Tudor Tim Ionescu, consilier general ALDE, propune organizarea unui referendum, pe 27 ianuarie 2019, pentru a-i întreba pe bucureșteni dacă doresc restricționarea accesului auto în interiorul zonei centrale a Municipiului București prin implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare de vignete. Acesta a redactat deja un proiect de hotărâre, iar marți a încercat să-i convingă pe consilierii de la celelalte grupuri politice să semneze proiectul pentru a fi discutat în Consiliul General. Consilierii PNL și USR spun că ar fi o cheltuială inutilă, deoarece trebuie rezolvate alte probleme înaintea introducerii unei astfel de taxe.”Sunteți de acord cu restricționarea accesului auto în perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale a Municipiului București prin identificarea și implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare de vignete?”, este întrebarea propusă pentru referendum.
În cazul în care proiectul va fi aprobat, cheltuielile privind organizarea și desfășurarea referendumului vor fi suportate din bugetul propriu al Municipiului București pe anul 2019.
”Taxarea automobilelor a devenit mai mult decât necesară în orașele mari pentru că aglomerarea și poluarea au atins cote alarmante. Bucureștiul va deveni un oraș mult mai puțin poluat. Întrucât ne confruntăm pe de-o parte cu această necesitate și pe de altă parte cu o măsură care va afecta în mod considerabil bucureștenii, la nivel de taxare, considerăm că decizia asupra acestei restricționări este una care trebuie să aparțină bucureștenilor în primul rând. Astfel, realizarea în premieră a unui referendum în București este necesară pentru această temă extrem de importantă, care vizează sănătatea noastră a tuturor, calitatea aerului în capitală dar și taxarea noastră a tuturor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
”În capitala Marii Britanii, a fost introdusă taxa de congestie, în anul 2003, pentru mașinile care intră în centrul orașului. La început taxa era de 5 lire zilnic, iar în prezent a ajuns la 11,5 lire. Motivele care au dus la implementarea acestei taxe țin de reducerea poluării, dar și de strângerea de fonduri pentru investițiile în transportul public. Taxa de congestie este valabilă în intervalul orar 7:00 – 18:00 în zilele lucrătoare. La intrarea în zona centrală se află indicatoare care semnalează că te afli într-o zonă unde taxa de congestie trebuie plătită. Plata se poate face online sau prin SMS. Autoritățile verifică dacă șoferii au plătit taxa auto prin intermediul camerelor viceo. În caz de neplată, trimit amenda acasă. În primii 10 ani de la implementare, s-au colectat peste 2,6 miliarde de lire steriline din care 1,2 miliarde s-au investit în dezvoltarea transportului public”, se mai arată în expunerea de motive.
Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, este de părere că inițiativa este ”doar populism”, o astfel de măsură fiind recomandată doar atunci când vom avea parcări Park&Ride, parcări la marginea zonei taxabile și transport în comun nepoluant și decent.
Și Roxana Wring, consilier USR, este de aceeași părere.
” La inițiativa unui consilier general ALDE, s-a vorbit astăzi despre un posibil referendum local prin care bucureștenii să fie întrebați dacă sunt de acord sau nu cu introducerea unei taxe de acces auto în centrul orașului. Atâta vreme cât transportul public nu este deocamdată o alternativă viabilă, este evident că un astfel de referendum nu ar trece. Dacă referendumul nu va trece, atunci Primăria va avea justificare pentru refuzul de a pune în aplicare o astfel de măsură. Practic, un astfel de referendum în acest moment nu ar face decât să îngroape definitiv ideea. În opinia mea, măsura limitării accesului în centru este una bună, dar trebuie introdusă abia după ce vom avea în București transport public de calitate. Altfel nu facem decât să-i pedepsim pe bucureșteni pentru incompetența actualei administrații”, a postat aceasta pe pagina de Facebook.
Avem pur si simplu politicieni corupti, inapoiati, hoti, tradatori, lipsiti de viziune, care gasesc solutii numai prin ingenunchierea acestui popor care abia mai respira. Ei dau exemplul Londrei de parca Londra e Bucuresti. Prin comparatie Bucurestiul e un sat urat si complet nefunctional. Toate terenurile de pe langa oras au fost transformate in spatii rezidentiale mai mult sau mai putin gretoase cu infrastructura la fel de proasta. Inafara de cladirile construite la sfarsitul secolului 19 inceputul secolului 20 nu prea are nimic de aratat.
As fi de acord cu taxa pe prostie de care suferim cu prisosinta alegand si suportand astfel de gunoaie la conducerea tarii!
a doua problema este ca am facut praf infrastructura de cale ferata. se poate aduce marfa in mijlocul orasului cu investitii bine gandite in terminale de transport multimodal. asa scapi de TIR-uri.
E cineva asa inteligent sa rezolve acesta grea misiune?!?
In Europa doar Londra, Stockholm si Milan au din cate stiu eu. Cu succes limitat. In Londra au descoperit ca este mai eficient sa tai o banda de circulatie (si sa o dedici pentru biciclisti sau transport in comun).
Este adevarat ca multi merg cu masina si 1-2 km din comoditate, dar solutia pe termen lung este sa incurajezi alternativele, nu pur si simplu sa taxezi soferii. In Bucuresti nici macar nu este nevoie de taxe speciale pentru a reduce traficul din centru. E suficinet sa amendezi soferii care parcheaza ilegal. Pentru ca nu sunt (si nu vor fi niciodata) destule locuri de parcare, unii vor fi nevoiti sa-si lase masina acasa sau sa o vanda ca sa plateasca amenzile. Momentan platesc pietonii. Uneori platesc cu viata..
chiar trebuie tocati banii aiurea?
Vreti sa faceti referendum....nu v-a ajuns ala in care ati dat kix?!
Taxa de centru este foarte buna....dar pentru orase in care locuitorii au posibilitatea sa foloseasca un transport in comun modern si decent, au posibilitati de ocolire a zonei centrale, pot folosi parcari la intrarea in oras dar si in interiorul lui.
Mai veniti cu ideea asta cand Bucurestiul va avea o centura moderna cu 3 benzi pe sens cu benzi speciale de intrare si iesire in centura(si nu cu giratorii unde se formeaza blocaje), cand va avea parcari mari la intrarile principale in oras dar si in interiorul orasului, cand reteaua de metrou va fii suficienta si va ajunge la intrarile din oras, cand Bucurestiul va avea un transport in comun de suprafata modernizat, curat si suficient!
Cand macar toate astea vor fii gata atunci puteti puteti pune o taxa de intrare in centru fara sa intrebati populatia...pentru ca atunci devine oportuna!
Pt fre#rii care musca astfel de initiative cu taxatul, sa nu credeti ca in centru stau saracii. Saracii vin la munca la multinationala in centru.
Mai bine ne-am uita la masuri concrete, centuri, metrou, tamvaie sau autobuze electrice, bicicleta
Terminati-o cu ineptiile
Intamplator sau nu, mai toti milionarii Romaniei, inclusiv politicieni, locuiesc in comunele din nordul capitalei.