Piata muncii la rascruce

VIDEO Ce ar trebui schimbat din punctul de vedere al legislatiei pentru a stimula angajarile si crearea de locuri de munca? Despre schimbarile din piata muncii a discutat online avocatul Serban Paslaru

de HotNews.ro    
Miercuri, 2 iunie 2010, 14:59 Antreprenor in Romania


Serban Paslaru, avocat
Foto: HotNews.ro
Despre masurile care ar trebui luate pentru a flexibiliza piata muncii si a creste atractivitatea acesteia in fata investitorilor a discutat online avocatul Serban Paslaru.

Serban Paslaru este avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii din ianuarie 2009, echipa alaturi de care lucreaza inca de la infiintarea casei de avocatura.  

Cu o experienta juridica de 8 ani, Serban Paslaru coordoneaza in prezent proiectele firmei in domeniul dreptului muncii, acumuland o expertiza semnificativa atat in ceea ce priveste aspectele generale si procedurile comune specifice acestui domeniu. Serban Paslaru gestioneaza proiecte complexe, precum implementarea programelor de restructurare, concedierilor colective, transferurilor de personal, negocierile contractelor colective de munca. Serban Paslaru este licentiat in Drept la Universitatea din Bucuresti si autor al mai multor articole si lucrari de specialitate pe tema legislatiei muncii si concedierilor colective. De asemenea, a sustinut in mod frecvent prelegeri pe teme de dreptul muncii in cadrul unor evenimente locale si internationale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 elisa

  ///

  in primul rind ar trebui facuta curatenie in codul muncii.
  >>de ce nu se adopta modelul englez .respectiv plata cu ora?de ce angajatul si angajatorul au drepturi abuzive (unul asupra celuilalt) stipulate in codul muncii??

  >>de ce nu se renunta la sistemul actul juridic de sorginte francofona total, total neperformant????

  dupa rezolvarea acestor doua probleme romania poate sa aiba un viitor
  ref la cele doua intrebari nu va mai chinuiti sa raspundeti decit daca aveti un raspuns competent .raspunsul il stiu .nu se poate(editat de HotNews.ro)

  • 0 (0 voturi)    
   Serban Paslaru

   Aveti dreptate in ceea ce priveste necesitatea unei revizuiri a legislatiei muncii. Este un demers care ar trebui avut in vedere cu prioritate de catre autoritati, in contextul in care piata muncii s-a dovedit in ultimii ani a fi extrem de rigida. Excesul de reglementare si dispozitiile confuze si, uneori, contradictorii sunt de natura inhibe angajatorii si sa descurajeze angajarea de personal. Or, ceea ce ne trebuie este un ansamblu de reglementari care sa stimuleze angajarile si sa contribuie la cresterea gradului de ocupare si valorificare a fortei de munca active.
   In ceea ce priveste modelul legislativ, cel englez este, intr-adevar, mai flexibil, acordand o mai mare libertate partilor in reglementarea contractuala a raporturilor de munca si stabilirea drepturilor si obligatiilor reciproce, in vreme ce cel francez este caracterizat de reglementari mult mai stricte. Ideea nu este insa de a copia, neaparat, un model anume, ci de a ne asigura ca ceea ce avem noi se potriveste stadiului actual de dezvoltare si nevoilor Romaniei de astazi. Modelele importate fara o adaptare prealabila din tari aflate intr-o cu totul alta etapa de dezvoltare economica pot sa nu dea rezultatele dorite.

 • Întrebarea nr. 2 Nicu Ilau

  Avem urmatoarea problema: o parte din angajati nostri sunt slabi pregatiti (au fost angajati in crestere economica), iar pe piata muncii sunt acum someri mult mai bine pregatiti si motivati. Cu legislatia actuala ce cale legala exista pentru a "schimba" angajati si a creste astfel productivitatea firmei?

  • 0 (0 voturi)    
   Serban Paslaru

   Din pacate, legislatia actuala nu permite "schimbarea", pur si simplu, a angajatilor. In situatia in care angajatii existenti nu corespund din punct de vedere profesional cerintelor angajatorului, acesta are posibilitatea de a proceda la concedierea lor dar numai in urma unei proceduri prealabile de evaluare si cu conditia ca aspectele ce i se imputa salariatului sa fi fost prevazute in fisa postului.

 • Întrebarea nr. 3 Friedman

  1. Ce ar fi daca il stergem, lasind totul negociabili. De ce sa fie garantat 2 salari minime pe economie doar ca ai terminat o facultate? Cei care au facut mai mult vor primi oricum mai mult. Cei care acum lucreaza la negru, vor avea sansa de a intra pe alb.

  • 0 (0 voturi)    
   Serban Paslaru

   Ati ridicat doua probleme. Prima, a salariului minim garantat in plata. Este adevarat ca exista angajatori care ar putea oferi locuri de munca pentru care nu isi permit sa suporte, nu atat salariul minim in vigoare ci, mai ales, impozitul si contributiile sociale aferente. Motiv pentru care potentialul de angajare respectiv ramane nevalorificat sau se alege varianta angajarii "la negru". Este o situatie in care pierd deopotriva angajatorii, angajatii si Statul. Si atunci se pune intr-adevar intrebarea daca obligativitatea acordarii unui salariu minim este o masura de protectie sociala eficienta sau se intoarce chiar impotriva celor care ar trebui sa beneficieze de aceasta. In ceea ce ma priveste, nu cred ca trebuie cazut in extrema eliminarii totale a restrictiilor aplicabile pietei muncii. Mentinerea salariului minim este necesara dar, probabil, cuantumul acestuia ar trebui reconsiderat in sensul unei scaderi.
   A doua problema este cea a ierarhizarii minime impuse intre diferite posturi, in functie de pregatirea persoanelor ce le ocupa. Aici cred ca avem un punct cu privire la care piata ar trebui lasata sa decida. Pregatirea si studiile unei persoane sunt importante dar pana la urma ceea ce conteaza cu adevarat este masura in care acestea se regasesc in valoarea adaugata pe care persoana respectiva o poate produce la locul de munca.

 • Întrebarea nr. 4 anonim

  Sunt multe, incerc sa le rezum:
  - obligativitatea de a tine si plati angajatul 8 ore/zi. Angajatorul nu are libertatea de a semna contracte pe 2-4-6 ore/zi sau plata cu ora, chair daca asta e specifiul muncii.
  - corolar la ce e mai sus, daca apar evenimente care impun prezenta la servici peste 8 ore/zi, angajatorul trebuie sa plateasca "ore suplimentare".

  - cu cat angajatul e mai batran, cu atat primeste "spor de vechime" mai mare, fara nici o corelare cu cu experienta dobandita, sau cu vechimea in societatea respectiva.
  Este evident ca orice om imbatraneste, indiferent daca e angajat sau nu...

  - plata de salarii compensatorii la concediere, obligatia angajatorului de a plati un serviciu neprestat!

  - obligatia angajatorului de a plati pentru formare profesionala. Birourile de formare profesionala, evident stau de pomana.

  - obligatia angajatorului de a nu concedia o femeie insarcinata! Are angajatorul treaba cu protectia familiei ? Patronul cumva are legatura cu sarcina ?

  - nu poti concedia un angajat daca are performante proaste (nu exista normarea muncii in Romania si practic tehnologia evolueaza atat de rapid ca nici nu se poate face). Deci, faci un teatru absurd, ii faci mizerii aluia, poate pleaca si nu te da in judecata.

  Reminiscentele sunt evident din timpul comunismului, cand vagabondajul era sanctionat de codul penal civil, preocuparea suprema a statului era de a tine masele de oameni sub control, zi de zi sa stea in "cazarma" sa nu le vina idei, firmele erau exclusiv de stat si evident nu conta de unde vin banii si nici pentru ce , toata lumea era egala: profesorul cu strungarul, medicul cu groparul, nevasta cu secretara, totul la comun si evident platiti cam egal (secretarii de partid, politaii si securistii erau pe alte state de plata).

  • 0 (0 voturi)    
   Serban Paslaru

   - Codul Muncii permite, in prezent, angajarea salariatilor atat pentru un program de lucru complet, de 8 ore pe zi, cat si pentru fractiuni de norma, in functie de specificul muncii;
   - orele prestate suplimentar se platesc cu un spor, stabilit prin contractele colective de munca, dar se pot compensa si prin ore libere platite, angajatorul putand sa evite astfel un efort financiar suplimentar;
   - observatia cu privire la sporul de vechime este corecta, ar trebui recompensata, mai degraba, performanta, indiferent de varsta, sau, eventual, fidelitatea fata de angajator si nu vechimea in munca, in general;
   - platile compensatorii nu au ca finalitate plata unui "serviciu prestat" ci compensarea salariatului pentru prejudiciul suferit prin pierderea locului de munca; in astfel de situatii sarcina protejarii salariatului este impartita intre asigurarile de somaj si angajator; nu cred ca este neaparat un punct in care ar trebui intervenit intrucat platile compensatorii, cu exceptia anumitor ramuri, sunt, in general, sub nivelul celor platite in alte tari;
   - personal cred ca este corect ca angajatorul sa suporte costurile aferente formarii profesionale a salariatilor intrucat este beneficiarul muncii acestora;
   - interdictia concedierii salariatelor gravide este, in principiu, corecta pentru ca astfel se evita abuzuri ale angajatorilor si se contribuie la protejarea maternitatii si a sanatatii demografice a societatii; nu cred insa ca este normal ca o astfel de interdictie sa se aplice fara nicio distictie, inclusiv, spre exemplu, in cazuri de abateri disciplinare;
   - salariatii pot fi concediati in situatia in care nu corespund profesional cerintelor din fisa postului;
   - in fine, cu privire la "mostenirea" din timpul comunismului, trebuie spus ca reglementarea muncii sub vechea legislatie era, paradoxal, in multe privinte, mai putin rigida decat cea actuala

 • Întrebarea nr. 5 alina

  Domnule avocat, de mai bine de 3 luni sunt practic hartuita de directoarea mea. In fiecare zi mi se atrage atentia ca fac ceva gresit, ca ajung tarziu, ca lispsesc si nu anunt, in conditiile in care nimic din cele spuse mai sus nu se intampla. Sotul meu spune ca incearca sa ma faca sa imi dau demisia sau, mai rau sa imi intocmeasca un fel de dosar in baza caruia sa imi desfaca contractul de munca. Cum pot eu ca angajat sa "lupt" cu un angajator care inventeaza nereguli?

