Legea salubrizarii a fost discutata, miercuri, la Comisia de industrii a Camerei Deputatilor. La discutii a participat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si primarul sectorului 1 - Andrei Chiliman, primarul sectorului 6 - Rares Manescu, primarul sectorului 3 - Robert Negoita si primarul sectorului 4 - Cristian Popescu Piedone. Intalnirea s-a lasat cu discutii aprinse deoarece Oprescu vrea sa ca Primaria Capitalei sa gestioneze in continuare acest serviciu si sa organizeze licitatia pentru desemnarea firmei/firmelor care vor "matura" Capitala, iar primarii de sector doresc si ei aceste competente, ca sa organizeze ei licitatia pentru fiecare sector in parte. Deocamdata nu s-a luat nicio decizie. Un calcul simplu arata ca salubrizarea costa circa 140 de milioane de euro pe an.

Negoita Oprescu si PiedoneFoto: Hotnews

"Pe Legea 101/2006, care este acum in vigoare, Primaria Capitalei are competente totale in ceea ce priveste serviciul de salubrizare, inclusiv in ceea ce priveste organizarea licitatiilor. O parte dintre aceste competente au fost delegate in urma cu multi ani primariilor de sector, de aceea acum se ocupa de acest serviciu Primariile de sector, dar sectoarele nu pot organiza licitatiile de desemnare a firmelor care vor face curatenie. In 2010 s-a inceput modificarea Legii salubrizarii, iar in forma aprobata de Senat, toate aceste competente sunt delegate sectoarelor. Noi continuam procesul legislativ si discutam acum varianta aprobata de Senat. Primarul general doreste ca serviciul sa ramana in continuare la Primaria Capitalei. Sectoarele doresc sa vina la ele. Deocamdata nu s-a ajuns la niciun rezultat", a declarat Eduard Martin, vicepresedinte al Comisiei de Industrii de la Camera Deputatilor. Acesta spune ca a solicitat primarului general si primarilor de sector sa faca un punct de vedere comun pe acest subiect dupa care se vor relua discutiile.

Piedone ameninta ca isi da demisia si va candida la Primaria Capitalei

Insa, este greu de crezut ca se va ajunge la un punct de vedere comun. Edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone (PC), a declarat ca va organiza un referendum in sectorul pe care il conduce pentru a consulta cetatenii vizavi de aceasta problema. "Nu ma pronunt pe Legea salubrizarii. Nu fac declaratii. Voi face un referendum in Sectorul 4 sa aflam dorinta cetatenilor. Voi face o conferinta de presa si voi anunta atunci", a spus Popescu Piedone, citat de Mediafax.

In plus, Piedone a spus ca este hotarat sa isi prezinte demisia din functia de edil al sectorului 4 si sa candideze la Primaria Capitalei daca primarul general Sorin Oprescu va impune amendamentele sale privind centralizarea bugetului municipalitatii si preluarea la PMB a licitatiei pentru salubrizarea orasului.

"Primarul general vrea sa desfiinteze primariile de sector, sa centralizeze bugetul si sa ia salubrizarea la Primaria Capitalei. Daca asa se va intampla, eu, primar in functie, prima data voi face un referendum privind salubrizarea. Nu ma intereseaza salubrizarea (...), dar sa o plateasca tot el. Nu unul sa faca licitatia si altul sa plateasca si sa nu aiba nici masuri coercitive. Eu nu am bani la buget sa ii dau. Cum ii plateste lui Vanghelie, la Primaria Sectorului 5, asa sa plateasca si la Sectorul 4 (...). Nu ma intereseaza cui i-o da, ce interese sunt, pe mine ma intereseaza sa nu imi ia banii. Daca vrea salubrizarea, sa se spele pe cap cu ea, dar sa o plateasca. Imi voi depune demisia, daca se desfiinteaza primariile de sector si urmatorul pas, il anunt pe primarul general, ca voi candida la PMB. Nu este pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste, spune un proverb romanesc. De tot ceea ce face el s-ar putea sa beneficiez eu, ca voi candida direct la Primaria Capitalei, cu locuitorii sectorului 4 in frunte", a declarat Popescu Piedone pentru Agerpres, dupa discutia din comisia parlamentara.

Negoita spune ca nu exista un conflict cu Oprescu

Robert Negoita (PSD), edilul sectorului 3, a declarat ca sectoarele trebuie sa se ocupe de gestionarea acestui serviciu. "Noi am facut o asociatie a primarilor de sector, iar punctul de vedere al acestei asociatii este ca ar trebui separate curatenia sectoarelor si managementul deseurilor. Salubritatea sau curatenia trebuie sa ramana la sectoare, acolo unde este acum si unde functioneaza bine. Dupa cum se poate vedea trecerea de la Primaria Generala a salubritatii la primariile de sector in Bucuresti este un punct castigat, in sensul ca se face curatenie in Capitala", a declarat Negoita, citat de Agerpres.

In plus, edilul sustine ca desi costurile salubrizarii sunt mari, nu este vina primarilor de sector, pentru ca se mostenesc contracte de salubrizare de acum 15 ani.

"Nu, este in neregula profund, de asta trebuie clarificat (contractele - n.r.) sa vina la sector cu tot cu licitatie, in asa fel incat sa stim clar responsabilitatea cui este. Chestia asta amestecata nu stiu pe cine avantajeaza, in niciun caz pe cetatean. Lucrurile trebuie sa fie clare. Daca vreti sa fie centralizat, ok, ia-le, comanda-le, plateste, fa licitatie, tot. Cu cat o facem mai repede, cu atat mai bine. Eu am convingerea ca odata ce reusim sa facem aceste licitatii si sa facem niste contracte normale pentru anul 2013, pretul la salubritate va scadea. Da, e adevarat, preturile sunt mari, dar nu e vina noastra (...) ca se mostenesc contracte de acum 15 ani (...). Nu as putea spune ca e cineva anume vinovat, ci sistemul, faptul ca pana acum nu a reglementat", a declarat Robert Negoita, citat de Agerpres.

