​​FOTOREPORTAJ Capitala in bezna. De ce nu sunt iluminate zeci de strazi din Bucuresti

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 15 octombrie 2012, 17:49 Actualitate | Administratie Locala


In ultimele luni tot mai multe strazi din centru Bucurestiului raman in bezna dupa lasarea serii. Strada Mihai Eminescu, Calea Grivitei, strada Eremia Grigorescu, strada Tudor Arghezi sunt doar cateva dintre exemplele care ies la iveala dupa o scurta plimbare. Desi pe strada sunt stalpi de iluminat, iar Primaria Capitalei ar trebui sa se ocupe ca sistemul de iluminat public stradal sa fie functional, singura sursa de lumina o constituie semafoarele, becurile din casele oamenilor si reclamele luminoase amplasate pe cladiri. Municipalitatea da vina pentru acesta situatie pe Consiliul General, care ar fi alocat in ultimii 2 ani doar 30% din suma necesara. Pe de alta parte, municipalitatea acuza ENEL ca ar fi facut minimul din investitiile pe care s-a angajat sa le faca si astfel avariile in sistem sunt din ce in ce mai dese. Cireasa de pe tort este insa, ca in 2008, inainte de privatizare, Municipalitatea nu a facut demersurile necesare pentru a-si trece in patrimoniu reteaua aferenta sistemului de iluminat public, iar acum trebuie sa o cumpere de la ENEL.

De ce se afunda Bucurestiul in bezna

Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei la solicitatea HotNews.ro, tot mai multe strazi raman in bezna deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat foarte putini bani acestui capitol.

"Faptul ca in ultimul timp apar tot mai multe defectiuni in sistemul de iluminat public se datoreaza faptului ca in ultimii 4 ani,  prin Hotararile Consiliului General al Municipiului Bucuresti s-a mentinut  o subfinantare a capitolului bugetar aferent serviciului de iluminat public. Subfinantarea face imposibil ca cetatenii Municipiului Bucuresti sa fie beneficiarii unui serviciu de iluminat public specific unei capitale  europene si de o infrastructura care sa fie operationala la standardele si reglementarile necesare", sustine municipalitatea.


Strada Mihai Eminescu in bezna

De exemplu, pentru anul 2012 CGMB  a alocat suma de  72.902.000 lei,  in conditiile in care ar fi trebuit minim 117.902.000 lei, sustine municipalitatea. Din acesti bani trebuie platite:
- energia electrica consumata de catre sistemul de iluminat public in valoare de  24.652.000 lei potrivit datelor furnizate de municipalitate;
- ratelor scadente aferente reabilitarii infrastructurii iluminatului public executate si confirmate in perioada 1998-2004, si pentru care s-a acordat un credit furnizor de 15 ani, in valoare de 16.900.000 lei/an. N.R. - in 2008 Primaria Capitalei a desemnat prin licitatie publica un operator pentru sistemul de iluminat public, respectiv firma Luxten. Acest operator a executat in perioada 1998-2004 o serie de lucrari de modernizare pe care primaria trebuie sa le plateasca in rate pana in 2013. Rata anuala la acest credit este de 16.900.000 lei.
- restantele de plata aferente costurilor de functionare a infrastructurii sistemului de iluminat public din anul 2011  in valoare de 9.708.000 lei.

Astfel ca, pentru intretinerea sistemului si investitii in modernizare mai ramane suma de circa 20.000.000 lei. "Din acesti bani, circa 28 la suta din necesar, operatorul, firma Luxten,  executa numai activitati de solutionare a avariilor la patrimoniu, furturi, vandalizari. In Bucuresti sunt 120.000 de puncte luminoase, fiecarui punct luminos revenindu-i suma de circa 35 euro/an.

Aceasta cifra este mult inferioara celei sustinute de capitalele europene:  Viena 98 Eur/punct luminos  si Madrid 95Eur/punct luminos (cifre din 2010)", explica Primaria  Capitalei.

In anul 2011 , bugetul alocat  pentru intretinerea si mentinerea sistemului de iluminat public a a fost de  30 Eur/punct luminos, respectiv suma de 69.000.000 lei, ulterior fiind redusa prin rectificare bugetara la 62.000. 000 lei. Asta in conditiile in care, potrivit municipalitatii erau necesare 327.000.000 lei.

