Primaria Sectorului 3 vrea sa concesioneze toate pietele agroalimentare pe 20 de ani

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 29 octombrie 2015, 7:10 Actualitate | Administratie Locala


Piata Obor
Foto: Hotnews
Primaria sectorului 3 vrea sa concesioneze toate cele opt pietele agroalimentare pe care le are in administrare, potrivit unui studiu de oportunitate care va fi discutat la urmatoarea sedinta a Consiliului Local sector 3. Motivul? Institutia sustine ca nu are bani sa le modernizeze, desi suma e derizorie fata de alte proiecte ale primariei conduse de Robert Negoita.

Este vorba despre opt piete. Piata Ramnicu Sarat 2, Piata 23 August, Piata Ozana, Piata Volanta Al. Vlahuta, Piata Republica, Piata Mosilor, Piata Trapezului si Piata Iosif Albu cu terenul aferent.

Institutia vrea sa ia aceasta decizie pe motiv ca nu are banii necesari pentru a face investitii in modernizarea lor - o suma estimata de studiul de oportunitate la circa 21 milioane lei. In comparatie insa, pentru amenajarea trotuarelor de pe bd Unirii, Primaria a platit mult mai mult - circa 10 milioane de euro, pentru amenajarea unei piatete in fata cinematografului Gloria - 1,7 milioane euro, iar pentru amenajarea spatiilor verzi cu celebrele diafragme rosii - 20 milioane de euro.

In plus, din experienta altor primarii din Bucuresti, concesionarea pietelor s-a dovedit de cele mai multe ori o afacere paguboasa, in locul acestora aparand fie blocuri de birouri cu supermarket la parter, fie au ramas in paragina.

Potrivit studiului de oportunitate, concesionarea pietelor este necesara pentru ca Primaria nu le poate administra bine si nu are banii necesari pentru investitii. "In prezent, Directia Administrare Piete nu poate asigura in totalitate si eficient satisfacerea cerintelor si nevoilor de utilitate publica ale comunitatii locale. Acest fapt are ca efect desfasurarea activitatilor specifice cu rezultate sub nivelul standardelor de eficienta. Piata Ozana  functioneaza la limita, cu 1-2 producatori la sfarsit de saptamana, nefiind atractiva pentru acestia si aduce venituri foarte mici. Piata Decebal (Mosilor)  este neamenajata si este folosita ca si parcare, nu aduce venituri. Piata AI. Vlahuta - este inchisa, are 5 tarabe, dar nu este agreeata de catre producatori, nu aduce venituri. Piata Republica  este inchisa, neamenajata, platoul pietei fiind o parcare libera. Realizeaza venituri din inchirierea de spatiu de depozitare in hala. Piata Trapezului si Piata Iosif Albu (1 Decembrie 1918) functioneaza in baza achitarii taxelor de ocupare a domeniului public. In vederea imbunatatirii activitatilor in pietele agroalimentare din sector si pentru a oferi posibilitatea realizarii unor ansamble agroalimentare moderne, care sa raspunda atat din punct de vedere urbanistic estetic, cat si functional-tehnic cerintelor unui comert civilizat, propunem studierea posibilitatii concesionarii de catre autoritatea publica locala intreprinzatorilor privati", se arata in studiul de oportunitate obtinut de HotNews.ro.

Potrivit documentului citat, concesiunea ar urma sa se faca pe o perioada de 20 de ani cu posibilitatea de prelungire, iar Primaria ar urma sa primeasca o redeventa anuala, stabilita prin licitatie.