  • 0 (0 voturi)    
   Serban Paslaru

   In primul rand ar trebui sa continuati a va indeplini atributiile si sarcinile pe care le aveti in mod corespunzator si sa va asigurati ca sosirea, prezenta si plecarea dvs la / de la locul de munca sunt corect inregistrate. In masura in care, in ciuda celor de mai sus, angajatorul va lua o masura abuziva impotriva dvs, va veti putea adresa instantelor competente si solicita repararea masurii respective si, dupa caz, despagubiri pentru prejudiciile suferite

 • Întrebarea nr. 6 Alina

  Intrebarea mea este : cum se calculeaza salariile compensatorii? In functie de ce criterii: vechime in munca, postul ocupat in firma?

  • 0 (0 voturi)    
   Serban Paslaru

   Platile compensatorii se calculeaza conform prevederilor contractelor colective de munca care le reglementeaza. Modul de calcul poate diferi, in general insa se face prin raportare fie la vechimea in unitate fie la vechimea in munca, in general. In situatia in care nu exista reglementari in acest sens in contractele colective de munca incheiate la nivelul unitatilor sau al ramurilor din care acestea fac, se va aplica contractul colectiv la nivel national care prevede pentru situatia concedierii plata unei compensatii echivalente cu 1 salariu lunar, indiferent de vechime.

 • Întrebarea nr. 7 radulescu

  potrivit ordonantei de urgenta salariatul este obligat sa anunte concediul medical in 24 de ore.
  care este sistemul in care el va putea demonstra ca a anuntat pentru a nu risca sa nu i se plateasca concediul medical?
  se da un nr de inregistrare?
  poti anunta pe mail?
  Va multumesc

  • 0 (0 voturi)    
   Serban Paslaru

   Important este sa existe un certificat medical care sa ateste incapacitatea temporara de munca. Evident, in functie de motivele incapacitatii, salariatul se poate gasi in imposibilitatea fizica de a transmite acest certificat angajatorului la data intrarii in concediul medical, de aceea este posbil ca certificatul sa poata fi adus si ulterior. Cat priveste anuntarea angajatorului este bine ca aceasta sa se faca in scris astfel incat sa se poata dovedi, ulterior, ca s-a facut.

 • Întrebarea nr. 8 cristi

  domnule paslaru,
  in ultimele saptamani, a aparut o oarece agitatie in media privind necesitatea schimbarii legislatiei pt. a putea face piata muncii mai flexibila. vad ca ati imbracat frumos ideea si i-ati spus "pentru a stimula angajarile si crearea de locuri de munca".
  in fapt, firma dv face lobby (platit de cine???) pt. a scoate din legislatie un paragraf care stipuleaza ca angajatorul trebuie sa justifice decizia de concediere a unui angajat (furt, incompetenta, etc.); adica doriti ca angajatorul sa dea afara dupa bunul plac un angajat, fara nicio justificare. (http://www.financiarul.ro/2010/03/26/angajatorii-ar-putea-face-concedieri-fara-a-justifica-motivele-deciziei/).
  motivati aceasta necesitate prin faptul ca acum legea este in avantajul angajatului (adevarat) si creaza probleme angajatorului. scos din context, este adevarat acest lucru.
  insa daca vom privi tabloul general, vom vedea ca in fapt angajatorul are deja o putere f. mare asupra angajatilor si chiar cu aceasta lege care pare ca protejeaza angajatul, au loc abuzuri. iar abuzurile sunt multe si de loc minore.
  sa dau cateva exemple din ceea ce vad si stiu (din IT), ca informatie de prima mana:
  1) ore suplimentare neplatite. angajatorul argumenteaza, fara exceptie "ca eu normez munca pt. 8 ore. daca nu o faci in 8h si ai nevoie de 10, esti ineficient". de 2 ani de zile de cand sunt la actualul angajator am auzit de nenumarate ori acest lucru. eu personal am ajuns de 2 ori la medic din cauza lucrului in exces (gastrita) iar sefa de proiect a avut probleme cu vederea (orbire temporara din cauza surmenajului); iar aceasta sefa de proiect este f. apreciata de catre sefi tocmai pt. ca munceste pana cade pe jos. recent, dupa un miniprotest al grupului care lucra la un anumite proiect (cate 12h/zi inclusiv in w/e cate 6-8h), se vede o imbunatatire; "normare" muncii a devenit "normala".
  2) in alta corporatie (banca) unde am lucrat pana acum 2 ani, tot dep. statea de f. multe ori in w/e pana la 3 noapt

  • 0 (0 voturi)    
   Serban Paslaru

   Stimate Domn,
   In primul rand firma al carei partener sunt nu face lobby in vederea implementarii unei reglementari de genul celei amintite de dvs. Personal nu am afirmat in cadrul vreunei interventii publice si nu sunt adeptul introducerii unei reglementari care sa permita angajatorilor concedierea discretionara a salariatilor. De asemenea, sunt de parare ca o abordare excesiv liberala ar fi, mai de graba, improprie unui domeniu precum piata muncii. Pe de alta parte cred ca, in prezent, aceasta sufera de un exces de reglementare care, nu numai ca face viata grea angajatorilor dar se rasfrange negativ si asupra salariatilor, in conditiile in care angajatorii nu sunt incurajati sa valorifice potentialul de angajare pe care il au, in integralitatea sa.
   In ceea ce priveste aspectele sesizate de dvs, cateva precizari punctuale:
   - normele de munca se intaocmesc de catre angajator cu acordul sindicatelor sau al reprezentantilor salariatilor; prin urmare exista posibilitatea de a cenzura, prin intermediul sindicatelor sau al reprezentantilor salariatilor eventuale abuzuri ale angajatorului in normarea muncii;
   - munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului si se compenseaza prin timp liber platit sau printr-o remunerare suplimentara; la fel stau lucrurile in cazul muncii prestate in weekend sau in zilele declarate sarbatori legale

 • Întrebarea nr. 9 Adrian

  Domnule avocat,

  Doresc sa va expun speta unui prieten. Pana acum un an si jumatate acesta lucra intr-o companie multinationala, avand un salariu foarte bun care ii asigura posibilitatea de a sustine financiar familia si de a visa la o casa. Mentionez ca desi avea incheiat contract de munca nu a semnat si o fisa a postului.

  Ca urmare a unor incompatibilitati ce tineau strict de partea interumana cu seful sau, i s-a pregatit pe ascuns disponibilizarea. Mai precis s-au solicitat serviciile unei firme de avocatura care sa pregateasca premisele disponibilizarii sale. Acestea au constat in "degradarea" din pozitia profesionala de egalitate cu colegii sai prin diferite emailuri ce sugerau o pozitie ierarhica inferioara. Toate acestea s-au facut in vederea disponibilizarii sale pe baza prevederilor art 65.

  La momentul luarii deciziei de concediere pe baza art 65 prietenul meu a fost supus la presiuni mari pt a semna un acord de incetare a raportului de munca pe baza amiabila. A refuzat un asemenea acord si a fost dat afara pe art 65.

  Fiind singurul intretinator de familie, a fost un moment foarte greu pentru dansul.

  Intrebarea mea este urmatoarea: ce ar fi trebuit sa faca in aceasta situatie prietenul meu? Care erau argumentele pt a avea castig de cauza in fara concediatorului?

  Si ultima mea intrebare: cum vi se pare dintr-o perspective morala fapta colegilor dumneavoastra de breasla (avocati) care au instrumentat pt societatea respectiva o asemenea concediere?

  • 0 (0 voturi)    
   Serban Paslaru

   In primul rand nu cred ca am inteles in ce a constat "degradarea". Modificarea pozitiei ocupate in cadrul societatii si a atributiilor aferente acesteia se putea face, in mod valabil, doar cu acordul salariatului. De asemenea, este important de retinut ca salariatii care sunt unici intretinatori de familie beneficiaza de protectie in cazul concedierilor in sensul ca vor fi concediati abia dupa ce alti salariati care nu se gasesc in asemenea situatii si care ocupa posturi similare vor fi fost concediati.
   In ceea ce priveste ultimul aspect invocat de dvs. nu sunt in masura sa comentez prestatiile profesionale ale colegilor.

3620 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Vorbe-n vint (Miercuri, 2 iunie 2010, 15:40)

  elisa [anonim]

  ///

  in primul rind ar trebui facuta curatenie in codul muncii.
  >>de ce nu se adopta modelul englez .respectiv plata cu ora?de ce angajatul si angajatorul au drepturi abuzive (unul asupra celuilalt) stipulate in codul muncii??

  >>de ce nu se renunta la sistemul actul juridic de sorginte francofona total, total neperformant????

  dupa rezolvarea acestor doua probleme romania poate sa aiba un viitor
  ref la cele doua intrebari nu va mai chinuiti sa raspundeti decit daca aveti un raspuns competent .raspunsul il stiu .nu se poate(editat de HotNews.ro)
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 14:12)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui elisa

   Aveti dreptate in ceea ce priveste necesitatea unei revizuiri a legislatiei muncii. Este un demers care ar trebui avut in vedere cu prioritate de catre autoritati, in contextul in care piata muncii s-a dovedit in ultimii ani a fi extrem de rigida. Excesul de reglementare si dispozitiile confuze si, uneori, contradictorii sunt de natura inhibe angajatorii si sa descurajeze angajarea de personal. Or, ceea ce ne trebuie este un ansamblu de reglementari care sa stimuleze angajarile si sa contribuie la cresterea gradului de ocupare si valorificare a fortei de munca active.
   In ceea ce priveste modelul legislativ, cel englez este, intr-adevar, mai flexibil, acordand o mai mare libertate partilor in reglementarea contractuala a raporturilor de munca si stabilirea drepturilor si obligatiilor reciproce, in vreme ce cel francez este caracterizat de reglementari mult mai stricte. Ideea nu este insa de a copia, neaparat, un model anume, ci de a ne asigura ca ceea ce avem noi se potriveste stadiului actual de dezvoltare si nevoilor Romaniei de astazi. Modelele importate fara o adaptare prealabila din tari aflate intr-o cu totul alta etapa de dezvoltare economica pot sa nu dea rezultatele dorite.
 • 0 (0 voturi)    
  calitatea angajatilor (Miercuri, 2 iunie 2010, 19:27)

  Nicu Ilau [anonim]

  Avem urmatoarea problema: o parte din angajati nostri sunt slabi pregatiti (au fost angajati in crestere economica), iar pe piata muncii sunt acum someri mult mai bine pregatiti si motivati. Cu legislatia actuala ce cale legala exista pentru a "schimba" angajati si a creste astfel productivitatea firmei?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 14:17)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicu Ilau

   Din pacate, legislatia actuala nu permite "schimbarea", pur si simplu, a angajatilor. In situatia in care angajatii existenti nu corespund din punct de vedere profesional cerintelor angajatorului, acesta are posibilitatea de a proceda la concedierea lor dar numai in urma unei proceduri prealabile de evaluare si cu conditia ca aspectele ce i se imputa salariatului sa fi fost prevazute in fisa postului.
 • 0 (0 voturi)    
  Salar minim (Miercuri, 2 iunie 2010, 20:30)

  Friedman [anonim]

  1. Ce ar fi daca il stergem, lasind totul negociabili. De ce sa fie garantat 2 salari minime pe economie doar ca ai terminat o facultate? Cei care au facut mai mult vor primi oricum mai mult. Cei care acum lucreaza la negru, vor avea sansa de a intra pe alb.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 14:31)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Friedman

   Ati ridicat doua probleme. Prima, a salariului minim garantat in plata. Este adevarat ca exista angajatori care ar putea oferi locuri de munca pentru care nu isi permit sa suporte, nu atat salariul minim in vigoare ci, mai ales, impozitul si contributiile sociale aferente. Motiv pentru care potentialul de angajare respectiv ramane nevalorificat sau se alege varianta angajarii "la negru". Este o situatie in care pierd deopotriva angajatorii, angajatii si Statul. Si atunci se pune intr-adevar intrebarea daca obligativitatea acordarii unui salariu minim este o masura de protectie sociala eficienta sau se intoarce chiar impotriva celor care ar trebui sa beneficieze de aceasta. In ceea ce ma priveste, nu cred ca trebuie cazut in extrema eliminarii totale a restrictiilor aplicabile pietei muncii. Mentinerea salariului minim este necesara dar, probabil, cuantumul acestuia ar trebui reconsiderat in sensul unei scaderi.
   A doua problema este cea a ierarhizarii minime impuse intre diferite posturi, in functie de pregatirea persoanelor ce le ocupa. Aici cred ca avem un punct cu privire la care piata ar trebui lasata sa decida. Pregatirea si studiile unei persoane sunt importante dar pana la urma ceea ce conteaza cu adevarat este masura in care acestea se regasesc in valoarea adaugata pe care persoana respectiva o poate produce la locul de munca.
 • 0 (0 voturi)    
  Porcarii ramase din epoca comunista (Miercuri, 2 iunie 2010, 22:07)

  anonim [anonim]

  Sunt multe, incerc sa le rezum:
  - obligativitatea de a tine si plati angajatul 8 ore/zi. Angajatorul nu are libertatea de a semna contracte pe 2-4-6 ore/zi sau plata cu ora, chair daca asta e specifiul muncii.
  - corolar la ce e mai sus, daca apar evenimente care impun prezenta la servici peste 8 ore/zi, angajatorul trebuie sa plateasca "ore suplimentare".

  - cu cat angajatul e mai batran, cu atat primeste "spor de vechime" mai mare, fara nici o corelare cu cu experienta dobandita, sau cu vechimea in societatea respectiva.
  Este evident ca orice om imbatraneste, indiferent daca e angajat sau nu...

  - plata de salarii compensatorii la concediere, obligatia angajatorului de a plati un serviciu neprestat!

  - obligatia angajatorului de a plati pentru formare profesionala. Birourile de formare profesionala, evident stau de pomana.

  - obligatia angajatorului de a nu concedia o femeie insarcinata! Are angajatorul treaba cu protectia familiei ? Patronul cumva are legatura cu sarcina ?

  - nu poti concedia un angajat daca are performante proaste (nu exista normarea muncii in Romania si practic tehnologia evolueaza atat de rapid ca nici nu se poate face). Deci, faci un teatru absurd, ii faci mizerii aluia, poate pleaca si nu te da in judecata.

  Reminiscentele sunt evident din timpul comunismului, cand vagabondajul era sanctionat de codul penal civil, preocuparea suprema a statului era de a tine masele de oameni sub control, zi de zi sa stea in "cazarma" sa nu le vina idei, firmele erau exclusiv de stat si evident nu conta de unde vin banii si nici pentru ce , toata lumea era egala: profesorul cu strungarul, medicul cu groparul, nevasta cu secretara, totul la comun si evident platiti cam egal (secretarii de partid, politaii si securistii erau pe alte state de plata).
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 15:01)

   Serban Paslaru [anonim] i-a raspuns lui anonim

   - Codul Muncii permite, in prezent, angajarea salariatilor atat pentru un program de lucru complet, de 8 ore pe zi, cat si pentru fractiuni de norma, in functie de specificul muncii;
   - orele prestate suplimentar se platesc cu un spor, stabilit prin contractele colective de munca, dar se pot compensa si prin ore libere platite, angajatorul putand sa evite astfel un efort financiar suplimentar;
   - observatia cu privire la sporul de vechime este corecta, ar trebui recompensata, mai degraba, performanta, indiferent de varsta, sau, eventual, fidelitatea fata de angajator si nu vechimea in munca, in general;
   - platile compensatorii nu au ca finalitate plata unui "serviciu prestat" ci compensarea salariatului pentru prejudiciul suferit prin pierderea locului de munca; in astfel de situatii sarcina protejarii salariatului este impartita intre asigurarile de somaj si angajator; nu cred ca este neaparat un punct in care ar trebui intervenit intrucat platile compensatorii, cu exceptia anumitor ramuri, sunt, in general, sub nivelul celor platite in alte tari;
   - personal cred ca este corect ca angajatorul sa suporte costurile aferente formarii profesionale a salariatilor intrucat este beneficiarul muncii acestora;
   - interdictia concedierii salariatelor gravide este, in principiu, corecta pentru ca astfel se evita abuzuri ale angajatorilor si se contribuie la protejarea maternitatii si a sanatatii demografice a societatii; nu cred insa ca este normal ca o astfel de interdictie sa se aplice fara nicio distictie, inclusiv, spre exemplu, in cazuri de abateri disciplinare;
   - salariatii pot fi concediati in situatia in care nu corespund profesional cerintelor din fisa postului;
   - in fine, cu privire la "mostenirea" din timpul comunismului, trebuie spus ca reglementarea muncii sub vechea legislatie era, paradoxal, in multe privinte, mai putin rigida decat cea actuala
 • 0 (0 voturi)    
  ce putem face? (Joi, 3 iunie 2010, 12:01)

  alina [anonim]

  Domnule avocat, de mai bine de 3 luni sunt practic hartuita de directoarea mea. In fiecare zi mi se atrage atentia ca fac ceva gresit, ca ajung tarziu, ca lispsesc si nu anunt, in conditiile in care nimic din cele spuse mai sus nu se intampla. Sotul meu spune ca incearca sa ma faca sa imi dau demisia sau, mai rau sa imi intocmeasca un fel de dosar in baza caruia sa imi desfaca contractul de munca. Cum pot eu ca angajat sa "lupt" cu un angajator care inventeaza nereguli?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 15:11)

   Serban Paslaru [anonim] i-a raspuns lui alina

   In primul rand ar trebui sa continuati a va indeplini atributiile si sarcinile pe care le aveti in mod corespunzator si sa va asigurati ca sosirea, prezenta si plecarea dvs la / de la locul de munca sunt corect inregistrate. In masura in care, in ciuda celor de mai sus, angajatorul va lua o masura abuziva impotriva dvs, va veti putea adresa instantelor competente si solicita repararea masurii respective si, dupa caz, despagubiri pentru prejudiciile suferite
 • 0 (0 voturi)    
  Imi este frica sa spun ca sunt insarcinata (Joi, 3 iunie 2010, 12:05)

  Diana [anonim]

  Acum 2 luni am aflat ca voi avea un copil, dar nu pot sa spun asta si la birou. Imi este frica sa nu fiu data afara. Este legal asa ceva?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 15:14)

   Serban Paslaru [anonim] i-a raspuns lui Diana

   Este recomandabil sa aduceti la cunostinta angajatorului acest fapt in scris. Codul Muncii protejeaza salariatele gravide; concedierea acestora este interzisa cu conditia insa ca angajatorul sa fi avut cunostinta de starea de graviditate.
 • 0 (0 voturi)    
  Perioada de proba (Joi, 3 iunie 2010, 12:56)

  Sorin [anonim]

  Care este perioada maxima de proba? Eu ma duc la ei de 5 spatamani si nu am semnat nicium contract de munca.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 15:22)

   Serban Paslaru [anonim] i-a raspuns lui Sorin

   Perioada de proba legala este de cel mult 30 de zile pentru functiile de executie si 90 de zile pentru cele de conducere. Daca nu exista un contract de munca scris, se considera oricum ca un astfel de contract a intervenit, intre dvs. si angajator, cu conditia sa puteti face dovada ca ati prestat munca in beneficiul angajatorului si ca acesta va platit sau trebuia sa va plateasca pentru munca prestata.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Joi, 3 iunie 2010, 13:01)

  Alina [anonim]

  Intrebarea mea este : cum se calculeaza salariile compensatorii? In functie de ce criterii: vechime in munca, postul ocupat in firma?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 15:36)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina

   Platile compensatorii se calculeaza conform prevederilor contractelor colective de munca care le reglementeaza. Modul de calcul poate diferi, in general insa se face prin raportare fie la vechimea in unitate fie la vechimea in munca, in general. In situatia in care nu exista reglementari in acest sens in contractele colective de munca incheiate la nivelul unitatilor sau al ramurilor din care acestea fac, se va aplica contractul colectiv la nivel national care prevede pentru situatia concedierii plata unei compensatii echivalente cu 1 salariu lunar, indiferent de vechime.
 • 0 (0 voturi)    
  concediile medicale (Joi, 3 iunie 2010, 13:39)

  radulescu [anonim]

  potrivit ordonantei de urgenta salariatul este obligat sa anunte concediul medical in 24 de ore.
  care este sistemul in care el va putea demonstra ca a anuntat pentru a nu risca sa nu i se plateasca concediul medical?
  se da un nr de inregistrare?
  poti anunta pe mail?
  Va multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 15:42)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui radulescu

   Important este sa existe un certificat medical care sa ateste incapacitatea temporara de munca. Evident, in functie de motivele incapacitatii, salariatul se poate gasi in imposibilitatea fizica de a transmite acest certificat angajatorului la data intrarii in concediul medical, de aceea este posbil ca certificatul sa poata fi adus si ulterior. Cat priveste anuntarea angajatorului este bine ca aceasta sa se faca in scris astfel incat sa se poata dovedi, ulterior, ca s-a facut.
 • 0 (0 voturi)    
  dereglementarea pietei muncii (Joi, 3 iunie 2010, 15:19)

  cristi [anonim]

  domnule paslaru,
  in ultimele saptamani, a aparut o oarece agitatie in media privind necesitatea schimbarii legislatiei pt. a putea face piata muncii mai flexibila. vad ca ati imbracat frumos ideea si i-ati spus "pentru a stimula angajarile si crearea de locuri de munca".
  in fapt, firma dv face lobby (platit de cine???) pt. a scoate din legislatie un paragraf care stipuleaza ca angajatorul trebuie sa justifice decizia de concediere a unui angajat (furt, incompetenta, etc.); adica doriti ca angajatorul sa dea afara dupa bunul plac un angajat, fara nicio justificare. (http://www.financiarul.ro/2010/03/26/angajatorii-ar-putea-face-concedieri-fara-a-justifica-motivele-deciziei/).
  motivati aceasta necesitate prin faptul ca acum legea este in avantajul angajatului (adevarat) si creaza probleme angajatorului. scos din context, este adevarat acest lucru.
  insa daca vom privi tabloul general, vom vedea ca in fapt angajatorul are deja o putere f. mare asupra angajatilor si chiar cu aceasta lege care pare ca protejeaza angajatul, au loc abuzuri. iar abuzurile sunt multe si de loc minore.
  sa dau cateva exemple din ceea ce vad si stiu (din IT), ca informatie de prima mana:
  1) ore suplimentare neplatite. angajatorul argumenteaza, fara exceptie "ca eu normez munca pt. 8 ore. daca nu o faci in 8h si ai nevoie de 10, esti ineficient". de 2 ani de zile de cand sunt la actualul angajator am auzit de nenumarate ori acest lucru. eu personal am ajuns de 2 ori la medic din cauza lucrului in exces (gastrita) iar sefa de proiect a avut probleme cu vederea (orbire temporara din cauza surmenajului); iar aceasta sefa de proiect este f. apreciata de catre sefi tocmai pt. ca munceste pana cade pe jos. recent, dupa un miniprotest al grupului care lucra la un anumite proiect (cate 12h/zi inclusiv in w/e cate 6-8h), se vede o imbunatatire; "normare" muncii a devenit "normala".
  2) in alta corporatie (banca) unde am lucrat pana acum 2 ani, tot dep. statea de f. multe ori in w/e pana la 3 noapt
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 16:04)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi

   Stimate Domn,
   In primul rand firma al carei partener sunt nu face lobby in vederea implementarii unei reglementari de genul celei amintite de dvs. Personal nu am afirmat in cadrul vreunei interventii publice si nu sunt adeptul introducerii unei reglementari care sa permita angajatorilor concedierea discretionara a salariatilor. De asemenea, sunt de parare ca o abordare excesiv liberala ar fi, mai de graba, improprie unui domeniu precum piata muncii. Pe de alta parte cred ca, in prezent, aceasta sufera de un exces de reglementare care, nu numai ca face viata grea angajatorilor dar se rasfrange negativ si asupra salariatilor, in conditiile in care angajatorii nu sunt incurajati sa valorifice potentialul de angajare pe care il au, in integralitatea sa.
   In ceea ce priveste aspectele sesizate de dvs, cateva precizari punctuale:
   - normele de munca se intaocmesc de catre angajator cu acordul sindicatelor sau al reprezentantilor salariatilor; prin urmare exista posibilitatea de a cenzura, prin intermediul sindicatelor sau al reprezentantilor salariatilor eventuale abuzuri ale angajatorului in normarea muncii;
   - munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului si se compenseaza prin timp liber platit sau printr-o remunerare suplimentara; la fel stau lucrurile in cazul muncii prestate in weekend sau in zilele declarate sarbatori legale
 • 0 (0 voturi)    
  Disponibilizare art 65 Codul muncii (Joi, 3 iunie 2010, 15:44)

  Adrian [anonim]

  Domnule avocat,

  Doresc sa va expun speta unui prieten. Pana acum un an si jumatate acesta lucra intr-o companie multinationala, avand un salariu foarte bun care ii asigura posibilitatea de a sustine financiar familia si de a visa la o casa. Mentionez ca desi avea incheiat contract de munca nu a semnat si o fisa a postului.

