Sunt periculoase substanțele cu care stropesc primăriile din București pe străzi? Câteva explicații de la medici pneumologi și alergologi

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 5 aprilie 2020, 7:56 Actualitate | Administratie Locala


Dezinfectie cu elicopterul in Sectorul 6
Foto: Hotnews
În ultimele săptămâni, după ce primăriile din București au început să spele străzile cu apă cu clor și să dezinfecteze spațiile publice cu apă oxigenată - în Sectorul 6 substanța se pulverizează chiar din elicopter - foarte mulți bucureșteni sunt îngrijorați dacă inhalarea vaporilor degajați din aceste operațiuni poate provoca probleme respiratorii sau alergii, mai ales în cazul celor care au deja probleme.

HotNews.ro a contactat doi medici pneumologi și un alergolog pentru a lămuri situația. Concluzia este că soluțiile nu sunt periculoase dacă sunt folosite în concentrația indicată, dar ca măsură suplimentară cei care au astm sau boala pulmonară obstructivă cronică trebuie să închidă ferestrele când se stropește și le pot deschide după o oră.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", cel mai mare spital de boli pulmonare din România, medicul Beatrice Mahler, a declarat pentru HotNews.ro că dezinfectanți pe bază de clor se folosesc și în spital, iar dacă pacientul își folosește tratamentul așa cum trebuie, chiar dacă are astm sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), nu ar trebui să fie probleme.

”Oamenii trebuie să stea în casă, nu pe stradă. Și în casă trebuie să spălăm cu clor. Sunt poate persoane alergice la anumiți compuși, dar un alergolog vă poate lămuri. Dar de regulă alergia se produce dacă intri în contact direct cu o concentrație crescută, iar spălatul străzilor se face fără să fie prea multe persoane pe stradă. Din punctul meu de vedere, este un lucru bun că se spală străzile cu clor. Dacă pacientul își folosește tratamentul așa cum trebuie, chiar dacă are astm, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) nu ar trebui să fie probleme. Se pot închide ferestrele atât timp cât se spală cu clor pe stradă, o oră, apoi se pot deschide. În spital, eu am pacienți internați cu astm și spălăm cu soluții cu clor. Atât timp cât se respectă concentrațiile, nu sunt probleme, iar dacă o persoană chiar nu tolerează acest miros, închide fereastra, iar după o oră poate să o deschidă. Din ce informații sunt până acum COVID-19 este distrus de clor”, a explicat medicul Beatrice Mahler, pentru HotNews.ro.

Academician profesor doctor Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, a declarat pentru HotNews.ro că aceste substanțe sunt folosite în foarte multe țări pentru dezinfecție și nu sunt riscuri pentru omul sănătos.

”În toate țările se face această dezinfecție, nu este țara noastră în mod special mandatară la acest tip de dezinfecție. Cei cu astm și cu BPOC, când se dă cu aceste substanțe, ar fi bine să stea în casă și să închidă geamul, dar în rest este o soluție funcțională, chiar și în condițiile acestea, fără riscuri suplimentare pentru omul sănătos. Cei care au BPOC, astm, o hipersensibilitate la toți factorii de risc, inclusiv la gaze și particule care se evaporă, este bine ca în perioada când se stropește să stea în casă. Apa oxigenată nu afectează plămânii, dacă este diluată corespunzător. Este un doctor american care recomandă chiar gargară cu apă oxigenată foarte diluată. Noi folosim această apă oxigenată pentru dezinfecție, pe piele. Nu cred că aceste încercări repetate de dezinfecție în Capitală, pe străzi, chiar și din elicopter, sunt dăunătoare. Dar bolnavul respirator să stea în casă, este o indicație suplimentară”, a explicat medicul.

Conf. Univ. Dr. Roxana Silvia Bumbăcea, medic alergolog și președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, este de părere că utilizarea acestor biocide trebuie realizată cu respectarea corectă a indicațiilor și a protocoalelor, iar hipocloritul de sodiu poate irita pielea și ochii prin contact direct, dar nu produce alergii.

