Intalnire online

VIDEO Istoricul Laurentiu Constantiniu: Procesul de democratizare a Rusiei este ireversibil, chiar daca el se realizeaza "in pasi de broasca testoasa"

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 5 martie 2012, 14:50 Actualitate | Alegeri Rusia 2012


Laurentiu Constantiniu
Foto: AGERPRES
Ales din primul tur in functia de presedinte, Vladimir Putin ajunge pentru a treia oara la Kremlin. Va fi acelasi presedinte ca si pina acum? Care sint prioritatile mandatului sau de 6 ani? Istoricul Laurentiu Constantiniu, specialist in spatiul rus, a discutat online cu cititorii HotNews.ro marti de la 10.00 despre noul mandat prezidential al lui Putin si impactul viitor al Rusiei pe scena globala.

Carte de vizita Laurentiu Constantiniu:


 • Asistent universitar la Catedra de istorie medie, moderna si contemporana (sectia istorie contemporana) a Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti si cercetator la Institutul Diplomatic Roman din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
 • Analist pe probleme de politica interna, externa si de securitate din zona Rusia si spatiul CSI al revistei "Cadran politic".
2008: Doctor in istorie (titlul lucrarii de doctorat Glacisul strategic in politica externa sovietica. Plan si realizare, 1919-1949).
2001-2004: Studii master la Facultatea de Istorie, Universitatea "Prietenia Popoarelor", Moscova, Federatia Rusa (specialitatea istoria Rusiei).
1998-2002: Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti (specialitatea istoria URSS).
2007: Premiul "Nicolae Balcescu", al Fundatiei Magazin Istoric, pentru lucrarea Grigore Gafencu Jurnal (1 iunie 1940-30 august 1941), nota asupra editiei, comentarii si note de Laurentiu Constantiniu, Bucuresti, Ed. Pro Historia, 2006.

Vezi interviul VIDEO cu istoricul Laurentiu Constantiniu:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2310 vizualizari

 • Relatia bilaterala (Luni, 5 martie 2012, 15:18)

  Iulian POPA [anonim]

  Domnule Constantiniu, cum vedeti relatia Romania-Federatia Rusa pentru urmatorii 6 ani dat fiind noul context politic de acolo?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 10:02)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian POPA

   Personal, sint de parere ca din punctul de vedere al Romaniei in relatia cu Rusia partea romana ar trebui sa renunte la a mai promova acest sentiment de rusofobie (care este de inteles pina la un anumit punct, data fiind traditia istorica dureroasa a relatiei bilaterale), contraproductiv pentru edificarea unei relatii pe viitor.
   Din punctul meiu de vedere, consider ca stabilirea unei bune relatii cu Federatia Rusa tine cu precadere doar de partea romana, fara ca acest lucru sa insemne concesii.
   Sint de parere ca exista suficiente domenii (economic, cultural) in care se pot stabili relatii bazate pe pragmatism, cu conditia ca trecutul evident dureros sa fie lasat istoricilor.
   Este de asteptat, dat fiind faptul ca dl Vladimir Putin a fost ales mai mult de provincie si mai putin de marile orase, ca discursul sau in materie de politica externa sa contina in anumite momente accente nationaliste, critici la adresa Occidentului (si, implicit, a Romaniei) si afirmarea ideii potrivit careia Rusia este o mare putere. Depinde numai de partea romana cum va reusi sa gestioneze aceasta relatie pe viitor.
 • Premierul (Luni, 5 martie 2012, 15:29)

  Iulian POPA [anonim]

  Numeroase publicatii internationale, printre care si The Guardian, au scris ca sansele lui Medvedev la un manadat de premier de aproape nule. Ce sanse credeti ca are fostul ministru de finante Alexei Kudrin?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 10:11)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian POPA

   Data fiind indelungata relatie profesionala si personala dintre domnii Putin si Medvedev, cred ca actualul presedinte va detine daca nu un mandat de premier, cel putin o functie cu o pondere importanta in aparatul de stat rus. O dovada in acest sens ar putea fi si initiativa actualului presedinte de a convoca la data de 20 martie Adunarea Constituanta in vederea aducerii unor amendamente la actuala COnstitutie a Federatiei Ruse. Igor Iurghens, presedintele Institutului pentru Dezvoltare COntemporana, un think-tank apropiat Kremlinului, intr-un interviu acordat luni, 5 martie, ziarului Izvestia, a avansat ideea crearii functiei de vice-presedinte.
   Personal consider ca dl Kudrin, foarte atasat valorilor si cercurilor liberale din Rusia, va juca un rol important in procesul de coagulare a Opozitiei democratice din Rusia.
 • q (Luni, 5 martie 2012, 17:53)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua
  Inaintea alegerilor, Putin a publicat citeva articole prgramatice in presa rusa. Ati remarcat o schimbare majora de ton/atitudine/ideologie fata de Putin cel din primele doua mandate?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 10:15)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Au fost in total 7 articole in care candidatul Putin a abordat probleme sociale, economice, de securitate nationala, punind insa accentul pe urmatoarea idee: Rusia este o tara independenta, este o mare putere, si pe cale de consecinta, isi construieste viitorul asa cum crede ea de cuviinta (fara ingerinte externe). De asemenea, a facut apel la patriotismul rus, lansind printre rinduri ideea (veche de altminteri in vocabularul politicienilor rusi de ieri si de azi) potrivit careia Rusia este o "cetate asediata".
   Putin a scos in evidenta realizarile sale din perioada celor doua mandate de presedinte si a celui de premier: stabilitate, refacere economica si redarea statutului pierdut, de mare putere, Rusiei.
 • Putin (Luni, 5 martie 2012, 20:15)

  Iulian POPA [anonim]

  Domnule Constantiniu,

  Cum trebuie privita relatia Federatia Rusa-Germania de catre Romania, la nivel european? Considerati ca SUA ar putea fi/este un eventual refugiu strategic?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 10:33)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian POPA

   Relatia ruso-germana are o lunga si zbuciumata traditie istorica. Din sec. 18 pina in prezent, cele doua tari au avut momente de strinsa colaborare (cele 4 impartiri ale Poloniei - 1772, 1793, 1795 si 1939), dar si de apriga confruntare (cele doua razboaie mondiale). Cu toate acestea insa, in societatea rusa (atit la nivelul elitei politice, cit si la nivelul societatii profunde), exista o profunda admiratie fata de Germania. O dovada in acest sens o constituie colaborarea in domeniul energetic (in pofida strategiei comune adoptata la nivelul UE privind securitatea energetica a UE), Germania fiind singura tara din UE care are o relatie privilegiata cu Rusia in acest domeniu.
   Romania ar trebui "sa fie atenta" la cei doi giganti si ar putea folosi Germania pentru a-si normaliza relatia cu Rusia.
   Date fiind actualele circumstante (apartenenta noastra la NATO, semnarea tratatului antiracheta, interesul SUA pentru "noua Europa"), SUA ar putea constitui acel refugiu strategic de care vorbiti.
 • Republica Moldova versus Romania in noua domnie a (Luni, 5 martie 2012, 20:19)

  Vasile [anonim]

  Domnule Constantiniu,

  In conditiile in care din cauza unor desincronizari istorice, influentei geopolitice ruse si lipsei de vointa politica din Romania reunificarea teritoriala(am in vedere Republica Moldova) nu s-a realizat ce se va intampla pe viitor? Dupa cum a anuntat, Putin va consolida in noul sau mandat influenta rusa in toate fostele republici sovietice, inclusiv in RM pe care Kremlinul o considera parta e ”spatiului rus”. In prima sa declaratie post electorala, Putin a multumit cu lacrimi in ochi elctoratului ”ca a spus da Rusiei Mari (velikii Rosii)”. Peste Prut, consolidarea neo identitatii moldovenesti antiromanesti, merge mana in mana cu falsificarea grosolana a istoriei noastre. Cu sprijinul Kremlinului, tot mai multe voci(lideri importanti de partide, inclusiv fostul presedinte Voronon) reclama refacerea ”Moldovei Mari” si ”eliberarea moldovenilor din Romania de sub ocupatia romana”, ultima manifestare de acest gen avand loc chiar pe teritoriu romanesc, la Iasi odata cu sedinta comuna de guvern.

  Intrebari:

  1. Ce credeti ca ar trebui sa faca Romania in privinta falsificarii istoriei sale de catre pro rusii din Republica Moldova? Ma refer atat la Romania oficiala, Romania academica si societatea civila. Pana in acest moment toate trei sunt lipsite de reactie si nu par prea interesate de evolutiile de la frontiera de est.

