Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că nu poate accepta ca Sectorul 1 să nu poată gestiona criza gunoiului, în condițiile în care este cea mai bogată unitate administrativ-teritorială din România. El a făcut aceste declarații în contextul în care Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a cerut din nou declararea stării de alertă în sector, din cauza gunoaielor adunate pe străzi.

Gunoi Sectorul 1 - 12Foto: Hotnews

Tanczos Barna a spus joi, într-o conferință de presă, că situația ar trebui rezolvată până la urmă de Sectorul 1, de firma de salubritate și de Prefectură, pentru că "este inadmisibil ca luni de zile să avem gunoaie pe stradă".

  • "Sectorul 1 este cel mai bogat sector și cea mai bogată Unitate Administrativ Teritorială din România. Eu nu pot să accept ca un asemenea Sector/UAT să nu fie în stare să gestioneze această problemă. Alături de Primărie să vină și Prefectura. Legea o avem. Legea spune clar ale cui sunt responsabilitățile.
  • Eu văd că Sectorul 1 totuși are bani, pentru că de ani de zile plătește servicii de salubrizare în locul cetățenilor. Dacă acești bani s-ar fi dus în investiții în ultimii ani, cu siguranță Sectorul 1 ar fi avut poate cel mai modern sistem din România. Deci trebuie asumare de răspundere, decizii urgente și soluții pentru Sectorul 1, pentru că este inadmisibil să avem gunoaie peste tot, deșeuri la fiecare colț de stradă și acest pericol constant din punct de vedere al sănătății cetătenilor", a afirmat ministrul Mediului.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 a cerut din nou Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă în sector pentru 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzate de necolectarea gunoiului de către Romprest Service SA. Este a doua solicitare de acest fel făcută de Primăria condusă de Clotilde Armand, prima fiind respinsă de către prefect.

Administrația locală aduce ca argument faptul că în Sectorul 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri de la populație, instituții publice și agenți economici, iar depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple.