Bancherii se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei sa mareasca, miercuri, dobanda de politica monetara pentru a calma inflatia. Analistii estimeaza ca, in ciuda acestei masuri, creditarea va continua in ritmuri sustinute, chiar daca ar creste dobanzile.

Tinta de inflatie de 4 % este pusa in pericol de a fi depasita, tinand cont de presiunea preturilor, efectul prelungit al secetei, dar si de evolutia inflatiei in luna septembrie.

Totodata, Banca Centrala va continua sa mentina actualul nivel al ratelor rezervelor minime obligatorii, de 20% la lei si 40% la valuta, cu toate ca media europeana este de 2 procente, transmite Radio Romania Actualitati, receptionat de Rador.

Aceste hotarari ar putea fi luate de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale, care se reuneste miercuri in sedinta.

In SUA, comitetul de politica monetara al Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, urmeaza sa anunte miercuri, la 20:15, ora Romaniei, o scadere cu 0,25% a dobanzii de politica monetara.

O astfel de decizie ar urma scaderii surprinzatoare cu 0,5% a dobanzii pentru imprumuturile “overnight” dintre banci de pe 18 septembrie si ar aduce dobanda de politica monetara la nivelul de 4,5%, minim atins in martie 2006.

Scaderea dobanzii de catre Fed urmareste prevenirea efectelor negative ale problemelor din sectorul imobiliar asupra economiei americane. Analistii sustin ca o eventuala scadere a dobanzii cheie ar putea influenta negativ evolutia dolarului.