Primăria Sectorului 3 vrea să vândă utilajele de la stația de sortare din Cățelu, închisă în 2022 de Garda de mediu, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, de marți. Prețul pornește de la 4,1 milioane de euro.

Robert NegoitaFoto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

„Se aprobă valorificarea echipamentelor aferente stației de sortare prin licitație, la minimum valoarea evaluată, prin raportul intocmit de catre Algorithm 3D Topografie și Evaluare SRL, respectiv 4.181.000 EURO + TVA. Se aprobă acordarea unui mandat Preşedintelui Consiliului de Administrație al societăţii SD3 - Salubritate şi Deszăpezire S3 SRL în vederea realizării tuturor demersurilor necesare pentru ducerea la îndeplinire a hotararii”, se arată în proiect.

Potrivit sursei citate, stația de sortare gestionează cheltuieli chiar dacă e închisă.

„În perioada 06.06.2022 02.11.2023, datorită măsurilor stabilite de comisarii Gărzii de Mediu, aceasta înregistrează costuri în ceea ce priveşte cheltuielile, cheltuieli ce se regăsesc în amortizări, chirii, eleminarea deşeurilor, carburanţi, care afectează rezultatele societății. Valoarea de achizitie a echipamentelor componente ale stației de sortare a fost de 5.179.725,25 EURO (echivalent a 24.963.493,93 lei la 17.08.2020). Valoarea contabilă (rămasă de amortizat aprox. 79%) în noiembrie 2023 este 3.990.696,41 EURO (19.827.775,10 lei)”, se mai arată în anexele proiectului de hotărâre.

Valoarea unei stații noi de sortare similare (cu aceleasi echipamente în componenta) comunicată de producător este de 7.000.000 EURO (contravaloare echipamente, montaj), potrivit sursei citate.

După pierderea autorizației de mediu, Primăria a încercat să mute stația de sortare în altă locație, dar fără succes.

  • „A fost solicitat către Consiliul Local Sector 3 acordarea unui mandat Preşedintelui Consiliului de Administraţie al societății SD3 - Salubritate și Deszăpezire S3 S.R.L. pentru închiderea, evacuarea halei și trecerea în conservare a echipamentelor componente şi inchirierea halei de sortare, propunerea concretizându-se prin HCLS3 nr 414/27.09.2022
  • Societatea a informat Consiliul Local Sector 3 cu privire la posibilitatea preluării prin achiziționare/ transferare în vederea operării activității stației de sortare a deşeurilor aflată în proprietatea IRIDEX GROUP S.R.L, ca fiind o posibilă soluție de relocare a stației de sortare, cât şi de restabilire a activității de bază a societății. Prin HCLS3 nr. 162/12.05.2022, Consiliul Local Sector 3 a fost acordat un mandat Preşedintelui Consiliului de Administrateie pentru a propune Consiliului Local Sector 3 soluţii pe care să le aibă în vedere în eventualitatea adoptării unei decizii de relocare a stației de sortare.
  • În urma mandatului acordat Preşedintelui Consiliului de Administrație de către Consiliul Local Sector 3, SD3 - Salubritate şi Deszăpezire S3 S.R.L. a înaintat două proiecte de HCLS3, în vederea aprobării achiziției unui teren pentru relocarea stației de sortare, prima propunere cu referire la un teren situat în localitatea Fundulea, jud. Călăraşi, iar cea de-a doua viza achiziționarea unui teren în localitatea Belciugatele, jud Călărași, ambele propuneri nefiind însă aprobate de Consiliul Local Sector 3.
  • Având în vedere faptul că nu a fost adoptată nici o hotărâre cu privire la relocarea staţiei de sortare, Consiliul de Administrație al societății SD3 - Salubritate și Deszăpezire S3 S.R.L. propune Consiliului Local al Sectorului 3, valorificarea echipamentelor aferente stației de sortare prin licitație, la minimum valoarea evaluată prin raportul ANEVAR, respectiv 4.181.000 EURO + TVA”, se mai arartă în anexele proiectului de hotărâre.

În 2022 au fost propuse mai multe soluții pentru mutarea stației de sortare de la Cățelu

În luna mai 2022, Consiliul Local Sector 3, la propunerea executivului, a aprobat relocarea stației de sortare din Cățelu.

