Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a solicitat luni verificarea licitatiei derulate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru achizitia de ATV-uri, dar si a altor licitatii organizate de institutie, controlul urmand sa fie realizat de directiile de Audit si de Inspectie Tehnica si Control din minister.

"Pentru a avea o imagine de ansamblu in ceea ce priveste licitatiile pentru achizitionarea de logistica necesara APIA, ministrul Agriculturii a cerut Directiei de Audit si Directiei Generale de Inspectie Tehnica si Control din cadrul MADR efectuarea unui raport de verificare asupra aspectelor tehnice si administrative privind organizarea licitatiilor din ultima perioada", se arata

href="http://www.gov.ro/presa/afis-doc.php?idpresa=58036&idrubricapresa=1&idrubricaprimm=&idtema=&tip=1&pag=&dr=" TARGET="_blank">intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Ciolos a cerut directorului general al APIA "o nota privind oportunitatea adjudecarii licitatiei referitoare la achizitionarea de autovehicule pentru activitatile specifice APIA, precum si oportunitatea semnarii contractului de achizitie a acestora", se mai spune in comunicat.

APIA a organizat in septembrie o licitatie pentru achizitia a doua loturi de ATV, de 125, respectiv 70 de bucati, si a unui lot de 55 de masini de teren, termenul limita de depunere a ofertelor fiind 25 septembrie. "Cotidianul" a relatat, in editia sa de luni, ca ATV-urile au fost achizitionate la un pret dublu fata de cel din piata.

Castigatorul licitatiei pentru furnizarea ATV-urilor a fost desemnat American ATV, iar valoarea contractului se ridica la 9,67 milioane lei.

Conform contractului incheiat la data de 1 noiembrie 2007, autovehiculele urmeaza sa fie livrate incepand cu 10 decembrie a.c., informeaza APIA.

APIA a informat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca datele furnizate de institutie pentru Cotidianul "au fost partial eronate, ceea ce a condus la valori unitare anormale fata de preturile din catalog ale ofertantului castigator".

Pentru varianta Sportsman, APIA afirma ca valoarea de catalog a ofertantului a fost de 12.555 euro (TVA inclus). Diferenta pana la pretul de achizitie o reprezinta optiuni suplimentare: troliu, bullbar, echipamente de protectie (casca, platosa, cotiere, manusi, bocanci) si platforme de transport (o platforma pentru trei ATV-uri).

De asemenea, pentru modelul Polaris Ranger, valoarea de catalog a ofertantului a fost de 15.899 euro (TVA inclus). Diferenta pana la pretul de achizitie o reprezinta optiuni suplimentare: parbriz, plafon, bullbar, troliu, senile.

“In ceea ce priveste modul de atribuire a contractului si pretul acestuia voi dispune, incepand de astazi, prin Directia Antifrauda, o ancheta interna. Rezultatele acestei anchete vor fi aduse la cunostinta domnului ministru Dacian Ciolos”, a declarat, luni, directorul general al APIA, Dan Gherghelas.

Vehiculele vor fi folosite de personalul agentiei pentru controlul in teren al datelor pe care fermierii le-au declarat in cererile pentru subventia la hectar din fonduri UE.