Elevii din Bucuresti vor fi instruiti cum trebuie sa se comporte in cazul producerii unei situatii de urgenta - cutremure, inundatii. Reprezentantii Primariei Capitalei, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti au semnat vineri un protocol pentru materializarea acestui proiect.

Proiectul isi propune sa pregateasca atat elevii din Capitala cat si personalul didactic, in ceea ce priveste comportamentul de urmat in cazul producerii unei situatii de urgenta. Procesul de pregatire se desfasoara pe parcursul a 6 etape, in 425 de unitati de invatamant din Municipiul Bucuresti.

Primaria Municipiului Bucuresti va pune la dispozitie suportul educational logistic si specialisti pe linie de Protectie Civila, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dealu Spirii” al Municipiului Bucuresti va desfasura, impreuna cu specialistii PMB, in unitatile de invatamant, activitatile propriu-zise de informare preventiva si de pregatire pentru situatii de urgenta iar Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti va coordona modul de implementare a materialelor informative in procesul educational al elevilor, respectiv al instruirii personalului didactic responsabil.

Astfel, se au in vedere institutiile de invatamant din ciclurile primar, gimnazial si liceal, atat unitati de stat, cat si unitati particulare. Activitatile vor fi diferentiate in functie de capacitatea de intelegere si absorbtie a informatiilor primite, astfel;

- pregatirea elevilor din invatamantul primar – clasele I si II,

- pregatirea elevilor din invatamantul primar – clasele III si IV,

- pregatirea elevilor din invatamantul gimnazial – clasele V- VIII,

- invatamantul liceal

In mod distinct, pe un al doilea palier, se va asigura si pregatirea personalului didactic – ca vectori de pregatire, in vederea diseminarii ulterioare a informatiilor respective in grupurile de elevi aflate in responsabilitate.

La finalul celor 6 etape de pregatire, sub supravegherea personalului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, se va efectua un exercitiu practic la nivelul fiecarei unitati de invatamant, privind modul de comportare in situatia producerii unui seism.

De asemenea, dupa terminarea fiecarei etape de pregatire, dar si la finalul intregului program, se vor efectua activitati de evaluare a cunostintelor asimilate de catre elevi, in cadrul unui concurs tematic.

“Pregatirea copiilor pentru eventualitatea producerii unor situatii speciale este extrem de importanta si trebuie sa acordam o deosebita atentie celor care participa la indrumarea elevilor. In acest sens, aveti intregul nostru sprijin, inclusiv in ceea ce priveste personalul specializat, astfel incat pregatirea copiilor sa se finalizeze cu succes si intr-un interval de timp cat mai scurt”, a declarat primarul general al capitalei, Sorin Oprescu.