Intrebat daca exista un conflict intre primariile de sector si Primaria generala, Negoita el a negat. "Nu exista niciun conflict si ne dorim cu toti sa gasim cea mai buna varianta si caile cele mai bune in asa fel incat cetateanul sa beneficieze de cele mai bune servicii. Este adevarat ca avem niste diferente de opinii, ca avem conflict nu, cel putin din partea mea nu. Eu astazi si intotdeauna incerc si fac tot cea ce imi sta in putinta. Eu nu fac politica deloc, eu fac administratie si atat. Din punct de vedere administrativ, primariile de sector sunt cele mai capabile sa acorde serviciu de salubrizare la cel mai inalt nivel", a spus Negoita.

Chiliman spune ca acest serviciu trebuie sa-i multumeasca pe cetateni

La randul sau, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), a afirmat ca legile trebuie facute cu scopul de a-i multumi pe cetateni si nu "in interesul unei firme de salubritate sau al unor functionari din nu stiu ce primarie, care au anumite jocuri sau nu isi mai gasesc de lucru daca nu mai au aceasta activitate".

Oprescu isi mentine punctul de vedere

Edilul sef spune ca salubrizarea in Bucuresti costa foarte mult si vrea sa organizeze licitatie internationala.

"Nu incerc decat sa respect prevederile unei legi de patru ani de zile - aceea de a reformula o licitatie in ceea ce priveste curatenia pe sectoare, tocmai pentru a pune adevarul in drepturile lui legale, istorice, asta e tot si nimic altceva. S-a ajuns totusi la costuri serioase, aproape o medie de 22,5 milioane de euro pe an de sector si stiu lucrul acesta si am certitudinea ca se intampla, pentru ca noi platim la sectorul cinci, ori vorbim de dezvoltare echilibrata, ori vorbim povesti", a declarat Oprescu, citat de Agerpres.

Istoric

Reamintim ca, in august 2012, Consiliul General al municipiului Bucuresti, unde majoritar este grupul USL, a adoptat "Strategia de salubrizare a Municipiului Bucuresti" care reglementeaza in principal serviciul de salubrizare, dar consfinteste si dreptul Primariei Capitalei de a organiza o licitatie pentru desemnare firmei/firmelor care vor face curatenie in oras. "Exista interese legate de gunoi. Gunoiul aduce foarte multi bani celor care il opereaza. Atunci (1997), serviciile au fost delegate catre sector, ceea ce a dus la haos. Nu convine nimanui sa respecte legea. Legea spune foarte clar ca acest serviciu este delegat, dar printr-o licitatie la nivelul Primariei Generale pentru ca am ajuns la o medie de 22 de milioane de euro pe sector pentru curatenie. Or asa ceva nu se poate pentru ca nu mai avem de unde. Banii astia incerci sa-i aduci inapoi ca sa-i bagi in investitii, sa-i introduci in ceea ce insemna subventie pentru caldura. Beneficiu va fi ca vor scadea sumele cheltuite cu curatenie in sector. Eu le garantez ca voi respecta legea. Cine nu vrea sa inteleaga are doua sanse: ori e prost, ori e prost", a declarat Oprescu la vremea respectiva.

In 2011, Consiliul Concurentei a decis ca primariile de sector sa organizeze licitatii pentru redesemnarea operatorilor de salubrizare din Capitala, intrucat, in perioada 2004-2007, Primariile de sector au prelungit automat contractele atribuite in 1999, iar aceasta practica este neconcurentiala.

Primul contract de prestari servicii de salubrizare din Bucuresti a fost incheiat in data de 10.01.1997, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti a semnat cu SC RER - RWE ECOLOGIC SERVICE SA Bucuresti - REBU un contract pentru o perioada de 10 ani. Ulterior, durata contractului s-a modificat printr-o hotarare de Consiliu General care prevedea reorganizarea serviciului public de salubrizare prin organizarea de licitatii pentru sectoarele 2, 3 si 6, urmand ca in sectoarele 1, 4 si 5 aceasta activitate sa fie realizata, in continuare, de REBU SA.

In sectorul 1 al Capitalei, REBU a facut curatenie pana in august 2007 cand, primaria de sector a facut licitatie pentru desemnarea altui operator. Prima licitatie a fost contestata. In decembrie 2007 s-a organizat o noua licitatie, castigata de compania Romprest, contractul fiind incheiat pe 25 de ani.

In sectorul 2 al Capitalei, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este concesionata firmei Supercom, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 3 al Capitalei, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este concesionata firmei Rosal, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 4, REBU face curatenie din 1997 pana in prezent, contractul initial fiind prelungit prin acte aditionale.

In sectorul 5, din 1999 pana in in 2001 activitatea de salubrizare a fost facuta de REBU. In noiembrie 2001, Consiliul local a decis ca salubrizarea si deszapezirea pe raza acestui sector sa fie efectuata de catre Administratia Domeniului Public Sector 5. In 2011, Primaria sector 5 a organizat licitatie pentru delegarea serviciului de salubrizare, castigatoarea licitatiei fiin firma ROMPREST.

In sectorul 6, din 1999 pana in prezent activitatea de salubrizare este concesionata firmei URBAN, contractul fiind prelungit prin acte aditionale.

mentionam ca serviciile de salubrizare sunt platite in prezent din bugetul primariilor de sector.