Cancelarul german Angela Merkel l-a avertizat miercuri pe noul presedinte ales al Statelor Unite, Donald Trump, ca o viitoare "cooperare stransa" intre tarile lor trebuie sa se bazeze pe valorile democratice comune si i-a reamintit acestuia "responsabilitatea" pe care o are la nivel mondial, transmite AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

"Germania si Statele Unite sunt legate de valori comune - democratia, libertatea, respectarea statului de drept, a demnitatii oamenilor indiferent de culoarea pielii, religie, gen, orientare sexuala sau convingeri politice", a afirmat liderul de la Berlin.

"Pe baza acestor valori propun o cooperare stransa cu viitorul presedinte al Statelor Unite, Donald Trump", a adaugat Merkel, in contextul in care republicanul si-a multiplicat in timpul campaniei electorale declaratiile controversate la adresa femeilor, minoritatilor si adversarilor sai politici.

Angela Merkel, pe care miliardarul american a atacat-o frecvent in trecut din cauza politicii sale de primire a refugiatilor, a tinut de asemenea sa reaminteasca faptul ca viitorul sef de stat va trebui sa "duca o responsabilitate ce va fi resimtita aproape peste tot in lume", datorita "enormei puteri economice, potentialului militar si influentei culturale" ale SUA.

Cancelarul german a subliniat totodata ca parteneriatul cu Statele Unite trebuie sa ramana un fundament al politicii externe germane, pentru a "depasi provocarile" momentului, citand "bunastarea economica si sociala, politica climatica, lupta impotriva terorismului, saracia, foametea, bolile".

Pe multe dintre aceste subiecte, Trump, care neaga in special schimbarile climatice, a adoptat o pozitie contrara fata de cancelarul german si majoritatea liderilor europeni.

  • Bruxelles-ul il invita pe Trump la un summit UE-SUA si avertizeaza asupra "izolarii"

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat miercuri pe Donald Trump, proaspat ales presedinte al Statelor Unite, la un summit UE-SUA in Europa cat mai curand posibil, scrie AFP.

Intr-o scrisoare comuna in care il felicita pe Trump pentru victoria sa, Juncker si Tusk il invita pe acesta sa "vina in Europa pentru un summit UE-USA de indata ce va putea", subliniind ca "este mai important ca niciodata ca relatiile transatlantice sa fie consolidate".

"Nu cred ca astazi o tara poate pretinde ca este mareata ramanand izolata", a pledat Tusk, facand aluzie la sloganul electoral al lui Donald Trump - "Make America great again".

"Europa si Statele Unite nu au pur si simplu alta optiune decat sa coopereze cat mai strans posibil", a adaugat presedintele Consiliului European in declaratie, in numele celor 28 de state membre.