Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a emis săptămâna trecută nouă dispoziții de suspendare a activității pentru nouă terase și restaurante din Parcul Herăstrău și de pe Calea Victoriei. Este vorba despre Nuba, IT Cucina, Kayo, Funky Lounge, Bar 112 și mai multe societăți care operau sub denumirea Grădina Monteoru. Muzica dată tare și tulburarea repetată a liniștii publice, mai ales după ora 22.00, sunt principalele motive pentru care a fost luată această decizie.

Terase HerastrauFoto: Hotnews

„Cei mai mulți administratori de astfel de terase și restaurante din Sectorul 1 au înțeles să respecte legea și bunul simț. Acestora le mulțumesc! Însă avem și cazuri ale unor patroni care se cred mai presus de lege și ignoră, în mod deosebit la final de săptămână, nevoia de liniște a locuitorilor. În cazul lor, am un mesaj foarte clar: vremurile în care făceau ce vor în spațiul public au trecut, acum respectăm legea la literă în Sectorul 1. În cazul în care vor continua activitatea, voi cere Fiscului confiscarea veniturilor realizate pe perioada suspendării”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

La finalul săptămânii trecute au fost date alte 10 contravenții pe Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. În acest moment, Poliția Locală Sector 1 pregătește documentația pentru emiterea de noi dispoziții de suspendare a autorizațiilor de funcționare pentru alte baruri și terase din această zonă administrativă, a anunțat Primăria Sectorului 1.

„Am dat dispoziție Poliției Locale Sector 1 să intensifice verificările cu privire la respectarea ordinii și liniștii publice de către aceste terase și cluburi și să aplice legislația cu fermitate și fără nicio excepție. Am avut multe reclamații în cazul unui club în care se organizează frecvent concerte de manele, l-am amendat, iar dacă vor continua cu gălăgia îi vom suspenda și lui activitatea”, a mai precizat Clotilde Armand, potrivit sursei citate.

Mai mulți cetățeni din Cartierul Domenii au reclamat recent că pe perioada verii, de miercuri până duminică, nu se pot odihni noaptea din cauza zgomotului care vine de la terasele din Parcul Herăstrău. Oamenii au făcut un video cum se aude în casele lor și au mers pe urma zgomotului, până în parc.

  • „Ne adresăm dumneavoastră în calitate de locuitori ai zonei Piața Domenii, adiacente Parcului Herăstrău, monument istoric al orașului nostru. Suntem terorizați și profund afectați de nivelul de zgomot provenit de la cluburile situate în parc, care perturbă continuu liniștea și bunăstarea noastră și bineînteles și a faunei locale. Este evident că există o viziune eronată și o incapacitate din partea administratorului parcului de a gestiona și proteja acest monument istoric și spațiu verde vital pentru un întreg oraș.
  • Prin autorizarea acestor cluburi amenințați echilibrul ecosistemului, punând în pericol flora și fauna diversificată a parcului și totodată, sanatatea populației. Ne întrebăm, cum a fost posibilă transformarea Insulei Copiilor în Club de Noapte?”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de cetățeni primarilor Nicușor Dan și Clotilde Armand, ministrului Mediului Mircea Fechet și administratorului ALPAB, Corina Bega.

Aceștia spun că au făcut mai multe reclamații la Poliția locală, dar li s-a spus că nu are cum ca zgomotul să se audă la o distanță de 3 km.

  • „Am depus nenumărate sesizări în această privință, însă răspunsul primit a fost că zgomotul nu poate fi auzit la o distanță de 3 km. Contrar acestei afirmații, avem probe video care atestă nivelul înalt de zgomot și modul în care acesta pătrunde în locuințele și viețile noastre.
  • Prin această scrisoare, dorim să subliniem necesitatea unei acțiuni imediate și eficiente pentru a salva și conserva Parcul Herăstrău. (...)
  • Solicităm revizuirea și aplicarea strictă a regulamentelor și legilor în vigoare, evaluarea impactului asupra mediului și implementarea de măsuri eficiente pentru reducerea poluării fonice”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

În Parcul Herăstrău, monument istoric, sunt peste 50 de cârciumi - terase și restaurante. Pe Șoseaua Nordului abia dacă mai vezi lacul din cauza pontoanelor uriașe construite pentru terase. Șapte construcții din parc au fost vândute de Primăria Sectorului 1 în baza unei legi din 2002 - iar terenul de sub ele și din jur a fost concesionat de Primăria Sectorului 1 fără acordul Primăriei Capitalei, deci fără respectarea legii, după cum se arată într-un răspuns transmis de instituție la solicitarea HotNews.ro. Pentru restul, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, administratorul parcului, a încheiat 44 de contracte de închiriere și asociere în participațiune 1997-2019, cele mai lungi contracte expirând în 2039. Chiria/redevența pe care o primește municipalitatea pornește de la 200 de euro/lună până la 3.000 de euro, sume modice față de profitul obținut de cârciumi. În timpul administrației Firea, în loc să scadă numărul acestora, în parc au apărut câteva construcții noi.

Citește mai mult: