Primăria Sectorului 3 ocolește licitațiile publice. Companiile municipale cumpără utilaje și produse în numele ei. Site-urile companiilor fie nu merg, fie nu au informațiile necesare, astfel că se pierde urma banului public

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 21 februarie 2020, 7:37 Actualitate | Administratie Locala


Robert Negoita
Foto: Facebook
Primăria Sectorului 3, cu votul Consiliului Local, a însărcinat în 2019 companiile municipale să cumpere bunuri de circa 11,7 milioane lei, de la utilaje mari până la unelte și mobilier. Companiile nu fac achizițiile prin sistemul electronic de achiziții publice în majoritatea situațiilor, iar site-urile acestora fie nu funcționează, fie nu au datele complete, în ciuda promisiunilor făcute de primarul Robert Negoiță, de „transparență totală”. Astfel, este aproape imposibil de urmărit unde ajung banii publici. În majoritatea cazurilor, atribuirea contractelor se face prin negociere directă sau se cer trei oferte.

În iulie 2018, Consiliul Local Sector 3, la propunerea primarului Robert Negoiță, a aprobat o hotărâre prin care dă prioritate companiilor instituției la încheierea contractelor având ca obiect execuția de lucrări, furnizarea de produse sau prestarea de servicii.

În 2019, potrivit documentelor consultate de HotNews.ro, companiile la care acționar este Sectorul 3 au primit 11 contracte prin care au fost mandatate să facă achiziții pentru primărie. Valoarea acestora este de circa 11,7 milioane lei. Companiile care au primit contractele sunt: SD 3 Salubritate si Deszăpezire S3 SRL (2 contracte); Smart City Invest S3 SRL (2 contracte); AS3 Administrare Străzi S3 SRL (4 contracte); OPS3 – Ordine şi Protecție S3 SRL (1); Algorithm Residential S3 SRL (1 contract); Investiții Spații Verzi S3 S.R.L (1 contract).

Ce achiziții au făcut/fac companiile Primăriei Sector 3 în numele instituției:
 • pe 31.10.2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății SD3 Salubritate si Deszăpezire S3 S.R.L. contractul având ca obiect „Furnizare autovehicule tip autoutilitare - în valoare de 416.000 lei, inclusiv TVA.
„Se împuterniceşte preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii SD 3 Salubritate si Deszăpezire S3 SRL să încheie acte juridice în numele şi în contul societăţii, prin care poate furniza bunurile/serviciile şi, după caz, să închirieze echipamentele/ utilajele necesare pentru ducerea la îndeplinire a Contractului având ca obiect ‘‘Furnizare autovehicule tip autoutilitare", în limita valorilor asumate în oferta financiară generală şi detaliată, cu încadrarea în bugetul aprobat al societăţii”, se arată în hotărârea adoptată.
 • pe 31.10.2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății Smart City Invest S3 SRL contractul i având ca obiect “Furnizare autovehicule tip autoutilitare,utilaje si unelte", în valoare totală de 241.229,27 lei inclusiv TVA
„Se împuterniceşte preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Smart City Invest S3 SRL, să încheie acte juridice în numele şi în contul societăţii, prin care poate furniza bunurile/serviciile şi, după caz, să închirieze echipamentele/ utilajele necesare pentru ducerea la îndeplinire a Contractului având ca obiect “Furnizare autovehicule tip autoutilitare,utilaje si unelte", în limita valorilor asumate în oferta financiară generală şi detaliată, cu încadrarea în bugetul aprobat al societăţii”, se arată în hotărârea adoptată.

 • pe 31.10. 2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății AS3 Administrare Străzi S3 SRL contractul având ca obiect “Furnizare de unelte, materiale si echipamente pentru lucrări/mentenanta sisteme de irigaţii, reabilitare și întreținere spații verzi“, în valoare totală de 1.259.753,79 lei inclusiv TVA.
Societatea este împuternicită să cumpere utilajele de care are nevoie Primăria Sector 3.

