Încă o victorie a cetățenilor din Șoseaua Giurgiului 164: au anulat în instanță titlul de proprietate prin care au fost retrocedate spațiile verzi de lângă blocurile lor

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 21 decembrie 2020, 18:00 Actualitate | Administratie Locala


Bloc nou Sos. Giurgiului 164
Foto: Hotnews
Cetățenii din Șoseaua Giurgiului 164 au obținut o nouă victorie în instanță în lupta dusă de 7 ani pentru a-și apăra grădinile blocurilor. Judecătoria Sectorului 4 a anulat luni titlul de proprietate prin care a fost retrocedat peste un hectar de spațiu verde din jurul blocurilor lor. Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.

”Instanța anulează Titlul de Proprietate nr. 18393/4 eliberat la data de 29.06.2000 de către Prefectura Municipiului Bucureşti. Obligă pârâta Subcomisia de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Sector 4 – prin Primar şi Primăria Sectorului 4 Bucureşti la plata sumei de 4266,66 lei către reclamanţi cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat şi onorariu expert judiciar. (..) Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti. Pronunţată astăzi, 21.12.2020 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.

”Încă o victorie! S-a anulat Titlu de Proprietate! Cei 10.500 mp de spațiu verde dintre blocuri ,,retrocedati" vor reveni cetățenilor! Multumesc tare mult oamenilor din acest cvartal, pentru sprijin, d-nei av Mihaela Jicol, d-nului av. Alin Busea pentru profesionalism. Când îți sunt încălcate drepturile, nu ezitați să vă faceți dreptate! #coruptiapoatefiinvinsa”, a scris pe pagina de Facebook Luminița Șandru, unul dintre cetățenii de pe Șoseaua Giurgiului 164 care au intentat procesul.

Harta cu spatiile verzi retrocedate in zona, reprezentate cu hașura

Spațiile verzi dintre blocurile de pe Șoseaua Giurgiului 164, practic grădinile imobilelor, 10.500 mp, au fost retrocedate în anul 2000 lui Cerkes Gheorghe Andrei pe Legea 18/1991 de Prefectura Municipiului București, titlul de proprietate fiind semnat de Romeo Raicu, secretar general la Prefectura București la vremea respectivă.

După retrocedare, o parte dintre aceste terenuri au fost vândute și au primit adresa și număr cadastral în sectorul 5, deși ele erau în momentul retrocedării în documentele oficiale în sectorul 4. Până în 2012, nu s-a mai întâmplat nimic, iar locatarii din blocurile vechi habar nu aveau că spațiile verzi de lângă blocurile lor au fost retrocedate și urmează să fie construite.

În 2012, pe 30 mai și 15 octombrie, Primăria sectorului 5 a emis două autorizații de construire pentru două blocuri de locuințe cu subsol, parter, două etaje și mansardă dublă, pe trei dintre loturile retrocedate (dintre care două comasate), una dintre clădiri urmând să se construiască în față blocului 5 de pe Sos Giurgiului 164, unul în spate, la câțiva metri de ferestrele locatarilor din blocul vechi.

HotNews.ro a scris despre subiect încă din 2014.


Pe două dintre aceste parcele s-au construit doua blocuri, iar pe a treia a început edificarea altei construcții. Cetățenii au mers în instanță, cerând anularea autorizațiilor de construire și au câștigat proces după proces.

În noiembrie 2018, cetățenii din Șoseaua Giurgiului reușeau să demoleze, în baza unei decizii judecătorești definitive, prima din cele 3 clădiri autorizate de Primăria Sectorului 5 pe spațiul verde de lângă blocul lor. A fost o premieră la nivelul capitalei, fiind primul bloc ridicat ilegal care se demola.

Blocul demolat în 2018

”În 2012 am început procesul pentru anularea autorizației de construire și demolare. Ne-am judecat până în 2016. Instanța a dat o decizie definitivă prin care obliga proprietarul să aducă terenul la starea inițială. În cazul nostru problema a fost că Primăria Sectorului 5 a dat autorizație de construire pe teritoriul Sectorului 4. Blocul era la câțiva metri de geamurile noastre, dezvoltatorul a făcut un fals în înscrisuri și a lipit niște lotulețe care nu puteau fi alipite, a luat autorizație pe un procent de ocupare mai mare, a dezmembrat terenurile și a construit pe sută din teren. După ce am câștigat procesul, am dat la executor, executorul i-a pus sechestru pe toate bunurile. După aceea am fost în instanță și am cerut încuviințarea instanței, fiindcă investitorul și-a luat angajamentul că demolează el, ceea ce nu s-a întâmplat. Am mers în instanță și am cerut instanței să demolăm noi, Asociația de proprietari, pe cheltuiala lui. Când a văzut că i-a ajuns cuțitul la os, a început el demolarea săptămâna trecută”, declara pentru HotNews.ro Luminița Șandru, în noiembrie 2018.

În septembrie 2020, cetățenii au obținut o nouă victorie în instanță, respectiv demolarea altei clădiri cu subsol, parter, două etaje și mansardă care se ridica nelegal în lateralul blocului lor, pe spațiul verde al blocului, în baza uneia din cele trei autorizații de construire menționate mai sus.

Autorizația de construire a blocului a fost anulată deoarece a fost emisă de Primăria Sectorului 5, deși terenul era în Sectorul 4, dar și fiindcă era prea aproape de blocul vecin, pe spațiul verde, spun cetățenii.

”Am început procesul în 2016, imediat după ce instanța a stabilit definitiv granița între Sectoarele 4 și 5. Cu toate astea, după ce s-a dat decizia definitivă care stabilea faptul că aceste terenuri nu au fost niciodată în Sectorul 5 ci sunt în Sectorul 4, Primăria Sector 5 a eliberat autorizație de construire pe teritoriul Sectorului 4, pentru construcția unui bloc cu subsol, parter, două etaje și mansară, pe spațiul verde din lateralul blocului nostru. M-am dus la investitor, i-am arătat decizia, faptul că aici nu are cum să construiacsă, i-am spus că noul bloc va fi foarte aproape de blocul nostru și cu toate acestea mi s-a precizat faptul că au toate avizele și autorizațiile și încep lucrările. Noi am mers în instanță, iar la șase luni după s-a dat decizia de anulare a autorizației de construire. Numai că a mai durat ceva timp deoarece Tribunalul nu a precizat cine să demoleze. S-a trimis dosarul la rejudecare, iar aici instanța a stabilit ca Codrea Company, dezvoltatorul, să demoleze clădire. Ei nu au apucat să o termine, au construit doar parterul. Acum, la Curtea de Apel, decizia a rămas definitivă”, a declarat pentru HotNews.ro Luminița Șandru, reprezentanta Asociației de proprietari care a câștigat procesul, în septembrie 2020.

Până va începe demolarea blocului va mai dura însă.


”Așteptăm motivarea instanței, vom legaliza cele două decizii, vom merge la un executor, executorul va merge din nou în instanță și va cere încuviințarea pentru Asociația de proprietari să demolăm noi pe cheltuiala investitorului. Investitorul dacă nu se conformează, se dă un termen de câteva luni. La blocul din spate, cel demolat, am dat un termen de 3 luni. Aici va fi mai greu deoarece blocul este ridicat de o societate comercială, nu pe persoană fizică, fiindcă în general firma intră în faliment și nu ai pe cine să mai execuți, numai că vom apela în continuare la terenul pe care s-a construit, vindem terenul”, a mai spus Luminița Șandru.

Nici cel de-al treilea bloc autorizat de Primăria Sectorului 5 nu va rămâne în picioare. ”Și pentru cel de-al treilea bloc este un proces câștigat de ISC, Primăria 5 trebuia să demoleze etajele 3 și mansarda și trebuia refăcutr structura de rezistență conform deciziei instanței, dar primăria nu a pus în aplicare. Mai avem puțin de așteptat și aici”, a mai spus Luminița Șandru în septembrie 2020 pentru HotNews.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12042 vizualizari

 • +23 (23 voturi)    
  Bravo! (Luni, 21 decembrie 2020, 18:30)

  PrivireCritica [utilizator]

  Asa ar trebui facut si in Floreasca! Cel care a semnat retrocedarea ar trebui sa intre la puscarie
  • +22 (22 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 decembrie 2020, 18:56)

   [anonim] i-a raspuns lui PrivireCritica

  • +10 (10 voturi)    
   Floreasca (Luni, 21 decembrie 2020, 20:12)

   Ev A [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Asa este! Te doare sufletul cum au ras mii de metrii patrati de spatii vezi in cartierul Floreasca, gradini de 50 de ani, sa-si faca tot felul de dubiosi vile. O actiune recenta este pe str. Fr Chopin, au acaparat un teren intre blocuri de peste 2000 de m, intr-o noapte au taiat tot, a doua zi erau buldozerele. Nemernicii...
  • +3 (3 voturi)    
   atentie!! (Marţi, 22 decembrie 2020, 6:35)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Din articol NU reiese ca procesul a fost castigat pentru ca s-a construit pe spatiu verde sau la distanta prea mica de blocuri - ci pentru ca autorizatia a fost data de Primaria Sect. 5 pentru niste terenuri care, de fapt, se afla in Sect.4.
   Asa ca mai e de luptat cu tzeparii astia care-si zic "dezvoltatori"! >:
 • +20 (20 voturi)    
  OK, dar cel care a dat avizul? (Luni, 21 decembrie 2020, 18:40)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Nu pateste nimic, corect?
 • +13 (13 voturi)    
  Lacomie jenanta (Luni, 21 decembrie 2020, 19:10)

  Klaus Ciocaniss [utilizator]

  Ba cata nesimitire iti trebuie ca sa construiesti un bloc la aprox 2 metri de ferestrele altui bloc?
  • +3 (3 voturi)    
   Dar CAT de prost tre' sa fii... (Marţi, 22 decembrie 2020, 6:36)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Klaus Ciocaniss

   ... ca sa-ti cumperi apartament in acel bloc? Bas in nas cu vecinu' si fara pic de soare?
   • +1 (1 vot)    
    nu (Marţi, 22 decembrie 2020, 22:55)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Nu vrei sa stii cati sunt asa de prosti. Mergi in toate "rezidenturile" si ai sa vezi in ce conditii se sta. NIcio norma de bun simt respectata.
 • +14 (16 voturi)    
  două lucruri nu înţeleg: (Luni, 21 decembrie 2020, 19:16)

  let_s_twist_again [utilizator]

  1. de ce trebuie să suporte cheltuielile de judecată primăria sector 4 iar nu sector 5 care a dat aprobări aiurea în afara teritoriului de sector?
  2. de ce nu sunt nicicum traşi la răspundere cei mai vinovaţi dintre toţi: cei care au eliberat autorizaţiile ilegale de construcţie?
  adică întotdeauna trebuie să suporte daunele doar privatul dar birocratul vinovat este veşnic exonerat de răspundere? ? ?
  • +4 (4 voturi)    
   de ce? (Marţi, 22 decembrie 2020, 6:41)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

   1. Primaria sect. 4 pentru ca n-a luat masuri impotriva unei constructii ilegale pe teritoriul EI!
   2. Nu stiu daca mai e chestie penala (si se poate ca oricum sa se fi prescris), deci cine a dat autorizatiile poate ca n-ar merge la zdup - dar banii pierduti de "dezvoltator" sa ii ceara EL de la functionarul respectiv din Primarie. Sa-l dea in judecata! :P
 • +13 (13 voturi)    
  Bine bine, dar... (Luni, 21 decembrie 2020, 19:54)

  consumator2 [utilizator]

  Cine sunt leprele care au aprobat? Cand vor infunda puscaria? Cand vor plati (cu banii lor)?
  • +2 (2 voturi)    
   s-a prescris >: (Marţi, 22 decembrie 2020, 6:37)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Puii lor...!
 • +11 (11 voturi)    
  A meritat efortul (Luni, 21 decembrie 2020, 20:15)

  Ev A [utilizator]

  Toată stima pentru oamenii ăstia, care s-au zbătut si si-au consumat nervii să-și apere spațiile verzi.
 • +3 (3 voturi)    
  cei care (Marţi, 22 decembrie 2020, 9:26)

  nahir [utilizator]

  au emis titlurile alea de proprietate pe spațiile verzi din jurul blocurilor, nu-i fac o vizită lui dragnea, la Rahova, pe vreo 3-5 ani?
 • +3 (3 voturi)    
  CÂND SE DEMOLEAZĂ (Marţi, 22 decembrie 2020, 16:41)

  nick24 [utilizator]

  cel de lângă Catedrala Sf Iosif?
 • +3 (3 voturi)    
  Deci cumperi un parc (Marţi, 22 decembrie 2020, 16:45)

  nick24 [utilizator]

  De la unul care a obținut retrocedarea ilegală, dai șpagă să-ti dea aviz de construire blocuri. Aștepți vreo câțiva ani să se prescrie ilegalitățile făcute: retrocedarea și avizul și apoi te apuci și construiești.
  Cine a făcut aceste legi strâmbe și pentru cine?
  Parlamentul? Păi parlamentul nu e ales de popor pt binele lui?
  Parlamentul e al infractorilor?
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Marţi, 22 decembrie 2020, 17:53)

   George21 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Ati ghicit!Parlamentul este compus din infractori in mare parte si lucreaza pentru binele infractorilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by