Cele 62 de milioane lei au fost cheltuite astfel:
- 21.195. 000 lei pentru plata facturii la energie electrica;
- ratelor scadente aferente reabilitarii infrastructurii iluminatului public executate si confirmate in perioada 1998-2004, si pentru care s-a acordat un credit furnizor de 15 ani, in valoare de 16.900.000 lei/an.
- 18.000. 000 lei pentru asigurarea interventiilor  de punere in siguranta a retelelor electrice si de remedieri ale deficientelor datoarate accidentelor, vandalizarilor si furturilor. Astfel, potrivit municipalitatii pentru investitii s-a alocat doar 25 la suta din necesar.

La inceputul anului, cand s-a aprobat bugetul Primariei Capitalei pe anul 2012, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut consilierilor PDL care detineau majoritatea in CGMB, sa nu taie suma alocata pentru iluminatului public stradal, insa acestia au considerat ca este mai important ca banii sa mearga la subventiile RADET si RATB. Cu toate acestea, dupa alegerile din iunie cand USL, partidul care il sustine pe edil, a obtinut majoritatea in CGMB si ar fi putut rectifica bugetul, problema iluminatului a fost uitata. Atentia primarului s-a concentrat pe autostrada suspendata si prelungirea contractului de inchiriere pentru cladirea unde isi are sediul Primaria Capitalei (un contract de circa 3 milioane de euro/an). Vezi aici alte investitii controversate facute de primarul Sorin Oprescu.

Cine trebuie sa investeasca in sistemul de iluminat public din Bucuresti


Sistemul de iluminat public din Bucuresti este alcatuit din reteaua de distributie (firele ingropate), stalpii de iluminat si punctele luminoase (becurile de pe stalpi). Acest sistem are mai multi proprietari: becurile apartin Primariei Capitalei, stalpii apartin Primariei si ENEL, la fel si reteaua. "In total, in Capitala sunt circa 120.000 de puncte luminoase. Dintre acestea 115.195 sunt gestionate de Primaria Capitalei prin Luxten. Stalpii de iluminat nu ne apartin insa in integralitate.  Din cei 92.017 de stalpi, 47% apartin ENEL , 41% apartin municipalitatii, 11% RATB (regie in subordinea Primariei Capitalei) si 1% Romtelecom. In ceea ce priveste reteaua subterana din cei 3.766 km de cabluri, 67% apartin ENEL, iar restul municipalitatii", se arata in raspunsul trimis de municipalitate catre HotNews.ro.


Strada Tudor Arghezi in bezna

Sistemul de iluminat public a ajuns sa aiba mai multi proprietari datorita unor erori administrative. "Iluminatul public a fost asigurat in epoca comunista de catre furnizorul de energie electrica. Dupa revolutie, din nevoia de a moderniza acest sistem  - trebuie mentionat ca inainte de '90 becurile pe strada erau foarte rare fiind zone intregi neiluminate - Primaria Capitalei a decis sa delege gestionarea sistemului public de iluminat unui operator privat care sa poata finanta investitiile care erau necesare pentru extinderea si modernizarea retelei. In 1997, in urma unei licitatii publice a fost desemnat ca operator al acestui serviciu societatea Luxten. Prin contractul de delegare de gestiune Luxten a primit insa numai punctele luminoase, nu si stalpii de iluminat si reteaua. Pe langa intretinerea punctelor luminoase,  Luxten si-a luat si obligatia de a extinde sitemul de iluminat public, in sensul de a monta becuri acolo unde nu sunt si stalpi. In perioada 1998-2004 Luxten a facut aceste investitii, acordand municipalitatii un imprumut pe 15 ani pe care municipalitatea urma sa-l plateasca in rate. Pe masura ce aceste investitii au fost facute, ele au intrat in patrimoniul municipalitatii, de aceea astazi o parte dintre stalpi si reteaua subterana ne apartin", au explicat pentru HotNews.ro reprezentantii Directiei Utilitati din cadrul Primariei Capitalei.

Daca pana in 2008 cand s-a privatizat Electrica Muntenia Sud faptul ca reteaua de iluminat si stalpii nu apartinea municipalitatii nu a reprezentat o problema - proprietar fiind statul roman- dupa privatizare situatia s-a schimbat. "Inainte ca Electrica Muntenia Sud sa se privatizeze, primaria trebuia sa preia reteau subterana si stalpii de la aceasta, lucru care nu s-a intamplat, nu se stie din ce motive. Acum suntem in negocieri pentru a cumpara de la ENEL reteaua de iluminat public stradal care a trecut o data cu privatizarea in patrimoniul lor", sustin reprezentantii Directiei de Utilitati din cadrul Primariei Capitalei. Deocamdata municipalitatea nu a primit raspuns de la ENEL cat trebuie sa plateasca pentru retea.

Municipalitatea se plange ca ENEL a investit foarte putin in partea de retea care ii apartine, aceasta fiind foarte degradata.  "Primarul General a trimis adresa 3378 / 31.07.2009 catre ENEL prin care PMB solicita transferarea echipamentelor de iluminat public apartind ENEL catre Municipiul Bucuresti. Mentionam ca starea de uzura a stalpilor cat si a retelelor apartinand ENEL este avansata, investitiile ENEL in sistemul de iluminat public in ultimii 20 de ani au fost minime precum si faptul ca majoritatea echipamentelor apartinand ENEL sunt amortizate in proportie de 100%", se arata in raspunsul trimis de municipalitate catre HotNews.ro.


Strada Eremia Grigorescu in bezna

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii companiei ENEL au declarat ca deocamdata inventariaza reteaua si calculeaza valoarea acesteia. "In momentul preluarii retelei de electricitate din Bucuresti de catre Enel (in cursul anului 2008), nu exista in evidentele fostei Electrica Muntenia Sud o inventariere clara si riguroasa a instalatiilor de iluminat public. Astfel, intr-o prima etapa a fost necesara realizarea unei astfel de analize. Pasul urmator, in desfasurare in acest moment, este realizarea unei analize tehnico ¬ financiare pentru a stabili valoarea acestor instalatii ce trebuie transmise in proprietatea Primariei Capitalei. Tinem legatura cu Directia de Utilitati Publice, pe care am informat-o de demersurile noastre", se arata in raspunsul trimis catre HotNews.ro.

Reamintim ca la inceputul lunii august 2012, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat ca un pachet de 13,7% din actiunile Electrica Muntenia Sud vor fi vandute companiei Enel, urmand sa se incaseze aproximativ 375 milioane euro.  "Finalizarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud a fost realizata in urma indeplinirii tuturor conditiilor si activitatilor prevazute in contractul de privatizare semnat la data de 11 iunie 2007 de catre Enel si Electrica", a declarat Zaharescu, citat de Agerpres.

Reamintim ca Enel (companie italiana) detine 64,4% din actiunile Electrica Muntenia Sud, Fondul Proprietatea - 12%, Electrica SA - 23,6%. Enel a platit pentru pachetul de actiuni suma de aproximativ 820 milioane euro.

Reteaua de iluminat public stradal din Bucuresti in cifre
- 120.000 de puncte luminoase
- 92.017 de stalpi;
- 3.766 km de cabluri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8547 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Pe ENEL si Luxten ii doare in spate ! (Luni, 15 octombrie 2012, 18:12)

  Idealistu [utilizator]

  Locuiesc pe T. Arghezi si am solicitat succesiv la Luxten, PMB si ENEL de circa 3 LUNI sa remedieze defectiunea. Raspunsul scris de la ENEL a fost ca pe strada Dianei este lumina :)
  Cu asa autoritati, asa servicii !
  • +5 (5 voturi)    
   Nu doar pe ei, ci si pe alti administratori (Marţi, 16 octombrie 2012, 1:12)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   Pe N. Filipescu care este tot in buricul targului, iluminatul stradal functioneaza capricios, dupa ureche. ( mai degraba nu). Pe V. Conta sau T. Vuia la fel.

   *O alta problema - pe aceasta strada
   ( N.Filipescu) sunt intre 4-6 masini parasite, ruginite, pe janta sau fara roti sau cu parbrizul scos, care ocupa importante spatii riverane de parcare.

   **Alta problema este SIGNALISTICA PENTRU PARCARILE RIVERANE / N. Filipescu + Conta, plus T. Arghezi pana la capat + Dionisie Lupu, Strada Scoalei etc - de la stelaje de bere, la butelci de 10l de apa si la saci cu moloz sau pietre, caramizi - tot felul de instalatii stradale artizanale- care arata ingeniozitatea romaneasca pentru momentele cheie din cotidian.

   *** Ar mai fi homeless-ii, unii fiind nebuni de legat, care dupa lasarea serii isi incep peroratiile in strada, ne arata verbiajul din universul personal, in square-ul Filipescu/ C.A. Rosetti + Parcul de la Pitar Mos colt cu J. Michelet. Ma intreb ce face asistenta sociala din urbea noastra pentru aceste cazuri sociale nefericite.

   **** Ar mai fi fetele+ pesteii iesiti cu totii la produs, care beneficiaza de protectia cu cantec a Jandarmeriei :D.
  • +2 (2 voturi)    
   Între timp, la Sibiu... (Marţi, 16 octombrie 2012, 10:38)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   http://ro.stiri.yahoo.com/ora%C5%9Fe-rom%C3%A2ne%C5%9Fti-cu-iluminat-public-inteligent--cum-se-economisesc-milioane-de-euro-an-de-an.html
  • 0 (0 voturi)    
   acum e bine (Joi, 1 noiembrie 2012, 20:00)

   Saineanu [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   Am vazut zilele astea ca nu mai e sunt probleme pe acolo. Nu stiu in atributiile cui intra dar a facut treaba repede.
 • -13 (15 voturi)    
  PDL nu putea (Luni, 15 octombrie 2012, 18:54)

  Stepanida [utilizator]

  capusa ENEL-ul sau Luxten.Tocmai de aceea au luat bani de la iluminat si i-au dirijat catre RADET si RATB.Si asta in fiecare an,in ciuda opozitiei lui Sorin Oprescu care se plange de cele doua regii,numindu-le gauri negre.
  • +5 (5 voturi)    
   mda (Marţi, 16 octombrie 2012, 4:39)

   Bibicool [utilizator] i-a raspuns lui Stepanida

   Ca acum, cand nu mai exista opozitie, s-a rezolvat problema... sa fim seriosi. USL/PDL/UDMR/PPDD/PRM/orice partid - tot gainari, doar altfel colorati... asa ca "to'arsilor" ia mai lasati-ne cu prostiile voastre.

   Doar avem nevoie de autostrada suspendata in oras, nu de iluminat public....
 • +3 (5 voturi)    
  ... (Marţi, 16 octombrie 2012, 2:54)

  qwezczx [utilizator]

  Pentru ca se fura in draci!
  Ce este al tuturor este al nimanui!
 • +6 (6 voturi)    
  Lumina :) (Marţi, 16 octombrie 2012, 8:29)

  belurt [utilizator]

  E laserul de la Magurele care va lasa fara curent, is curios si eu cu asa infrastructura la magurele de unde face noi rost de energie electrica :)

  Asa parlamentari asa capitala :), daca 99% din parlamentari au caziere si dosare penale si de coruptie deschise voi credeti ca un oras unde is fac si ei mestesugul lor mai bine v-a fi luminat ca pe stadion .... :) hai sa fim seriosi ....
 • +2 (2 voturi)    
  Pai (Marţi, 16 octombrie 2012, 11:50)

  xolv [utilizator]

  Autostrazi suspendate ne trebuie!! Si eventual inca o casa a poporului! Aceeasi obsesie counista a grandorii si inutilitatii!!
 • 0 (0 voturi)    
  Uite pisica la vecinu` (Marţi, 16 octombrie 2012, 13:31)

  stiuca [utilizator]

  " investitiile ENEL in sistemul de iluminat public in ultimii 20 de ani au fost minime "

  Pai parca astia sunt prin capitala dupa 2006. Cam prost cu matematica alesii nostrii.
 • +1 (1 vot)    
  Sector 3 (Marţi, 16 octombrie 2012, 14:27)

  benea [utilizator]

  Nu vorbim doar de defectiuni. In Sectorul 3, arterele secundare, dar si multe din strazile principale nu sunt iluminate deloc in cursul saptamanii, desi infrastructura nu are defectiuni (luminile se aprind in unele zile). Acelasi lucru se manifesta in parcul Titan, unde multe alee nu sunt iluminate desi infrastructura permite. Strada Liviu Rebreanu, de exemplu, este in totala bezna in locurile unde nu exista magazine/reclame pe margine.

