Majoritatea PSD-ALDE, la propunerea primarului Gabriela Firea, a aprobat o majorare de capital de aproximativ 277 milioane lei pentru 5 dintre companiile municipale. Astfel 56 milioane lei merg la Societatea de transport București pentru achiziționarea unor terenuri necesare amenajării unor noi autobaze, 100 milioane la Compania Municipală de Consolidări pentru achiziționarea unor terenuri și construirea a două blocuri de locuințe pentru angajații companiei. Alte 45 milioane merg la Compania Municipală Cimitire pentru a achiziționa terenuri pentru a amenaja noi cimitire. Municipalitatea motivează că în cimitirele existente nu mai sunt locuri, iar în caz de calamitate orașul ar avea nevoie de 12.000 locuri de veci.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

Capitalul Societății de Transport Bucureşti STB SA este majorat cu 56 de milioane de lei pentru achiziţionarea unor terenuri cu o suprafaţă de minimum 189.000 mp, cu acces la utilităţi, pentru construcţia a trei autobaze noi pentru cazarea a 668 de autobuze. Achiziția este necesară având în vedere creşterea parcului de autobuze al STB odată cu intrarea în exploatare eşalonată a 400 de autobuze Otokar şi diminuarea capacităţii de exploatare prin perspectiva preluării în administrare directă de către CGMB a Autobazei Pipera şi a Autobazei Floreasca.

Capitalul Companiei Municipale Consolidări a fost majorat cu 100 de milioane de lei, destinaţi achiziţionării unui teren de circa trei hectare (44,5 milioane lei), unde să fie amplasate ateliere de mică şi mare mecanizare şi două blocuri de apartamente cu cinci etaje. Cele două blocuri, în valoare de 28 de milioane de lei, urmează să aibă o sută de apartamente cu două camere necesare cazării angajaţilor companiei.

Capitalul social al Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă a fost majorat cu 21 de milioane de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan (15,2 milioane lei) şi dotarea cu mobilier, echipamente de calcul şi software.

Capitalul social al Companiei Municipale Managementul Transporturilor a fost majorat cu 55 de milioane de lei pentru achiziționarea unor terenuri și imobile necesare desfășurării activității.

De asemenea, capitalul social al Companiei Municipale Cimitire Bucureşti a fost majorat cu 45 de milioane de lei pentru a achiziționa terenuri pentru a amenaja noi cimitire. Municipalitatea motivează că în cimitirele existente nu mai sunt locuri, iar în caz de calamitate orașul ar avea nevoie de 12.000 locuri de veci.

”În cazul unei calamități, Municipiul București ar avea nevoie de cel puțin 12.000 locuri de veci. (...) Suma astfel solicitată (45 milioane lei), va fi utilizată pentru înființarea de noi cimitire publice, care să asigure locurile necesare pentru situații de calamitate, categorii sociale dar și pentru circuitul civil, atât de necesare comunității. Spațiile speciale prevăzute pentru calamități, categorii sociale, ori acordate în baza legilor speciale pentru recunoștință deplină, vor fi construite în mod proporțional în toate cimitirele noi înființate, pentru a se diminua costurile aferente realizarea serviciului de organizare, funcționare și administrare a cimitirelor pentru stațiile speciale, și a se da eficientă utilizării fondurilor investiție”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

După majorarea, capitalul acestei companii municipale va ajunge la 95 milioane lei.