Regizorul american Francis Ford Coppola a atacat Hollywood-ul cu ocazia lansarii ultimului sau film, apreciind ca cetatea filmului american este asemeni "industriei farmaceutice": desi dispune de atatea resurse, "nu produce decat Viagra".

La 10 ani dupa "The Rainmaker" ("Omul care aduce ploaia"), Francis Ford Coppola a prezentat in avanpremiera mondiala, la Festivalul de Film de la Roma, noul sau film "Youth Without Youth" ("Tinerete fara tinerete"), scrie Rador.

O creatie care mediteaza asupra constiintei vremii si asupra originii limbajului, pornind de la lucrarea omonima a scriitorului si filosofului roman Mircea Eliade.

Coppola, regizorul unor filme "clasice", precum "Nasul" sau "Apocalipse Now", a recunoscut in fata ziaristilor ca "intotdeauna am dorit sa fac film de autor"si ca intotdeauna a simtit ca "cinematografia este legata mai mult de poezie decat de o fictiune narativa, din acest motiv putand sa foloseasca aceasta minunata modalitate de expresie care este metafora".

Potrivit cotidianului "El Mundo", regizorul american este pe deplin constient de faptul ca noua sa creatie, pe care el insusi a finantat-o, va "soca" oamenii si a cerut chiar "timp" pentru ca publicul s-o accepte.

"Youth Without Youth" este povestea lui Dominic Matei (Tim Roth), un profesor batran, care isi redobandeste tineretea dupa ce a fost atins de un fulger la Bucuresti, in 1938. Iar cineastul, recuperand mult din mitul "renasterii", il face sa se ciocneasca cu probleme legate de cunoastere, de stiinta, de istorie si de iubire.

Paolo Mereghetti, critic la "Corriere della Sera", defineste creatia drept "insolita" si "indepartata de bunele reguli hollywood-iene actuale".

"Nu mai vreau sa fie un regizor de divertisment, nu ma intereseaza remake-urile extrem de scumpe ale cinematografiei din momentul de fata", s-a aparat Copolla.