Cooperarea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa din Viena a atras, in decursul ultimilor doi ani, investitii de peste 250 milioane de euro care au fost plasati de plasati de catre investitori internationali, se arata intr-un comunicat al Bursei din Viena.

Investitiile au fost plasate in actiunile companiilor din cosul indicelui ROTX pe care mai multe banci internationale il folosesc drept suport activ pentru instrumente financiare structurate.

“Cooperarea cu BVB este cea mai avansata dintre toate cooperarile pe care Wiener Borse le-a initiat cu bursele din Europa Centrala si de Est; avem o relatie institutionala excelenta“, a declarat Michael Buhl, CEO al Bursei din Viena.

“Suntem convinsi ca putem sa aprofundam in continuare cooperarea cu BVB pentru ca impreuna sa fim pregatiti pentru a face fata oricaror schimbari datorate atat concurentei regionale, cat si globalizarii la nivelul pietelor bursiere“, a adaugat Buhl.

Pe 15 martie 2005, Wiener Borse si BVB au lansat impreuna indicele ROTX - Romanian Traded Index. Indicele ROTX cuprinde cele mai reprezentative companii romanesti tranzactionate la BVB.

Toate certificatele ce au la baza indicele ROTX sunt listate atat la Wiener Borse, precum si la alte burse de valori vest europene atragand permanent atentia investitorilor internationali catre companiile listate la BVB.

Pe langa actiunile din cosul ROTX, investitorii internationali tranzactioneaza si actiunile companiilor romanesti incluse de catre Bursa din Viena in cosurile unor indici regionali precum SETX (South East Europe Traded Index), CECExt (CECE Extended Index) si NTX (New Europe Blue Chip Index). Ponderea companiilor romanesti in cosul indicelui SETX reprezinta in prezent 35%.

Multe banci internationale importante precum ABN Amro, Danske Bank, Erste Bank, Nordea, RCB, Societe Generale, Unicredit (HVB) si Volksbank folosesc indicele ROTX, precum si ceilalti indici regionali ai Wiener Borse, ca suport activ pentru instrumente financiare structurate - certificate, obligatiuni, warrante, derivate pentru piata interbancara, precum si pentru fonduri sau ETF-uri - Exchange Traded Funds.