Consiliul General al Municipiului București a aprobat joi înființarea Reţelei Metropolitane de centre pentru sănătatea femeii "Sfânta Agatha" şi a Reţelei Metropolitane "Asistenţă petnru Seniori - Respect pentru vârsta a treia", în Capitală. În plus, consilierii generali au aprobat programul ,,Energie Verde pentru Spitalele Municipiului București” care prevede implementarea unui sistem integrat Smart Energy și realizarea de investiții pentru creșterea eficienței energetice pentru spitalele aflate în administrarea municipalității.

În cadrul Rețelei Sfânta Agatha, femeile vor putea realiza gratuit, în baza asigurării de să nătate, analize pentru depistarea cancerului de sân şi a cancerului de col uterin. Rețeaua va include: Clinica Sfânta Agatha şi câte un centru medical la spitalele Prof. dr. Panait Sîrbu, Filantropia, Dr. I. Cantacuzino, Nicolae Malaxa şi Sf. Maria.

Clinica Sfânta Agatha va fi dedicată diagnosticului şi tratamentului afecţiunilor oncologice şi va avea: cabinete de consultaţie şi de chirurgie, laborator de analize, compartiment de imagistică, spitalizare de zi pentru tratamente oncologice (suprafaţa necesară pentru desfăşurarea activităţii: 1.500-2.000 mp).

Centrele medicale ambulatorii arondate spitalelor cu secţii de obstetrică-ginecologie vor avea: 2-3 cabinete de consultaţii, 1-2 cabinete ecografie şi săli de recoltare analize, reiese din raportul de specialitate.

Potrivit expunerii de motive, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai întâlnit cancer din lume iar 7,5% din totalul cazurilor din Europa provin din România. În ţara noastră sunt diagnosticate anual 4343 noi cazuri, incidenţa este de trei ori mai mare decât media la nivelul Comunităţii Europene, cu cea mai mare mortalitate din Europa (14,2 la 100.000 de femei). Se menţionează că doar 23% dintre femei şi-au făcut în ultimii trei ani testul Babeş Papanicolau.

Reţeaua metropolitană "Asistenţă pentru seniori - respect pentru vârsta a treia" va fi compusă din şase cămine pentru persoane vârstnice, câte unul în fiecare sector al Municipiului Bucureşti. Compania Municipală Imobiliară şi Compania Municipală Medicală vor identifica spaţii adecvate derulării activităţii căminelor.

Potrivit proiectului de hotărâre, la nivelul anului 2017, în București existau 425.782 persoane cu vârsta de peste 60 de ani, reprezentând 22% din totalul populaţiei.

În București există un deficit de locuri în căminele de seniori, avm doar 500 locuri. În câteva zile vom inaugura un nou centru de 120 locuri. Tot este insuficient pentru multitudinea de probleme și numărul mare de cereri pe care îl primim. Vom înființa 6 cămine pentru seniori, fiecare cu minim 100 de locuri, deci în total încă minim 600 locuri, Astfel vom avea în curand 1200 de locuri”, a declarat primarul Gabriela Firea.