Un investitor privat vrea sa demoleze o casa construita in interbelic, pe stada Cucu Starostescu nr. 3, zona Zambaccian, pentru a construi un bloc de locuinte cu demisol, parter si patru etaje, potrivit unui proiect prezentat recent la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Imobilul a apartinut RAAPPS, iar aici a locuit cu chirie Mircea Geoana. Regia a vandut imobilul in 2015 firmei Desilva Intermed pentru circa 900.000 euro, iar proprietarul vrea sa construiasca acum un bloc.

Vila str. Cucu Starostescu nr.3 Foto: Mediafax_Foto-Marius_Dumbraveanu

Vila de pe strada Cucu Starostescu nr.3 pe care proprietarul doreste sa o demoleze

Simulare cum va arata blocul pe care proprietarul vrea sa-l construiasca in locul casei

Pe strada Cucu Starostescu si strada Muzeul Zambaccian se afla case de parter, parter plus, etaj, construite in perioada interbelica, zona fiind protejata pentru valoarea patrimoniului construit.

Pe planul urbanistic aferent zonei protejate, casa de pe str. Cucu Starostescu nr.3 apare cu grad mediu de protectie (culoare galbena), ceea ce inseamna ca sunt posibile interventii pe cladire, insa nu demolarea.

Membrii Comisiei Tehnice de Urbanism si ahitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, au declarat ca nu sunt de acord cu demolarea acestei case. Ramane de vazut daca investitorul va veni cu alt proiect si daca autoritatile isi vor mentine decizia.

Potrivit proiectului prezentat la Comisia Tehnica de Urbanism:

Initiatorul proiectului este: SC DESILVA INTERMED SRL

Proiectant: SC SISTEM C SRL / urbanist Constantin CARAMAN

Indicatori urbanistici existenti:

- Zona protejata 53 - Parcelarea MORNAND

- POT= 40 %,

- CUT= 1.8

- Inaltime maxima = 13 m

"Parcelarea Mornand este zona protejata, un cartier rezidential aristocratic, tipic pentru optiunea culturala occidentala a elitelor din prima jumatate a secolului al XX-lea. Grad de protectie maxim - se protejeaza valorile arhitectural - urbanistice, istorice si de mediu natural in ansamblul lor: trama stradala, fondul construit, caracterul si valoarea urbanistica. Sunt permise interventii care conserva si potenteaza valorile existente", se arata in planul urbanistic al zonei protejate.

Indicatori urbanistici ceruti:

- POT = 40 %,

- CUT = 2.0

- Inaltimea maxima - 17 m, demisol plus parter plus 4 etaje

- functiunea- locuinte colective;

Imobil a apartinut RAAPPS, aici locuind cu chirie Mircea Geoana. Pe 14 ianuarie 2015, RAAPPS a scos la licitatie imobilul de pe str. Cucu Starostescu, nr 3. Vila are subsol, plus parter, plus etaj plus mansarda, 8 camere si teren aferent de 550 mp. Pret pornire licitatie: 588.000 Euro (la care se adauga TVA). Imobilul a fost vandut pentru suma de 906.600 euro firmei Desilva.