Societatea civila cere presedintelui Klaus Iohannis sa trimita proiectul Legii partidelor la Curtea Constitutionala, in vederea exercitarii controlului de constitutionalitate, potrivit unei scrisori deschise adresate sefului statului. Articolul contestat de catre organizatiile semnatare se refera la radierea unui partid politic daca "nu a desemnat candidati, singur sau in alianta, in doua campanii electorale succesive, cu exceptia celei prezidentiale, in minimum 75 de circumscriptii electorale in cazul alegerilor locale, respectiv o lista completa de candidati in cel putin o circumscriptie electorala sau candidati in cel putin 3 circumscriptii electorale, in cazul alegerilor parlamentare".

Unul dintre motivele invocate este ca radierea nu ar trebui permisa decat in cazuri extreme, prescrise de lege si necesare intr-o societate democratica.

documente

CerereControlConstitutionalitateLegeaPartidelor

(11 Mai 2015) PDF, 277KB

"Apreciem ca proiectul respectiv constituie un important pas catre reformarea sistemului politic. Ne referim in primul rand la modificarea art.18, in sensul posibilitatii inregistrarii unui nou partid politic cu numai 3 membri fondatori, fara restrictii teritoriale, cerinta care rezulta si din Decizia nr.75 din 26 februarie 2015 a Curtii Constitutionale a Romaniei. Cu toate acestea, unele prevederi ulterioare introduc restrictii in calea desfasurarii activitatii noilor partide, indeosebi a celor locale. Consideram ca aceste restrictii nu sunt numai indezirabile, ci si contrare prevederilor constitutionale", se arata in scrisoarea trimisa de reprezentantii societatii civile presedintelui Iohannis.

Organizatiile semnatare sunt:

Campania Politica fara Bariere

Asociatia pentru Minti Pertinente AMPER

Asociatia Pro Democratia

Centrul pentru Studiul Democratiei

Expert Forum

Fundatia pentru o Societate Deschisa

Institutul pentru Politici Publice

Societatea Academica din Romania