*Economia mondiala continua sa slabeasca pe fondul problemelor din SUA, investitorii parand striviti intre pesimism si speranta. La Bursa din New York, indicele Dow Jones a inchis ieri in scadere cu aproape 2%, dar era in usoara urcare pe fondul unui ambitios plan care urmeaza sa fie lansat la Washington. E vorba de un set de masuri de sprijin in favoarea celor care au luat credite ipotecare si care acum nu le pot achita. Planul vizeaza cele 7,3 milioane de imprumutati ipotecar prin intermediul Fannie si Freddie, adica 14% din totalul de proprietari de locuinte din SUA, care risca sa intre in incapacitate de plata intre 2008 si 2010.

Practic, acestora le vor fi coborate costurile creditelor si li se vor prelungi pana la 40 de ani imprumuturile, pentru a putea sa si le achite. Planul vizeaza americanii care au intarzieri la plata de peste 90 de zile si ale caror rate depaseste 38% din venit.

*In Germania, banca imobiliara Hypo Real Estate (HRE), a anuntat o pierdere neta de 3,1 miliarde de euro pe trimestrul al treilea, mult mai mare decat cea estimata de analisti. Dupa segmentul imobiliar si cel bancar, centrul ingrijorarilor s-a mutat in domeniul industriei auto. Aseara, actiunile General Motors au dat inapoi cu 13,10%, pana la nivelul de 2,92 dolari, cel mai coborat din ultimii 65 de ani. Analistii Deutsche Bank spun ca in curand, caderea lor s-ar putea agrava. De altfel, potrivit New York Times, pana si Barack Obama i-a solicitat lui George W. Bush un sprijin imediat pentru sectorul auto.

*In Spania, angajatii Nissan din Barcelona au protestat ieri cu violenta impotriva unui proiect care prevede disponibilizarea a 1.680 locuri de munca.

*In Suedia, Volvo a anuntat 900 de disponibilizari suplimentare, in afara celor 2.850 deja anuntate.

*Pe pietele financiare, euro a trecut sub nivelul de 1,25 dolari pentru prima data in doua saptamani, in vreme ce yehul se apreciaza in fata euro si a dolarului. Semnele agravarii crizei antreneaza se pare o intoarcere a investitorilor catre moneda americana, chiar daca situatia economica din SUA nu e in masura sa-ti provoace orgasm investitional. Aceiasi investitori se uita catre statisticile care urmeaza sa apara vineri, privind vanzarile in retail, increderea consumatorilor.

*In Japonia, indicele increderii consumatorilor a cazut in octombrie la cel mai de jos nivel, reflectand perspectivele pe care acestia le au in economia nipona.

*Ieri, premierul englez Gordon Brown a cerut statelor sa isi coordoneze masurile bugetare necesare cum ar fi coborarea impozitelor si o usoara crestere a cheltuielilor publice. Discursul lui Brown a fost intarit de aprecierile comisarului european Joaquin Almunia. "Fara coordonare, planurile adoptate la nivel national nu vor fi la fel de eficace pe cat s-ar dori", a spus acesta.

*Banca Moindiala a anuntat ca isi va tripla ajutoarele acordate tarilor in dificultate, angajand peste 100 miliarde de dolari pentru impiedicarea propagarii crizei financiare in sistemele financiare.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.