Haos in deconcentrate. PDL isi pastreaza directorii din judete pe statele de plata chiar daca, de ieri, functiile acestora nu mai au acoperire legala. Aproximativ 1.500 de directii judetene aflate in subordinea ministerelor au, incepand de ieri, directori platiti de la bugetul de stat, dar fara acoperire legala. Sefii asa-numitelor directii deconcentrate din teritoriu - de la casele de pensii la directiile de sanatate publica, cele ale finantelor publice sau cele pentru agricultura - au ramas, practic, fara drept de semnatura pe o perioada nedeterminata in conditiile in care nici guvernul, nici parlamentul nu a corectat, pana pe 27 februarie, actul normativ neconstitutional prin care au fost numiti, scrie EvZ.

Denuntatorul lui Gutau vrea sa devina primar. Omul de afaceri Constantin (Crinu) Popescu a anuntat ca va candida ca independent pentru fotoliul lasat liber de Mircia Gutau, aflat la inchisoare. Postul de primar din Ramnicu Valcea, ramas liber dupa condamnarea lui Mircia Gutau la inchisoare pentru luare de mita, e ravnit de toate partidele. PSD si PNL inca nu si-au stabilit candidatii, in vreme ce Mircia Gutau a declarat ca vrea sa candideze din nou, increzator in faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie va accepta recursul in anulare si il va pune in libertate, pe 17 martie, la timp pentru a putea participa la anticipatele de la sfarsitul lunii aprilie, scrie EvZ.

PSD fata in fata cu noul partid de stanga. Cum va proceda? In primul Comitet Executiv de dupa schimbarea conducerii, social-democratii trebuie sa gaseasca astazi solutii pentru a contracara dezertarile tot mai numeroase din randul parlamentarilor sai. Conducerea PSD se mai confrunta insa cu o problema: pericolul pe care-l reprezinta aparitia unui nou partid de stanga. Oficial, sedinta de astazi a comitetului Executiv (conducerea largita a PSD, alcatuita din 72 de membri) ar trebui sa marcheze "sfarsitul saptamanii de miere pentru puterea actuala", dupa cum a declarat presedintele Victor Ponta. Adica, social-democratii ar trebui sa se concentreze asupra principalei lor sarcini ca membri ai unui partid de opozitie: criticarea guvernarii actuale si propunerea unor alternative, scrie Romania Libera.

PC vrea sa o rupa cu PSD. Daca alegerea noii conduceri a fost mai mult o formalitate pentru conservatori, parteneriatul cu PSD sau continuarea pe propriile picioare a constituit cel mai fierbinte subiect al congresului de ieri. Ideea ca Partidul Conservator trebuie sa mearga pe propriul drum, si nu "la remorca" PSD, a razbatut din aproape toate discursurile. "Va chem alaturi de toti primarii, viceprimarii, sa mearga partidul singur la alegerile din 2012", a declarat, in aplauzele miilor de delegati, Daniel Constantin, cel care avea ulterior sa fie inscaunat presedinte al PC (cu 975 de voturi din cele 1.373 valabil exprimate). Ca argument in favoarea ideii ca PC trebuie sa devina "o forta importanta" la urmatoarele alegeri parlamentare, Constantin le-a cerut colegilor sai mandat pentru a purta negocieri cu fortele politice europene importante. Integral in Romania Libera.

Trupa evadatilor din Kiseleff se infrateste cu Bondrea, rectorul-presedinte al Universitatii „Spiru Haret”, ca sa rapuna PSD. Dintr-un partid stat, PSD a devenit un partid port-altoi. Doua formatiuni au rasarit din batranul trunchi social-democrat. Nu mai putin de 19 parlamentari, fosti PSD, s-au regrupat sub pavilionul Independentilor din Parlament, comandat de Gabriel Oprea. Lor li s-au alaturat alti noua alesi ex-PNL. Potrivit deputatului Eugen Nicolicea, "un grup largit" lucreaza la documentele programatice ale unui viitor partid, de centru-stanga, ce va aparea la inceputul lunii mai. La stanga PSD, lucreaza alti fosti strategi si organizatori ai Kiseleffului: Octav Cozmanca si Alin Teodorescu. Cei doi spun ca au vrut sa-l ajute pe Aurelian Bondrea, "tatal" Universitatii Spiru Haret, sa infiinteze "Alianta Nationala a Stangii Democrate", dar ca nu se vor implica in structurile noii formatiuni politice, scrie Gandul.

In editorialul "Strategia lui Basescu", Dan Cristian Turturica scrie: "Traian Basescu este pe cale sa obtina acum ce nu a reusit in 2005: o majoritate confortabila in Parlament, care sa-l recunoasca drept lider absolut si care sa-i sustina, luand pozitie de drepti, planurile de schimbare a Romaniei. O mare parte din primul mandat prezidential a folosit-o exact in acest scop, pe care a incercat sa-l atinga mai intai prin organizarea de alegeri anticipate si mai apoi prin topirea PNL-ului in Partidul Democrat. Au fost insa irosite timp si energie, pentru ca ambele planuri au esuat. Presedintele si-a erodat o mare parte din capitalul imens de credibilitate acumulat in confruntarea inegala cu PSD, in lupte purtate la scena deschisa cu PNL. Astazi planul sau s-a schimbat radical: tace si face." Integral in Romania Libera.