Conservatorul Newt Gingrich, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, a obtinut sambata prima victorie din cursa pentru desemnarea candidatului republican la presedintia SUA, invingandu-l pe favoritul Mitt Romney in alegerile din Carolina de Sud si relansandu-si spectaculos campania electorala, relateaza Reuters.

Newt Gingrich, in carti pentru Departamentul de StatFoto: Agerpres/AP

Potrivit rezultatelor, Gingrich a obtinut 40% din voturi, in timp ce Romney a castigat 27% din voturi. La mare distanta se afla ceilalti doi candidati, romano-catolicul ultraconservator Rick Santorum care a obtinut 17% din voturi si Ron Paul, care promoveaza o politica de neinterventie, atat a guvernului in viata personala, cat si a statului in probleme internationale, care a obtinut 13%.

Victoria fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor schimba perspectivele cursei prezidentiale, punand in discutie "succesul sigur" al omului de afaceri Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts.

In urma alegerilor primare din trei state americane, rezultatele ii pun in frunte pe Romney, castigatorul alegerilor din New Hampshire, Gingrich, castigatorul alegerilor din Carolina de Sud si Rick Santorum, care, potrivit numaratorii voturilor facute publice la inceputul acestei saptamani, a castigat alegerile din Iowa de pe 3 ianuarie.

Dupa ce a fost declarat castigator al alegerilor primare din Carolina de Sud, Newt Gingrich si-a deschis discursul multumindu-le alegatorilor din Statul Palmetto, numele de alint al statului sud-estic american, informeaza Huffington Post. Fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor nu a vorbit, in discurs, despre rivalii din cursa prezidentiala, ci l-a atacat pe presedintele Barack Obama, numindu-l "slab" si "radical". Gingrich a declarat ca elitele din Washington vor sa-i fimpiedice pe americani sa mai fie americani. "Articulez cele mai adanc simtite valori ale poporului american", a spus Gingrich.

Urmatoare confruntare va avea loc in alegerile primare din Florida, programate pentru data de 31 ianuarie. In Florida, Romney pleaca cu un mare avantaj in sondaje dar si unul de logistica si strangere de fonduri, ce s-ar putea dovedi cruciale intr-un stat cu 10 piete mass-media diferite.

Candidatii trebuie sa aloce cel putin 1 milion de dolari, in fiecare saptamana, pentru a-si transmite mesajele pe tot intinsul statului, sustin oficialitatile locale citate de Reuters. Romney si sustinatorii lui au cheltuit deja, in Florida, 5 milioane de dolari, in mare parte pe anunturi in care il ataca pe Gingrich. Niciun alt candidat din cursa nu si-a construit inca o prezenta atat de puternica in statul al carui nume de alint este "Sunshine State".

Florida este un stat cu alegatori diversi si mai putin conservatori decat cei din Carolina de Sud. Are o concentratie mare de alegatori in varsta, de evrei si de hispanici, astfel incat subiectele de interes sunt asigurarile sociale si problema imigrantilor. Rata de somaj a statului este de 10%, peste media nationala americana.