  Problema persista de cateva luni, din vara 2012 mai exact (o fi de la alegeri).
 • +2 (2 voturi)    
  Interesant (Marţi, 16 octombrie 2012, 15:16)

  Lentulus [utilizator]

  Un articol lung, o problema fara rezolvare. Daca ilumitaul public functioneaza la jumatatea capacitatii in Bucuresti, dupa estimarea proprie, in anul 2012, nu avem nicio pretentie de la dl Oprescu sau de la altii care i-au precedat. Adica ne bagam degetele in ochi pe strada si acesti oameni vorbesc despre autostrazi suspendate. Iti vine sa raz. Bai oameni, puneti becur, platitti lumina si gata. Asta inseamna sa administrezi un oras, nu sa faci autostrazi suspendate ca sa atragi trafic. Doamne iarta ma! Ce e cu tara asta a noastra?
  • 0 (0 voturi)    
   cat sa te certi cu ENEL? (Joi, 1 noiembrie 2012, 20:03)

   Saineanu [utilizator] i-a raspuns lui Lentulus

   nu l-ati vzut pe Oprescu certandu-se cu ENEL ce-ati vrea sa faca?
 • +1 (1 vot)    
  Pana nu se "lumineaza" vreun primar (Marţi, 16 octombrie 2012, 15:50)

  bigbrother [utilizator]

  Ca poate scoate bani si din lumina de pe strazi sau nu isi va rupe gatul pe o strada intunecata vreun japonez, nici ca o sa se faca ceva cu adevarat. Interesele sunt acum orientate catre tzeapa de 1.5 miliarde cu autostrada, smecheriile imobiliare si tzepe cu asfaltarea drumurilor si scoaterea bordurilor.

  Dar lucrurile vor incepe sa se "aseze" dupa alegeri, cand ciolanul va fi impartit din nou si alti (sau acceasi smecheri) se vor gandi cum sa isi plateasca datoriile. Si cum regula este ca banul public e portofelul lor, da, vom avea lumina. Ca vom plati pentru investiti si curent de zece ori mai mult, asta deja e cunoscut.
 • 0 (0 voturi)    
  Iluminat defect la intrare inParcul Lumea Copiilor (Marţi, 16 octombrie 2012, 21:52)

  lupescudumitru1267646091874 [utilizator]

  Iluminatul public defect a condus la BEZNA de pe str. Contache Stamate, aflata la intrarea dinspre Calea Vacaresti in Parcul Lumea Copiilor !
  Dar... cui ii pasa de mai mult de una luna incoace ???
  LUXTEN spune ENEL, ENEL spune de LUXTEN si noi trebuie sa strabatem drumul spre case pe intuneric !!! DE CE ???
  Pentru ca Primarului General, Consiliului General si ALTOR "investitori" carora le-am reclamat situatia, NU LE PASA !!!
  NE CER SA-I VOTAM, APOI U I T A de noi !!!
  Aude cineva ???
  • 0 (0 voturi)    
   era simplu .. (Miercuri, 17 octombrie 2012, 13:49)

   Catalin_N [utilizator] i-a raspuns lui lupescudumitru1267646091874

   Solutia era simpla ..sa nu il fi votat !

   Acum avem 2 variante:
   1. Rabdam
   2. sau ii dam in Judecata peste tot unde trebuie pana fac ce trebuie.
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Joi, 1 noiembrie 2012, 19:59)

  Saineanu [utilizator]

  sa fim seriosi de unde au mai scoso si pe asta?
  deranjeaza cu Oprescu e unul dintre cei cu cota cea mai mare de incredere?
 • 0 (0 voturi)    
  ENEL (Joi, 1 noiembrie 2012, 20:02)

  Saineanu [utilizator]

  deci bani s-au alocat pentru aceasta problema. In fine, nu cred ca e treaba lui Oprescu sa se plimbe pe fiecare strada sa vada daca functioneaza becurile ENEL-ului.
 • 0 (0 voturi)    
  ar fi bun un follow-up (Luni, 7 ianuarie 2013, 21:57)

  aphil [utilizator]

  acest articol si preluarile sale chiar au avut efect. pentru cateva zile problema iluminatului in zona eminescu, aurel vlaicu, alexandru philippide etc parea rezolvata. minunea nu a durat, insa, decat cateva zile, problema persista in continuare, iar eu am facut deja 4-5 sesizari la luxten din octombrie incoace. de fiecare data mi s-a indicat ca defectiunea nu tine de luxten, ci de enel si ca a fost notificata Enel-ului. pana acum fara niciun efect. Acum ca am primit notificarea dlui primar al sectorului 2 cu privire la impozitele locale pe care le am de platit in 2013, ma gandesc daca nu cumva primaria are obligatia de a asigura servicii comunale corespunzatoare, inclusiv iluminat stradal, in schimbul impozitelor percepute? si daca nu cumva ar fi echitabil sa nu platesc pana nu se rezolva problema actuala? ceilalti locuitori din sectorul 2 nu or avea si ei probleme nerezolvate de mult care tin de competenta administratiei locale?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by