Prima rectificare cu Nicușor Dan la Primăria Capitalei: 300 milioane lei pentru datoriile Termoenergetica, se majorează subvențiile la transport și căldură și plafonul pentru stimulente

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 8 decembrie 2020, 18:56 Actualitate | Administratie Locala


Nicusor Dan
Foto: Facebook/ Ministerul Mediului - Romania
Bugetul Primăriei Capitalei a fost rectificat negativ cu aproape 200 milioane lei, ajungând de la circa 7 miliarde lei la circa 6,8 miliarde lei, potrivit unei hotărâri aprobate marți de Consiliul General al Municipiului București. Aceasta este prima rectificare bugetară cu Nicușor Dan la conducerea Primăriei Capitalei. Principalele modificări sunt că se dau cele 300 milioane de lei virate de la Guvern către ELCEN, în contul datoriei furnizorului de căldură, Termoenergetica, o are, subvenția la transport a crescut cu 135 milioane lei, cea la transport cu 93 milioane lei și s-au alocat încă 74 milioane lei pentru stimulentele financiare.

Aurelian Bădulescu, consilier general PSD, a declarat că grupul său politic va ataca în instanță proiectul din cauza celor 300 milioane lei date către ELCEN. Acesta este de părere că se încalcă legea bugetului de stat.

Unde se dau bani în plus:

- Subvenția la căldură este suplimentată cu 135 milioane lei și se ajunge la fabuloasa suma de 1,238 miliarde lei;
- se dau încă 7 milioane lei pentru reabilitarea sistemului de termoficare și se ajunge la suma de 24 milioane lei;
- se dau pentru subvenția la transport 93 milioane lei și se ajunge la fabuloasa sumă de 1,57 miliarde lei, însă aici se regăsesc și sumele neplătite din anii trecuți;
- la Administrația Spitalelor se dau 40 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene și dotări pentru criza sanitară, inclusiv paturi pentru terapie intensivă;
- bugetul Direcției Generale de Asistență Socială se suplimentează cu 54 milioane lei. Instituția taie 4 milioane lei de la cheltuielile de personal, 3 milioane lei de la bunuri și servicii și se dau 74 milioane lei bugetul necesar acordării stimulentelor financiare pentru copiii și adulții cu handicap, nou-născuți, prevenirea abandonului școlar și sprijinul pentru femeile gravide.

Câteva exemple de instituții/proiecte de unde se taie bani:
- bugetul Direcției Generale de Peisagistică și Monumente de For Public este diminuat cu 22,6 milioane lei;
- bugetul Clubului Sportiv Municipal a fost diminuat cu circa 9 milioane lei;
- Bugetul Administrației Străzilor se diminuează cu 40 milioane lei;
- bugetul Centrului pentru Seniori este diminuat cu circa 3 milioane lei;
- de la cheltuielile cu personalul la Primăria Capitalei se taie 17 milioane lei, de la cheltuieli cu bunuri și servicii 735.000 lei;
- se taie aproape 50 milioane lei de la investiții în școli, bani alocați în principal pentru construirea unor clădiri multifuncționale în incinta unor școli; Suma a fost tăiată deoarece lucrările nu au fost făcute, astfel că banii nu puteau fi folosiți;
- se taie 219 milioane lei de la protecția mediului, în principal incineratorul de deșeuri, dar și de la finalizarea stației de epurare de la Glina și reabilitarea colectoarelor principale de canalizare (-168 milioane lei, rămân 143 milioane lei). Pentru Glina mai sunt de plată 70 milioane lei pentru lucrările efectuate anul acesta, deci nu mai era nevoie de toată suma.

Aurelian Bădulescu, consilier general PSD, a declarat că grupul să politic va ataca în instanță proiectul din cauza celor 300 milioane lei date către ELCEN. Acesta este de părere că se încalcă legea bugetului de stat.

”Ați reușit să ascundeți o manevră tehnică prin raportul de specialitate, prin care eu am înțeles că nu mai vin banii pe care îi datora Primăriei Guvernul, ci ajung în pușculița ELCEN. Ne îndepărtăm de la legea bugetului de stat, avem niște arierate pe care trebuie să le plătim. Această operațiune încalcă legea bugetului de stat. Știu că v-ați consultat cu MF, consilierii acestui partid vor ataca în instanță această chestiune pe prioritatea arieratelor. Tipul acesta de compensare pe care d-voastră vreți să-l faceți ar putea prejudicia și încălca bugetul de stat. M-aș fi așteptat să cereți încuviințarea consiliului general înainte să faceți această compensare”, a declarat Bădulescu în timpul ședinței de Consiliu General.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11548 vizualizari

 • -8 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 decembrie 2020, 19:04)

  [anonim]

  • +8 (18 voturi)    
   Coruptilor nu mai faceti teatru pe aici, e pe 2020 (Marţi, 8 decembrie 2020, 20:06)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui

   Criticati bugetul pe 2021 cand o aparea, acum in 2 saptamani ce stadioane si incineratoare mai visati sa se construiasca?

