Luca Niculescu: Foarte multa lume la sectiile de vot, nu poti deschide o discutie fara ca ea sa nu alunece spre alegeri/ Toti cei cu care am vorbit cred ca va castiga Hollande
"Atmosfera pe strazi este calma, este duminica, este urat si foarte frig afara, nu simti vreo efervescenta deosebita, in afara sectiilor de vot unde este, intr-adevar, foarte multa lume. E lume multa si simti ca exista interes pentru acest scrutin", spune Luca Niculescu.
Sunt parca mai putine afise pe strazi, a remarcat Niculescu, insa cei doi candidati nu si le-au schimbat pentru acest tur de scrutin.
Interesul francezilor este evident foarte ridicat, asa cum e si firesc. Orice discutie ai deschide, spune Luca Niculescu, ea aluneca inevitabil spre alegeri.
"Foarte multa lume vorbeste despre alegeri, aproape ca nu poti deschide o discutie fara ca ea sa alunece imediat catre alegeri, aproape nimeni insa nu ii da sanse lui Sarkozy. Vorbesc despre cei cu care am discutat eu. Toti cred ca, pana la urma, Francois Hollande va castiga, chiar daca diferenta dintre cei doi va fi mai mica decat cea estimata de sondaje", spune el.
A remarcat o mare antipatie fata de presedintele in functie, o antipatie care nici macar nu poate fi argumentata. Iar Sarkozy, spre deosebire de alti presedinti dinaintea lui, nu a facut lucruri atat de grave din punct de vedere legal, precum actele de coruptie pentru care a fost condamnat Jacques Chirac sau ascultarea telefoanelor, ordonata de Mitterand.
Si totusi, in ciuda acestei antipatii, Sarkozy a crescut in ultimele zile in sondaje, nu suficient insa pentru a castiga. "Unul dintre purtatorii de cuvant ai socialistilor spunea: Bine ca nu mai dureaza campania inca o saptamana. Toata lumea vorbeste despre aceasta tendinta de crestere a lui Sarkozy din ultimele zile, dar nu suficient sa il bata pe Hollande. Din ceea ce citeam, cei care l-au intalnit pe Sarkozy spun ca el crede cu tarie ca va castiga, chiar daca va fi o victorie foarte stransa", a mai spus Niculescu.
Cei de centru sunt dezamagiti, insa, de discursul radical al presedintelui din ultmele doua saptamani. "Vorbeam cu oameni despre care stiu ca au votat acum 5 ani cu Sarkozy si care spun ca aceasta campanie pe care a dus-o intre cele doua tururi - cu un discurs radical, precum cel al lui Marine Le Pen - ii indeparteaza, ii determina sa voteze cu Hollande, pentru ca este foarte deranjanta. I-a deranjat rau ceea ce a facut Sarkozy", povesteste jurnalistul.
Cei care il sustin pe presedinte il descriu insa ca pe un adevarat lider, care a stiut sa conduca Franta prin criza si spun despre Hollande ca el n-a vrut sa aiba nicio functie administrativa si dintr-o data, se vrea presedinte al Republicii.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa


Francois Hollande (58 de ani) este candidatul socialistilor (PS - centru-stanga), nu a detinut niciodata vreun portofoliu ministerial, iar adversarii sai de drepta il considera lipsit de experienta.

Nicolas Sarkozy (56 de ani), presedintele in functie si liderul Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP - centru-dreapta). A castigat alegerile din 2007 cu 53% dintre voturile electoratului impotriva candidatei sociealiste Segolene Royale

Francois Bayrou (61 de ani) candideaza din partea formatiunii de centru-dreapta Miscarea democratica (MoDem - centru) si este a treia sa incercare de a deveni presedinte al Frantei. In 2002 a obtinut 6,84 % din voturi. In 2007 s-a clasat pe locul al treilea, dupa Nicolas Sarkozy si Segolene Royale.

Marine Le Pen (44 de ani) a devenit candidatului Frontului National, formatiune de extrema dreapta, succedandu-i tatalui ei, Jean Marie Le Pen, la conducerea partidului, in ianuarie 2011. Ea a schimbat viziunea formatiunii politice extremiste in ultimii ani, concentrandu-se pe anti-capitalism si secularism, pentru a intruni o mare parte din optiunile electoratului.

Jean-Luc Melenchon (61 de ani), este nascut in Tanger. Pareseste Marocul in 1962 si adera la Partidul Socialist in 1977. Demisioneaza din PS in 2003 si infiinteaza Partidul de stanga (de extrema stanga). El este candidatul Frontului de Stanga, o coalitie care reuneste Partidul de Stanga si Partidul Comunist, ce ocupa spectrul politic pe stanga radicala.
Morala: trebuie să ne obişnuim cu ideea că orice se poate schimba într-o zi.
O duminică frumoasă tuturor!
Sa speram ca seara va fi mai frumoasa. Nu pt "majoritatea interlocutorilor".
Si mie imi este antipatic Sarko, dar il prefer unui nimeni.
Cu sansele...noi stim din experienta cum sta treaba.