Un consilier general ALDE propune organizarea unui referendum ca bucureștenii să fie întrebați dacă doresc taxă de intrare în centrul orașului

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 30 octombrie 2018, 22:41 Actualitate | Administratie Locala


Bucuresti, vazut de sus
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Tudor Tim Ionescu, consilier general ALDE, propune organizarea unui referendum, pe 27 ianuarie 2019, pentru a-i întreba pe bucureșteni dacă doresc restricționarea accesului auto în interiorul zonei centrale a Municipiului București prin implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare de vignete. Acesta a redactat deja un proiect de hotărâre, iar marți a încercat să-i convingă pe consilierii de la celelalte grupuri politice să semneze proiectul pentru a fi discutat în Consiliul General. Consilierii PNL și USR spun că ar fi o cheltuială inutilă, deoarece trebuie rezolvate alte probleme înaintea introducerii unei astfel de taxe.

”Sunteți de acord cu restricționarea accesului auto în perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale a Municipiului București prin identificarea și implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare de vignete?”, este întrebarea propusă pentru referendum.

În cazul în care proiectul va fi aprobat, cheltuielile privind organizarea și desfășurarea referendumului vor fi suportate din bugetul propriu al Municipiului București pe anul 2019.

”Taxarea automobilelor a devenit mai mult decât necesară în orașele mari pentru că aglomerarea și poluarea au atins cote alarmante. Bucureștiul va deveni un oraș mult mai puțin poluat. Întrucât ne confruntăm pe de-o parte cu această necesitate și pe de altă parte cu o măsură care va afecta în mod considerabil bucureștenii, la nivel de taxare, considerăm că decizia asupra acestei restricționări este una care trebuie să aparțină bucureștenilor în primul rând. Astfel, realizarea în premieră a unui referendum în București este necesară pentru această temă extrem de importantă, care vizează sănătatea noastră a tuturor, calitatea aerului în capitală dar și taxarea noastră a tuturor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

”În capitala Marii Britanii, a fost introdusă taxa de congestie, în anul 2003, pentru mașinile care intră în centrul orașului. La început taxa era de 5 lire zilnic, iar în prezent a ajuns la 11,5 lire. Motivele care au dus la implementarea acestei taxe țin de reducerea poluării, dar și de strângerea de fonduri pentru investițiile în transportul public. Taxa de congestie este valabilă în intervalul orar 7:00 – 18:00 în zilele lucrătoare. La intrarea în zona centrală se află indicatoare care semnalează că te afli într-o zonă unde taxa de congestie trebuie plătită. Plata se poate face online sau prin SMS. Autoritățile verifică dacă șoferii au plătit taxa auto prin intermediul camerelor viceo. În caz de neplată, trimit amenda acasă. În primii 10 ani de la implementare, s-au colectat peste 2,6 miliarde de lire steriline din care 1,2 miliarde s-au investit în dezvoltarea transportului public”, se mai arată în expunerea de motive.


Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, este de părere că inițiativa este ”doar populism”, o astfel de măsură fiind recomandată doar atunci când vom avea parcări Park&Ride, parcări la marginea zonei taxabile și transport în comun nepoluant și decent.

Și Roxana Wring, consilier USR, este de aceeași părere.

” La inițiativa unui consilier general ALDE, s-a vorbit astăzi despre un posibil referendum local prin care bucureștenii să fie întrebați dacă sunt de acord sau nu cu introducerea unei taxe de acces auto în centrul orașului. Atâta vreme cât transportul public nu este deocamdată o alternativă viabilă, este evident că un astfel de referendum nu ar trece. Dacă referendumul nu va trece, atunci Primăria va avea justificare pentru refuzul de a pune în aplicare o astfel de măsură. Practic, un astfel de referendum în acest moment nu ar face decât să îngroape definitiv ideea. În opinia mea, măsura limitării accesului în centru este una bună, dar trebuie introdusă abia după ce vom avea în București transport public de calitate. Altfel nu facem decât să-i pedepsim pe bucureșteni pentru incompetența actualei administrații”, a postat aceasta pe pagina de Facebook.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2279 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  de ce mai avem alesi (Miercuri, 31 octombrie 2018, 3:58)

  Coco Whistle [utilizator]

  cel mai bine ar fi sa administram si sa facem legi prin referendum.
  • 0 (2 voturi)    
   Ce idee buna! (Miercuri, 31 octombrie 2018, 10:48)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Chiar m-as implica in asa ceva!
 • -1 (21 voturi)    
  Gretos (Miercuri, 31 octombrie 2018, 5:48)

  europeanul2 [utilizator]

  Ce porcarie mai e si asta? Singura solutie pe care au gasit-o este taxarea? Impozitele cu care ne impovareaza excesiv nu le ajung? Sa exproprieze cladirile cu bulina care sunt un pericol public si ocupa spatiu aiurea nu le vine in minte. Sa creeze noi parcari subterane chiar sub marile bulevarde, sa construiasca doua autostrazi suspendate una pe directia nord - sud si alta est -vest care sa preia traficul destinat traversarii orasului, sa termine odata centura Bucurestiului, si toate astea putand fi facute cu bani europeni iar nu le vine in cap...
  Avem pur si simplu politicieni corupti, inapoiati, hoti, tradatori, lipsiti de viziune, care gasesc solutii numai prin ingenunchierea acestui popor care abia mai respira. Ei dau exemplul Londrei de parca Londra e Bucuresti. Prin comparatie Bucurestiul e un sat urat si complet nefunctional. Toate terenurile de pe langa oras au fost transformate in spatii rezidentiale mai mult sau mai putin gretoase cu infrastructura la fel de proasta. Inafara de cladirile construite la sfarsitul secolului 19 inceputul secolului 20 nu prea are nimic de aratat.
  As fi de acord cu taxa pe prostie de care suferim cu prisosinta alegand si suportand astfel de gunoaie la conducerea tarii!
 • +7 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 31 octombrie 2018, 6:48)

  qwerasdf [anonim]

 • +10 (12 voturi)    
  CENTURA E SOLUTIA (Miercuri, 31 octombrie 2018, 7:57)

  rov [utilizator]

  Si la propriu si la figurat, bai ALDE & firea & pezede
  • +4 (4 voturi)    
   CENTURILE, VREI SA SPUI... (Miercuri, 31 octombrie 2018, 10:43)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Adica, cea existenta marita la doua benzi si una noua la 30 - 40 km in jurul Bucurestiului ca autostrada cu min. 3 benzi pe sens.
   • +3 (3 voturi)    
    10 benzi.. (Miercuri, 31 octombrie 2018, 13:21)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    problema majora la centura existenta este ca are prea multe intersectii. traficul nu se fluidizeaza adaugand benzi, ci eliminand intersectiile.

    a doua problema este ca am facut praf infrastructura de cale ferata. se poate aduce marfa in mijlocul orasului cu investitii bine gandite in terminale de transport multimodal. asa scapi de TIR-uri.
 • +7 (13 voturi)    
  Pana una alta Politia locala ce inghite (Miercuri, 31 octombrie 2018, 8:09)

  rov [utilizator]

  zeci de milioane lunar, ar putea stopa zgomotul nocturn produs de cele 10-20 de masini si motociclete tunate, ce ne trezesc noapte de noapte de un an de zile ?!?!
  E cineva asa inteligent sa rezolve acesta grea misiune?!?
 • -1 (5 voturi)    
  prostii (Miercuri, 31 octombrie 2018, 8:54)

  drup [utilizator]

  nu e nevoie de asta pentru a degongestiona marile orase. trebuie doar amendati aia de parcheaza abuziv si executate amenzile. Iar parcarile care sunt in zona centrala taxate cu macar 10 lei pe ora.
  • -1 (7 voturi)    
   marile orase (Miercuri, 31 octombrie 2018, 10:05)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui drup

   Cam in toate orasele mari din lume este taxata circulatia in zonele centrale... si a fost una dintre putinele solutii care au functionat cu adevarat
   • +2 (2 voturi)    
    IA ZI-NE SI NOUA... (Miercuri, 31 octombrie 2018, 10:45)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Care sunt alea marile care taxeaza?!
   • +2 (2 voturi)    
    orasele mari din lume?.. (Miercuri, 31 octombrie 2018, 15:19)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Topul oraselor mari din lume incepe cu Tokyo si se termina cu New York (pe locul 10). Nici unul din ele nu are congestion charge.

    In Europa doar Londra, Stockholm si Milan au din cate stiu eu. Cu succes limitat. In Londra au descoperit ca este mai eficient sa tai o banda de circulatie (si sa o dedici pentru biciclisti sau transport in comun).

