul de Presa al Ministerului Educatiei nu a putut spune cum se numeste presedintele Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. „Nu stiu exact” - ni s-a raspuns.

    Biroul de Presa al Ministerului Educatiei nu a oferit informatii nici despre activitatea acestui Consiliu, respectiv cate cereri de acordare a titlului de doctorat a respins.

    Peste 12.000 de doctori in cinci ani

    Potrivit Ministerului Educatiei, intre 2001 si 2003 s-au eliberat 6631 de titluri de doctorat. La vremea respectiva, seful institutiei care elibera aceste titluri, Eugen Simion, a fost acuzat de numeroase ori in presa ca ar fi prea indulgent in acordarea titlului de doctor. Urmatorii ani au continuat cu o medie de peste 2000 de doctorate pe an.

    In 2004 s-au acordat 2817 doctorate, iar in 2005 au fost eliberate 2631 de titluri. Nu exista statistici mai noi care sa arate cifra de doctorate eliberate dupa 2005. In cinci ani (2001 -2005) au fost eliberate 12.079 titluri de doctorat.

    Dumitru Miron: Nu se poate spune ca avem inflatie de titluri de doctorat

    „Nu se poate spune ca avem inflatie de titluri de doctorat. Sunt multe titluri de doctorat in Romania dar in raport cu ce?” spune Dumitru Miron, Secretar de Stat pentru Invatamantul Superior. El recunoaste insa ca doctoratele au avut o explozie la un moment dat.

    „Conducatorii de doctorate au fost certificati, intr-adevar la momente diferite, dar in acest moment, prin ordin de ministru, sunt stabilite foarte clar criteriile :activitate stiintifica probata prin granturi de cercetare la nivel national si sau internationala”, a spus Miron.