Primăria Sectorului 4 a scos la licitație acordul-cadru pentru proiectarea și execuția a două pasarele pietonale, o parcare park&ride în Berceni și mai multe parcări etajate, valoarea estimată fiind de peste 520 milioane lei. Inițial, acordul-cadru era estimat la peste 830 milioane lei deoarece includea și construirea a două poduri, dar la recomandarea Agenției Naționale pentru Achiziții publice (ANAP) acestea au fost scoase și vor fi licitate separat. Pasarelele pietonale sunt un proiect contestat de cetățeni, pentru cartierul Tineretului existând și o petiție cu sute de semnături în care oamenii cer Primăriei să renunțe la proiect.

Bd. TineretuluiFoto: Hotnews

”Valoarea estimată totală a acordului-cadru este 520,761,480.61 lei fără TVA pentru mai multe obiective de investiții, între care: două pasarele pietonale, una la intersecția bulevardelor Gh. Șincai/Șerban Vodă/ Tineretului/ Cantemir și una la intersecția bulevardelor C-țin Brâncoveanu/Șos. Olteniței, o parcare de tip PARK&RIDE pe Șoseaua Berceni – ce va deservi noua stație de metrou și nu numai, parcări supraetajate – în funcție de ce terenuri vor fi identificate la nivelul Sectorului 4”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Sectorului 4 la solicitarea HotNews.ro.

Acordul-cadru are o durată de 36 de luni, pot participa la licitație maxim 20 de firme, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 aprilie 2021. Acordul-cadru vizează proiectarea și execuția obiectivelor mai sus menționate, în funcție de bugetul primăriei.

”Acordul-cadru are că principal scop dezvoltarea Sectorului 4, prin îmbunătățirea infrastructurii, de așa manieră astfel încât să contribuie la creșterea calității vieții pentru locuitorii sectorului. (...) Acordul cadru prevede modernizarea infrastructurii prin realizarea lucrărilor de păsărele pietonale, Amenajare Parcare TIP PARK&RÎDE, Parcare supraetajată, din Sectorul 4. Beneficiul anticipat la demararea procedurii este de fluidizare a traficului și de reducere a timpilor de așteptare, precum și creerea de noi locuri de parcare. Valoarea estimată totală a acordului cadru: 520,761,480.61 lei fără TVA. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent (pentru partea de execuție): 14,169,574.26 lei fără TVA. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent (pentru partea de proiectare): 283,391.49 lei fără TVA”, se arată în descrierea pusă în anunțul de participare publicat în sistemul electronic de achiziții publice.

Pasarela pietonală, contestată de unii locuitori

Sute de locuitori din cartierul Tineretului se opun construirii unei pasarele pietonale în zonă. O petiție online, inițiată în urmă cu câteva săptămâni în acest sens, a strâns peste 500 de semnături.

”Noi, locuitorii cartierului Tineretului dorim să avem în continuare acces facil în parcul Tineretului. Ne opunem vehement construirii celor patru pasarele peste bd Tineretului. Astfel cerem abrogarea Hotărârii de Consiliu Local prin care au fost votate. De ce este important? Folosim zilnic trecerile de pietoni pentru a merge cu copii, cu cățeii, cu bicicletele sau cărucioarele în parc. Suntem tineri şi bătrâni, unii avem dificultăți în a ne deplasa, alții împingem cărucioarele bebeluşilor noştri, iar alții vrem să alergăm în parc. Nu vrem să urcăm şi coborâm pasarele pentru a face asta. Ne dorim că oraşul să fie unul pentru oameni. Cerem ca administrația locală să nu mai prioritizeze circulația maşinilor în detrimentul accesului nostru la singurul parc din zonă”, se arată în petiția online inițiată de un cetățean.

În noiembrie 2020, Primăria Sectorului 4 a anunțat că va construi 4 pasarele pietonale. Reprezentanții instituției susțin că pasarelele vor fluidiza traficul și vor proteja pietonii.

”Fără stat la cozi, minute în șir, în trafic, fără poluare, fără accidente rutiere! Cu alte cuvinte, un trafic decent, mai sigur și un aer mai curat. De toate acestea beneficiază deja oamenii care locuiesc sau tranzitează Sectorul 4, datorită lărgirilor de bulevarde sau parcărilor de tip park&ride amenajate în ultimii 4 ani, de Primăria Sectorului 4. În perioada urmatoare, acestor investiții li se vor adăuga și alte soluții menite să vină în sprijinul oamenilor și să le facă viața mai ușoară. Mai exact, este vorba despre un proiect ce vizează realizarea a 4 pasaje pietonale în zone extrem de aglomerate din Sectorul 4”, se arată într-un comunicat emis de instituție.

Din cele 4 pasarele, 3 sunt în cartierul Tineretului. Cea mai mare, care face și obiectul licitației, va fi construită la intersecția bulevardelor Gheorghe Șincai cu Tineretului.

”Una dintre pasarele va fi construită într-una dintre cele mai aglomerate zone din Sectorul 4, la intersecția bulevardelor Gheorghe Șincai cu Tineretului. Aceasta va fi cea mai mare pasarelă, cu o lungime de aproximativ 165 de metri, care va permite, pe de o parte, traversarea în siguranță a pietonilor, ce nu vor mai fi nevoiți să aștepte la semafor, precum și fluidizarea circulației mașinilor din zonă și, implicit, reducerea poluării prin scurtarea timpilor petrecuți în trafic, pe de altă parte. Având o formă cilindrică, acoperită cu panouri de sticlă securizată, cu elemente decorative cu rol de umbrire și cu dotări moderne, pasarela va fi amenajată pe o structură metalică, cu fundații și elemente de susținere din beton armat, amplasate pe domeniul public, pe lateralele celor două bulevarde pe care le va traversa. Accesul pietonilor se va face de o parte și de alta a celor două artere mari de circulație, aceștia având la dispoziție lifturi, cu capacitatea de 13-15 persoane, inclusiv pentru cele cu dizabilități locomotorii și bicicliști, precum și scări rulante. Pasarela va fi astfel dimensionată încât să respecte gabaritul de trecere al autovehiculelor de 5.5 metri liber”, a comunicat instituția.

”Pasarela va fi completată de alte două pasaje pietonale, ce urmează a fi construite tot pe bulevardul Tineretului. Una, cu o lungime de 42 de metri, va fi amenajată în apropierea Palatului Național al Copiilor, iar cealaltă, cu o lungime de 34 de metri, la intersecția bulevardului cu strada Vișana. Ambele pasaje, cu o structură metalică, vor fi acoperite și vor fi dotate cu ascensoare și scări rulante pentru accesul pietonilor, care se va putea face de o parte și de alta a străzii principale. De asemenea, o construcție similară va fi ridicată și la intersecția bulevardului Constantin Brâncoveanu cu Șoseaua Olteniței, în dreptul stației de metrou, tot pentru fluidizarea traficului din zonă, reducerea poluării dar și pentru sporirea siguranței rutiere și pietonale”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați de Consiliul Local Sector 4, costul estimat pentru cele 4 pasarele este: cea de pe bd. Gheorghe Șincai -23,8 milioane lei, cea de pe bd. Tineretului, la Palatul Copiilor - 12,5 milioane lei, cea de pe bd. Tineretului - Strada Visana - 12,7 milioane lei; cea de pe Șoseaua Olteniței - Metrou Constantin Brâncoveanu - 13,5 milioane lei.

Un articol publicat de Institute for Transportation & Development Policy, o organizație mondială pe partea de mobilitate sustenabilă, intitulat ”Pasarelele pietonale fac orașele mai puțin prietenoase cu pietonii. De ce autoritățile continuă să le construiască”, explică foarte clar de ce nu sunt o soluție viabilă într-un oraș contemporan, orientat către oameni.

”Pasarelele pietonale nu încurajează mersul pe jos, nu îmbunătățesc situația pietonilor și nu fac drumurile mai sigure pentru șoferi și cicliști. Separarea pietonilor prioritizează de fapt mașinile personale, încurajează viteza excesivă, condusul neglijent și accidentele rutiere”, se precizează în articol.