  Ca urmare a unor incompatibilitati ce tineau strict de partea interumana cu seful sau, i s-a pregatit pe ascuns disponibilizarea. Mai precis s-au solicitat serviciile unei firme de avocatura care sa pregateasca premisele disponibilizarii sale. Acestea au constat in "degradarea" din pozitia profesionala de egalitate cu colegii sai prin diferite emailuri ce sugerau o pozitie ierarhica inferioara. Toate acestea s-au facut in vederea disponibilizarii sale pe baza prevederilor art 65.

  La momentul luarii deciziei de concediere pe baza art 65 prietenul meu a fost supus la presiuni mari pt a semna un acord de incetare a raportului de munca pe baza amiabila. A refuzat un asemenea acord si a fost dat afara pe art 65.

  Fiind singurul intretinator de familie, a fost un moment foarte greu pentru dansul.

  Intrebarea mea este urmatoarea: ce ar fi trebuit sa faca in aceasta situatie prietenul meu? Care erau argumentele pt a avea castig de cauza in fara concediatorului?

  Si ultima mea intrebare: cum vi se pare dintr-o perspective morala fapta colegilor dumneavoastra de breasla (avocati) care au instrumentat pt societatea respectiva o asemenea concediere?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 3 iunie 2010, 16:16)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   In primul rand nu cred ca am inteles in ce a constat "degradarea". Modificarea pozitiei ocupate in cadrul societatii si a atributiilor aferente acesteia se putea face, in mod valabil, doar cu acordul salariatului. De asemenea, este important de retinut ca salariatii care sunt unici intretinatori de familie beneficiaza de protectie in cazul concedierilor in sensul ca vor fi concediati abia dupa ce alti salariati care nu se gasesc in asemenea situatii si care ocupa posturi similare vor fi fost concediati.
   In ceea ce priveste ultimul aspect invocat de dvs. nu sunt in masura sa comentez prestatiile profesionale ale colegilor.
 • 0 (0 voturi)    
  flexiwork (Joi, 3 iunie 2010, 16:12)

  Ortance [anonim]

  Cred ca in acest moment legislatia muncii din Romania mai mult constrange decat reglementeaza .
  Ma refer in special la faptul ca dintr-o aparenta grija fata de oameni legilstia existenta imi limiteaza posibilitatea mea ca si proprietar al fortei mele de munca sa mi-o vand in ce conditii sunt dispus , in functie de prioritatile mele de viata de la un moment dat . In Romania nu sunt reglementate tipologiile contractuale flexibile : contractul pe proiect , job sharing .... etc . SE utilizeaza fel si fel de gaselnite respectiv ( contractul civil sau PFA ul ) pentru a ti putea vinde capacitatea de munca in afara unui program de lucru fie el si de o ora pe zi .
  Ce posibilitati credeti ca exista ca in fata unor Sindicate invechite si obsedate de protectia excesiva a mebrilor sa fie promova flexibilitatea muncii ?
 • 0 (0 voturi)    
  cristi multumeste pt. raspuns (de la 16:04) (Joi, 3 iunie 2010, 16:27)

  cristi [anonim]

  domnule paslaru,
  multumesc pt. raspuns si scuze daca am gresit cu presupunerea mea referitoare la lobby.
  am mai trimis o continuare la primul post (de 2 ori) dar vad ca nu a fost aprobata; ea continea descrierea altor abuzuri si a unor cazuri extreme la care s-a ajuns (tip raluca stroescu).
  totusi as vrea sa fac o scurta referire la aspectele legale mentionate de dv.
  le cunosc si sunt inutile; repet, ele nu protejeaza angajatii in fata abuzurilor angajatorilor.
  de ce?
  1) in mediul corporatist nu exista sindicate; nu exista si nu vor exista, stim cu cu totii de ce...
  2) aspectele mentionate de dv. si au fost aduse in discutie intr-o sedinta de departament cand am fost anuntati ca trebui sa muncim in w/e prin rotatie (suport, lucrez in IT). si exact asta i-am spus spus sefului: "munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului ". stiti ce ni s-a raspuns? "ok cutarica, asa e, ai dreptul sa refuzi. poti sa o faci odata, de doua ori, si dupa aia mai vezi tu ce o sa ti se intample...". in fata a 25 de oameni. asta se numeste sfidare, a legii, a oamenilor si a bunului simt. macar prima sa conteze...
  deci, daca e sa se schimbe ceva in codul muncii, trebuie facuti in asa fel incat astfel de abuzuri sa inceteze. sunt multe, prea multe, as umple pagini intregi cu ce am vazut in 10 ani de zile prin corporatii.
  deci, ce e de facut in acest sens?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by