Parlamentul lituanian a aprobat joi o lege care ar putea pava calea pentru un schimb de spioni în care să fie implicate Rusia, Norvegia și Lituania, transmite Reuters.

Frode BergFoto: Captura YouTube

Potrivit agenției lituaniene BNS, care citează surse anonime, Moscova, Oslo și Vilnius discută schimburi cu doi ruși aflați în închisoare în Lituania, doi lituanieni condamnați pentru spionaj în Rusia și un norvegian, Frode Berg, condamnat pentru spionaj în Rusia. Berg, un fost polițist de pe frontiera norvegiano-rusă, a fost în centrul unei campanii de eliberare în țara sa.

Autoritățile din cele trei țări fie au refuzat să comenteze, fie au negat informația.

Dar, președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat că amendamentul votat îi este necesar pentru a putea să grațieze o persoană condamnată în Lituania în schimbul unui cetățean lituanian, care a ”acționat în interesul Lituaniei”, anchetat în străinătate.

O sursă cu acces la informații a declarat Reuters că există două cereri de grațiere pentru doi cetățeni ruși ce ar putea fi parte a unui schimb de spioni.

Pe de altă parte, Kremlinul a anunțat miercuri că Berg, încarcerat în 2017, a cerut oficial să fie grațiat, la două săptămâni după ce o comisie a statului rus l-a recomandat pentru grațiere. Pe 24 octombrie, ministrul de externe rus Sergei Lavrov a spus că o decizie privind grațierea lui Berg va fi decisă ”curând”.

Printre cei doi ruși din schimb s-ar putea număra Nikolai Filipchenko, condamnat în Lituania, în 2015, pentru că a încercat să recruteze politicieni și oficiali de rang înalt, potrivit BNS.