Mai mulți consilieri locali ai USR-PLUS au depus marți o plângere penală la DNA împotriva Primăriei Sectorului 3 și a primarului Robert Negoiță, pentru abuz în serviciu, în cazul decesului celor doi muncitori pe șantierul ilegal deschis lângă Ministerul Culturii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Plângerea penală a fost depusă de către Ana Ciceală, Alexandru Sava, Eugen Matei, Teodora Stoian, Nicorel Nicorescu și Vlad Gheorghe, care spun că lucrările desfășurate pe șantierul de lângă Ministerul Culturii, din dispoziția lui Robert Negoiță, vizau modificarea accesului auto spre demisolul clădirii Ministerului Culturii, pentru ca în final să obțină spațiu pentru amenajarea „câtorva terase”, conform unui comunicat de presă.

Consilierii generali și locali, precum și europarlamentarul Vlad Gheorghe, le cer procurorilor anticorupție să cerceteze și implicarea celor două firme subordonate Consiliului Local al Sectorului 3, Algorithm Rezidential SRL și Algorithm Construcții S3, precum și a funcționarilor din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public (DADP) a Sectorului 3, care au acționat la ordinul verbal al primarului Negoiță. Astfel, lucrările au fost efectuate cu utilaje şi muncitori de la cele două firme subordonate Consiliului Local Sector 3, iar de asfaltare şi punerea bordurilor a fost responsabilă DADP, spun reprezentanții USR-PLUS.

Ce susțin consilierii în plângerea penală depusă la DNA:

  • "Lucrările de pe șantier au fost efectuate de societatea Algorithm Rezidential SRL fără autorizație de construire, fără ca Sectorul 3 să aibă vreun drept asupra terenului și fără să fie comunicată data începerii lucrărilor și fără să fie luate măsurile de siguranță necesare pentru evitarea accidentelor.
  • Primarul Robert Negoiță știa despre aceste lucrări, desfășurându-se din dispoziția lui, edilul Sectorului 3 deplasându-se pe teren de mai multe ori. În discuțiile cu consilierii Eugen Matei și Alexandru Sava a admis că știe că nu are drept să facă lucrări pe teren, fără să informeze proprietarul și fără să îi ceară acordul, dar s-a justificat susținând că el vrea să fie o zonă frumoasă și că ar dura prea mult ca să obțină avize. Măsurile dispuse de Robert Negoiță au condus la lucrări nelegale ale Algorithm Rezidential SRL, lucrări care vor fi finanțate din banii contribuabililor.
  • Din presa locală a rezultat că primarul Negoiță urmărea modificarea accesului auto spre demisolul Bibliotecii Naționale, pentru ca în final să amenajeze terase pe terenul unde s-au desfășurat lucrări de șantier, dar pentru astfel de lucrări era obligatorie obținerea prealabilă a unei autorizații.
  • Robert Negoiță le-a comunicat consilierilor USR PLUS că vrea să valorifice materialele extrase de pe teren, precum fier, beton, pământ, în colaborare cu terți.
  • Confruntat de consilierii locali și generali aflați pe teren, edilul Sectorului 3 le-a precizat de mai multe ori că este conștient de ceea ce face și nu îl sperie niște amenzi, în loc să facă demersuri pentru a pune în legalitate șantierul".

Consilierii generali și locali le-au transmis procurorilor și imagini surprinse pe șantierul nelegal, înregistrări video, inclusiv cu răspunsurile lui Robert Negoiță la întrebările consilierilor USR PLUS și PNL către Primăria Sectorului 3 și răspunsul primit de aceștia.

De asemenea, ei transmis, la începutul lunii august, o plângere și procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cu imagini și înregistrări de pe șantierul deschis în zona Esplanada. În acegst dosar, parchetul Judecătoriei Sectorului 3 a deschis dosar penal in rem.

Reamintim că în 3 august șase muncitori au fost prinşi sub un mal de pământ pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională. Doi dintre muncitori au fost acoperiţi complet de pământ, fiind căutaţi timp de mai multe ore de către echipele de intervenție. Ei au fost găsiți decedați. Ceilalți patru au fost îngropaţi până la talie, fiind scoşi de pompieri și duși la spitalale Universitar și Floreasca. Cele două persoane decedate aveau vârste cuprinse între 50 şi 55 de ani.

Lucrarea aparține Algorithm Residential, înființată în urmă cu patru ani de Consiliul Local Sector 3.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcții, Tiberiu Taropa, spunea că lucrările au început în luna iulie 2021, iar investitorul nu a comunicat ISC data începerii lucrărilor de construcții. "Investitorul nu a obținut în prealabil autorizație de construire în condițiile legii. Pentru neîndeplinirea dispozițiilor legislației în vigoare, factorii responsabili vor fi sancționați contravențional", a afirmat el.

De asemenea, firma fusese amendată de Garda de Mediu.

"Noi am dispus încetarea lucrărilor și aducerea la starea inițială. Nu aveau niciun fel de autorizație, drept pentru care s-a întocmit și un proces verbal. S-au dispus măsuri de aducere a terenului la starea inițială și o amendă de 50 de mii de lei aplicată societății respective", a afirmat, la Digi 24, șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu.