De anul viitor, proprietarii imobilelor degradate din zona protejata a municipiului Arad care nu vor face lucrari de reabilitare a fatadelor si acoperisurilor sau nici macar nu vor incepe procedurile de reabilitare, vor plati un impozit pe cladire mai mare cu 500 % decat in acest an, relateaza Agerpres.

Gheorghe FalcaFoto: Agerpres

Primarul municipiului Arad a facut acest anunt miercuri, intr-o conferinta de presa in care a vorbit despre finalizarea unui studiu privitor la modul in care trebuie reabilitate fatadele si acoperisurile cladirilor din zona protejata a orasului.

'Municipalitatea are o preocupare constanta pentru imbunatatirea imaginii cladirilor istorice din zona protejata. Pentru acest lucru, Primaria a finalizat un studiu care arata cum trebuie sa se reabiliteze acoperisul si fatadele acestor cladiri, studiul fiind realizat de experti', a declarat Gheorghe Falca.

In continuare, acesta a sustinut ca toate cladirile trebuie reabilitate conform prevederilor acestui studiu, fiind prevazuta si o paleta de culori, precum si reguli pentru reconditionarea portilor si a ferestrelor.

'Doresc sa mentionez ca acest studiu vine in sprijinul proprietarilor care vor trebui sa-si renoveze cladirile. Pentru prima data, din acest an, cladirile monument istoric din tara sunt impozitate si, conform noului Cod Fiscal, daca anul viitor nu exista procedura de incepere a reabilitarii, impozitul va fi marit cu 500 la suta', a mai declarat Falca.

Primarul a sustinut ca exista totusi o solutie pentru cei care nu au bani pentru finantarea lucrarilor de reabilitare.

'Noi, municipalitatea, dorim sa fim parteneri cu proprietarii aflati in aceasta situatie, sa-i sprijinim, iar in cazurile in care acestia nu reusesc sa renoveze fatadele, municipalitatea, cu acceptul lor, va reabilita cladirea, urmand ca investitia sa fie recuperata in 5 sau in 7 ani', a adaugat Gheorghe Falca.