  2. La Bucuresti nu s-a inteles ca unirea este un obiectiv ce tine de siguranta nationala. Cum se va apara pe viitor Romania de o Republica Moldova pro-rusa, foarte ostila si cu pretentii teritoriale fata teritoriile istorice moldovenesti ce tin acum de Romania?

  Va multumesc.
  Vasile

  P.S. Precizez ca transformarea Republicii Moldova intr-o tara ostila Romaniei se inscrie in planurile Federatiei Ruse, planuri revitalizate acum odata cu realegerea lui Vladimir Putin ca presedinte.
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 10:41)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile

   Raspund la ambele intrebari.
   Imi pare rau sa constat, dar procesul de rusificare a Basarabiei (inceput in 1825) este profund, iar Romaniei i-ar trebui o politica pe termen lung si foarte bine pusa la punct pentru "a repara" ceea ce au stricat rusii. Elita politica romaneasca ar trebui, inainte de toate, sa se convinga de fundamentul real al sentimentelor pro-unioniste din Republica Moldova. Personal consider ca cetatenii R. Moldova au o grava problema identitara: nu stiu cu siguranta daca sint romani, basarabeni sau rusi. Din punct de vedere economic si mental, basarabenii sint in marea lor majoritate foarte legati de Rusia, Romania interesindu-i mai mult prin prisma pasaportului catre Europa.
   Trebuie adaugat faptul ca o buna parte a elitei politice romanesti a instrumentalizat sentimentul pro-unionist in scopuri politice.
   Dupa 1990, Romania a pierdut o sansa istorica de a se uni cu Basarabia (momentul 1991). Atunci, pe fondul slabiciunii Rusiei si al prezentei unui foarte puternic sentiment pro-unionist pe ambele maluri ale Prutului, unirea s-ar fi putut realiza. Ulterior, atit elita politica romaneasca, cit si cea moldoveneasca, din considerente strict electorale, au trecut in planul doi aceasta problema. Personal, consider ca in acest moment trebuie acceptat statutul de stat independent al Republicii Moldova si create premisele pentru o posibila viitoare unire.
 • intre vestul UE si Rusia, 2 amici buni (intre ei) (Marţi, 6 martie 2012, 0:05)

  crap [anonim]

  context: tinand cont de ipostazele tip macho care au fost date publicitatii cu tzaraita dar parca la intervale bine gandite (ca o electorala mascata) si declaratiile recente legate de inevitabila reinarmare a rusiei (probabil modernizare si fonduri sporite cercetarii din complexul industrial-militar)

  intrebare: se prefigureaza o incetinire a democratizarii rusiei ?

  si cum vedeti relatiile bune cu UE (tinand cont de relatiile aparent extraordinar de bune ale lui putin cu germania si franta) - vom fi afectati (noi, romanii) negativ?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 10:50)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui crap

   Personal, nu consider ca se poate vorbi de "incetinirea democratizarii Rusiei". In primul rind, Rusia este o tara care nu a cunoscut traditia democratica (intr-un discurs tinut in fata studentilor in 2004, la Universitatea Columbia, presedintele de la acea vreme, dl V. Putin, vorbea despre aceasta lipsa a traditiei democratice in Rusia).
   In al doilea rind, democratizarea unei societati constituie o realitate care apartine asa-numitei "duratei lungi a timpului istoric" (formula apartine istoricului francez Fernand Braudel).
   In al treilea rind, in societatea rusa exista o lunga traditie a unei puteri autoritare, dublata de un puternic paternalism.
   Tinind cont de aceste realitati, consider ca procesul de democratizare a Rusiei este ireversibil, chiar daca el se realizeaza "in pasi de broasca testoasa", ca sa folosim formula unui lider bolsevic care vorbea despre construirea socialismului in Rusia, Nikolai Buharin.
   In plus, ar trebui adaugat faptul ca atit elita politica rusa, cit si o larga majoritate a societatii sint ostili ideii de "impunere" a democratiei din exterior.

   Din pacate, UE nu reuseste sa aiba o voce comuna in relatia cu Rusia. Atit timp cit tarile cele mai importante ale UE (Germania, Franta si Italia) si-au rezolvat in totalitate sau partial problema securitatii energetice in pofida existentei unui document care prevede adoptarea de masuri in aceasta privinta la nivelul intregii UE, Romania va trebui sa "manevreze"cu abilitate prin meandrele politicii internationale in vederea asigurarii interesului national.
 • Exilul oligarhilor (Marţi, 6 martie 2012, 8:31)

  serban [anonim]

  Credeti ca Vladimir Putin va continua sa-l tina in arest pe Misa/Mihail Hodorkovski? Cum vedeti, daca-l va elibera pe Misa/Mihail Hodorkovski, asadar cum vedeti comincarea Kremlinului cu oligarhii, oligarhii exilati, sa spunem, chiar de catre Vl. Putin. Gandindu-ne la cat au furat, intr-un mod legal sustin ei, detin un procent destul mare, in procente, din PIB-ul Federatiei Ruse sau din PIB-ul multor state din vecinatatea "Marelui Urs".
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 10:55)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui serban

   Ieri, 5 martie, presedintele Medvedev a cerut procuraturii generale reanalizarea dosarului Mihail Hodorkovski. Personal, consider ca sansele dlui Hodorkovski de a fi eliberat sau de a-si continua detentia sint egale. Inclin, totusi, sa afirm ca exista posibilitatea unei "pomilovanie" (miluiri) a actualei si viitoarei puteri fata de Hodorkovski, ca semn al unei reveniri la sentimente mai bune fata de oligarhi.
   Acuzatiile de furt la adresa oligarhilor sint cit se poate de reale. Din pacate, in raport cu ceilalti oligarhi, dl Hodorkovski nu a respectat acel acord nescris stabilit intre Putin si oligarhi, in mai 2004: atunci, Vladimir Putin le-a garantat proprietatile si securitatea personala in schimbul neamestecului in politica. Dintre toti oligarhii rusi, doar trei au fost cei care nu au respectat acest pact: Vladimir Gusinski, Boris Berezovski (ambii aflati in exil) si Mihail Hodorkovski.
 • i (Marţi, 6 martie 2012, 8:50)

  dragos [anonim]

  cum credeti ca vor evolua relatiile rusia-romania?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 10:55)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dragos

   Vedeti raspunsul de mai sus
 • q (Marţi, 6 martie 2012, 8:51)

  Mioara Vasile [anonim]

  Buna ziua
  Avind perspectiva istoricului si a celui care a trait o perioada in Rusia, credeti ca aceasta tara ar putea fi guvernata eficient de o conducere mai democratica? exista suficienta cultura politica in federatia rusa pentru un alt stil de conducere decit cel autoritar?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 10:56)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mioara Vasile

   Vedeti raspunsul de mai sus
 • intrebare (Marţi, 6 martie 2012, 8:52)

  draga [anonim]

  Care credeti ca vor fi aliantele strategice ale Rusiei in viitorii 4-5 ani?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 11:01)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui draga

   Personal, consider ca Estul (Asia) va reprezenta in viitor principala directie de politica externa a Rusiei. Cind fac aceasta afirmatie ma bazez pe declaratia de anul trecut a premierului Vladimir Putin (din octombrie 2011) in care a afirmat ca realizarea Uniunii Eur-asiatice reprezinta principalul obiectiv al politicii externe ruse. Si SUA si-au stabilit obiective asemanatoare, pe fondul primatului economic mondial Chinei.
   In plus, in privinta Rusiei, functioneaza din ce in ce mai bine Organizatia de la Shanghai, la al carei ultim summit s-a luat decizia reducerii treptate a tarifelor vamale.
 • Kremlin (Marţi, 6 martie 2012, 8:54)

  Florin Manea [anonim]

  Una din cheile administratiei Putin va fi confruntarea siloviki- civiliki din administratia sa prezidentiala si din guvern. Care credeti ca va avea intiietate in acest mandat? Va fi unul mai "militarizat" decit precedentele?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 11:06)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Manea

   Confruntarea dintre "oamenii in uniforma" si "civili" nu este o realitate noua a vietii politice ruse. Ea a aparut din momentul in care V. Putin a devenit presedinte si s-a consolidat de-a lungul timpului, ajungindu-se astazi ca principalele institutii din Federatia Rusa sa fie conduse de oameni care in trecut au apartinut structurilor de forta (Serghei Stepasin - presedintele Curtii de Conturi, fost general KGB; Evgheni Primakov - presedintele Camerei de Comert si Industrie, fost sef al GRU).
   Nu cred ca procesul de militarizare se va acutiza, date fiind realitatea votului de la aceste alegeri si fractura aparuta in societatea rusa in urma scrutinului prezidential).
 • Aliati (Marţi, 6 martie 2012, 8:55)

  corina [anonim]

  Credeti ca Putin il va lua pe Prohorov sub aripa lui si-l va pregati pentru a fi "delfinul" sau peste 6 sau 12 ani? Vedeti alti aliati pentru Putin pe scena politica interna?

  multumesc
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 11:13)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui corina

   Sint voci care afirma ca Mihail Prohorov ar fi candidat cu voie de la Kremlin. Personal, nu cred. Exista insa premise pentru o posibila viitoare opozitie constructiva a dlui Prohorov in raport cu puterea. In acest sens poate fi citita declaratie facuta ieri de V. Putin.
   Ca urmare a faptului ca bazinul electoral al dlui Putin s-a aflat in "Rusia profunda", sint de asteptat colaborari intre Putere si o parte a Opozitiei.
   Votul de duminica a aratat teama societatii ruse fata de "revolutiile portocalii".
   Consider ca scrutinul de duminica este important prin consecinte:
   - scaderea masiva a popularitatii dlui Putin in marile orase
   - rezultatul neasteptat obtinut de Mihail Prohorov, care arata nu atit un succes al fortelor liberale, cit dezamagirea societatii ruse fata de actuala clasa politica (Ziuganov, Jirinovski, Mironov). Pornind de aici, exista premise pentru declansarea unei reforme a sistemului politic:
   a) Mihail Prohorov ar putea deveni liderul de care are nevoie opozitia liberala
   b) stinga esichierului politic (Partidul Comunist) va fi obligat sa se reformeze, adoptind valorile social-democratiei europene
 • business (Marţi, 6 martie 2012, 8:57)

  Mihai Marculerscu [anonim]

  Aveti experienta directa a Rusiei. Credeti ca exista sanse reale pentru un om de afaceri roman sa faca business cu parteneri rusi? Totul pare extrem de arbitrar in acea zona, si am o temere reala ca as putea ajunge in incurcaturi majore (riscuri de neplata din partea unor parteneri rusi etc), mai ales ca sistemul lor de justitie am inteles ca e mult mai rau decit cel romanesc

  va multumesc
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 11:20)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Marculerscu

   Nu am experienta in materie de economie, dar cred ca oamenii de afaceri rusi sint mai putin interesati de istorie si convingeri politice si mai mult interesati de a face bani. Aveti perfecta dreptate, mediul de afaceri rusesc nu este dintre cele mai atractive. Atit actualul presedinte, cit si viitorul au realizat acest lucru si au elaborat un program prin care sa transforme mediul de afaceri rusesc intr-unul mai prietenos. In acest context, ar trebui sa fie de asteptat cresterea interesului din partea oamenilor de afaceri romani.
   As adauga o remarca facuta de cunostintele mele din Rusia (cu o medie de virsta intre 40 si 50 de ani) referitoare la calitatea unor produse ale industriei romanesti (mobila, tricotaje, alimente). In memoria colectiva a acestor oameni, este impamintenita ideea potrivit careia "copiii rusi din generatia anilor 70-85 au fost procreati pe paturile importate din Romania".
 • inarmare (Marţi, 6 martie 2012, 8:58)

  Dacian [anonim]

  Credeti ca "noul" Putin va pune accentul pe inarmare? Asa a dat de inteles in ultimele luni...
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 11:23)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dacian

   Armata a reprezentat in mod constant un domeniu de care Kremlinul s-a ingrijit. O dovada in acest sens o reprezinta si cresterea bugetului pentru Aparare cu 18-20 de procente. Aceasta crestere este de inteles daca tinem cont de faptul ca Rusia inca isi mai percepe securitatea in termeni teritoriali. Cu alte cuvinte, extinderea NATO catre Est, instalarea dispozitivelor scutului antiracheta in Polonia si Romania, dorinta SUA de a introduce Ucraina si Georgia in NATO, au fost si sint tot atitea motive de ingrijorare pentru elita politica rusa. Procesul de inarmare va continua atit timp cit in problema scutului antiracheta nu se va ajunge la un consens.
 • Rusia, provocare pozitiva (Marţi, 6 martie 2012, 9:20)

  Alexandru Jecu [anonim]

