FOTOGALERIE Robert Negoita da inca 9 milioane de euro pentru borduri, banci si becuri pe Bulevardul Unirii. Cu o suma dubla in Bucuresti s-a facut un pasaj rutier care a descongestionat traficul infernal din nordul Capitalei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 22 octombrie 2014, 12:23 Actualitate | Administratie Locala


Bd. Unirii 15
Foto: Hotnews
Consiliul Local sector 3 a alocat, luni,  8,7 milioane de euro pentru amenajarea bulevardului Unirii din Capitala. Lucrarile de amenajare a acestui bulevard au demarat la inceputul anului 2014, aproape jumatate din lucrare fiind deja executata. La sfarsitul anului trecut, Consiliul Local sector 3 a alocat pentru acest proiect 1,1 milioane de euro, iar in luna mai a acestui an inca 300.000 de euro. Astfel, daca adunam doar banii alocati pana acum pentru amenajarea trotuarelor de pe bd Unirii intre Piata Alba Iulia si Piata Unirii, bulevardul avand o lungime de circa 2 km, se ajunge la uriasa suma de 10 milioane de euro.

 • In comparatie, pasajul rutier subteran de la Piata Presei costa circa 18 milioane de euro, iar pasajul subteran de la Baneasa circa 13 milioane de euro
 • Un km de autostrada la campie costa circa 4 milioane de euro.
 • HotNews.ro a solicitat Primariei sector 3 informatii despre cat costa lucrarea si cat s-a platit pana acum, insa nu am primit niciun raspuns pana la publicarea materialului

Cele 8,7 milioane de euro au fost alocate luni, 20 octombrie, prin doua proiecte de hotarare. Potrivit primului proiect de hotarare, s-a alocat suma de circa 8,1 milioane de euro pentru valorificarea spatiului urban din zona Unirii.

"Modernizarea bulevardului Unirii presupune o serie de interventii menite sa imbunatateasca calitatea spatiului public si a vietii urbane. Astfel in aceasta zona se va reamenaja spatiul verde care va constitui o bariera vizuala formata din flori, arbusti si pomi. Modernizarea spatiilor verzi va consta si in folosirea sistemelor automate de irigare. Interventia asupra zonei pietonale va consta si refacerea pavajului cu granit antiderapant, inlocuirea bordurilor si a stalpilor de blocare a accesului auto realizati din beton. Pentru imbunatatirea spatiului urban pietonal se vor pune jardiniere din grait masiv de cea mai buna calitate in care se vor planta flori si arbusti. Aceste jardiniere vor fi evidentiate pe timp de noapte prin benzi cu leduri", se arata in raportul de specialitate aferent proiectului de hotarare adoptat.  De cele 8 milioane de euro se vor realiza si o fantana arteziana si un perete decorativ. Durata de realizare a investitiei va fi de 3 luni.

Printr-un alt proiect de hotarare s-au alocat inca 600.000 de euro pentru amenajarea Bd. Unirii intre  bd. Mircea Voda si Magazinul Unirea (sens stanga) si bucata dintre Nerva Traian si Mircea Voda (sens stanga).

Pe langa suma imensa alocata pentru lucrare, o alta problema este ca aceasta artera este administrata de Primaria Capitalei, iar primarul Sorin Oprescu a declarat in mai multe randuri ca nu si-a dat acordul pentru aceste lucrari. Nici Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a emis nicio hotarare in acest sens asa cum s-a intamplat in trecut pentru alte strazi administrate de Primaria Capitalei, dar pe care Primaria de sector a executat lucrari. Un astfel de exemplu este strada Eugen Carada din Centrul istoric al Capitalei.