Au fost propuse două soluții:

  • Relocarea stației de sortare cu achiziția prealabila a terenului pe care urmează a fi amplasată hala de sortare: se va realiza achiziția terenului (la o distanţă de maxim 50 km de București) urmată de relocarea staţiei şi asigurarea tuturor utilităţilor, branșamentelor, avizelor şi autorizaţiilor necesare desfăşurării activității. Costurile estimate pentru această variantă sunt aproximate la o valoare de 48.652.852,50 lei.
  • Relocarea stației de sortare cu închirierea prealabilă a terenului pe care urmează a fi amplasată hala de sortare: se realizează închirierea terenului (la o distanță de maxim 50 km de Bucureşti), pentru o perioadă de aproximativ 25 ani şi eventual a unei hale în care să poata fi relocate utilajele și echipamentele aferente stației de sortare. Costurile estimate pentru această variantă sunt aproximate la o valoare de 42.702.852,50 lei la care se adaugă cheltuieli de închiriere estimate la 100.000 lei.

Vezi aici documentul.

În luna aprilie 2022, Primăria anunța că va face o stație nouă de sortare.

”Primăria Sectorului 3 va edifica și pune în funcțiune o nouă și modernă stație de sortare a deșeurilor. Întreg proiectul va fi implementat cu fonduri de la Uniunea Europeană, iar stația va respecta toate reglementările în domeniu valabile la nivel european. Durata prevăzută pentru implementare este de 24 de luni, luând în calcul atât etapele de execuție efectivă, cât și cele de proiectare, finanțare și livrare a dotărilor necesare. În momentul în care noua stație de sortare va deveni operațională, activitatea la cea actuală va fi sistată” se arată într-un anunț postat pe site.

În luna iunie 2022, ​Primăria Sectorului 3 a vrut să mute stația de soratre de la Cățelu în orașul Fundulea/ Călărași, propunând achiziționarea unui teren arabil, în suprafață de 43.000, în această localitate. Proiectul nu a fost însă aprobat de Consiliul Local Sector 3.

Cât a investit Primăria Sectorului 3 în stația de sortare închisă

Primăria Sectorului 3 a investit în 2019-2020 aproape 11 milioane de euro în stația de sortare a deșeurilor din comuna Cățelu - Drumul Lunca Visagului nr.42-60.

Stația de sortare a fost pusă în funcțiune în vara lui 2021.

După proteste nenumărate ale vecinilor, care s-au plâns că nu mai pot sta în casă de putoare, și amenzi de aproape jumătate de milion de lei de la Garda de Mediu, în luna martie 2022, autorizația de mediu a fost suspendată, iar activitatea stației oprită.

Chiar și după ce a rămas fără autorizație de mediu, cetățenii din zonă au reclamat acolo activitate, iar Garda de Mediu a mai dat sancțiuni, valoarea totală a acestora, pentru ultimii 2 ani, crescând la aproape 1 milion de lei.

”Activitatea stației de sortare din Sectorul 3 deținută de SD3 SALUBRITATE SI DESZAPEZIRE S3 S.R.L. a fost controlată de 14 ori în doi ani, în perioada mai 2020-aprilie 2022, iar societatea a fost sancționată cu 17 amenzi contravenționale în valoare totală de 945.000 de lei. Mai mult decât atât, în cazul respectiv au fost făcute și două sesizări penale, iar în prezent este în desfășurare un nou control la firma care își desfășoară activitatea pe amplasamentul din Sectorul 3 al Capitalei”, anunța Garda de Mediu pe 6 mai.

  • „Primim nenumărate sesizări, zilnic, de la cetățenii care locuiesc în proximitatea stației de sortare, referitoare la disconfortul olfactiv resimțit și generat de funcționarea acestei stații, chiar și în lipsa autorizației de mediu, așa că vom continua să verificăm societatea respectivă și să sancționăm ilegalitățile, până când vor fi remediate toate problemele.
  • Cel mai recent control a avut loc la începutul lunii aprilie și s-a încheiat cu o sancțiune de 160.000 de lei, cu o sancțiune complementară de suspendare a activității, până la obținerea actului de reglementare și cu termene clare de implementare a măsurilor legale.
  • Cu toate acestea, oamenii din zonă reclamă și în prezent aceleași probleme legate de funcționarea stației de sortare, situație în care am deschis un nou control”, declara atunci Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.