  Va creditez cu inteligenta de a intelege fenomenul rusesc, drept pentru care va solicit un punct de vedere despre ceea ce trebuie facut la Bucuresti pentru a accede la nivelul de mare politica al Rusiei. Pentru ca marea problema a Romaniei nu sunt vecinii ei sau marile puteri ci ea insasi.
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 11:27)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru Jecu

   Vedeti raspunsurile anterioare. As mai adauga, spre completare, faptul ca romanii au un complex in a negocia cu Rusia.
   Imi pare rau sa constat ca elita politica romaneasca nu este interesata in a-si crea un corp de specialisti in probleme rusesti. Aceasta este o realitate veche si, in opinia mea, contraproductiva.
 • Rusia - superputere? (Marţi, 6 martie 2012, 9:43)

  Mihai [anonim]

  E clar ca ambitiile lui Vladimir Putin au ca scop repozitionarea Rusiei ca pol de putere globala. Credeti ca are o sansa? Daca da, care va fi comportamentul acestui pol, cit de previzibil va fi? (am in vedere si pozitionarea "rusinoasa" a Rusiei pe chestiunea siriana)

  mutlumesc
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 11:31)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Citez in fond, nu in forma, cuvintele lui V. Putin spuse in octombrie 1999, cind a devenit premier: Pentru Rusia, un stat mare nu este o anomalie. Rusia trebuie sa-si asume trecutul cu bune si rele.
   In al doilea rind, asa cum foarte bine remarca fostul secretar de stat Henry Kissinger, Rusia a avut, are si va avea o vocatie globala.
   In al treilea rind, in societatea rusa s-a constituit de-a lungul timpului o constiinta de tip mesianic.
   Tinind cont de cele mai sus afirmate, consider ca noul lider de la Kremlin va depune toate eforturile pentru a reda Rusiei statutul pierdut, actionind ca o contra-pondere (alaturi, probabil, de China) la initiativele SUA.
 • agenti de inlfuenta (Marţi, 6 martie 2012, 9:49)

  doru flavian [anonim]

  Buna ziua
  Cum ii putem recunoaste pe agentii de influenta ai Rusiei in Romania? La ce tip de pozitionari ale lor ar trebui sa ne uitam? Dvs cum ii recunoasteti/ii intuiti?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 11:34)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru flavian

   Personal, nu am calitati care sa-mi permita sa-i identific pe agentii de influenta ai Rusiei. Tinind cont de faptul ca spionajul este una dintre cele mai vechi meserii din lume, ca actiuni de spionaj reciproc sint promovate si intre state prietene (vezi cazul de spionaj dintre SUA si Israel din a adoua jumatate a anilor 90) si ca Romania este membru al structurilor de securitate euro-atlantice, sint de asteptat tentative de acest gen ale Rusiei in raport cu Romania.
   Sint ferm convins ca serviciile romanesti sint capabile sa preintimpine astfel de activitati.
 • Bună ziua. (Marţi, 6 martie 2012, 10:57)

  Andrei Ijac [anonim]

  Reprezintă Vladimir Putin, un factor de stabilitate pe scena internațională atât timp cât se află la conducerea Rusiei? Poate să facă Rusia față noilor probleme cu care se confruntă lumea de astăzi, criza economică, terorismul și problemelor din Orientul Mijlociu, care pun în pericol pace mondială?
  • r (Marţi, 6 martie 2012, 11:39)

   Laurentiu Constantiniu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Ijac

   Tinind cont de sondajele de opinie publicate pina la data de 4 martie de catre cele mai importante institutii de profil din Rusia (VTsIOM, FOM, Centrul Levada), Vladimir Putin era considerat ca fiind persoana cea mai in masura sa asigure stabilitatea tarii pe plan intern.
   Personal, nu sint de acord cu ideea potrivit careia prezenta lui Putin la Kremlin reprezinta un factor de instabilitate pe plan extern. Rusia este din ce in ce mai legata de economia mondiala si, prin urmare, este direct interesata in atragerea de investitii, in crearea unui climat economic intern favorabil acestora , in combaterea terorismului.
   In ceea ce priveste divergentele pe anumite probleme cu alte state din comunitatea internationala, ele trebuie intelese prin prisma prin care Rusia vede relatiile internationale: neamestecul in treburile interne si respectarea unei anumite zone de influenta a sa (fostul spatiu sovietic, cu exceptia statelor baltice pe care le-au pierdut definitiv).


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by