Fundația Ecocivica cere primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, să nu prelungească certificatul de urbanism dat de fostul primar, Gabriel Mutu, pentru proiectul imobiliar care prevede construirea unor blocuri de 23 de etaje în Parcul Grozăvești. Dan Trifu, președintele fundației, a declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care certificatul de urbanism va fi prelungit, îl va ataca în instanță.

Copaci tăiați în Parcul Grozăvești 4Foto: Hotnews

Recent, 49 de arbori din Parcul Grozăvești au fost tăiați nelegal, fără aviz de la Primăria Capitalei, cei responsabili fiind amendați cu 100 de lei pentru fiecare copac. Bucăti din Parcul Grozăvești au devenit proprietate privată după ce au fost puse în posesie în madatul fostului primar, Cristian Poteraș.

„Dacă prelungesc certificatul de urbanism, îl atacăm în instanță. Nu este în regulă să prelungească acest certificat de urbanism pentru că de la început s-a procedat greșit. Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului spune ce rubrici trebuie completate obligatoriu la certificatul de urbanism și una dintre rubrici este regimul economic, folosința actuală, deci este obligatoriu să le prezinți. Dacă se adăuga folosința actuală, adică parc, în momentul acela toate lucrurile încetau. Asta este o tactică întâlnită des, în care autoritatea locală nu trece folosința actuală a terenurilor, cu precădere la spațiile verzi”, a explicat Dan Trifu.

Bucata de parc pusă în posesie

Acesta spune că legea interzice schimbarea destinației spațiilor verzi, iar dacă se trecea folosința terenului în certificatul de urbanism.

„În Legea 24 a spațiilor verzi spune foarte clar la articolul 3 și 4, că nu ai voie să schimbi destinația spațiilor verzi. De asemenea, OUG 195 spune că nu ai voie să schimbi destinația unui spațiu verde indiferent că figurează sau nu ca atare în documentațiile de urbanism. Aici și figurează în documentațiile de urbanism și a fost amenajat ca parc. Nu e normal să treci în certificatul de urbanism categoria curți-construcții, care este o categorie cadastrală, ci folosința actuală”, a explicat Trifu.

ONG-istul spune că zona respectivă este foarte poluată, iar păstrarea spațiului verde este esențială.

„Suntem într-o situație tragică din punct de vedere a calității mediului în București. Să pierzi 3 hectare în acel nod unde este atât de mult trafic și sunt cozi kilometrice de mașini. Este ceva cusut cu ață albă ca tu să emiți certificat de urbanism când știi câte probleme ai în zonă”, e explicat Trifu.

49 de copaci din Parcul Grozăvești au fost tăiați acum două săptămâni

49 de copaci din Parcul Grozăvești din București au fost tăiați recent. Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, arborii au fost tăiați fără aviz, iar proprietarul a fost amendat cu 4.900 lei.

Parcul a fost pus în posesie, iar proprietarii de pe bucata defrișată doresc să construiască acolo blocuri de până la 23 de etaje, potrivit unui certificat de urbanism cerut în aprilie 2020.

Potrivit unui răspuns transmis recent de Primăria Sectorului 6 la solicitarea HotNews.ro, proprietarii spațiului verde au cerut și obținut un certificat de urbanism pe 15 aprilie 2020 pentru construire de asambluri de locuințe colective, birouri și funcțiuni mixte, cu regim de înălțime maxim 75 de metri, cu subsol, demisol, parter și 23 de etaje. Proprietarii au cerut prelungirea certificatului de urbanism.

„A fost cerut și emis în data de 15.04.2020 un certificat de urbanism, pentru alipire terenuri, construire de asambluri de locuințe colective, birouri și funcțiuni mixte, cu regim de înălțime maxim 75 de metri, cu subsol, demisol, parter și 23 de etaje. Certificatul emis este pentru terenuri în suprafață totală de 34.604 mp și aparține SC Offices Developers&Investment SRL. Certificatul de urbanism se încadrează în actele administrative pentru care se aplicau în perioada de stare de urgență, respectiv stare de alertă, Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel că după ridicarea stării de alertă beneficiarul a cerut prelungirea documentului”, se arată în răspunsul transmis de instituție.

Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 6, aprobat în 2020, permitea construirea în Parcul Grozăvești, însă documentul a fost anulat definitiv în instanță în 2021.

Certificatul de urbanism a fost emis în baza acestui document. Întrucât PUZ-ul a fost anulat în instanță, Dumitru Dobrev, avocatul care a reprezentat cetățenii care au anulat în instanță Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 6, este de părere că Primăria Sectorului 6 nu poate da autorizație de construire în baza certificatului de urbanism emis în 2020.

„Toată doctrina de contencios administrativ și de urbanism, inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție, spun că certificatul de urbanism nu este un act administrativ perfect, este o procedură preliminară. Actul administrativ este autorizația de construire fiindcă ea conferă drepturi. Certificatul de urbanism nu conferă drepturi, îți permite doar să parcurgi o procedură, să iei avizele, acordurile și primești până la urmă autorizația de construire. În baza ei poți să ridici un bloc sau ce ai cerut”, a explicat avocatul Dumitru Dobrev recent pentru HotNews.ro.

Acesta este de părere că Primăria Sectorului 6 putea emite autorizație de construire în baza acelui certificat de urbanism până la anularea PUZ-ului, dar în acest moment nu mai este posibil.

„PUZ-ul anulat trebuia să se mențină până în ziua emiterii autorizației de construire ca să poată să beneficieze de el. Dacă eu îl anulam după emiterea autorizației de construire, ei puteau să spună că este un drept câștigat, că nu va fi anulat, că nu puteau ști ce se va întâmpla, că ei credeau că e legal aprobat. În situația în care Primăria și Consiliul Local Sector 6 au fost parte la procesul de anulare și știu că s-a anulat, nu mai pot continua procedura de autorizare în baza acelui certificat de urbanism. În momentul în care PUZ-ul s-a anulat, tu ca autoritate locală trebuie să te oprești, iar beneficiarul dacă vrea să meargă mai departe, trebuie să ia alt certificat de urbanism, cu reglementările în vigoare. Mai ales că unul dintre motivele pentru care a fost anulat PUZ-ul Coordonator al Sectorului 6 a fost că nu s-a respectat Legea spațiilor verzi și s-a permis construirea în Parcul Grozăvești”, a mai explicat Dobrev.

Avocatul este de părere că în condițiile în care s-ar emite o autorizație de construire în baza acestui certificat, și cineva ar cere anularea ei, ar fi imediat anulată.

„Dacă Primăria emite autorizație de construire în baza certificatului vechi și ea este atacată în instanță, cu siguranță va fi anulată”, a mai explicat Dobrev.

Citește și: