VIDEO-FOTOGALERIE Continua masacrul din Parcul Tineretului. Cum arata parcul dupa ce au fost taiati zeci de copaci

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 27 mai 2014, 18:33 Actualitate | Administratie Locala


FOTOGALERIE Cum arata bucata retrocedata din Parcul Tineretului pe 27 mai 2014
Defrisarea celor doua hectare din Parcul Tineretului, retrocedate in 2008 Marioarei Micsunescu, continua sub ochii ingaduitori ai autoritatilor, toti copacii de pe cateva sute de metri de parc fiind rasi de pe fata pamantului in ultimele doua zile. Defrisarile se desfasoara ilegal, deoarece Primaria Capitalei nu a dat aviz ca arborii sa fie taiati. Masacrarea acestei bucati din parc, cunoscuta sub numele de Parcul Lumea Copiilor, a inceput in urma cu cateva saptamani, de atunci proprietarii terenului taind arborii in mod sistematic. Pana acum au fost amendati doar de Primaria sectorului 4 cu circa 5.000 lei, o suma infima pentru un dezvoltator imobiliar. Pe terenul eliberat de arbori, proprietarii vor sa construiasca un cartier de vile.Marti, in jurul orei 16.00, pe bucata de parc retrocedata, un escavator si mai multi muncitori continuau defrisarea copacilor si curatarea terenului de arborii taiati acum cateva saptamani. Daca in urma cu cateva zile pe aceeasi bucata era o padure, acum terenul a fost ras, ramanand doar cateva radacini aruncate pe teren, dovada a araborilor care au fost acolo.

Mai multi cetateni care locuiesc langa parc au sesizat luni si marti din nou autoritatile insa nu a venit nimeni. "Am sesizat toate institutiile insa nu a venit nimeni. Am dat e-mailuri si la televiziuni, nici acolo nu ne-a bagat nimeni in seama. Mi se pare incredibil ca se intampla sa ceva intr-o tara europeana", a declarat Cristian Rapceanu, unul dintre vecinii afectati."Am sunat ieri la Ministerul Mediului si au facut misto de noi. Ni s-a spus ca este proprietate privata si ca proprietarii planteaza in compensare. Pe teren au ras tot. Locatia pentru un bloc este gata", spune Dumitru Lupescu, un alt cetatean afectat.


Ministerul Mediului si domnul Atilla Korodi, Primaria Capitalei si primarul General Sorin Oprescu, Garda de Mediu, nu au nici o reactie fata de masacrarea unuia dintre cele mai importante Parcuri din Bucuresti, iar proprietarii continua defrisarile la lumina zilei. Chiar daca terenul este proprietate privata, in Planul Urbanistic General al Capitalei el figureaza ca spatiu verde, iar fiecare cetatean are nevoie de aviz de defrisare pentru a putea taia un copac indiferent de tipul de proprietate.

Primaria sectorului 4 a fost singura institutie care i-a amendat pe cei care au defrisat fara aviz, insa suma de circa 5.000 lei este infima pentru un investitor. Inspectorii din Primaria Capitalei, desi s-au deplasat la fata locului, nu au dat nici o amenda. Reprezentantii institutiei spun ca legea le interzice sa amendeze de doua ori pe cineva pentru aceeasi fapta, potrivit OUG 2/2001.

Defrisarile ilegale din Parcul Tineretului au inceput pe 7 aprilie 2014, cand, potrivit Primariei sectorului 4, o "persoana fizica" a defrisat doi arbori.  Sanctiunea primita a fost de 100 lei.

Pe 12 mai, au fost toaletati 5 arbori, de catre o "alta persoana fizica", iar amenda data de institutie a fost de inca 100 lei.

Acum doua saptamani, din acelasi loc s-au mai defrisat inca 40 de arbori, iar de aceasta data a fost amendata una dintre firmele care detine terenul, Constructii Locuinte Noi CHI, cu suma de 5.000 lei. Anterior a mai fost data inca o amenda de 100 de lei unei persoane fizice, tot pentru defrisare fara aviz. Potrivit repezentantilor Primariei sector 4, amenzile au fost date in baza Hotararii de Consiliu General nr. 304/2009.


Aceeasi bucata din Parcul Tineretului in urma cu doua saptamani


Potrivit Legii spatiilor verzi, tarierea fara aviz a arborilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu sume de la 200 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Mai exista si o Hotarare de Consiliu General, Hotararea 304 din 2009 privind aprobarea normelor de protectie a spatiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucuresti. Potrivit acesteia, persoanele fizice care defriseaza ilegal risca amenzi cuprinse intre 50 si 100 lei, iar persoanele juridice intre 1.000 si 10.000 lei pentru fiecare copac defrisat fara aviz.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, spune ca legile sunt bune, dar ca autoritatile nu le aplica cum trebuie, iar cei care au defrisat trebuiau amendati cu 20.000 lei.

"Exista Hotararea de Consiliu General nr. 304/2009 care spune ca pentru fiecare arbore taiat fara aviz amenda este intre 1.000 si 5.000 lei plus obligatia de a planta in compensare cel putin 10 arbori pentru fiecare arbore taiat. Primaria Capitalei are competente de a aplica amenzi si trebuia sa se sesizeze. Pentru cei 40 de arbori taiati amenda trebuia sa fie intre 40.000 si - 200.000 lei. Primaria Capitalei trebuia sa aplice legea", a declarat Dan Trifu pentru HotNews.ro.

Mai mult, acesta spune ca atat Primaria Capitalei, cat si Primaria sectorului 4 puteau sa faca plangere penala impotriva faptasilor.

"In momentul in care ai primit o contraventie si repeti fapta, atunci autoritatea putea face plangere penala, deci atat Primaria Capitalei, cat si Primaria sectorului 4. Legea mediului spune ca pentru prejudicii grave aduse mediului poti face plangere penala, iar pedeapsa poate ajunge pana la cativa ani de puscarie. Lege este, dar nu este bunavointa. Eu nu stiu ca pana acum autoritatile sa fi facut vreo plangere penala pentru asa ceva", a mai spus Trifu.

Atat reprezentantii Primariei Capitalei, cat si cei ai Primariei sector 4 spun ca legea nu le permite sa faca plangere penala deoarece actiunea de defrisare s-a desfasurat pe un teren proprietate privata.

Dan Trifu spune ca Asociatia Salvati Bucurestiul si Ecocivica vor depune o plangere penala impotriva celor care au defrisat.

Cum a devenit parcul proprietate privata


Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ-ului, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In plus, printre fasia aceasta de teren si restul parcului era prevazuta construirea unui drum care ar fi inchis inelul median de circulatie.  In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare. Acest teren este cel pe care primarul Piedone trebuie sa aprobe in prezent autorizatia de construire pentru cartierul rezidential.

In 2009, Consiliul Local sector 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care reglementa cum va arata cartierul rezidential. Dupa aprobarea PUD-ului urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa Piedone s-a opus. In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea spatiilor verzi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12288 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  si ii votati ca tampitii (Marţi, 27 mai 2014, 18:53)

  rov [utilizator]

  apoi va plangeti.
  Hai cu totii la primarie daca va pasa!
 • +15 (17 voturi)    
  Vorba lui ceausescu:"Ori e medic,ori e primar"! (Marţi, 27 mai 2014, 19:31)

  gica43 [utilizator]

  La ce se puteau astepta cei ce au votat-si...revotat-ca primar un GOLAN !
 • +16 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 mai 2014, 19:37)

  [anonim]

 • +13 (13 voturi)    
  Miting de protest! (Marţi, 27 mai 2014, 19:45)

  Chiar Eu [utilizator]

  Exista vreun miting de protest (EcoCivica!) sau macar o petitie prin care sa cerem exproprierea, blocata in parlament de ani de zile?
  Oprescu exproprieaza pentru penetratia Ciurel, unde lucrarile sunt ilegale, dar aici se face ca ploua!
  • +8 (8 voturi)    
   adrese petitii (Marţi, 27 mai 2014, 21:25)

   revoltatul [utilizator] i-a raspuns lui Chiar Eu

   Se pot transmite petitii la Prefect-are rol de control al legalitatii actelor administrative la adresa e_petitie@mai.gov.ro
   si la Parlamentul European- comisia de petitii petii
   secretariat@europarl.europa.eu
 • +11 (11 voturi)    
  La Primarie daca va pasa! (Marţi, 27 mai 2014, 20:44)

  revoltatul [utilizator]