„Se împuterniceşte preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii AS3 Administrare Străzi S3 SRL, să încheie acte juridice în numele şi în contul societăţii, prin care poate furniza bunurile/serviciile şi, după caz, să închirieze echipamentele/ utilajele necesare pentru ducerea Ia îndeplinire a Contractului având ca obiect “Furnizare de unelte, materiale si echipamente pentru lucrari/mentenanta sisteme de irigaţii, reabilitare si intretinere spatii verzi", în limita valorilor asumate în oferta financiară generală şi detaliată, cu încadrarea în bugetul aprobat al societăţii”, se arată în hotărârea CLS3.
 • pe 15.10.2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății OPS3 – Ordine şi Protecție S3 SRL contractul pentru „Achiziţionarea de materiale necesare efectuării operației de trasare/retrasare parcări”, în valoare de 190.728,26 lei, inclusiv TVA. Societatea este împuternicită să cumpere utilajele de care are nevoie Primăria Sector 3. Compania nu are nicio achiziție inițiată în sistemul electronic de achiziții publice.
 • pe 28.08.2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății Algorithm Residential S3 SRL a contractului pentru furnizarea de produse pentru „Dotare Bloc C5 – Cămin din Str. Aleea Buchetului nr. 1 - Colegiul Tehnic „Anghel Saligny", în valoare totală de 717.940,09 lei inclusiv TVA. Nici în sistemul electronic de achiziții publice nu sunt date despre achizițiile făcute de companie.
 • pe 30.07.2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății Smart City Invest S3 SRL contractul având ca obiect "Furnizare autovehicule până în 3.5 tone şi alte produse", în valoare totală de 691.343.73 lei inclusiv TVA.
 • pe 05.07.2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății AS3 - Administrare Străzi S3 S.R.L., contractul având ca obiect "Furnizare utilaje necesare procesului de asfaltare", în valoare totală de 5.354.426,20 lei inclusiv TVA.
 • pe 05.07.2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL contractul având ca obiect "Furnizare utilaje tip autoutilitare", în valoare totală de 238.178,45 lei inclusiv TVA.Pe site-ul companiei nu am găsit un contract de achiziție în acest sens.
 • pe 05.07.2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății Investiții Spații Verzi S3 S.R.L contractul având ca obiect "Furnizare utilaje pentru marcaje rutiere", în valoare totală de 463.932,60 lei inclusiv TVA.
 • pe 16.04.2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății AS3 - Administrare Străzi S3 SRL contractul având ca obiect "Furnizare de unelte, piese consumabile și echipamente pentru lucrări/mentenanţă sisteme de irigații și toaletări arbori", în valoare totală de 1.980.471,82 lei, inclusiv TVA. Societatea este împuternicită să cumpere utilajele de care are nevoie Primăria Sector 3.
 • pe 26.02.2019 Consiliul Local Sector 3 a atribuit societății AS3 - Administrare Străzi S3 SRL contractul având ca obiect "Furnizare materiale pentru exterior", în valoare totală de 115.180.58 lei inclusiv TVA. Societatea este împuternicită să cumpere utilajele de care are nevoie Primăria Sector 3.
Mai departe, companiile nu au făcut achizițiile prin sistemul electronic de achiziții publice, iar pe siturile acestora datele nu există. De exemplu, site-ul AS3 - Administrare Străzi S3 SRL nu funcționează deloc, Smart City Invest S3 SRL nu are site deloc, pe site-ul Algorithm Residential S3 SRL nu apare vreo achiziție care să corespundă descrierii din contract, la fel și la OPS3 – Ordine şi Protecție S3 SRL. Pe site-urile funcționale sunt încărcate sute de facturi plătite de către firme, dar este extrem de complicat să deschizi zeci de pagini ca să vezi pe ce s-au cheltuit banii, acestea fiind puse într-un format neprietenos pentru cetățean, astfel că este greu de luat urma banilor publici. Singura societate care a urcat achiziții in SICAP este Smart City Invest S3 SRL. Mai sunt achiziții făcute în sistemul electronic și de AS3 Administrare Străzi S3 SRL.