"Potențialul de a cauza toxicitate al hipocloritului de sodiu (NAOCL) este legat de capacitatea oxidativă și de PH-ul său. Toxicitatea derivă din acțiunea corozivă la nivelul mucoaselor și la nivelul pielii. Hipocloritul de sodiu poate irita pielea și ochii prin contact direct; leziunile provocate sunt proporționale cu concentrația și cu perioada de expunere; iritația este însă tranzitorie dacă expunerea este scurtă și ochii se clătesc imediat. Copiii sunt mai vulnerabili. Efectele iritative la nivelul căilor respiratorii ale vaporilor derivați din soluțiile de hipoclorit de sodiu includ: congestie nazală, strănut, jenă faringiană, dificultate respiratorie, tuse spastică, în chinte, respirație zgomotoasă. Uneori pot apărea manifestări de astm iritativ. Simptomele descrise pot mima veritabile afecțiuni alergice (mecanismul de producere nefiind unul alergic ci iritativ). Apariția lor la un pacient cu afecțiuni alergice respiratorii pre-existente (rinoconjunctivită și astm alergic) generează o suferință suplimentară”, a explicat medicul Roxana Bumbăcea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22269 vizualizari

 • +10 (14 voturi)    
  Contactul direct cu iritantul (Duminică, 5 aprilie 2020, 8:24)

  Greu_de_Cap [utilizator]

  Când se spală străzile lipsite de oameni dezifecția e OK. Dar dacă se aruncă dezifectant din elicopter și cade direct pe tine de unde iei apă să te clătești imediat? Banalul oxigen eliberat de dezinfectanți este sănătos în proporția de circa 21% din atmosferă și la presiune normală. Mult peste această proporție albeste orice inclusiv corneea transparentă de la ochi și provoacă orbire. Copiilor oxigenați în incubatoare li se acoperă ochii pentru a nu orbi, E adevărat că se poate transplanta altă cornee, dar totuși mai bine este cu cea naturală.
  • +10 (12 voturi)    
   ... (Duminică, 5 aprilie 2020, 10:33)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

   @greu_de_cap, sunt sigur ca se gasesc cornee pe toate drumurile, la fel chirurgi oftalmologi care sa le transplanteze.
   • +4 (4 voturi)    
    @cartograful si corneele (Duminică, 5 aprilie 2020, 11:27)

    Greu_de_Cap [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    La profesia asta știi bine că nu sunt cornee pe drumuri ci doar în două mine, una din China și alta din Coreea de sud :):):). Cu toate precauțiile reușita unor transplanturi este imprevizibilă, așa că e benefic să ne ferim de ele.
   • 0 (6 voturi)    
    Este atât de simplu! (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:46)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Stai în casă cât timp ser stropește cu dezinfectanți și îți protejezi corneea.Dacă ieși după circa o oră ai șanse ca în zonă să nu mai fie o densitate periculoasă de Covid-19,deci iar ai avantaj.
  • -3 (7 voturi)    
   exagerezi... (Duminică, 5 aprilie 2020, 11:52)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

   asa se face in toata lumea , ba chiar mai rau ,nu mai speria lumea cu fake-uri .datorita unor gica contra ca tine , am ajuns in halu' asta ! ba de ce ai basca ,ba de ce n-ai basca ! mai bine taci sa nu te faci de cacao !
   • 0 (0 voturi)    
    Incearcă pe tine @muscha mbanana (Duminică, 5 aprilie 2020, 17:48)

    Greu_de_Cap [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

    și ne spui cum este. Dacă ai o suspiciune rezonabilă că ți-a șuerat covidul pe lângă ochi, clătește ochii cu apă oxigenată cum scrie la pct. 4.1 pag.6 http://www.oltchim.ro/uploaded/2011/FDS/Apa%20oxigenata%2035_FDS_rev.0.pdf și trimite-ne un selfie din ziua următoare să vedem și noi. Succes!
   • 0 (0 voturi)    
    Corectat link (Duminică, 5 aprilie 2020, 20:01)

    Greu_de_Cap [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

    http://www.oltchim.ro/uploaded/2011/FDS/Apa%20oxigenata%2035_FDS_rev.0.pdf și dacă iese tot trunchiat, completați cu ”_rev.0.pdf”
    Culmea este că dezinfectarea propriu-zisă se face prin oxidarea/distrugerea membranei proteice și a ADN/ARN ale agenților patogeni de către ”inofensivul” oxigen în exces.
  • +1 (1 vot)    
   Întâi și întâi (Duminică, 5 aprilie 2020, 16:44)

   KMura [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

   ar fi trebuit să întrebați, dragă redacție Hotnews, dacă ajută la ceva această "dezinfectare" a străzilor și a aerului de afară.
   "dezinfectarea aeriană a oraselor și a comunităților nu s-a dovedit eficace în controlarea maladiei și trebuie oprită. Practica larg răspândită de a pulveriza dezinfectant și alcool în cer, pe străzi, vehicule și personal e lipsită de valoare" (traducere citat din The Lancet, oferit mai jos în engleză de TraianMihaescu1)
 • +19 (23 voturi)    
  Incompetenti (Duminică, 5 aprilie 2020, 9:25)

  robyzs [utilizator]

  In goana de contracte date cu dedicatie primarii nostri dragi au aruncat cu solutii de dezinfectare pentru a da impresia ca se lucreaza dar cum virusul este omorat de expunerea la soare aceasta actiune este inutila si consumatoare de bani, mai bine cumparau manusi si masti pentru populatie.
  • +7 (7 voturi)    
   Spalare de bani! (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:32)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   .
  • -1 (3 voturi)    
   Nu e omorat instantaneu de expunerea la soare. (Duminică, 5 aprilie 2020, 14:07)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Si poate supravietui in locuri umbrite. Sau in gunoaie adunate pe strazi.

   Ce-l omoara, cand sta la soare, nu e radiatia luminoasa, e radiatia UV. Aia nu e mare decat in jurul pranzului, si inca e departe, in partea asta de an, de cum o sa fie in vara. De-aia, in momentul de fata, tre' sa ajute si omul, acolo unde se poate si exista resurse, la dezinfectie.

   Treaba e ca inca stim prea putin despre virusul asta ca sa stim daca e eficienta stropirea cu dezinfectanti sau nu. Da' altii, care au adus epidemia sub control, au practicat-o, asa ca pana avem mai multe date, facem si noi ca ei, in speranta ca are acelasi efect, de aducere a epidemiei sub control.
 • +17 (21 voturi)    
  Debandada praduirii in numele dezinfectiei in (Duminică, 5 aprilie 2020, 9:36)

  deval [utilizator]

  Bucuresti ar trebui sa fie oprita de autoritati !! Daca nu as gandi ca se face cu apa chioara as zice ca singurul efect ar putea fi negativ, asupra mediului !!
  Numai ca si guvernul a inclus in ordonantele militare -stimulati de sponsori desigur !!- masura de desene animate cu dispersoare cu dezinfectant de maini in scarile blocului , asa ca : e la liber sa pentru primari sa se dea in stamba !!!
 • +5 (9 voturi)    
  Bun, au intrebat doctorii alergologi si pneumologi (Duminică, 5 aprilie 2020, 9:58)

  AliKimiku [utilizator]

  Acum HN sa intrebe si niste specialisti in igienizare industriala/institutionala cum ar trebui facuta o astfel de dezinfectie ca sa fie eficienta si sa le calculeze un cost.
  • +8 (10 voturi)    
   Medicul nu este biolog (Duminică, 5 aprilie 2020, 11:27)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Medicul nu are pregatirea necesara pentru a recomanda solutii de dezinfectare.
   El este un utilizator al unor produse gandite de chimisti, biochimisti si biologi.
   Medicul nu proiecteaza, el utilizeaza.
   • +4 (4 voturi)    
    da (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:11)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

    Corect. E o alta meserie.

    Cand medicii vor inmuia pacientii in hipolcorit, atunci vor fi calificati pentru igiena publica :-)
   • +3 (3 voturi)    
    exact asta spuneam si eu (Duminică, 5 aprilie 2020, 13:41)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

    Nu pun la indoiala opinia medicala ci efectul real al pseudo-dezinfectiilor asupra epidemiei.
  • +11 (13 voturi)    
   bani aruncati (Duminică, 5 aprilie 2020, 11:27)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Am vazut la televizor cum dezinfectau treptele scarilor de bloc, dar nu si mana curenta.

   Dau cu hipoclorit pe mijlocul strazii, dar nu dezinfecteaza bancile.

   Pentru primarii: daca esti prost, esti prost.
 • -3 (7 voturi)    
  #mutu (Duminică, 5 aprilie 2020, 10:13)

  un domn [utilizator]

  https://www.clubulderas.ro/general/vorbeste-cu-mutu/
 • +4 (10 voturi)    
  una e sa speli cu clor (Duminică, 5 aprilie 2020, 10:54)

  TrickyWicky [utilizator]

  Si alta e sa pulverizezi clor in aer cu tunuri de zapada cum a facut traseistul Nichita la Iasi
  • +4 (4 voturi)    
   nu (Duminică, 5 aprilie 2020, 11:28)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   Nu clorul e problema, ci substanele formate de acesta.
   • 0 (2 voturi)    
    clor... (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:00)

    muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    clorul de acuim e 100% H2O ! H de la ha,ha,ha ! adica ,apa de ploua !
    • 0 (0 voturi)    
     daca :-) (Duminică, 5 aprilie 2020, 21:10)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui muscha mbanana

     Daca miroase a clor, e hipoclorit.

     Nu cred ca isi pierde timpul cineva sa boteze hipocloritul, la cat e de ieftin.

