Retorica antisocialistă a lui Donald Trump a dat roade în Florida. Alegătorii de dreapta hispanici și latino, conduși de cubanezi anti-Castro, au fost decisivi în victoria președintelui republican în statul „Sunshine”, notează AFP și Barrons.

Cubanezi FloridaFoto: Eva Marie Uzcategui / AFP / Profimedia Images

În cartierul Mica Havana din Miami, zeci de oameni au ieșit pe străzi marți seara, ascultând muzică salsa și fluturând steaguri americane pentru a sărbători victoria președintelui în statul care a votat ca acesta să rămână încă patru ani la Casa Albă.

Un refren a răsunat în cursul zilei în fața emblematicei cafenele cubaneze Café Versailles: „Nu ce faci tu, dar eu o să votez pentru Donald Trump!”.

„Libertate pentru Cuba!”, a strigat o femeie în fața camerelor care veniseră să filmeze.

Florida, cu cele 29 de voturi ale sale în Colegiul electoral, este renumită pentru rezultatele strânse în cadrul alegerilor pentru președinție.

Potrivit analiștilor, victoria lui Trump din acest stat este rezultatul sprijinului de care se bucură în rândul albilor din mediul rural, precum și a retoricii sale anticomuniste, care i-a convins pe hispanicii care locuiesc în Florida, cunoscuți pentru ostilitatea lor față de regimurile de stânga din America Latină.

„Democrații au pierdut votul hispanic. Nu doar cel al cubanezilor. Dar și cel al venezuelenilor, argentinienilor, bolivienilor, columbienilor...Toți sunt trumpisti aici”, spune Eduardo Gamarra, profesor de științe politice la Universitatea Florida International din Miami (FIU).

Potrivit acestuia, protestele anti-rasisim care au cuprins SUA în această vară, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd și însoțite uneori de violențe și jafuri, i-au speriat pe mulți latino-americani din Florida.

„Alegătorul sud-american din Florida este din clasele mijlocii și superioare” ale țărilor din America Latină, explică Gamarra, precizând că „de aceea, unul dintre lucrurile care i-au rănit cel mai mult pe democrați [aici] a fost mișcarea Black Lives Matter, în timp ce hispanicii din restul SUA au o percepție diferită despre ei înșiși datorită originii lor sociale ”, adaugă el.

„Relație strânsă”

Carlos Rizo, un cubanez care urmărește rezultatele votului la domiciliul său din Miami, rugându-se ca Donald Trump să câștige, consideră că Black Lives Matter este un instrument al stângii pentru a submina democrația.

„Black Lives Matter, toată lumea știe ce sunt și ce au provocat”, a declarat pentru AFP transportatorul de 53 de ani, adăugând că „ei și antifa sunt oamenii care i-au folosit (pe democrați) pentru a provoca panică și teroare”.

Jorge Duany, directorul Institutului de Cercetare Cubanez al FIU, nu crede că votul hispanicilor reprezintă singurul motiv pentru victoria lui Trump în Florida (aceștia reprezintă 20% din electorat), deoarece este posibil să câștigi acest stat fără ei dacă obții, de exemplu, votul din mediul rural.

Dar „relația strânsă” cultivată de președinte cu comunitățile cubaneze și venezuelene din Miami „a avut un efect”, spune Duany, precizând că „aceste două grupuri nu sunt decisive când vine vorba de votul total dar trebuie să fi înclinat balanța în favoarea lui Trump”.

Duany crede că înfrângerea lui Biden s-a datorat faptului că echipa sa de campanie nu și-a făcut simțită prezența în Florida; iar atunci când a făcut-o, spune acesta, era deja prea târziu pentru a contracara avansul lui Trump.

De asemenea, echipa lui Biden a răspuns greu acuzațiilor venite din partea taberei lui Trump care l-a acuzat pe candidatul democrat că este „comunist” și favorabil guvernelor cubaneze și venezuelene.

„Aici în Florida această idee a fost repetată și a avut probabil un impact”, mai spune Duany.

Urmărește LIVETEXT ultimele informații despre alegerile din Statele Unite pe HOTNEWS: