Peste un hectar de spatiu verde aflat intre blocurile de pe Soseaua Giugiului risca sa dispara dupa ce terenul a fost retrocedat. Proprietarul a impartit terenul in mai multe loturi si l-a vandut, iar acum noii proprietari au inceput sa construiasca, spre disperarea oamenilor care locuiesc in blocurile vechi si au ramas fara lumina. Pe langa faptul ca se pierde o suprafata importanta de spatiu verde, acest caz este unic in Bucuresti deoarece autoritatile nu reusesc sa se hotarasca daca terenurile sunt in sectorul 4 sau 5. Mai exact, loturile au fost retrocedate ca fiind in sectorul 4, iar blocurile vechi intre care se afla aceste spatii verzi se afla in sectorul 4, dar terenurile au fost intabulate in sectorul 5 si autorizatiile emise de Primaria sectorului 5.Acum este pe rol un litigiu intre cele doua primarii si Prefectura pentru a se stabili daca terenurile se afla in sectorul 4 sau 5.

Bloc nou Sos. Giurgiului 164Foto: Hotnews

Titlu de proprietate Giurgiului 164

Titlu de proprietate Giurgiului 164

Foto: Hotnews

Terenul de 10.500 de metri patrati, impartit in 17 loturi ce se afla intre blocurile de pe Soseaua Giurgiului 164 (spatii verzi dintre blocuri), a fost retrocedat in 2001 lui Cerkes Gheorghe Andrei pe Legea 18/1991 de Prefectura Municipiului Bucuresti, titlul de proprietate fiind semnat de Romeo Raicu, secretar general la Prefectura Bucuresti la vremea respectiva.

"Prefectul Municipiului Bucuresti, pe baza propunerii formulate de Primaria sector 4 prin adresa 7.5009/18.05.2000 a procedat la verificarea documentatiei primita in acest sens si, prin Ordinul nr. 874/21.06.200 a restituit in proprietatea d-lui Cerkes gh. Georghe Andrei, din Bucuresti", terenul in suprafata de 10.500 mp, situat in Sos. Giurgiului, nr. 164, sector 4. Asadar, nu a fost adoptata o hotarare a Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a legii Fondului Funciar nr. 18/1991, ci a fost emis un ordin al prefectului, conform art 36 din Legea 18/1991", se arata intr-un document trimis de Prefectura Bucuresti vecinilor nemultumiti ca au ramas fara spatiul verde.

Dupa retrocedare, o parte dintre aceste terenuri au fost vandute si au primit adresa si numar cadastral in sectorul 5, desi ele erau in momentul retrocedarii in documentele oficiale in sectorul 4. Pana in 2012, nu s-a mai intamplat nimic, iar locatarii din blocurile vechi habar nu aveau ca spatiile verzi de langa blocurile lor au fost retrocedate si urmeaza sa fie construite.

In 2012, pe 30 mai si 15 octombrie, Primaria sectorului 5 a emis doua autorizatii de construire pentru doua blocuri de locuinte cu subsol, parter, doua etaje si mansarda dubla, pe trei dintre loturile retrocedate (dintre care doua comasate), una dintre cladiri urmand sa se construiasca in fata blocului 5 de pe Sos Giurgiului 164, unul in spate, la cativa metri de ferestrele locatarilor din blocul vechi.

Vecinii din blocul vechi au aflat ce urma sa se intample cand a inceput defrisarea terenului si constructia noilor cladiri. De atunci, au trimis zeci de sesizari institutiilor statului in incercarea de a opri cele doua santiere la care sustin ca s-au facut mai multe nereguli, iar primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a emis cele doua autorizatii ilegal.

"Actualul proprietar ce a cumparat terenurile s-a gandit ca vrea sa faca un mini-cartier rezidential intre blocurile noastre, defrisand spatiile verzi. Toate bune si frumoase si nu avem invidie pe investitori, insa ceea ce a vrut sa faca nu respecta nici o prevedere din planul urbanistic general si zonal al sectorului 4 si 5, lucru ce poate fi foarte clar observat si confirmat de orice architect din Romania", a declarat pentru HotNews.ro Luminita Sandru, proprietara unui apartament din blocul 5, langa care s-a ridicat constructia noua.

In urma numeroaselor sesizari, Inspectoratul de Stat in Constructii a constatat ca la cele doua santiere s-au executat lucrari care nu respecta autorizatia de construire, si a dispus chiar sistarea lucrarilor si desfiintarea lucrarilor executate nelegal. Procesele verbale au fost contestate de invetitor in instanta. In plus, s-a constatat ca una dintre autorizatii a fost emisa cu incalcarea documentatiilor de urbanism in vigoare, iar spatiul verde a fost defrisat ilegal.

Cu toate acestea, in prezent un bloc este gata, iar al doilea este finalizat la rosu. Satula de lipsa de reactie a autoritatilor, Asociatia de Proprietari de la blocul nr. 5 s-a adresat instantei si deocamdata au obtinut suspendarea autorizatiei de construire pentru blocul care inca este in lucru.

HotNews.ro a incercat sa ia legatura cu proprietarul celor doua blocuri la numarul de telefon afisat pe panoul de santier, insa telefonul este inchis.

"Asociatia a inaintat nenumarate sesizari catre institutiile statului si nu am fost ajutati mai deloc, situatia fiind dramatica in momentul de fata. Nimeni nu a reusit sa ne rezolve problema, iar proprietarul se lauda ca "are la degetul mic" si politia si primaria si ca acum sunt oamenii lui la putere si nu avem ce sa ii facem. Momentan noi avem incredere in justitie si se pare ca la cat de clare sunt lucrurile ar fi sanse sa avem castig de cauza. Totusi in justitie lucrurile au ritmul lor foarte lent si momentan din punctul meu de vedere acea cladire are inca statutul de santier, lucrarile sunt suspendate si cred ca ar trebui sigilat si pus in conservare astfel ca proprietarul nu are dreptul sa faca ce vrea el chiar daca este proprietate privata", spune Luminita Sandru.

In plus, vecinii afectati spun ca litigiul intre Prefectura, Primaria sectorului 4 si Primaria sectorului 5 a fost suspendat deoarece Prefectura nu a platit expertul cadastrist din lipsa de fonduri. "Am cerut sa repuna dosarul pe rol sa intervenim noi, Asociatia, sa achitam noi acel onorariu", spune Luminita Sandru.

Pe celelalte loturi retrocedate deocamdata nu s-a construit nimic, desi in anumite situatii terenul a fost imprejmuit sau arborii au fost taiati.

Demararea uno constructii si pe aceste loturi este posibila mai mult ca niciodata deoarece Parlamentul a adoptat in urma cu aproximativ o luna o lege care prevede ca spatiile verzi proprietate privata, care in cartea funciara figureaza in categoria curti-constructii, nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spatii verzi fara ca terenurile respective sa fie expropriate. Aceasta lege condamna la betonare sute de hectare de spatii verzi din Capitala, in special spatiile verzi dintre blocuri, care sunt inscrise astfel in cartea funciara.

Citeste aici mai mult.

FOTOGALERIE Imagini cu blocurile noi aparute pe spatiile verzi dintre blocurile de pe Sos. Giurgiului 164

Imagine din satelit cum aratau in 2007 terenurile pe care s-au ridicat cele doua blocuri

Imagine din satelit cum arata zona in 2014

Hata cu spatiile verzi retrocedate in zona, reprezentate cu hasura