   Firea PSD unde a topit bani de are ND nevoie acum sa taie? Cumva pe spitalele si gradinitele promise sau pe catedrale si luminite si borduri? Ia marsh la parlamenty si targeti-o de maneca!
  • +4 (14 voturi)    
   iar minti?... (Marţi, 8 decembrie 2020, 20:33)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui

   iar minti?... tu ai votat cu Firea si ai sperat sa jungi sa ii gadili sarmulita... si degeaba... toanta a pierdut si acum urla la luna ca o nebuna.
  • +5 (5 voturi)    
   perfect de prost... (Marţi, 8 decembrie 2020, 22:08)

   adrianlkt [utilizator] i-a raspuns lui

   Auzi cumetre, esti analfabet functional?
   bugetul Clubului Sportiv Municipal a fost diminuat cu circa 9 milioane lei;
   adica ce mai trebuie sport pt copii ? - majoritatea cheltuielilor se duc catre cluburile sportive porfesioniste ale CSM.
   Bugetul Administrației Străzilor se diminuează cu 40 milioane lei-> daca vrei tu sa iti asfalteze iarna, esti cu capul;
   se taie aproape 50 milioane lei de la investiții în școli, bani alocați în principal pentru construirea unor clădiri multifuncționale în incinta unor școli;
   ce ne mai trebuie scolarizare si-asa sunt toti analfabeti functionali nu(ca si tine)? daca citesti in continuare se da si o explicatie -> Suma a fost tăiată deoarece lucrările nu au fost făcute, astfel că banii nu puteau fi folosiți;
   e taie 219 milioane lei de la protecția mediului, în principal incineratorul de deșeuri, dar și de la finalizarea stației de epurare de la Glina și reabilitarea colectoarelor principale de canalizare (-168 milioane lei, rămân 143 milioane lei)
   la ce ne mai trebuie pomeni sociale daca murim de poluare ? -> Din nou...era greu s citesti mai departe -> Pentru Glina mai sunt de plată 70 milioane lei pentru lucrările efectuate anul acesta, deci nu mai era nevoie de toată suma.
 • -5 (15 voturi)    
  PSD vrea ca jigodiile din Bucuresti ... (Marţi, 8 decembrie 2020, 19:07)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  PSD vrea ca jigodiile din Bucuresti ... aia saraci care ii mai voteaza, sa moara de frig iarna asta... :))))))))))))))
  • -1 (5 voturi)    
   Subventia la caldura = 1,238 miliarde lei !!!! (Marţi, 8 decembrie 2020, 22:57)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   pe asta o platim toti cei care locuim in Bucuresti ...de fapt vbanii vin de la guvern deci TOTI romanii platesc pt ca bucurestenii conectati la sistemul COMUNIST sa se incalzeasca iarna
   • 0 (0 voturi)    
    si in tara nu-s jigodii? tu esti una dintre ele! (Miercuri, 9 decembrie 2020, 11:14)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Ia lumineaza-ne tu, cum ai rezolva, daca ai fi primar, problema incalzirii sutelor de mii de spatii locative din Bucuresti? Ca te dai destept doar! Asteptam...
 • +2 (16 voturi)    
  se taie 219 milioane lei de la protecția mediului, (Marţi, 8 decembrie 2020, 19:09)

  FanelJr [utilizator]

  - se taie 219 milioane lei de la protecția mediului, în principal incineratorul de deșeuri, dar și de la finalizarea stației de epurare de la Glina și reabilitarea colectoarelor principale de canalizare (-168 milioane lei, rămân 143 milioane lei)


  Asta nu suna deloc bine...

