Controversata licitatie pentru echipamente de joaca din sectorul 3 a fost contestata: Fara o schita tehnica, singura solutie ramane imaginatia ofertantilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 8 noiembrie 2017, 12:00 Actualitate | Administratie Locala

Complex de joaca tip trasura
Foto: Lavitex.ro
 documente
(08 Nov 2017) PDF, 3MB
Controversata licitatie de peste 5,8 milioane euro pentru achizitia de mobilier urban si echipamente de joaca si de fitness in Sectorul 3 este in prezent contestata pe motiv ca lipsesc desene/schite tehnice ale echipamentelor in raport cu specificatiile tehnice impuse. "Fara o schita tehnica, singura solutie ramane interpretarea proprie si imaginatia ofertantilor", sustine firma contestatoare. Amintim ca aceasta licitatie este de fapt o reluare a procedurii anulate de primarul PSD Robert Negoita, la inceputul acestui an, dupa ce HotNews.ro a scris ce ar vrea sa cumpere acesta cu 175 milioane euro: crocodili si dinozauri 3D, echipamente a caror descriere se regasea pana la detaliu in oferta unei firme din Breaza, Lavitex Prod SRL, care are contracte cu SRI si MapN.

Controversata licitatie de peste 5,8 milioane euro pentru achizitia de mobilier urban si echipamente de joaca si de fitness in Sectorul 3 a fost contestata in aceasta luna, dupa ce anterior fusese supendata si reluata de 2 ori.

 • Ce sustine firma contestatoare: Fara o schita tehnica, singura solutie ramane interpretarea proprie si imaginatia ofertantilor

In contestatia (vezi documentul atasat) publicata in data de 6 noiembrie 2017 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), un operator economic interesat de aceasta licitatie sustine urmatoarele:

"Astfel, am aratat in continutul notificarii prealabile, cum lipsa unor desene/schite tehnice ale echipamentelor in raport cu specificatiile tehnice impuse, face dificila participarea operatorilor economici la procedura (..)

Prin raspuns Solicitare 5 (notificare)/25.10.2017, autoritatea contractanta raspunde insa ca 'nu exista un anumit tipar, un proiect si/sau desen tehnic' afirmatie (consideram noi) neadevarata intrucat Caietul de sarcini prevede specificatii care reflecta forme, unghiuri si dimensiuni care pot avea sens doar in raport cu o schita tahnica a echipamentului in cauza.

Documentatia postata in SEAP este lipsita de detalii tehnice/schite tehnice si totusi abunda in cerinte tehnice - cerinte care reflecta existenta unui proiect, intrucat aceste specificatii sunt stabilite in urma unor calcule de rezistenta si ulterior de siguranta in conformitate cu SR EN 1176-1:2008 'Echipamente pentru spatii de joaca si suprafete ale spatiilor de joaca. Partea 1: Cerinte generale de securitate si metode de incercare'. Ori prin lipsa unor detalii/schite care sa fie prezentate tuturor ofertantilor, se conduce la restrictionarea accesului operatorilor economici la procedura si ingreunarea depunerii unor oferte conforme cu cerintele date
", se arata in contestatie.

Firma da apoi zeci de exemple din Caietul de sarcini, printre care si urmatorul:

Complex de joaca tip trasura
Foto: Lavitex.ro
'Descriere aferenta echipamentului 38 din Caietul de sarcini:

'..platforma tip trasura realizata din cadru metalic confectionat din teava cu diametrul de 76 mm imbracat cu placi de compozit in care sunt traforate ferestrele trasurii si pe care sunt aplicate rotile acesteia. Platforma este prevazuta cu podea din tabla ambutisata cu proeminente semisferice antiderapante.''

Concluzia firmei contestatoare: "Componenta si forma sunt de neinteles fara o schita tehnica. Singura solutie ramane interpretarea proprie si IMAGINATIA ofertantilor."

In imaginea alaturata puteti vedea un produs al firmei Lavitex Prod SRL din Breaza similar cu cel descris in Caietul de sarcini al licitatiei primariei Sectorului 3.

Firma contestatoare solicita Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) obligarea Primariei Sectorului 3 la 'modificarea documentelor care au stat la baza procedurii, in sensul de a elimina specificatiile tehnice care oglindesc existenta unui proiect/desen tehnic pe care autoritatea contractanta refuza sa-l puna la dispozitia tuturor operatorilor economici interesati negand existenta acestuia'.

Firma solicita suspendarea procedurii pana la solutionarea acestei contestatii, iar in cazul in care nu vor fi adoptate masurile legale de remediere a procedurii solicita anularea licitatiei.

 • Cum a explicat Primaria Sectorului 3 de ce a scazut valoarea acestei licitatii de la 175 milioane euro, in luna februarie din acest an, la 5,8 milioane euro in prezent, si de ce nu a mai licitat echipamentele 3D

Amintim ca primarul PSD Robert Negoita a lansat in acest an doua licitatii pentru achizitia de mobilier urban, echipamente de joaca si de fitness.