    Este adevarat ca multi merg cu masina si 1-2 km din comoditate, dar solutia pe termen lung este sa incurajezi alternativele, nu pur si simplu sa taxezi soferii. In Bucuresti nici macar nu este nevoie de taxe speciale pentru a reduce traficul din centru. E suficinet sa amendezi soferii care parcheaza ilegal. Pentru ca nu sunt (si nu vor fi niciodata) destule locuri de parcare, unii vor fi nevoiti sa-si lase masina acasa sau sa o vanda ca sa plateasca amenzile. Momentan platesc pietonii. Uneori platesc cu viata..
 • +3 (5 voturi)    
  astia sunt prosti sau se fac (Miercuri, 31 octombrie 2018, 9:08)

  fvb [utilizator]

  chiar daca ar fi sa se faca un referendum, avem alegeri in luna mai la anu. se poate face atunci daca e asa necesar.
  chiar trebuie tocati banii aiurea?
 • +9 (11 voturi)    
  Taxa de intrare? (Miercuri, 31 octombrie 2018, 9:18)

  paonipao [utilizator]

  ...in centrul orasului?!
  Vreti sa faceti referendum....nu v-a ajuns ala in care ati dat kix?!
  Taxa de centru este foarte buna....dar pentru orase in care locuitorii au posibilitatea sa foloseasca un transport in comun modern si decent, au posibilitati de ocolire a zonei centrale, pot folosi parcari la intrarea in oras dar si in interiorul lui.
  Mai veniti cu ideea asta cand Bucurestiul va avea o centura moderna cu 3 benzi pe sens cu benzi speciale de intrare si iesire in centura(si nu cu giratorii unde se formeaza blocaje), cand va avea parcari mari la intrarile principale in oras dar si in interiorul orasului, cand reteaua de metrou va fii suficienta si va ajunge la intrarile din oras, cand Bucurestiul va avea un transport in comun de suprafata modernizat, curat si suficient!
  Cand macar toate astea vor fii gata atunci puteti puteti pune o taxa de intrare in centru fara sa intrebati populatia...pentru ca atunci devine oportuna!
 • +4 (6 voturi)    
  Și banii? (Miercuri, 31 octombrie 2018, 9:19)

  marcelp55 [utilizator]

  Ideea e ok, DAR, unde vor merge banii? La catedrală? La borduri? Sau știe Gabi unde ...
  • 0 (0 voturi)    
   Ideea e ok dar (Miercuri, 31 octombrie 2018, 10:51)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui marcelp55

   sa se aplice o taxa si la iesirea din Bucuresti.
   • +1 (1 vot)    
    taxa (Miercuri, 31 octombrie 2018, 11:53)

    ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    la iesire mai degraba sa dea banii :)
 • +1 (1 vot)    
  Taxa centrul Bucuresti (Miercuri, 31 octombrie 2018, 10:47)

  MisuG [utilizator]

  Omul asta are numai idei aiurea. Se vede treaba ca a cam luat-o razna de cand Zavoranca i-a expus public filmarea si s-a facut de toata jena. Se poate gasi pe net povestea lui ... alte comentarii sunt de prisos...
 • -3 (5 voturi)    
  Bogatii din centru...nu pot respira? (Miercuri, 31 octombrie 2018, 12:04)

  Je__ [utilizator]

  se simt sufocati?
  Pt fre#rii care musca astfel de initiative cu taxatul, sa nu credeti ca in centru stau saracii. Saracii vin la munca la multinationala in centru.


  Mai bine ne-am uita la masuri concrete, centuri, metrou, tamvaie sau autobuze electrice, bicicleta

  Terminati-o cu ineptiile
  • +1 (1 vot)    
   bogati si bogati.. (Joi, 1 noiembrie 2018, 10:05)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   "Saracii" care vin zilnic in oras cu masina platesc 1. masina + 2. benzina + 3. asigurari + 4. service (si eventuale reparatii). Zilnic. Se mai adauga si cele ~2h/zi in trafic. Time is money.. Daca le aduni pe toate iti iese de o chirie mai amarata in centru.

   Intamplator sau nu, mai toti milionarii Romaniei, inclusiv politicieni, locuiesc in comunele din nordul capitalei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by