Decizia Comisiei Europene de a reduce plafonul de emisii de dioxid de carbon alocat Romaniei va duce la investitii masive pentru companiile din sectorul energetic.

Potrivit NewsIn, Carmencita Constantin, directorul diviziei energie si mediu din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energice (ISPE), a declarat ca aceste costuri vor duce fie la reducerea productiei de energie, fie la cresterea pretului final al energiei.

Carmencita Constantin a aratat ca reducerea plafonului de emisii de dioxid de carbon alocat Romaniei va avea un impact semnificativ asupra sectorului energetic din Romania intrucat operatorii din acest domeniu vor fi nevoiti sa cumpere diferenta de certificate de pe piata sau sa investeasca masiv in reducerea acestor emisii.

"Aceste costuri in plus vor duce fie la scaderea productiei de energie, care practic este imposibil de realizat, fie la cresterea preturilor pentru consumatorul final", a spus directorul diviziei de energie si mediu a ISPE.

Potrivit directorului, institutul are un contract de colaborare cu Ministerul Economiei si Finantelor pentru studiul efectelor directivei europene asupra agentilor economici la care se refera acest act normativ.

Comisia Europeana a adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, planul national de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon pentru Romania. Forul european a alocat 75,9 milioane de tone de emisii pentru perioada 2008-2012, cu 20,7 % mai putin fata de propunerea Romaniei.

Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, plafonul sau limita din cantitatea de CO2 pe care o pot emite instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare, precizand numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare instalatie.