Primaria sectorului 3 vrea sa concesioneze toate cele opt pietele agroalimentare pe care le are in administrare, potrivit unui studiu de oportunitate care va fi discutat la urmatoarea sedinta a Consiliului Local sector 3. Motivul? Institutia sustine ca nu are bani sa le modernizeze, desi suma e derizorie fata de alte proiecte ale primariei conduse de Robert Negoita.

Piata OborFoto: Hotnews

Este vorba despre opt piete. Piata Ramnicu Sarat 2, Piata 23 August, Piata Ozana, Piata Volanta Al. Vlahuta, Piata Republica, Piata Mosilor, Piata Trapezului si Piata Iosif Albu cu terenul aferent.

Institutia vrea sa ia aceasta decizie pe motiv ca nu are banii necesari pentru a face investitii in modernizarea lor - o suma estimata de studiul de oportunitate la circa 21 milioane lei. In comparatie insa, pentru amenajarea trotuarelor de pe bd Unirii, Primaria a platit mult mai mult - circa 10 milioane de euro, pentru amenajarea unei piatete in fata cinematografului Gloria - 1,7 milioane euro, iar pentru amenajarea spatiilor verzi cu celebrele diafragme rosii - 20 milioane de euro.

In plus, din experienta altor primarii din Bucuresti, concesionarea pietelor s-a dovedit de cele mai multe ori o afacere paguboasa, in locul acestora aparand fie blocuri de birouri cu supermarket la parter, fie au ramas in paragina.

Potrivit studiului de oportunitate, concesionarea pietelor este necesara pentru ca Primaria nu le poate administra bine si nu are banii necesari pentru investitii. "In prezent, Directia Administrare Piete nu poate asigura in totalitate si eficient satisfacerea cerintelor si nevoilor de utilitate publica ale comunitatii locale. Acest fapt are ca efect desfasurarea activitatilor specifice cu rezultate sub nivelul standardelor de eficienta. Piata Ozana functioneaza la limita, cu 1-2 producatori la sfarsit de saptamana, nefiind atractiva pentru acestia si aduce venituri foarte mici. Piata Decebal (Mosilor) este neamenajata si este folosita ca si parcare, nu aduce venituri. Piata AI. Vlahuta - este inchisa, are 5 tarabe, dar nu este agreeata de catre producatori, nu aduce venituri. Piata Republica este inchisa, neamenajata, platoul pietei fiind o parcare libera. Realizeaza venituri din inchirierea de spatiu de depozitare in hala. Piata Trapezului si Piata Iosif Albu (1 Decembrie 1918) functioneaza in baza achitarii taxelor de ocupare a domeniului public. In vederea imbunatatirii activitatilor in pietele agroalimentare din sector si pentru a oferi posibilitatea realizarii unor ansamble agroalimentare moderne, care sa raspunda atat din punct de vedere urbanistic estetic, cat si functional-tehnic cerintelor unui comert civilizat, propunem studierea posibilitatii concesionarii de catre autoritatea publica locala intreprinzatorilor privati", se arata in studiul de oportunitate obtinut de HotNews.ro.

Potrivit documentului citat, concesiunea ar urma sa se faca pe o perioada de 20 de ani cu posibilitatea de prelungire, iar Primaria ar urma sa primeasca o redeventa anuala, stabilita prin licitatie.

In proiectul de hotararii aferent studiului de oportunitate, reprezentantii Primariei sector 3 spun ca au gasit si investitori privati in acest scop. "Interesul din domeniul privat pentru concesionarea pietelor agroalimentare din sectorul 3 exista, iar in acest scop se ataseaza cererea nr. 63178 din 08.09.2015 a SC Complex Agroalimentar Ramnicu Sarat prin care se comunica intentia de a concesiona terenul pe care functioneaza Piata Ramnicu Sarat, administrata de Consiliul Local sector 3", se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare. Interesant este ca in 2012, Consiliul Local sector 3 a aprobat prin HCL 215/2012 concesionarea directa a terenului situat in B-dul Camil Ressu F.N. Sectorul 3, in suprafata totala de 2100 m.p., catre S.C. Complex Agroalimentar Ramnicu Sarat S.R.L. in vederea extinderii si modernizarii Pietei Agroalimentare Ramnicu Sarat. Aceasta hotarare a fost revocata in sedinta ordinara a Consiliului Local Sector 3 din data de 30.01.2015.

Primaria sectorului 3, prin directia de specialitate, are in prezent in administrare 8 piete:

1. Piata Ramnicu Sarat 2 - teren 2.340 mp; investitii necesare - 4,2 milioane lei

2. Piata 23 August - teren 334 mp; investitii necesare - 488.000 lei;

3. Piata Ozana - teren - teren 1.124 mp; investitii necesare - 2,1 milioane lei;

4. Piata Volanta Al. Vlahuta - teren 554 mp; investitii necesare - 202.000 lei

5. Piata Republica - 11.361 mp; investitii necesare - 6,2 milioane lei;

6. Piata Mosilor - teren .1847 mp; investitii necesare - 3,6 milioane lei;

7. Piata Trapezului - teren 1.054 mp; investitii necesare - 1,8 milioane lei;

8. Piata Iosif Albu - teren - 2146 mp; investitii necesare - 2,3 milioane lei.

In sectorul 3 mai functioneza si urmatoarele piete, dar care nu sunt administrate de catre primarie:

1. Piata Traian

2. Piata Titan 1

3 Piata Titan 2

4 Piata Bobocica

5 Piata Matei Ambrozie

6 Piata Vitan

7 Piata Albina

8 Piata Trapezului

9 Piata Iosif Albu

10 Piata Unitatii

Incepand cu 1 ianuarie 2014, Administratia Pietelor sector 3 s-a reorganizat, din serviciu public de interes local, cu personalitate juridica, aflat in subordinea Consiliului Local sector3, in compartiment organizat ca directie in cadrul aparatului de specialitate al Primarului sector 3.

Principalele activitati realizate de catre Directia Administrare Piete, sunt:

- administreaza pietele, targurile, bazarele, oboarele care functioneaza pe teritoriul sectorului 3 si care sunt date in administrarea directiei;

- percepe si incaseaza taxe forfetare si taxe pentru rezervare taraba, in cuantumul stabilit prin Hotarare de Consiliu Local;

- asigura desfasurarea unui comert civilizat in piete, conform dispozitiilor legale, obtine toate autorizatiile si avizele necesare indeplinirii obiectului de activitate in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare,

- asigurara realizarea lucrarilor de investitii, reparatii curente a constructiilor din piete, activitati de modernizare si functionare a pietelor, mentinerea in stare de functionare a pietelor administrate,

- asigura depunerea zilnica a sumelor incasate, precum si intocmirea la timp a borderourilor de incasari si depunerea lor in casierie,

- asigura buna functionarea a instalatiilor si dotarilor in piete, Lurmareste daca agentii economici respecta obiectul de activitate mentionat in autorizatia de functionare.

In anul 2013, veniturile generate de functionarea pietelor avute in administrare au totalizat 905.132 lei, in crestere fata de 2012, cand s-au incasat doar 760.000 lei.

Ce s-a ales de alte piete concesionate/modernizate din Bucuresti?

Piata Latina (intersectia Calea Mosilor cu bulevardul Carol) - pe terenul ei s-a construit un bloc de 5 etaje. In loc de piata agro-alimentara a aparut un supermarket.

Piata Aghires (Floreasca) Firma cunoscutului om de afaceri Dumitru Bucsaru s-a asociat cu Primaria sector 2 pentru a construi aici un bloc de patru etaje cu piata la parter. Acesta nu s-a realizat nici pana in prezent, iar bucurestenii din zona au ramas fara piata.