"Noi nu trebuie sa tragem doar ponoasele crizei, ci si foloasele, din punct de vedere politic, repet, procentele iesirii din criza. (...) Noi trebuie sa vedem ce trebuie sa facem si pentru acest partid ca sa creasca. Pentru asta trebuie sa mergem inainte cu reformele. Care este solutia? O analizam la momentul respectiv. Astazi, sunt de parere ca e vorba de premier politic, adica Emil Boc", a declarat prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga.

Gheorghe Flutur la Disctutia de LuniFoto: Hotnews
  • Intr-un interviu pentru EVZ, fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, a declarat ca Emil Boc ar trebui "sa lase locul unui tehnocart" si ca schimbarea sa, insotita de o mica remaniere, ar duce la recredibilizarea actului de guvernare.
  • Intra in articol si asculta integral interviul cu Gheorghe Flutur in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO

Asculta integral interviul cu Gheorghe Flutur(24 minute)

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Gheorghe Flutur la Discutia de Luni

  • Trebuie sa valorificam inteligent si pragmatic aceasta iesire din criza si sa alocam resursele mai curajos acolo unde trebuie pentru dezvoltare economica. Nu s-a pus nici o secunda problema aceasta a schimbarii premierului. PDL este un partid pragmatic. Noi avem niste obiective, continuarea guvernarii. N-am vorbit de oameni. Sigur ca avem de clarificat acum cine va fi ministrul muncii.
  • Portofoliul ministrului muncii ii revine PDL-ului. Noi vom analiza. Trebuie sa fie postul PDL, PDL are resursa umana. Trebuie sa fim foarte atenti pe cine promovam, sa fie un om care sa puna amprenta pe politicile care le asteapta partidul nostru. 
  • In mod pragmatic vorbind, astazi avem un guvern politic, cu ministri politici. Evident ca si premierul este politic si da mai multa forta in coalitie un premier politic. Asta e punctul meu de vedere. PDL n-a pus niciodata in fata omul, cine, cum sa fie, ci ce este mai bine pentru Romania. Din punctul nostru de vedere, obiectivul principal este continuarea guvernarii. De ce? Pentru ca noi am trecut printr-o criza. Daca noi abandonam guvernarea, vom putea fi identificati cu criza. Daca iesim din criza, vom fi identificati, PDL-ul, cu scoaterea din criza a Romaniei. Si noi asta dorim sa facem.
  • Mie mi se pare ca politic, noi nu trebuie sa tragem doar ponoasele crizei, ci si foloasele, din punct de vedere politic, repet, procentele iesirii din criza. Si asta este comandamentul de baza. De aceea noi trebuie sa intram intr-o logica pragmatica. PDL a platit scump sa coboare la procentele care au fost comentate, acum incepe sa creasca. Noi trebuie sa vedem ce trebuie sa facem si pentru acest partid ca sa creasca. Pentru asta trebuie sa mergem inainte cu reformele. Care este solutia? O analizam la momentul respectiv. Astazi, sunt de parere ca e vorba de premier politic, adica Emil Boc.  

Sebastian Lazaroiu pentru EVZ: Boc ar trebui sa lase locul unui tehnocrat

EVZ: Credeti ca Emil Boc va ramane premier?

Lazaroiu: Ratiunea ar trebui sa-l indemne sa lase locul unui tehnocrat. E o decizie pe care trebuie sa o ia impreuna cu partidul. Eu cred ca ar fi si in beneficiul partidului. Dar nu stiu cum arata analiza lor. Ce pun ei mai mult in balanta. Un tehnocrat apropiat de PDL poate sa intareasca identitatea de dreapta a partidului. Schimbarea in sine a premierului, impreuna cu o mica remaniere, in mod normal duce la recredibilizarea actului de guvernare, acum puternic erodat de masurile nepopulare luate. Recredibilizarea guvernului poate sa se reflecte destul de repede si in recredibilizarea partidului. (Vezi aici interviul integral)

  • Cum comenteaza Flutur declaratiile lui Lazaroiu: Emil Boc este presedintele PDL. PDL este partidul legitimat prin faptele facute, prin reforme, ca singurul partid de dreapta din Romania de astazi. Pentru noi, si eu sunt convins ca si pentru domnul presedinte Emil Boc, este ca actul de guvernare este in contul nostru. Noi trebuie sa ne justificam fata de romani. Sa nu uitam nici o clipa ca Emil Boc este cel care a salvat de la colaps Romania, a trecut Romania prin cea mai grea perioada de criza, pentru ca a venit peste toata Europa si intreaga lume aceasta criza, si acum se intrezaresc acesti muguri, aceste luminite ale scoaterii din criza, trebuie sa o valorificam pragmatic si inteligent. Nu cred ca veti vedea la noi o pozitie de a ne tine de scaun, ci trebuie sa gasim solutia pragmatica.
  • Au fost alegeri, am fost legitimati de oamenii din PDL. Trebuie sa ne organizam si sa dam responsabilitati clare pe oameni. De aici incolo, care sunt obiectivele: castigarea alegerilor din 2012. Exista un obiectiv clar de crestere economica, punerea in valoarea a fondurilor europene. Sa ma gandesc eu de pe acum la o remaniere sau nu, cat ministri, eu cred ca e prea devreme. 
  • Trebuie tinut un anumit ritm. Daca vrei sa ocupi o functie si n-ai timp sa vii, sa organizezi, partidul asta nu asteapta. Vine altcineva, dai altcuiva responsabilitatea, si tu faci un pas lateral. Nu se poate sa mergi cu doua motoare turate si doua doar pentru titlu. Nu merge treaba asta, si atunci trebuie sa le dai responsabilitate si periodic sa-i intrebi de sanatate pe fiecare. Asta sunt convins ca o va face presedintele.