  Proprietarul care defriseaza e unul...vecinii parcului sunt mii. Oare se sta asa si se lamenteaza pe site uri sau se organizeaza ceva? Daca va pasa - voi cei din zona organiza ti va! Pana nu e prea tarziu! Sunteti mii!!
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 mai 2014, 21:17)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   Ceva mai concret? (Miercuri, 28 mai 2014, 11:03)

   EW [utilizator] i-a raspuns lui

   Era clar din momentul retrocedarii ce se va intampla cu acel teren. Cred ca de atunci cineva trebuia sa se autosesizeze, sa i se dea bani proprietarului sau teren in alta zona (deja defrisata, astfaltata ca asta ii place).
   Poate ar trebui investigata si constructia podului de pe Vacaresti (la 2 pasi de parc).
   Eu am fost la vot, nu l-am ales pe Oprescu. Am directionat si 2% catre o organizatie.
   Si tu te vaiti acum. Spune ceva concret, unde sa-si miste fundul? E vreun miting? E o petitie?
 • +9 (9 voturi)    
  In Romania (Marţi, 27 mai 2014, 22:29)

  adrian88000 [utilizator]

  Garda de Mediu s-a desfiintat ?!
  • +8 (8 voturi)    
   aia iau doar spagi (Miercuri, 28 mai 2014, 0:16)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   sa-si plateasca functia!
 • +7 (7 voturi)    
  Arată foarte bine (Miercuri, 28 mai 2014, 9:12)

  CititorulComentator [utilizator]

  Stimați domni,

  Arată chiar aerisit și luminat...io zic să taie tot!

  With love,
  Oprescu Sorin
 • +5 (5 voturi)    
  Asta e Romania, deci spaga face tot (Miercuri, 28 mai 2014, 10:04)

  Matrafirefox [utilizator]

  Daca dai o spaga poti sa faci orice in tara asta. Orice.
 • +3 (3 voturi)    
  nu putea sa le fie date despagubiri proprietarilor (Miercuri, 28 mai 2014, 11:28)

  mihaitzateo [utilizator]

  Ce era asa greu sa le fie date despagubiri proprietarilor?
  2 ha?
  Aia inseamna 20.000 metri patrati.
  Daca li se dadeau despagubiri la 1000 euro metru patrat,veneau 20 milioane euro.
  (si asa pretul in zona e mai mic de atat,cu 1000 euro erau super multumiti).
  Poate unora li se pare o suma mare,dar nu este,pentru pasaju Basarab s-au platit pe la 200 milioane euro,sau pe acolo.
  Adica pentru asfaltat strazi se gasesc sute de milioane de euro,dar pentru pastrarea unei suprafete verzi nu se gasesc nici 20 de milioane de euro?
 • +1 (1 vot)    
  Cucoana Miscunescu (Miercuri, 28 mai 2014, 12:06)

  DaniAndi [utilizator]

  Cine e cucoana asta si cum a facut banii astia de-si permite sa cumpere HECTARE de terenuri intravilane in Bucuresti?

  A puricat-o cineva pana acum ?
 • +1 (1 vot)    
  Hai (Miercuri, 28 mai 2014, 14:53)

  CititorulComentator [utilizator]

  Ați terminat cu defrișările? Că vreau să mă plimb prin parc...
 • 0 (0 voturi)    
  Aici (Miercuri, 28 mai 2014, 15:45)

  Patton [utilizator]

  Aici ar fi buni aia din Brigada Vostok, sa vina cu Kalashnikoavele si sa-i ciuruie pe toti, de la proprietarul terenului pana la tampitii aia care manipuleaza drujbele.
 • +1 (1 vot)    
  asta e romania ! (Miercuri, 28 mai 2014, 16:05)

  adrian8 [utilizator]

  traca cu legi proaste , dar mai prost aplicate .

  ps. cam putin comentatori .. poate trebuia sa fie prin articol bagate si numele ponta, basescu , udrea , etc .. asa ca sa vina gloata comentatoare ..ca numai la articolele cu acele cuvinte cheie vin toti .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by