In ultimii ani, discutiile despre declinul Americii au capatat amploare. Sustinatorii ideii afirma ca, lovite napraznic de criza economica si impotmolite in doua razboaie costisitoare, Statele Unite vor urma trendul marilor imperii si se vor prabusi in viitorul apropiat. Este acest declin real? Sau, asa cum spunea cineva recent, cum poate sa intre in colaps o tara unde au aparut Yale, Harvard, Google, Apple, Microsoft, Facebook si CocaCola? Care sunt semnele decaderii Americii si ce efecte va avea ea asupra celorlalte tari de pe glob? Ce ar insemna pentru noi, restul lumii, sfarsitul dominatiei americane? HotNews.ro a invitat specialisti in chestiuni americane, fini cunoscatori ai lumii Unchiului Sam, sa-si exprime opinia despre declinul, real sau inchipuit, al Statelor Unite. Astazi, Saul Landau, intelectual, scriitor si cineast american, laureat al Premiului Emmy si al George Polk Award.

Saul LandauFoto: Arhiva personala

* Este America o tara in declin?

Saul Landau: Puterea economica a SUA s-a erodat. America Latina, altadata domeniu exclusivist pentru capitalul american si politica Statelor Unite, are in prezent in China un jucator major. In plus, unii dintre copiii si verii ideologici ai lui Fidel conduc acum tari din regiune.

Dar orgoliul imperial ramane puternic, la fel ca si puterea militara a SUA - desi nu poate castiga razboaie atunci cand inamicul riposteaza (Coreea, Vietnam, Irak, Afghanistan) si iroseste avutia nationala pe aventuri armate prostesti si jucarii militare ce nu sunt necesare.

In acest timp, performantele scolare ale americanilor continua sa scada, infrastructura se dezintegreaza, statul nu poate asigura si mentine nevoile de baza colective (educatie, transport, sanatate). Statul nu poate strange taxele si impozitele de la cetatenii sai deoarece bogatii refuza sa plateasca iar Congresul - este cea mai buna legislatura pe care o pot cumpara banii.

Saul Landau si Subcomandantul Marcos in Chiapas (Mexic)

Saul Landau si Subcomandantul Marcos in Chiapas (Mexic)

Foto: Arhiva personala

* Care sunt motivele pentru care SUA s-ar putea prabusi?

Saul Landau: Declinul si caderea sunt doua lucruri diferite. Nu exista astazi in lume nicio tara dispusa si capabila sa preia conducerea la nivel global. Asta, chiar daca viziunea mondiala a SUA este asimetrica si de-a dreptul prosteasca (ea recurge, de exemplu, la mijloace militare si hi-tech pentru a combate o insurgenta care utilizeaza cutere).

Insa bogatia acumulata in aceasta tara este enorma si nu vad o "cadere" a SUA in timpul vietii mele. Alte natiuni vor reusi sa atinga Produsul National Brut al SUA (de exemplu, China si India), dar impulsul misionar care a condus politica Statelor Unite inca din perioada lui Woodrow Wilson sau chiar inainte de el nu se va evapora pur si simplu.

* Este revolta globala anti-dolar un semn al declinului SUA?

Saul Landau: Hegemonia americana este in scadere. Dar nu pana la punctul in care celelalte tari sa ignore puterea SUA sau izbucnirile sale temperamentale. Uitati-va cum toata lumea in Europa (cu exceptia Frantei) s-a aliniat atunci cand SUA au ordonat invadarea ilegala a Irakului!

Uitati-va cum Europa isi ofera inca sprijinul ipocrit pentru cererile SUA si NATO legate de scuturile anti-racheta sau in privinta incitarilor la ura fata de Iran! Cine isi aduce aminte in prezent ca Statele Unite au inceput programul nuclear al Iranului si ca cei mai inalti oficiali americani au vandut ayatolahilor rachete sofisticate in anii 1980?

* Cine poate lua locul Americii - Uniunea Europeana, Rusia, China?

Saul Landau: Adica sa depaseasca SUA din punct de vedere economic? China, India - si poate Brazilia in 30 de ani. Dar cine altcineva ar vrea sa aiba o armata supradimensionata in mod prostesc?

* Care ar fi consecintele declinului SUA pentru restul lumii?