"Acolo lucrurile s-au petrecut asa: arhitectul sef al sectorului si domnul primar al sectorului 3(n.r. Robert Negoita) m-au rugat sa le dau voie sa ridice trotuarele si sa faca panta de pamant, pentru pomii de pe margine, de pe aliniament. Am spus, da, daca vor sa faca asta si am mers personal sa ma uit pentru ca strada este in administrarea noastra. Dupa aceea, spre surprinderea noastra am constatat ca toate lucrarile executate acolo nu au nici un fel de aprobare, nici din partea sectorului. In conditiile acestea au primit amenda, o data de 50 milioane lei vechi, dupa aceea de 100 milioane lei vechi pentru pomii care au fost taiati si dupa aceea ultima amenda este de 500 de milioane lei vechi", a declarat primarul general Sorin Oprescu in luna martie a acestui an.

Reprezentantii Primariei sector 3 sustin insa altceva. "Intr-adevar, Bulevardul Unirii tine de Primaria Capitalei, am avut derogare pentru trotuare, noi vorbim de trotuare aici. Deci toata partea dreapta, pentru inceput, se va reconfigura, se schimba un pic fata, pentru ca acum e o nebunie pe trotuarul respectiv, unii pleaca cu masina, altii vin, oamenii circula, banci s.a.m.d. Ideea e de a se reconfigura un pic spatiul respectiv, de a se aerisi un pic pentru a nu mai fi accidentele care au fost in ultima perioada, iar vizavi de cost, partea a doua a intrebarii, este vorba de 18 mii m.p. acolo. Din Alba Iulia pana la Magazinul Unirea sunt 18 mii m.p., din eroare nu a fost trecuta suprafata acolo, e vorba de 18 mii m.p. se va face in etape, pe masura bugetului alocat", a declarat Popescu Marius ¬Sef Serviciu Investitii Primaria sector 3 pe 31 octombrie 2013, in momentul in care s-au alocat primii bani pentru realizarea acestui bulevard.
 
In plus, potrivit b365.ro, Administratia Domeniului Public Sector 3 (ADPB), dar si alte doua firme contractate de Primaria Sectorului 3 pentru executarea lucrarilor de pe bd. Unirii, au primit sase sanctiuni contraventionale, in valoare de circa 50.000 de euro, pentru nerespectarea normelor de protectie a mediului si a spatiilor verzi.

Primaria sectorului 3 a inaugurat in luna iunie prima bucata din bulevardul Unirii, zona aflata intre Piata Alba Iulia si str. Traian, pe partea dreapta cum privesti spre Piata Unirii, iar pe restul arterei, pana aproape de Tribunalul BUcuresti, au fost incepute lucrarile de modernizare. La fel si pe partea stanga.

Pe segmentul inaugurat, cuprins intre Piata Alba Iulia si str. Traian, trotuarele au fost reconfigurate si reamenajate. Mai exact, o banda de spatiu verde a fost desfiintata pentru a se amenaja doua randuri de parcare, iar trotuarul a fost reconfigurat si placat cu piatra. In locul arborilor taiati s-au plantat pui de platani, iar de-a lungul bulevardului au fost puse pergole multicolore, jardiniere cu plante, banci si cosuri de gunoi. De la inceputul anului cand au inceput lucrarile, proiectul a starnit numeroase controverse din cauza  benzii de spatiu verde desfiintate, dar si a pergolelor colorate.  Mai nou, pe bulevard a aparut si statuia unui unicorn.

¬Bulevardul Unirii este foarte important nu doar pentru Sectorul 3, ci pentru tot Bucurestiul si pentru toata Romania. Vreau ca acest bulevard sa devina un simbol, unul dintre  locurile preferate ale bucurestenilor. Vreau sa multumesc, pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, primarului general Sorin Oprescu, care ne-a dat voie sa ne ocupam de reamenajarea bulevardului Unirii. Vreau, deopotriva, sa multumesc atat arhitectului-sef al Sectorului 3, Stefan Dumitrascu, care a venit de fiecare data cu mine pentru a gasi cele mai bune solutii pentru acest bulevard, cat si consilierilor din Sectorul 3, care ne-au sprijinit in realizarea acestui proiect. Nu in ultimul rand, vreau sa multumesc locuitorilor din zona care ne-au suportat cu santierul in ultimele luni¬, a declarat Robert Sorin Negoita, primarul Sectorului 3, in luna iunie, cand a inaugurat primul segment din bulevard.