  Stie cineva ce impact are concret asupra incineratorului si finalizarea statiei de epurare de la Glina?
  • +5 (5 voturi)    
   hai cu cititul (Marţi, 8 decembrie 2020, 22:14)

   adrianlkt [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Sunteti in stare sa cititi un paragraf pana la capat -> Pentru Glina mai sunt de plată 70 milioane lei pentru lucrările efectuate anul acesta, deci nu mai era nevoie de toată suma.
   • 0 (0 voturi)    
    Scuze! Ai dreptate! (Miercuri, 9 decembrie 2020, 12:05)

    FanelJr [utilizator] i-a raspuns lui adrianlkt

    Ai dreptate! Nu stiu cum mi-a scapat!

    In acest caz nu e corect sa se spuna ca "s-a taiat".
   • 0 (0 voturi)    
    Cum ramane totusi cu incineratorul de deseuri? (Miercuri, 9 decembrie 2020, 12:06)

    FanelJr [utilizator] i-a raspuns lui adrianlkt

    Totusi, pentru incinerator s-au taiat fondurile?

    Nu acuz, cum spuneam in intrebarea mea, e doar o intrebare. Am mari sperante pentru Nicusor Dan
 • -3 (23 voturi)    
  ha ha ha (Marţi, 8 decembrie 2020, 19:16)

  Florin Oprea [utilizator]

  Subventii uriase de la cei care muncesc, produc si platesc impozite in toata tara la cei care consuma. Amaritii care nu au dupa ce bea apa se duc in padure sa stringa vreascuri in timp ce bucurestenii cu PIB mai mare ca media UE primesc sute milioane euro ca subventii. Se poate privi din 2 puncte de vedere: (1) s-a implinit visul de aur al omenirii, de la toti dupa capacitate, tuturor dupa nevoi; (2) sau, capitalist vorbind, OTHER PEOPLE MONEY, sau, pe romaneste, trai nineaca pe banii babachii.
  • -5 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 decembrie 2020, 19:36)

   [anonim] i-a raspuns lui Florin Oprea

   • +2 (6 voturi)    
    chiar asa? (Marţi, 8 decembrie 2020, 20:16)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui

    Numara cite au fost pina acum ...
 • -5 (31 voturi)    
  Pai ce facusi nicusoare (Marţi, 8 decembrie 2020, 19:23)

  mihaipricop [utilizator]

  nu te bateai tu cu caramida in piept ca vei elimina subventiile la caldura ?
  • +13 (21 voturi)    
   Nu l-am auzit niciodata spunand asta, minti (Marţi, 8 decembrie 2020, 19:34)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   cumva?
  • +4 (4 voturi)    
   nu, nu se batea (Marţi, 8 decembrie 2020, 22:10)

   adrianlkt [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   ND a declarat cu consecventa, faptul ca va mentine subventiile, pentru ca nu este vina cetateanului pentru pierrderile din reteaua de distributie a caldurii...
   Mai informeaza-te
  • 0 (4 voturi)    
   daca elimina subventia platesti 1500 ron / 3 cam. (Marţi, 8 decembrie 2020, 22:58)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   toti romanii ar vrea sa fie eliminata subventia pt ca de fapt o platim toti dar daca unui bucurestean ii vine factura 1500 RON p[e luna Ianuarie 2021 in loc de 250-300 RON cum crezi ca va reactiona?
   • 0 (0 voturi)    
    il va vota din nou pe ND! (Miercuri, 9 decembrie 2020, 11:15)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    !!!!
 • -3 (19 voturi)    
  Dezamagitor (Marţi, 8 decembrie 2020, 19:32)

  mescaline [utilizator]

  Se merge tot pe pomeni, suplimentarea subventiilor si asistare sociala.

  Bucurestiul nu va putea depasi niciodata asa stadiul de organism bolnav, parazitat.
 • -3 (19 voturi)    
  Subventii (Marţi, 8 decembrie 2020, 19:35)

  vlad.pe [utilizator]

  Cum vine asta, subvenții intr-o capitala Europeana unde salariul mediu este de 3.684 de lei, Bucureștiul are cea mai ieftina Gigacalorie din toata tara deși are cele mai mari salarii.

  Rușine Nicusor Dan, Rusine PNL!
  • +2 (4 voturi)    
   Absolut normal (Marţi, 8 decembrie 2020, 22:23)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   Fara subventii, salariile in Bucuresti ar trebui sa creasca mult, ceea ce ar determina unii patroni sa plece in alta parte, crescand somajul.

   E doar un calcul matematic.
 • -2 (22 voturi)    
  In cateva cuvinte: (Marţi, 8 decembrie 2020, 19:37)

  newlook [utilizator]

  A luat 300 de milioane de la scoli, curatenie si reducerea poluarii si a dat la Termoenergetica.

  Nu stiu dac-o fi bine sau rau, trebuie sa cunosc amanunte; dar stiu sigur un lucru:
  E EXACT INVERS de cum spunea in campania electorala!
  • -2 (4 voturi)    
   P$D (Marţi, 8 decembrie 2020, 20:16)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   pe de alta parte spune doar de pomeni electorale si se tine de cuvant. Doar ca nu e caldura si apa calda tot timpul... Asta in orasul cu salariile cele mai mari din tara,semnificativ peste media europeana.
  • +4 (8 voturi)    
   asa ti-a zis tie tanti Sarmulita de la PSD ? (Marţi, 8 decembrie 2020, 20:35)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   asa ti-a zis tie tanti Sarmulita de la PSD ?
 • -9 (11 voturi)    
  e chiar culmea.... (Marţi, 8 decembrie 2020, 20:13)

  FCX [utilizator]

  adica Bucurestiul care se lauda ca salariile sunt mult peste restul tarii, beneficiaza de tot felul de subventii. Dar ce dreq bah, nici macar un bilet de tramvai nu sunt in stare bucurestenii sa-si cumpere? Doar 1.3 lei cum spunea cineva mai devreme??? Bine, poti sa ai o anumita categorie mai defavorizata si cam atat.
  • 0 (4 voturi)    
   vino incoace (Marţi, 8 decembrie 2020, 22:22)

   disraeli [utilizator] i-a raspuns lui FCX

   salarii mari, subventii garla...trai neneaca. banii cresc in copaci. de ce crezi ca se defiinteaza parcurile si se taie copacii? sunt plini de bani. la fiecare colt de strada, se opreste masina si se arunca cu bani. toti soferii claxoneaza. la voi nu este la fel?
 • +12 (14 voturi)    
  Voi chiar citiți știrea? (Marţi, 8 decembrie 2020, 20:21)

  Chilian [utilizator]

  Voi începe cu un detaliu care nu a fost prins în știre, ca lucrurile să fie clare.
  Într-un interviu, ND afirma (pe bună dreptate) că bucureștenii nu trebuie să plătească pierderile enorme din rețeaua de distribuție. Practic subvenția acoperă aceste pierderi. Dacă de la Elcen pleacă 10 unităși iar la consumator ajung doar 6, cele 4 pierdute sunt acoperite din subvenție. pe măsură ce pierderlile vor fi eliminate prin refacerea rețelei subvenția va fi diminuată corespunzător.

  Trecând la elementele din știre:
  1. Diminuarea bugetului Clubului Sportiv Municipal înseamnă cel mai probabil salarii de la „profesioniști”. Oricum, sportul de masă nu prea era în activitatea CSM care trebuie regândită din rădăcini și transformat din vector de marketing în instrument de educație și sănătate.
  2. 50 de milioane de la școli... dacă acești bani nu au fost folosiți (scrie clar), pentru a-i folosi trebuie să- dezaloci de pe actualul buget și să-i aloci pe un alt buget.
  3. Idem pentru mediu, sume care nu au fost și nu ar fi fost cheltuite conform scopului inițial
  4. de la Peisagistică... ce cheltuieli mai poți avea în miezul iernii. Dacă acești bani sunt nefolosiți sau se pot amâna diverse investiții neesențiale, foarte bine.
  și așa mai departe.

  Atât timp cât bugetul este pe deficit, este normal să prioritizezi cheltuielile pe capitolele cu adevărat importante, esențiale. Aceste ar fi pe termen scurt căldura, transportul, sănătatea și educația, mediul. Tot ceea ce este festivism sau mită electorală trebuie tăiat sau păstrat la nivel minim (nu mita, evident).
 • +4 (8 voturi)    
  tot inainte (Marţi, 8 decembrie 2020, 20:56)

  xox [utilizator]

  Sper sa vad un Bucuresti care infloreste in urmatori 4 ani si sa se rezolve o parte din marile probleme ale orasului:
  -termoficare
  -poloare
  -locuri de parcare
  -stop constructii in zonele supra aglomerate
  -curatenie
  • -2 (4 voturi)    
   Cu poloarea a-i nemeri-t-o (Marţi, 8 decembrie 2020, 22:41)

   moima [utilizator] i-a raspuns lui xox

   a-i dreptate decat cu putine lucruri care le zici
  • 0 (0 voturi)    
   sau inapoi (Miercuri, 9 decembrie 2020, 2:44)

   Gauloise [utilizator] i-a raspuns lui xox

   se zice puloare, nu poloare!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by