Liviu Mălureanu, consilier local USR Sector 3, este de părere că acesta este un mod de fentare a legii achizițiilor publice și a sesizat Prefectura și Agenția Națională a Achizițiilor Publice.

„Folosindu-se de prevederile legii achizițiilor publice care permite atribuirea de lucrări fără licitație publică către societățile controlate de Consiliul Local S3, primarul Robert Negoiță a supus aprobării Consiliului și achiziția de bunuri, echipamente și utilaje prin intermediul acestor societăți. Doar că, tot legea achizițiilor publice spune că societatea trebuie să execute în regie proprie acele lucrări, fără a le subcontracta. Evident, în cazul bunurilor, echipamentelor și utilajelor, societățile nu au cum să le producă și le achiziționează din piață fără licitație, vânzându-le apoi către Primăria Sector 3 în mod direct. Consider profund în neregulă acest mecanism de achiziții folosit de Primăria Sectorului 3, prin care se evita achizițiile publice. În acest sens, am făcut sesizare atât la Prefect cât și la ANAP și am demarat acțiunile preliminare pentru atacare în contencios administrativ”, a declarat pentru HotNews.ro Liviu Mălureanu, consilier local Sector 3 din partea USR.

În hotărârile adoptate de Sectorul 3, prin care s-au dat companiilor contractele, se spune însă că legea permite astfel de achiziții. Instituția invocă Art. 31 alin. (1) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare care spune că prezenta lege nu se aplică contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru atribuite de o autoritate contractantă unei persoane juridice de drept privat sau de drept public în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
 • a) Autoritatea contractantă exercită asupra persoanei juridice în cauză un control similar celui pe care îl exercită asupra propriilor departamente sau servicii;
 • b) Mai mult de 80% din activităţile persoanei juridice controlate sunt efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi sunt încredinţate de către autoritatea contractantă care o controlează sau de către alte persoane juridice controlate de respectiva autoritate contractantă;
 • c) Nu există participare privată directă la capitalul persoanei juridice controlate, cu excepţia formelor de participare a capitalului privat care nu oferă controlul sau dreptul de veto, dar a căror existenţă este necesară potrivit dispoziţiilor legale, în conformitate cu Tratatele, şi care nu exercită o influenţă determinantă asupra persoanei juridice controlate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11147 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 februarie 2020, 7:58)

  [anonim]

 • +17 (19 voturi)    
  neconstitutional (Vineri, 21 februarie 2020, 8:21)

  Dedalus [utilizator]

  Asa se "fura cu legea in mana".

  Legea respectiva ar trebui urgent modificata in Parlament pentru a nu mai permite asa ceva.

  De fapt, lege citata scoate de sub control public primariile, le transforma ed facto in entitati de drept privat. Ar trebui atacata constitutionalitatea sa.

  Si astea urgent, inainte sa iroseasca tot.
  • +10 (12 voturi)    
   Pai cum? (Vineri, 21 februarie 2020, 8:45)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Voi va opuneti propasirii acestei tari! Pai cum sa ajunga: sugarii, soacrele, mamele, bunicile, etc., politrucilor, mari oameni de afaceri? Ca ei saracii e cinstiti si curati si deabea le iese de o maslina cu pensia speciala!:) :(( Si pensia nu poti sa le-o iei ca se opune "impartialul" CCR!wfk
 • +19 (21 voturi)    
  Negoita (Vineri, 21 februarie 2020, 8:27)

  deville2010 [utilizator]

  a creat cea mai mare schema de furt al banilor publici.Sectorul 3 va plati zeci de ani imprumuturile facute de de ospatar.
  • +9 (13 voturi)    
   complicitate (Vineri, 21 februarie 2020, 9:16)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

   A fost si este posibil numai prin:

   a) complicitatea cetatenilor sectorului 3 - ei stiu foarte bine ce se petrece, dar nu le pasa decat de pensii; si-ar vinde copiii si nepotii pe o suta de lei.

   b) inactiunea partidelor politice - de ce nu ies USR, PNL, PMP sa spuna toate astea?! Nu se intampla de ieri, ci de un an de zile.
   • +4 (6 voturi)    
    100% corect! (Vineri, 21 februarie 2020, 9:54)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    "complicitatea cetatenilor sectorului 3"

    Hai ca o data se mai intampla, oameni suntem si gresim, errare humanum este, dar si a doua oara???

    Pe Rorbert Negoitza l-am REALES!
    De cap sa ne fie!
   • 0 (4 voturi)    
    exagerezi (Vineri, 21 februarie 2020, 16:04)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    eu stau in 3, si nu mi-as vinde copiii ptr o suta de lei.
    Exagerezi mult.
    • +2 (4 voturi)    
     sunt chiar bland (Vineri, 21 februarie 2020, 18:17)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Ba deloc!

     Cum numiti actul de a vota comunistii care spulbera sansele copiilor lor de a trai intr-o societate prospera, doar pentru ca partidul respectiv le-a marit pensiile?

     +++

     Am asistat cu stupoare, intamplator la o discutie de acest gen:

     " - Bunicule, din cauza astora eu nu mai pot face afaceri, doctorii nu reusesc sa ma vindece si copiii nu invata la scoala!

     - Lasa, ca nu stii tu sa te descurci! Angajeaza-te la stat si gata! Uite, mia mi-a crescut pensia cu o suta de lei, ailalti nu mi-au dat nimic! Tot pe ei ii votez"
  • +3 (3 voturi)    
   ospatar, neospatar (Vineri, 21 februarie 2020, 16:03)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

   dar tare imi e teama ca mai castiga un mandat.
   Am un apartament in sectorul 3, toti vecinii zic ca e primar bun, si ce daca fura, a facut treaba.
   Cu o astfel de gandire, tare cred ca si la anul tot Negoita va fi la sectorul 3.
   • 0 (2 voturi)    
    nu doar el (Vineri, 21 februarie 2020, 18:20)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Nu e el smecher. Sunt doar adversarii lui fraieri.

    USR, PNL si PMP ar fi trebuit sa nominalizeze candidati unici la primariile de sector inca de acum 2-3 luni.

    Si sa ii promoveze asiduu. Sa vaneze greselile lui Negoita, sa faca propaganda neagra- in dragoste si in politica orice e permis.

    Dar in loc de toate astea. cele 3 partide marete stabilesc marimea fortei de frecare a apei de piciorul podului.
   • -1 (1 vot)    
    Alegeti, cu creierul propriu si... personal (Vineri, 21 februarie 2020, 20:49)

    gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Mi se pare corect sa fie reales Robert Negoita ca primar al sect. 3 . Sa stiti ca invidia ucide si te pot imbolnavi si de oftica!! Toti ar vrea sa fie primari ai sect. 3. pentru ca majoritatea celor promise au fost facute!! E placut sa vi la masa intinsa si bucatele facute de altii!! Modernizarea trotoarelor cu dale, in loc de asfalt , dupa modelul capitalelor europene, este excelenta!!! Nu am vazut niciun copac uscat, din cauza dalelor; apa ajunge mai bine la radacina decat decat prin asfalt. Tin sa le spun carcotasilor ca simt nostalgia noroaielor in care au trait, in copilarie si nu numai, la tara, de unde au venit!!!...si va mai spun ca oxigenarea / ozonarea aerului se realizeaza prin coroana copacilor si nu prin iarba prafuita si ofilita de la marginea trotoarelor calcate de cainii, chiar si nemaidanezi, care isi fac nevoile oriunde si oricand!!!
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu tip firea (Sâmbătă, 22 februarie 2020, 15:45)

     muvis [utilizator] i-a raspuns lui gillda_47

     Mi se pare trist și anormal că la o astfel de știre sa te bucuri că există un primar care fura că să pună hectare de dale. Asta era programul în campanie, de când a devenit asta o prioritate, sau mai mult o necesitate?