     Mai curand maresc pretul pur si simplu.
 • +7 (9 voturi)    
  dezinfectie a la Hexifarma (Duminică, 5 aprilie 2020, 11:45)

  mihai2015 [utilizator]

  Sa arunci cu apa chioara din elicopter peste blocuri, este culmea prostiei,
  Einstein zicea ca doua lucruri sint infinite universul si prostia omeneneasca.
  Spitalele nu au de niciunele si asta inchiriaza elicoptere sa cheltuie banii de pomana.
  Cred ca dupa cateva ture de elicopter putem sa ridicam carantina in Sectorul 6.
  • +6 (6 voturi)    
   in primarii lucreaza numai nebuni (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:10)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   Probabil ca sunt infectati cu coronavirus care se plimba pe blocuri si pe mijlocul carosabilului, in patru labe./

   Virusul parsiv care se ascunde pe cablurile TV dintre blocuri trebuie ucis. Sa nu contamineze pe cei care merg agatati in maini de cabluri toata ziua./

   +++

   Asta se intapla cand dai bani pe mana idiotilor - ii cheltuie aiurea.
 • -2 (8 voturi)    
  Sunt periculoase substanțele (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:04)

  pelagragalbena [utilizator]

  Nu va mai luati dupa barfe, daca erau periculoase ne le foloseau tari ca germania, elvetia, franta etc.  P.S.
  aceste substante sun ca niste "insecticide" pentru fostii securisi , turnatori si nomenclaturisti, le ataca "cerebelul" si dupa aia trebuie sa le cantam "prohodul".
  aviz pentru "un domn" alias tan major securist!
 • +7 (7 voturi)    
  in care tari? (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:39)

  Adry@n [utilizator]

  China, Turcia, Iran ? eu nu vad in Germania, oare nu e nevoie si acolo? Sau nu arunca nimeni cu banii pe geam? Cum sa speli asfaltul cu dezinfectant si eu sa te cred, in conditiile in care dezifectantul din spital e apa de ploaie. Pe bune, alta metoda de furat nu mai gaseati nu? era culmea sa pansati panselute intr-un oras gol asa ca spalaati asfaltul scump. De parca oamenii merg in maini nu incaltati...
 • +9 (9 voturi)    
  “Dezinfectare” strazi (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:59)

  TraianMihaescu1 [anonim]

  “air disinfection of cities and communities is not known to be effective for disease control and needs to be stopped. The widespread practice of spraying disinfectant and alcohol in the sky, on roads, vehicles, and personnel has no value; moreover, large quantities of alcohol and disinfectant are potentially harmful to humans and should be avoided”
  Lancet, March 5, 2020
  • +2 (2 voturi)    
   ghici ghicitoarea mea (Duminică, 5 aprilie 2020, 21:19)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui TraianMihaescu1

   Probabil ca e cunoscut acest lucru. Dar ghici de ce se face totusi?

   Poate va ganditi ca din cauza parandaratului? Nuuuu! Nu primarii nostri cei curati ca lacrima, ei nu ar lua niciodata nimc, dau la biserici, la saraci, la rude (mi-a scapat, scuze!).
 • +3 (3 voturi)    
  Draga redacție (Duminică, 5 aprilie 2020, 13:33)

  muvis [utilizator]

  Mă bucur că vreți să lămuriți această situație creată de amicii primari. Nu înțeleg de ce nu au lămurit ei situația cu specialiștii pneumologi, chiar înainte de a arunca cu tunurile pe strada, dar trag concluzia că v-au rugat acum pe dumneavoastră sa ii liniștiți pe cititorii care nu fac diferența între părerea unui medic asupra utilizării hipocloritului și modul în care se arunca in cetățeni cu substanțe nedeclarate de primari/serviciile lor (vedeți articolul HN in care primarul Negoiță refuza să spună cu ce substanțe pulverizează in plămânii trecătorilor).
  Aștept cu interes sa lămuriți și situația poluării extrem de ridicate a aerului in acesta perioada de carantină strictă, ușor verificabilă pe aerlive.ro.
  • +1 (1 vot)    
   (nu) va ganditi la prostii (Duminică, 5 aprilie 2020, 21:15)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui muvis

   Primarii nu fac deosebirea dintre un virus si o bacterie.

   De fapt singura deosebire pe care o fac este intre euro si leu.

   ===


   Iar "dezinfectia" din elicopter sau cu autospecialele - asta e pur si simplu prostie bubuitoare.

   Pe langa, desigur, posibilitatea de a cheltui niste bani publici aiurea. O fi fost vreo licitatie?

   Sau poate nu e chiar prostie, ci altceva? Sa fie nevoie de psihiatru, sau de procuror?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by