In proiectul de hotararii aferent studiului de oportunitate, reprezentantii Primariei sector 3 spun ca au gasit si investitori privati in acest scop. "Interesul din domeniul privat pentru concesionarea pietelor agroalimentare din sectorul 3 exista, iar in acest scop se ataseaza cererea nr. 63178 din 08.09.2015 a SC Complex Agroalimentar Ramnicu Sarat prin care se comunica intentia de a concesiona terenul pe care functioneaza Piata Ramnicu Sarat, administrata de Consiliul Local sector 3", se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare. Interesant este ca in 2012, Consiliul Local sector 3 a aprobat prin HCL 215/2012 concesionarea directa a terenului situat in B-dul Camil Ressu F.N. Sectorul 3, in suprafata totala de 2100 m.p., catre S.C. Complex Agroalimentar Ramnicu Sarat S.R.L. in vederea extinderii si modernizarii Pietei Agroalimentare Ramnicu Sarat. Aceasta hotarare a fost revocata in sedinta ordinara a Consiliului Local Sector 3 din data de 30.01.2015.


Primaria sectorului 3, prin directia de specialitate, are in prezent in administrare 8 piete:
1. Piata Ramnicu Sarat 2 - teren 2.340 mp; investitii necesare -  4,2 milioane lei
2. Piata 23 August - teren 334 mp; investitii necesare - 488.000 lei;
3. Piata Ozana - teren - teren 1.124 mp; investitii necesare - 2,1 milioane lei;
4. Piata Volanta Al. Vlahuta - teren 554 mp; investitii necesare - 202.000 lei
5. Piata Republica - 11.361 mp; investitii necesare - 6,2 milioane lei;
6. Piata Mosilor - teren .1847 mp; investitii necesare - 3,6 milioane lei;
7. Piata Trapezului - teren 1.054 mp; investitii necesare - 1,8 milioane lei;
8. Piata Iosif Albu  - teren - 2146 mp; investitii necesare - 2,3 milioane lei.


In sectorul 3 mai functioneza si urmatoarele piete, dar care nu sunt administrate de catre primarie:
1. Piata Traian     
2. Piata Titan 1     
3  Piata Titan 2     
4 Piata Bobocica     
5 Piata Matei Ambrozie     
6 Piata Vitan     
7 Piata Albina
8 Piata Trapezului
9 Piata Iosif Albu     
10 Piata Unitatii     

Incepand cu 1 ianuarie 2014, Administratia Pietelor sector 3 s-a reorganizat, din serviciu public de interes local, cu personalitate juridica, aflat in subordinea Consiliului Local sector3, in compartiment organizat ca directie in cadrul aparatului de specialitate al Primarului sector 3.

Principalele activitati realizate de catre Directia Administrare Piete, sunt:
- administreaza pietele, targurile, bazarele, oboarele care functioneaza pe teritoriul sectorului 3 si care sunt date in administrarea directiei;
- percepe si incaseaza taxe forfetare si taxe pentru rezervare taraba, in cuantumul stabilit prin Hotarare de Consiliu Local;
- asigura desfasurarea unui comert civilizat in piete, conform dispozitiilor legale, obtine toate autorizatiile si avizele necesare indeplinirii obiectului de activitate in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare,
- asigurara realizarea lucrarilor de investitii, reparatii curente a constructiilor din piete, activitati de modernizare si functionare a pietelor, mentinerea in stare de functionare a pietelor administrate,
- asigura depunerea zilnica a sumelor incasate, precum si intocmirea la timp a borderourilor de incasari si depunerea lor in casierie,
- asigura buna functionarea a instalatiilor si dotarilor in piete, Lurmareste daca agentii economici respecta obiectul de activitate mentionat in autorizatia de functionare.

In anul 2013, veniturile generate de functionarea pietelor avute in administrare au totalizat 905.132 lei, in crestere fata de 2012, cand s-au incasat doar 760.000 lei.


Ce s-a ales de alte piete concesionate/modernizate din Bucuresti?


Piata Latina (intersectia Calea Mosilor cu bulevardul Carol) - pe terenul ei s-a construit un bloc de 5 etaje. In loc de piata agro-alimentara a aparut un supermarket.

Piata Aghires (Floreasca) Firma cunoscutului om de afaceri Dumitru Bucsaru s-a asociat cu Primaria sector 2 pentru a construi  aici un bloc de patru etaje cu piata la parter. Acesta nu s-a realizat nici pana in prezent, iar bucurestenii din zona au ramas fara piata.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3954 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  piata trapezului (Joi, 29 octombrie 2015, 8:03)

  parvenitul [anonim]

  asta arata chiar bine si parca e in administratie privata...ahh daca e o ilegalitate aici, sa se duca DNA si ANAF ca acolo e un colorat care inchiriaza tarabe si spatii comerciale.

  are un mergedes negru, cativa sclavi pe plantatie, anunta inainte cand vin controalele.

  daca citeste vreun ziarist de investigatie, va rog sa controlati "piata trapezului" care este exact la statia de metrou 1 Decembrie.

  bineinteles ca vin alegerile si domnul Negoita stie ce are de facut.

  acum l-a prins harnicia referitor la "reabilitari" - 3 ani nu a facut decat prostii in sector si in ultimul an si-a adus aminte ca a promis in campanie ca va reabilita toate blocurile.

  sunt tare curios pe cine va trimite opozitia sa candideze impotriva acestui afacerist Negoita.
 • +4 (4 voturi)    
  Pietele sunt si raman ale MAFIEI (Joi, 29 octombrie 2015, 9:14)

  neagoe [utilizator]

  Pietele sunt ale unor indivizi care le-au luat demult in "proprietate". Indivizi care decid ce marfa se vinde, de unde se cumpara si in primul rand cine o vinde. Toata lumea e constienta ca pietele nu mai sunt de mult ale producatorilor agricoli, dar mai putini stiu ca 90% dintre produse provin din angrourile turcesti de la periferie. E mai rau decat la Carrefour sau Kaufland unde trebuie afisata tara de provenienta. Cine nu crede sa faca o vizita la 5-6 dimineata in angrourile din Voluntari si isi va recunoaste "taranii" din piata de peste drum.

  Negoita doar isi asigura finantarea pentru alegerile locale din 2016, 2020 etc. Pe sananatea si buzunarele electoratului.
 • +2 (2 voturi)    
  CORUPTIE (Joi, 29 octombrie 2015, 9:25)

  Lica [anonim]

  Comentatorii se intreaba cum de mai reuseste DNA sa faca flagrant cu oficiali primind mita ACUM in plina campanie anticoruptie. Iata ca iar se intampla.Primarul Negoita, in plina campanie anti coruptie, pune de o coruptie majora si anume de a concesiona pietele care sunt de fapt VADURI COMERCIALE si cel mai de pret bun al unei primarii.Zice el ca nu are bani de investitii in "modernizare" .De ce trebuiesc modernizate?Nu trebuiesc dar este prima motivatie folosita in operatiunea la care asistam.Auzi aici ce motivatie au gasit ca sa mascheze excrocheria :"In prezent, Directia Administrare Piete nu poate asigura in totalitate si eficient satisfacerea cerintelor si nevoilor de utilitate publica ale comunitatii locale. Acest fapt are ca efect desfasurarea activitatilor specifice cu rezultate sub nivelul standardelor de eficienta. " In realitatea in piete nu este nevoie decat de o taraba,apa si un WC public.In rest nu este nevoie de nimic ca sa vinzi castraveti.Nici vorma de altceva. Ita deci cum in plina campanie anti coruptie Robert Negoita ,se crede smecher si o face pe fata si la misto ca zice el Directia Admin Piete nu poate ....Pai asta este de fapt obligatia primarului.Sa poata tine in ordine cateva tarabe cel putin fara sa fie depasiti de complexitatea problemei.
 • 0 (0 voturi)    
  Concesionarea = Privatizarea a la Nastase! (Joi, 29 octombrie 2015, 9:27)

  pedepsitorul [utilizator]

  Iar cand ai concesionat terenul poti sa faci o piata poti sa faci P+1...P+2..Se pun niste termopane acum si primesti piata pentru 20 de ani?

  Chiria tarabei va fi bineinteles pe marimea investitiei, si se va inchiria cu pret de Stand...

  Astfel taranii din piata dispar complet, iar vanzatorii cei mai performati bijnitarii vor umfla preturile produseleor!

  Votati in continuare pe Negoita, fraierilor !
 • +1 (1 vot)    
  pe 20 de ani ? (Joi, 29 octombrie 2015, 9:34)

  jescu [utilizator]

  Un primar concesioneaza ceva in mandatele urmatorilor 5 primari. E legal asa ceva ? Eu stiam ca primarul trebuie sa se ocupe de administrarea orasului pe perioada mandatul lui. Teoretic ar trebui sa fie ilegal orice contract semnat inafara perioadei in care a fost ales.
 • +1 (1 vot)    
  Ultimul glas (Joi, 29 octombrie 2015, 9:41)

  vladf [utilizator]

  Ultimul cantec al lebedei, inainte sa intre la beci.

  Asta vrea sa mai de un tun inainte sa plece.
 • +1 (1 vot)    
  care e treaba cu concesiunea? (Joi, 29 octombrie 2015, 10:28)

  bigbrother [utilizator]

  desi nu sunt deloc un adept al concesiunilor, teoretic se pot face contracte in care sa se stabileasca FFFF clar cine ce trebuie sa faca, ce se intampla daca nu face, ce se plateste, cand, cum. De ex se poate stabili foarte clar sa nu se schimbe destinatia locatiei, sa nu construiasca altceva in loc, sa nu subconcesioneze, sa fie o redeventa corecta etc. Da, stiu ca la noi dispar contractele mai rau ca navele in Triunghiul Bermudelor, dar pentru asta exista DNA, controale etc. si pana la urma tot sunt prinsi, vezi ex Oprescu, Vanghelie, Chiliman etc.

  Faza cu primaria care n-are bani e deja notorie si e bine ca deja se fac controale la sectia de urbanism a primariei, mai mult ca sigur aici se invart bani grei din spagi, lucrari imaginare sau partiale.

  Ca idee, unde este piata Trapezului acum a fost un parculet cu tobogane, apoi o carciuma infecta si apoi a aparut piata. Poate exagerez, dar nu cred ca in piata asta a vandut vreodata un producator, ci doar intermediari. De produse romanesti nu mai spun, rar apare cate un lot de asa ceva, restul sunt aceleasi produse ca la supermarketuri, produse fara gust.

  Ce vreau sa spun este ca daca tot se insista cu concesiunea, sa fie puse niste conditii FF clare, ce se poate vinde, cine poate vinde etc. Altfel nu va fi decat o continuare a tepelor date de aceasta primarie din banii contribuabililor.
 • +1 (1 vot)    
  Sectorul 3 nu are bani?!?!?! (Joi, 29 octombrie 2015, 10:46)

  benicio [utilizator]

  Hai mai repede cu ancheta DNA pana nu apuca astia sa incheie contracte de genul asta? Cum sa concesionezi pietele pe 20 de ani? Pai o sa ne luam adio de la produse romanesti si de la tarani la taraba. Cine credeti ca o sa le concesioneze, niste tineri antreprenori orientati spre produse bio? Sau niste baietasi din cartier conectati la mafia legumelor?

  Iar aia cu sectorul 3 nu mai are bani... ba, ma lasi? Nimic nu e mai frustrant decat atunci cand cineva te ia de prost.
 • +1 (1 vot)    
  DNA va rog opriti HOTIA ! (Joi, 29 octombrie 2015, 14:00)

  sun [utilizator]

  De fapt acest individ sarlatan care a pacalit statul cu milioane de euro vanzand mii de apartamente pe persoana fizica ! doreste acum sa isi asigure venituri pe 20 de ani prin furtul pietelor sub aceasta nenorocita portita a concesionarii ! Pietele sunt surse importante de venit la bugetul sectorului daca sunt administrate corect !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by