Ce bani s-au alocat pana acum pentru bd. Unirii


- in octombrie 2013, Consiliul Local sector 3 a alocat pentru amenajaraea trotuarelor de pe acest bulevard circa 1,1 milioane de euro;
- in mai 2014, Consiliul Local sector 3 a maialocat pentru aceasta lucrare circa 300.000 de euro.

FOTOGALERIE Ce lucrari a executat pana in prezent Primaria sector 3 pe bd. Unirii

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8198 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Negoita a facut lucrari ilegale! (Miercuri, 22 octombrie 2014, 11:44)

  Chiar Eu [utilizator]

  Negoita a fost amendat cu aproape 50.000 euro pentru "minunile" si distrugerea spatiului verde (200 de copaci taiati) de pe Bd. Unirii

  http://www.b365.ro/negoi-a-amendat-cu-aproape-50-000-euro-pentru-kitsch-ul-de-pe-bd-unirii_217390.html
  • +3 (3 voturi)    
   Prea putin (Miercuri, 22 octombrie 2014, 13:23)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui Chiar Eu

   E mult prea putin sa primeasca doar o amenda de 50000. Daca spaga primita de la firmele prietene e chiar si 10% (870000 eur la cei 8700000) evident ca merita sa iei amenda. Presupun ca daca faci lucrari mult mai scumpe decat ar trebui ar trebui sa fii trimis in judecata.
   • 0 (0 voturi)    
    Amenda prevedea refecerea spatiului verde! (Miercuri, 22 octombrie 2014, 16:36)

    Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui Lol Lolovici

    Dar se pare ca la primaria lui Negoita inca merge. Sper sa intre DNA pe fir ca individul asta e prea de tot.
 • -2 (8 voturi)    
  E mult, e putin? (Miercuri, 22 octombrie 2014, 12:44)

  Cataleya [utilizator]

  La urma urmei, daca arata frumos si treaba e de calitate si daca bucurestenii sunt multumiti, poate ca suma nu mai este atat de importanta.
  Oricum, Videanu e mic copil fata de ce fac astia acum cu bordurile prin Bucuresti.
  • +2 (4 voturi)    
   ba, suma este foarte importanta! (Miercuri, 22 octombrie 2014, 14:12)

   21unas [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   bugetul nu e sac fara fund si toate problemele sunt rezolvate ca sa ne permitem si o tichie de margaritar de 9 mil euro.
   ctitorului de borduri negoita sa-si faca de cap pe banii lui, nu pe impozitele noastre.
  • 0 (0 voturi)    
   Care bucuresteni sunt multumiti? (Miercuri, 22 octombrie 2014, 16:41)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Omul a distrus inca o bucata din spatiul verde din acest oras in timp ce Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei pentru ca in Bucuresti nu se asigura un mediu sanatos pentru cetateni! Cine e multumit ca traieste intr-un mediu din ce in ce mai toxic?
 • +6 (6 voturi)    
  deh (Miercuri, 22 octombrie 2014, 12:54)

  tot [utilizator]

  campania electorala e scumpa si buzunarele alesilor , largi...
 • +1 (7 voturi)    
  Singura metoda... (Miercuri, 22 octombrie 2014, 13:00)

  Cataleya [utilizator]

  ...prin care omul de rand (nefamiliarizat cu astfel de amenajari) poate sa-si dea seama daca s-au cheltuit prea multi bani, ar fi o listare concreta a materialelor folosite.
  Adica, de exemplu:
  Pretul mediu de piata al unei borduri este de XXX lei iar Negoita a platit suma de...
  Pretul mediu de piata al unei bancute este de XXX lei iar Negoita a platit suma de....
  Pretul mediu de piaza al unei constructii din lemn, ca cele din fotografii, este de XXX iar Negoita a platit suma de...

  Abia in acest caz ne-am putea face o idee despre raportul sume/servicii si abia atunci am putea spune daca Negoita a cheltuit irational sau in mod fraudulos suma respectiva.
  Bineinteles ca exista o multime de firme care n-au ajuns la contractul respectiv si care acum declara ca ar fi facut totul mult mai frumos, mult mai bine, mult mai durabil - la juma' de pret.
  Ma indoiesc ca e chiar asa.
  • +4 (4 voturi)    
   Am calculat (Miercuri, 22 octombrie 2014, 13:58)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Am calculat si vine cam 440 euro /mp de spatiu amenajat, mai mult decat costa construcia si amenajarea unei case (finisaje medii 300-350 euro), din estimarile mele nu ar fi trebuit sa costa mai mult de 40 euro mp de amenajare, asta inseamna ca au unflat preturile de 10 ori
  • +1 (3 voturi)    
   tu esti postacul primariei? (Miercuri, 22 octombrie 2014, 14:30)

   21unas [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   sau de la o firma "castigatoare" de licitatie?
   ideea este ca primarul se intinde mai mult decat ii e plapuma, face cheltuieli aiurea
   exemplu de pe strada mea, baba novac:
   - in 2007 celalalt Negoita a micsorat trotoarele, a facut locuri de parcare, a schimbat bordurile si a pus banci
   - in 2008 a schimbat spatiul verde de pe mijlocul bulevardului
   si cu asta basta - in rest doar a fost intretinut si arata foarte ok (mai putin rahatul de caine omniprezent, dar asta e alta discutie)
   au venit alegerile si noul negoita:
   2011 - spatiul verde este din nou schimbat
   2012 - sunt taiati "toaletati" ciopartiti copacii - bineinteles asta a dus la uscarea a jumatate dintre ei
   2013 - bancile sunt schimbate si triplate la numar, de zici ca intregul cartier are nevoie de odihna, desi vechile banci erau intr-o stare foarte ok, decenta
   - sunt plantati alti pomi
   2014 - bancile sunt scoase si remontate un metru mai in spate, intr-un mic scuar creat pe spatiul verde, special pentru fiecare banca
   - bordurile din 2007 sunt schimbate cu unele turnate (de ce? ce aveau cele vechi?)
   - toti pomii sunt betonati, cu radaciniile acoperite cu un covoras de pietricele artificiale
   despre tampeniile facute in IOR nu-ti mai scriu, acolo cred ca a reusit miscorarea cu o treime a spatiului verde
   • 0 (2 voturi)    
    Nu va contrazic (Miercuri, 22 octombrie 2014, 15:25)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui 21unas

    Dar , totusi, nu ati facut absolut nicio referire la raportul pret/servicii.
    Eu habar n-am cat costa o bordura, o bancuta sau un chiosc de ziare. Tocmai de aceea am si scris ca, doar cei care cunosc cu amanuntul astfel de lucrari pot sa se pronunte.
    Dvs nu v-ati exprimat decat nemultumirea, fara sa aduceti ceva concret la cunostinta cititorilor. (ma refer la preturi)
    Iar despre afirmatia ca as fi "postacul primariei", recunosc ca n-am idee cum as putea sa va conving de contrariu!?
 • +3 (3 voturi)    
  mafiotul sef PSD (Miercuri, 22 octombrie 2014, 13:47)

  andreivictor [utilizator]

  Negoita este blestemul sectorului 3 , mic copil fata de predecesorul sau.
  A distrus tot spatiul verde , betonand totul. Stau in zona si nu mi vine sa cred de ce este capabil mizerabilul acesta agramat !
 • 0 (0 voturi)    
  expropriere pentru bd-ul 1 decembrie 1918 (Miercuri, 22 octombrie 2014, 17:02)

  al123 [utilizator]

  Putea foarte bine sa exproprieze drumul luat cu japca de fratii cristescu in Faur si sa faca o artera de circulatie asa cum e norma , sa nu mai fie nevoie sa ocolesti 15 km cel 4 uzine mari lipite una de alta .
  Asta costa mai putin si nu mai primea spaga de la fratii cristescu , fiindca le strica afacerea ...
  Un om prost ajunge primar si ......


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by