Deputatul liberal de Olt, Gigel Stirbu, acuza PSD ca foloseste finantarile acordate de Ministerul Dezvoltarii prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) pentru a-i racola pe primarii din opozitie, iar in cazul in care edilii nu sustin partidul, nu ar primi bani pentru proiectele aflate in desfasurate prin acest program. HotNews.ro a vorbit cu cativa primari liberali din tara, iar acestia spun ca nu i-a obligat nimeni sa se alature PSD, dar nici nu au primit bani. Mai mult, primarii de comune reclama lipsa de transparenta in ceea ce priveste alocarea banilor in PNDL. In judetul Olt, o parte dintre primarii PNL au declarat public ca se alatura PSD sau sunt alaturi de acest partid "cu sufletul".

Liviu DragneaFoto: Hotnews
  • HotNews.ro a solicitat ministrului Liviu Dragnea un punct de vedere referitor la aceste informatii, insa pana la ora publicarii acestui articol nu am primit niciun raspuns

"Trag din nou un semnal de alarma asupra modului Partidului Social Democrat de a aplica legea si anume prevederile Ordonantei Guvernului nr. 28 din anul 2013 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare (n.r.- prin care s-a aprobat Programul National de Dezvoltare Locala - PNDL). Mai precis, ma refer la faptul ca la momentul actual, PSD foloseste acest act normativ pentru a pune presiune pe primarii din opozitie pentru a-i racola. Astfel, pentru semnarea contractelor de la bugetul de stat pentru finantarea investitiilor si obiectivelor din localitatile pe care le reprezinta, primarii sunt chemati la sediile PSD, punandu-se presiune pe ei, lucru impardonabil si ilegal", se arata intr-o declaratie facuta de deputatul PNL de Olt, Gigel Stirbu.

Acesta acuza ca s-a ajuns mai rau decat pe vremea premierului Adrian Nastase si ca finantarile s-au alocat in majoritate pentru primarii PSD.

  • Ce spun primarii liberali

Dorel Alexe, primar liberal in comuna Cungrea, judetul Olt, spune ca nu s-a facut presiuni sa se alature PSD, dar nici bani nu a primit pentru investitia pe care o desfasoara prin PNDL.

"Fortat nu am fost, dar nu ni s-au dat bani pentru investitia derulata prin Programul National de Dezvoltare Locala. Avem in derulare pe PNDL un proiect de 3 milioane de lei pentru a pune apa si canal in localitate. Acest proiect a inceput in 2009 si ultimii bani i-am primit in 2012, finantandu-se pana atunci 50% din lucrare. Acum lucrarea este gata in proportie de 90%, dar nu am mai primit niciun ban. Consiliul Judetean trebuia sa ne da banii. Comuna noastra are un buget de 1,5 milioane lei pe an si din 2012 cand am venit eu la Primarie am gasit datorii de 3 milioane lei, iar toti banii merg pe aceste datorii. Nu ne permitem sa finantam noi lucrarea. De amenintat nu am fost amenintat, dar am fost intrebat daca sustin proiectele USL. Eu sunt singurul primar PNL in zona, restul sunt PSD. La cei de prin jur s-au dat bani, mie nu mi-au dat. Bine, in judet sunt 23 de primarii PNL. Jumatate au primit bani prin acest program, jumatate nu, printre care si noi. Nu as putea sa spun dupa ce criterii s-au dat banii, fiindca unii au primit si altii nu. Poate sprijin la europarlamentare. Doru Iovancea, primarul liberal din Grojdibodu, a declarat ca este cu sufletul alaturi de PSD acum cateva zile. Poate mai sunt si altii. Relatia mea cu Consiliul Judetean este foarte buna, dar supararea mea este ca nu ne-au dat si noua bani la rectificarea bugetara de la sfarsitul lunii martie", a declarat pentru HotNews.ro Dorel Alexe.

Presa locala scrie ca si alti primari PNL din Olt s-au alaturat PSD - cu acte in regula sau "doar cu sufletul".

Primarul liberal al comunei Valeni, Ion Sofaru, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca se alatura PSD Olt. El a fost prezentat jurnalistilor, joi, de presedintele executiv al PSD Olt, Marius Oprescu, ca un sustinator al USL. Primarii din Bucinisu si Grojdibodu, Radu Miltiade si Dorel Iovancea, au imbratisat si ei doctrina social-liberala insa doar cu sufletul.

"Eu am fost impotriva iesirii PNL de la guvernare. Multi dintre primari am fost impotriva. Am ales sa fac administratie din dorinta de a face treaba. Am analizat lucrurile si am concluzionat ca, iesind de la guvernare, toate dezideratele noastre se vor duce pe apa sambetei. Acum sustin PSD pentru ca asta este singura modalitate sa fac ceva in comuna pe care o pastoresc. Nu as putea face asta alaturi de un partid care vrea sa dea cu pietre si sa critice. Eu ii ajut pe dumnealor (social-democrati - n.r.), dumnealor pe mine si sper ca la sfarsitul mandatului sa ne bucuram cu totii de rezultate bune. Sunt la primul mandat, au trecut doi ani si nu ma pot lauda cu prea multe realizari in comuna", a declarat primarul din Valeni citat de olt-alert.ro.

Intrebat daca au mai existat discutii cu alti primari ai PNL pentru a se alatura social-democratilor, Marius Oprescu a spus ca "PSD nu este un club cu circuit inchis, ci este un partid deschis", scriu jurnalistii de la olt-alert.ro.

Si in judetul Timis, primarul comunei Dudestii Noi, Adrian Nica, este nemultumit de modul netransparent in care se iau deciziile de finantare prin Programul National de Dezvoltare Locala.

"La mine personal nu s-au facut presiuni. Nici daca s-ar face nu as pleca din PNL. Dar am auzit si eu de la liderii politici ca s-ar face astfel de presiuni. PNDL este foarte putin transparent, iar alocarea de fonduri este cel putin dubioasa. Inainte proiectele erau jurizate echitabil. Se depunea proiectul si se primea un raspuns. Acum, primul venit, primul servit. Banii se distribuie netransparent prin Consiliul Judetean desi ar trebui sa se dea prin Ordin de Ministru. Apoi, in mod normal trebuie sa primeasca bani mai intai proiectele aflate in derulare, iar abia dupa proiectele noi, lucru care nu s-a respectat", a explicat Adrian Nica pentru HotNews.ro.

Acesta spune ca a depus doua proiecte pentru a obtine finantare prin PNDL, dar nu a primit un raspuns nici pana in prezent. "Eu stiu ca au primat bani colegii de la PSD, dar nu am verificat foarte exact pentru ca nu am gasit o lista cu primariile care au primit finantare. Cer sa fie transparenta si sa se respecte criteriile de atribuirea a banilor din ordonanta", a mai explicat edilul.

In judetul Neamt, PSD a racolat 16 primari din opozitie, trei de la PNL si 13 de la PDL. Ca sa nu-si piarda functiile, cei 16 primari nu-si vor da demisia din partidele din care fac parte si nici nu se vor inscrie in PSD, scrie presa locala. Ei vor avea doar calitatea de "coordonatori" ai structurilor social-democrate din localitatile respective.

Lista cu localitatile ale caror primari s-au inrolat in PSD: Draganesti - Petrica Bistriceanu, Brusturi - Daniel Lozonschi, Baltatesti - Ioan Gheorghe Mihaila (toti de la PNL), Raucesti - Ilie Apostoae, Timisesti - Vasile Marculet, Urecheni - Ion Tanaselea, Cracaoani - Petre Zamfir, Sagna - Gheorghe Iacob, Stanita - Laurentiu Todireanu, Ion Creanga - Petrica Prichici, Icusesti - Leonard Oprea, Valea Ursului - Viorel Smeria, Horia - Vasile Baciu, Pipirig - Marcel Pruna, Poiana Teiului - Petru Biia si Roznov - Ionel Ciubotaru (toti de la PDL).

"Le multumesc domnilor primari si nu va ascund ca demersul meu a fost facut in urma cu ceva vreme. Cred ca venirea lor langa noi va aduce un plus organizatiei PSD Neamt. Putem pune umarul la dezvoltarea localitatilor pe care le reprezinta, implicit organizatia PSD va creste in forta si vom avea mai multe voturi la alegerile europarlamentare si la cele prezidentiale", a spus Ionel Arsene, presedintele PSD Neamt, citat de realitateamedia.ro.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 23 martie 2014, la Craiova, ca mai multi primari sau parlamentari au plecat din PNL din cauza presiunilor facute de membrii PSD din teritoriu si de prefecti, care conditioneaza alocarile bugetare de obtinerea spijinului primarilor in alegerile europarlamentare.

Si in Dolj, pe 19 martie, deputatul PNL Cosmin Constantin Enea a parasit partidul liberal pentru a trece la PDL, el anuntand ca exemplul sau va fi luat de 14 primari din judet.

  • Ce prevede Ordonanta 28/2013 prin care s-a aprobat Programul National de Dezvoltare Locala

Obiectivele de investitii care pot fi finantate in cadrul programului trebuie sa vizeze unul dintre urmatoarele domenii specifice:

a)realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de alimentare cu apa si statii de tratare a apei;

b)realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de canalizare si statii de epurare a apelor uzate;

c)realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unitatilor de invatamant preuniversitar;

d)realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unitatilor sanitare din mediul rural;

e)reabilitare/modernizare a drumurilor publice clasificate si incadrate in conformitate cu prevederile legale in vigoare ca drumuri judetene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale si/sau drumuri publice din interiorul localitatilor;

f)realizare/modernizare/reabilitare de poduri, podete sau punti pietonale;

g)realizare/extindere/reabilitare/modernizare a unor obiective culturale de interes local, respectiv biblioteci, muzee, centre culturale multifunctionale, teatre;

h)realizare/extindere/modernizare de platforme de gunoi;

i)realizare/extindere/reabilitare/modernizare a pietelor publice, comerciale, targuri, oboare, dupa caz;

j)realizare/extindere/reabilitare/modernizare a bazelor sportive.

Tipurile de obiective de investitii, categoriile de lucrari si cheltuielile care se finanteaza sunt stabilite prin normele metodologice de aplicare ale programului.

In limita fondurilor aprobate anual prin legea bugetului de stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice intocmeste si aproba prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice repartizarea sumelor pentru program, pe judete, pe fiecare subprogram si pe domenii specifice.

Repartizarea sumelor se face pe baza criteriilor de alocare aprobate prin normele metodologice de aplicare a programului, care vor avea in vedere cel putin urmatoarele: ponderea obiectivelor de investitii aflate in derulare pe fiecare judet, date demografice si administrativ-teritoriale, capacitatea financiara a beneficiarilor.

Repartizarea sumelor aprobate precum si lista obiectivelor de investitii care sunt cuprinse in program se comunica consiliilor judetene.

In termen de 30 de zile de la comunicarea sumelor aprobate si a listei obiectivelor de investitii consiliile judetene fac propuneri pentru obiective de investitii in continuare si obiective de investitii noi, pe baza criteriilor de prioritizare. Propunerile pentru obiective de investitii noi pot cuprinde si alte obiective de investitii decat cele incluse in lista prevazuta la alin.