     HN poate întreba vreun jurnalist la PS3 cât au costat dalele?
     Apropo, în fața primăriei dalele sunt înlăturate acum. Se face ceva....probabil la conducte. Oamenii de acolo nu par să știe ce fac.
   • +1 (1 vot)    
    la vecini trebuie trimisi baietzii scriitori (Sâmbătă, 22 februarie 2020, 3:00)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    si ce daca-i abuzeaza, le da placere.
    si ce daca-i omoara, tot moare omu.

    "neam de ratatzi oligofreni" e un sarman eufemism.
 • +16 (18 voturi)    
  Finuu lu DUamna Gabi (Vineri, 21 februarie 2020, 8:36)

  un domn [utilizator]

  Chupacabra Ciumas Rosas
 • +14 (16 voturi)    
  Sifonat bani (Vineri, 21 februarie 2020, 8:42)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Sport national al mafiei - din care Neacoița face parte de mult.
 • +12 (14 voturi)    
  Nu-l învață nimeni pe Robert Negoiță. (Vineri, 21 februarie 2020, 8:51)

  asavreau [utilizator]

  Cum să fure.Și cum să mintă.
  • +9 (11 voturi)    
   de ce sa-l inveti (Vineri, 21 februarie 2020, 9:33)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   pe invatator ?
   la asta-i genetic.
 • +2 (6 voturi)    
  Un stat facut sa esueze de marele eliberator (Vineri, 21 februarie 2020, 9:32)

  ruskimushki [utilizator]

  de la rasarit.
  Acum singura solutie este sa fie distrus, dar asta echivaleaza pentru multi cu sclavia israelitilor.
  Care mai stie ce inseamna sclavie.
  Momentan suntem sclavii propriului stat. Si nu e de bine sa fii sclav.
 • +1 (3 voturi)    
  pentru ca (Vineri, 21 februarie 2020, 11:18)

  cristi_an [utilizator]

  #coruptie
 • 0 (2 voturi)    
  din pacate... (Vineri, 21 februarie 2020, 11:33)

  ..13 [utilizator]

  Ma asteptam la toate aceste situatii - realitatea confirma ca dragul de a infiinta firme arondate premariei nu face altceva decat la ocolirea, prin diferite tertipuri, a licitatiilor publice.

  Legea este clara.

  Ceea ce este neclar este in mintea obosita a unora de la conducerea Premariei Secotr 3 dar nu numai.

  Sa vedeti minunile de la Premaria Capitalei.

  Bucuresteanul a ajuns sa fie o capra buna de muls si culmea tupeului facut si sarantoc.

  Evident trebuie facuta o schimbare structurala.
  Dar nu este posibil fara sa nu fie alesi oameni care stiu ce vor, sunt instruiti si sunt corecti.
 • +3 (5 voturi)    
  cum domne nu sunt cei mai buni sectorul 3 ? (Vineri, 21 februarie 2020, 11:44)

  leeloo2 [utilizator]

  Buni si la fentat legile fireste... :)
 • +1 (3 voturi)    
  primar + viceprimar s3 (Vineri, 21 februarie 2020, 17:21)

  muvis [utilizator]

  Sa nu o ocoliti pe doamna viceprimar Lenuta Petrescu (la fel de buna platnica la stat precum amicul) in aceasta analiza. Cred ca e mult de scris acolo si revoltator. Poate mai intrebati si pe unii membrii din AOR (aia care nu-s manjiti), sa va dumiriti de interesele doamnei in promovarea puzului sector 3.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu exista legi facute de un parlament (Duminică, 23 februarie 2020, 7:09)

  John M. [utilizator]

  analfabet care sa nu poata fi ocolite de smecheria romaneasca. legi scoase la repezeala ca sa raspunda unor cerinte ale unui grup sau altul, legi care se aproba tacit, fara dezbatere si fara macar ca publicul sa stie de existenta lor- cum e posibila aceasta farsa si populatia sa nu zica nimic?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by