Saul Landau: Habar n-am.

intelectual cunoscut pe plan international, scriitor, comentator si regizor ce abordeaza cu precadere probleme de politica externa si interna * a realizat peste 40 de filme avand ca tema probleme sociale, politice si istorice, precum si drepturile omului la nivel mondial * a fost recompensat cu premiul Letelier-Moffitt Human Rights, premiul George Polk pentru reportaj de investigatii, premiul First Amendment * a primit premiul Emmy pentru "Paul Jacobs and the Nuclear Gang" * in 2008, guvernul chilian i-a oferit premiul Bernardo O'Higgins pentru munca sa in domeniul drepturilor omului * a scris paisprezece carti, inclusiv o carte de poezii, "My Dad Was Not Hamlet" * a primit premiul Edgar Allen Poe pentru "Assassination on Embassy Row", un material privind asasinarea in 1976 a ambasadorului chilian Orlando Letelier si a colegului sau, Ronni Moffitt * este Professor Emeritus la Universitatea din California, Pomona * este Senior Fellow si vicepresedinte al Institutului pentru Studii Politice * Gore Vidal spunea ca "Saul Landau este un om de la care ador sa fur idei"

Saul Landau

* Poate Barack Obama sa aduca inapoi maretia Statelor Unite?

Saul Landau: Statele Unite vand distractie, impreuna cu armament si mancare. Intreaga lume a fost conditionata de prezentarea pe care Hollywoodul si televiziunile americane au facut-o "vietii bune" - visul american.

Liderii mondiali - un cuvant prost ales pentru sefii de stat din majoritatea tarilor - nu au prea multa imaginatie. Astfel incat, un alt lider al SUA care inspira speranta ( desi pentru o perioada scurta, asa cum a facut Obama) ar putea declansa un val de optimism.

* Se confrunta SUA in prezent cu o sfidare la nivel mondial?

Saul Landau: Sfidare globala este un termen prea dur pentru indoielile pe care unii le au in legatura cu conducerea continua pe care o exercita SUA in lume.

Obama a dovedit canu are c.... coborate in scrot. In acelasi timp insa, in SUA, circa 26% cred ca el este musulman, ca e nascut in Kenya si ca e comunist. Publicul american inca se situeaza pe locul numarul unu in ceea ce priveste stupiditatea politica. 60 de milioane de americani au votat pentru Sarah Palin in 2008. Va amintiti ca ea se pricepea la politica externa deoarece putea vedea Rusia de pe veranda casei sale din Alaska!

* Conservatorii afirma ca rezultatul recentelor alegeri legislative a trimis lunii mesajul ca americanii nu accepta declinul celei mai puternice natiuni din lume. De ce lumea are nevoie de o America puternica, infloritoare, dinamica si prospera?

Saul Landau: Nu cunosc niciun conservator, ci numai oameni care isi spun astfel, insa nu au nimic in comun cu Edmund Burke. Alegerile legislative au aratat doar stupiditatea alegatorilor americani. Niciunul dintre cei care au votat pentru republicani si au fost ulterior intervievati nu a putut mentiona vreun lucru bun facut de George Bush, cu exceptia scaderii taxelor - in special pentru cei bogati.

Sumele de bani cheltuite de marile corporatii pentru a influenta alegerile din noiembrie trecut au fost cele mai mari din istorie. Asadar, banii contribuie la crearea "numelor" si, prin urmare, aduc voturile.

Nu va pot spune de ce lumea area nevoie de o America puternica... Stiu insa ca lumea are nevoie de oxigen si de un climat durabil, nimic mai mult. Poate fara arme nucleare sau McDonalds.

* Mai e realist faimosul "vis american"?

Saul Landau: "Visul american" apare doar atunci cand oamenii dorm. In prezent, din ce in ce mai multi oameni traiesc "cosmarul american": isi pierd locurile de munca, casele, casatoriile - impreuna cu asigurarile medicale, ajungand sa traiasca pe strada. Valorile spirituale care predomina in Statele Unite sunt cumparaturile, spalatul masinii, tunsul ierbii si vizionarea de sport la TV.

* Vor domina SUA secolul 21, asa cum a prezis George Friedman? Continua America sa fie cea mai mare tara care a existat vreodata?

Saul Landau: America a avut sansa ei insa a dat-o in bara. In 1945, SUA detineau 55% din capacitatea mondiala de productie si aveau rolul de lider mondial de necontestat. De-atunci insa, noi am construit un complex militaro-industrial, am ignorat sfatul lui Eisenhower de a-i pune capat si am luptat razboaie permanente pentru pacea perpetua, irosind avutia nationala si creand cea mai stupida societate de consum de pe Pamant - totul in numele valorilor crestine. Am avut mari ganditori, scriitori, muzicieni si vizionari. Sa speram ca generatia urmatoare va produce mai multi din acestia si nu o cultura facebook, cu un buget militar urias.

  • N.A. Citeste in zilele urmatoare opiniile si altor analisti despre "declinul Statelor Unite".