Catel 3D
Foto: Lavitex.ro
Prima dintre ele, contract cu o valoare estimata la peste 175 milioane de euro, a fost anulata la cateva ore dupa ce HotNews.ro a semnalat ce vrea sa cumpere din bani publici primarul Negoita, respectiv: catel 3D cu os de 5 metri in gura; 'dinosaur 3D' in pozitie sezut mancand un hamburger';  'crocodil 3D' pe spatele caruia va fi realizat prin sculptura un tobogan. Produsele se regaseau deja pana la detaliu in oferta unei firme din Breaza, Lavitex Prod SRL, care are contracte cu SRI si MapN.

Licitatia avea 3 loturi (mobilier urban, echipamente de joaca si de fitness) si viza incheierea unui acord-cadru pe 4 ani cu maxim 3 operatori economici, contractele subsecvente urmand a se atribui fara reluarea competitiei.

Primaria a sustinut atunci ca a fost nevoita sa demareze de urgenta aceasta achizitie si ca din cauza grabei a fost comisa "o eroare in estimarea cantitatilor maximale aferente acordului-cadru", ceea ce a dus la anularea procedurii.

Complex joaca tip vapor cu drapel
Foto: Lavitex.ro
In luna august din acest an, insa, Primaria a lansat din nou aceasta licitatie, careia i-a adus cateva modificari: a scos echipamentele de joaca 3D si a scazut semnificativ cantitatile si valoarea estimata a contractului la peste 5,8 milioane de euro.

Noua licitatie are de asemenea 3 loturi si vizeaza incheierea unui acord cadru cu maxim 3 agenti economici pentru o perioada de 4 ani, contractele subsecvente urmand a se atribui cu reluarea competitiei.

In legatura cu aceste aspecte HotNews.ro a adresat in data de 29 august urmatoarele intrebari catre primaria Sectorului 3:

 • 1. A identificat si sanctionat Primaria persoanele raspunzatoare de "eroarea in estimarea cantitatilor maximale aferente acordului-cadru" in cadrul licitatiei de peste 175 milioane euro anulate in acest an? Cine sunt mai exact cei responsabili de aceasta eroare si ce sanctiuni au primit?
 • 2. Daca motivul anularii licitatiei de 175 milioane euro ar fi fost doar "o eroare in estimarea cantitatilor maximale aferente acordului-cadru", cum explicati faptul ca in noua licitatie de 5,8 milioane euro, care este structurata identic cu cea anulata, nu sunt reduse numai cantitatile solicitate, ci sunt echipamente care nu mai sunt deloc solicitate?
 • 3. Se poate observa ca toate echipamentele 3D solicitate in licitatie de 175 milioane euro nu se mai regasesc in licitatia de 5,8 milioane euro care este in desfasurare. De ce nu ati mai solicitat echipamentele de joaca 3D?
 • 4. Cum a ajuns Primaria Sector 3 sa scada valoarea estimata a acestui contract de la 175 milioane euro la 5,8 milioane euro? Motivati, va rog raspunsul.

Primaria Sectorului 3 a transmis raspunsuri la aceasta solicitare, joi, 28 septembrie. Redam mai jos integral aceste raspunsuri:


 • "Potrivit Directiei Administrarea Domeniului Public, in urma constatarii unei estimari eronate a cantitatilor, licitatia a fost reevaluata in sensul in care s-au determinat cantitatile strict necesare si nu pe cele maximale, ca in anuntul initial.
 • In situatia unui contract pe mai multi ani, acesta are o arie de cuprindere mai mare pentru a satisface varietatea de cereri din partea cetatenilor, de aceea anuntul initial cuprindea o diversitate de obiecte de mobilier urban.", a precizat joi, 28 septembrie, pentru HotNews.ro Adrian David, directorul executiv al directiei de comunicare din Primaria Sectorului 3. (vezi raspunsul atasat acestui articol)

Pentru detalii despre aceasta controversata licitatie citeste si:Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1494 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Mesterii maramureseni (Miercuri, 8 noiembrie 2017, 12:19)

  Ionescu Raymond [utilizator]

  Mesterii maramureseni, ar construi din lemn locuri de joaca pentru copii, pentru 10% din banii investiti in ultimii 10 ani. Si ar merge banii tot la ai nostri.
  Dar se absorb fonduri europene, si se construiesc cu inox si fibra si plastic din strainatate.
  S-au amenajat locuri de 1-2-3-4 milioane Euro.
 • 0 (0 voturi)    
  "schiță tehnica"?!? (Miercuri, 8 noiembrie 2017, 12:20)

  MG [utilizator]

  este licitație pentru producerea unor locuri de joacă sau pentru cumpărarea lor? Ceva este putred - ca de obicei - în toate licitațiile, mai ales în România; d'aia avem nevoie de un DNA activ..


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version